Normalny porod

úspešné dojčenie sa začína už v tehotenstve

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 20 Nov 2011, 10:19

shira píše:jankaMich, úplne súhlasím, za takýchto podmienok je fajn rodiť doma, ked je systém zabehnutý, nechýba odborná pomoc a je to viac-menej normálne. nie je vždy výhodou robiť za každú cenu niečo, čo nie je u nás zvykom, ale verím, že časom sa to popraví...ja som sa veľmi bála rodiť doma hlavne kvoli tomu, kde bývame. kvoli tomu strachu by som doma isto neporodila hladko. keby sa stal nejaký prúser tak po mne ani pes neštekne, určite by sme čakali aj hodinu na niekoho a ešte by kukali že tak mi treba, sama si za to možem. pritom do porodnice trvá cesta od nás 30min, ale ja si už dávno nerobím ilúzie o našom krachujúcom zdravotníctve. pokial sa nejedná o čiste súkromný sektor, pánboh zaplať, že sme v poriadku. ja som teda išla do nemocnice dosť skoro (zbytočne veľmi skoro) lebo som mala strach. zostať v nemocnici 4-5dní mi však pripadalo úplne zbytočné, mne ani malému nič nebolo a mne bolo strašne smutno (boli vianoce). s prístupom a podmienkami som veľmi spokojná, porodná sála bola krásna a pohodlná, bolo tam všetko čo porebujem, vrátane manžela, bol tam so mnou 9 hodín, nechali nám dostatok súkromia. pa boli milé aj lekári. dieťa položené na brucho po pôrode bol nádherný zážitok. akurát nenechali čas na samoprisatie, čo ma mrzí, ale bola som rada, že sme v poriadku, že máme krásneho syna a je to chvalabohu šťastne za nami. mám známu dulu, s ktorou pojdem rodiť určite nabudúce a formou ambulantného porodu, čo je už možné vybaviť- tj. na druhý deň po porode je možný odchod domov, za predpokladu, že je všetko ok. vyšetrenia je možné urobiť u svojho gynekológa a detského lekára (aj skreeningové odbery). dúfam, že sa mi to na 2.x podarí takto a že mi bude dopriate všetko bez komplikácií ;)


ahoj a kde si prosim Ta rodila, ten napad s ambulantnym proodom je skvely, tiez som mala v plane tak spravit, keby rodim v porodnici, vybrala som si Ruzomberok. Malo zien vie,ze sa da porodit aj ambulantne, preto ma zaujima kto tak na Sk rodil. Z pocutia od jednej PA c viem,ze tak spravilo cca 20 zien, niekt. odisli po 24 hodinach po porode domov, dalsie po 3 dnoch...

poistovna Union prepláca PFP na pôrod 5 sedení, 2 návštevy PA v gravidite,2 návštevy v šestonedelí/ v odôvodnených prípadoch na súhlas gynekológa i viac/. Starostlivosť v gravidite-poradňa nie je pre PA zlegalizovaná.

ani o tomto vela zien nevie, PA sa snazia, ale napr. VSZp odpisala,ze by to bola nadstandartna sluzba....

aspon o moznosti ambulantneho porodu, treba to sirit, pre tie co maju zaujem a dost sil to potom zrealizovat...

mozes napisat blizsie ako si to predstavujes, kto by ta v tom podporil, dula? a ci by si to povedala uz pred porodom personlau alebo az potom, ked si budes ista,ze je vsetko o.k.

dakujem
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 20 Nov 2011, 10:28

shira píše:leelo, áno, je tvojím rozhodnutím, kedy odídeš z nemocnice po porode domov, ale zdravotné poisťovne tvoje rozhodnutie neakceptujú. poisťovňa (ludia pri počítačoch- mnohí nikdy nerobili lekársku prax-česť výnimkám) rieši tabulky, čísla, kódy diagnóz a výkonov, predpisy. nijakých pacientov ako ľudí, nijaké slobodné rozhodnutia. ak sa vymykáš z rámca, kladú ti polená pod nohy. hradíš všetko sama, nemáš nárok na prípadnú liečbu komplikácií, nesieš samozrejme zodpovednosť. tlak musí prísť zo strany pacienta ale aj lekári by mali rozmýšľať ináč, musí sa zmeniť snáď celý systém- šetriť, ale na správnych miestach... napríklad skrátením hospitalizácie na minimum, manimalizáciou zákrokov, prevenciou... mladý lekár, ktorý sa dostane do nemocnice, je plný entuziazmu, ale po roku praxe je súčasťou nefungujúcej padajúcej lavíny a plný sklamania a skepsy, ktorou sa nakazí od starších kolegov. všetci vedia, ako to chodí.. poisťovne najlepšie preplácajú väčšinou také spôsoby liečby, ktoré sú "štandardné" , základné a väčšinou sú tým najjednoduchším a najhorším riešením. všetko, čo by mohlo človeku spríjemniť a zjednodušiť život, je nadštandard. myslím, že na ambulantný porod treba odobrenie riaditeľa nemocnice a primára, opýtam sa duly. neviem, či zajtra alebo až budúci štvrtok by mala na stretnutie priviesť mamičku, čo takto rodila a porozpráva, aké má dojmy a skúsenosti.



teraz som nasla tento tvoj prispevok,,,,no neviem,co vsetko za tym je, ale od pani Removcikovej, co je licencovana PA a do tohto roku bola aj viceprezidentkou PA na Sk viem,ze sa PA snazili vybavit aj v inych poistovniach, preplacanie urcitych sluzieb PA...neuspeli..na Ministerstvo zdravotnictva uz aspon 5x predkaldali komplet vypracovane navrhy, ako by sa to dalo riesit, riesenia, ak usetrenie financii...zatial neuspely
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 20 Nov 2011, 10:48

zakon, prava pacienta...

http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/defau ... tkaID=4482

576/2004

je tam aj o informovanom suhlase....mam pocit,ze co sa tyka ambulantneho porodu, nemusite mat vopred podpisane nic od riaditela...

druha cast, Poskytovanie zdravot. starostlivosti a sluzieb suvisiacich s poskyt.zdravot.starostlivosti

hlavne paragraf 6 bod 7
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 20 Nov 2011, 10:49

este charta prav pacienta
Charta práv pacienta v SR:
            Charta práv pacienta v Slovenskej republike je výberom najdôležitejších práv pacienta podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, jej cieľom je uľahčiť občanovi orientáciu v jeho základných právach v oblasti zdravotníctva. Charta práv pacienta v Slovenskej republike bola prijatá vládou Slovenskej republiky 11.4.2001. Skladá sa z preambuly a 10 článkov. 
Ľudské práva a slobody pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti:
            Každý má právo, aby sa jeho základné ľudské práva a slobody pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti rešpektovali. Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa zakazuje akákoľvek diskriminácia z dôvodu rasy, farby pleti, pohlavia, náboženstva, politického alebo iného zmýšľania, národnostného alebo sociálneho pôvodu, majetku, rodu alebo iného postavenia.
Všeobecné práva pacientov
        Každý, kto je telesne alebo duševne chorý alebo postihnutý, alebo kto je ohrozený takýmto stavom, sa považuje za pacienta a ma právo na preventívnu starostlivosť, diagnostiku a liečbu v záujme obnovy zdravia, alebo zmiernenia následkov takéhoto stavu, alebo zabránenia ďalšieho zhoršovania stavu.
1. Pacient má právo na takú ochranu zdravia, vrátane prevencie, akú zaručujú právne predpisy upravujúce zdravotnú starostlivosť.
2. Pacient má právo usilovať sa dosiahnuť najvyššiu možnú úroveň zdravia.
3. Pacient má právo na poskytnutie zdravotnej starostlivosti na základe svojho zdravotného stavu a podľa stupňa zdravotného postihnutia. Štát utvára podmienky na to, aby sa zdravotná starostlivosť poskytovala na odbornej úrovni, plynulo, sústavne a aby bola dostupná.
4. Pacient má právo na rovnaký prístup k zdravotnej starostlivosti.
5. Pacient má právo na výber a zmenu lekára a zdravotníckeho zariadenia s výnimkou obmedzení, ktoré ustanovuje osobitný zákon.
6. Pacient má v prípade vážneho ohrozenia života alebo zdravia právo na lekárske ošetrenie v ktoromkoľvek čase v najbližšom zdravotníckom zariadení.
7. Pacient má právo na to, aby ho lekár poskytujúci ambulantnú zdravotnú starostlivosť v prípade potreby odoslal na vyšetrenie k lekárovi poskytujúcemu sekundárnu a následnú zdravotnú starostlivosť.
8. Pacient má právo zúčastňovať sa procesu zdravotnej starostlivosti, spolurozhodovať o jej poskytovaní a liečení.
9. Pacient má právo na zdravotnú starostlivosť, ktorá sa vyznačuje vysokou profesionálnu úrovňou, využívaním modernej techniky, ale aj dôstojným, etickým a humánnym prístupom.
Právo na informácie
            Informácie o poskytovaných zdravotníckych službách a dostupnej liečbe sú verejné.
            1. Pacient má právo byť jemu zrozumiteľným spôsobom informovaný o svojom zdravotnom stave, vrátane povahy ochorenia a potrebných zdravotných výkonoch, na požiadanie aj písomnou formou. V prípade maloletých pacientov alebo pacientov pozbavených spôsobilosti na právne úkony, prípadne s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony je potrebné zvoliť vhodnú formu informácie a informovať zákonného zástupcu.
            2. Pacient má právo byť informovaný o nákladoch poskytnutých zdravotníckych služieb a o cene liekov a zdravotníckych pomôcok, ktoré uhrádza. Zdravotnícke zariadenie je povinné umiestniť na viditeľnom mieste cenník vybraných výkonov zdravotnej starostlivosti, ktoré uhrádza pacient.
            3. Pacient má právo nebyť informovaný v prípade, že o to požiada. Vyhlásenie pacienta, že si neželá byť informovaný, je potrebné urobiť v písomnej alebo v inak preukázateľnej forme. Ak pacient odmietne úplné poučenie, lekár je povinný poskytnúť mu vhodné poučenie. Spôsob poučenia pacienta treba zaznamenať do zdravotnej dokumentácie. Ak pacient oznámil, že nechce byť informovaný, informácie sa mu neposkytnú za predpokladu, že neposkytnutie informácie nebude na úkor samotného pacienta alebo iných osôb.
           4. Pacient alebo jeho zákonný zástupca má právo nahliadať do zdravotnej dokumentácie a robiť si z nej na mieste výpisky.
           5. Pri prepustení zo zdravotníckeho zariadenia má pacient právo vyžiadať si písomnú správu o diagnóze, o priebehu ochorenia a liečbe svojho ochorenia.
           6. V prípade úmrtia pacienta má právo nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie manžel, manželka, plnoleté osoby, ktoré s ním žili v čase úmrtia v spoločnej domácnosti a plnoleté deti; ak deti nie sú, rodičia.
Súhlas pacienta
1. Informovaný súhlas pacienta je podmienkou každého vyšetrovacieho a liečebného výkonu.
2. Pacient má právo odmietnuť alebo prerušiť zdravotný výkon s výnimkou prípadov ustanovených platnými právnymi predpismi.
3. Ak sa súhlas pacienta nedá získať a zdravotný výkon je nevyhnutný a neodkladný, možno tento výkon urobiť aj bez súhlasu.
4. Odobrať orgány z tela živého darcu za účelom ich prenosu do tela inej osoby v záujme liečenia možno len vtedy, ak je darca plne spôsobilý na právne úkony a ak s takýmto odberom vyjadril svoj súhlas písomnou formou. Svoj súhlas môže darca pred odberom kedykoľvek odvolať.
5. Odobrať orgány z tiel mŕtvych na účely transplantácie alebo vedecko-výskumné ciele možno iba vtedy, ak osoba počas svojho života neurobila písomné alebo inak preukázateľné vyhlásenie, že s týmto zásahom do svojej telesnej integrity nesúhlasí.
6. Informovaný súhlas v písomnej forme je podmienkou zaradenia pacienta do vedecko-výskumných štúdií a zaradenia do vyučovania klinických predmetov. Tento súhlas môže pacient kedykoľvek odvolať.
 Súhlas v prípade pacientov, ktorí nie sú spôsobilí o sebe rozhodovať
1. Za maloletého pacienta alebo pacienta s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony alebo pacienta pozbaveného spôsobilosti na právne úkony udeľuje súhlas jeho zákonný zástupcaalebo opatrovník alebo osoba, ktorá má maloletého v pestúnskej starostlivosti.
2. Ak súhlas pacienta s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony alebo súhlas zákonného zástupcu pacienta pozbaveného spôsobilosti na právne úkony nemožno dosiahnuť, je potrebný na výkon súhlas odborného konzília. Tento výkon možno urobiť aj bez tohto súhlasu, keď je bezprostredne ohrozený život pacienta.
Dôvernosť
1. Všetky informácie o zdravotnom stave pacienta, diagnózach, liečbe a prognóze a aj všetky ostatné informácie osobného charakteru sú dôverné počas života pacienta aj po jeho smrti. Právo na dôvernosť údajov a na ich ochranu sa týka tak doby ich spracovania, ako aj výmeny údajov, zahŕňajúc právo ochrany údajov a informácií aj v počítačovej forme.
2. Údaje zo zdravotnej dokumentácie možno poskytnúť na základe písomného odôvodneného vyžiadania prokurátorovi, vyšetrovateľovi, policajnému orgánu alebo súdu formou výpisov.
3. Zdravotnícke zariadenie uchováva kompletnú zdravotnú dokumentáciu o pacientovi po dobu 50 rokov po úmrtí pacienta.
4. Informácie o pacientovi a prístup k jeho zdravotnej dokumentácii sa môžu poskytnúť preštatistické a vedecké účely v súlade s platnými právnymi predpismi.
Liečba a starostlivosť
Každý má právo na takú zdravotnú starostlivosť, akú vyžaduje jeho zdravotný stav, vrátane preventívnej zdravotnej starostlivosti a aktivít na podporu zdravia. Zdravotnícke služby musia byťdostupné a poskytovať sa na princípe rovnosti, bez diskriminácie a podľa finančných, ľudských a materiálnych zdrojov v spoločnosti.
1. Pacient má právo vedieť základné údaje (meno a priezvisko) o pracovníkoch v zdravotníctve, ktorí sa o neho starajú a liečia ho.
2. Po prijatí do zdravotníckeho zariadenia sa vyšetrenie, liečba a prípadný pobyt pacienta v zdravotníckom zariadení uskutočňujú v súlade so zásadami práva na ľudskú dôstojnosť a na zachovanie intimity pacienta. Zdravotné výkony sa zo strany zdravotníckych pracovníkov poskytujú v súlade so zásadami etického a dôstojného prístupu.
3. Pacient má právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti s ohľadom na jeho zdravotný stav v dohodnutom alebo v primeranom čase, podľa dohodnutých a odsúhlasených podmienok, v čo najkratšom čase, ak ide o akútny alebo život ohrozujúci stav.
4. Po dohode so zdravotníckym zariadením má žena právo, aby s ňou pri pôrode bola dospelá osoba, ktorú si vyberie.
5. Pacient má právo na primerané pokračovanie liečby, vrátane spolupráce medzi rôznymi zdravotníckymi zariadeniami.
6. Pacient má právo využívať podporu svojej rodiny a priateľov počas poskytovania zdravotnej starostlivosti pri dodržiavaní podmienok ustanovených zdravotníckym zariadením.
7. Ak pominú dôvody na ďalší pobyt pacienta v zdravotníckom zariadení, pacient musí byťinformovaný o dôvodoch svojho prepustenia alebo presunu do iného zdravotníckeho zariadenia a o ďalšom liečebnom postupe spôsobom, ktorý je v súlade s platnými právnymi predpismi.
8. Ak je do ústavnej starostlivosti prijaté dieťa mladšie ako šesť rokov, možno s ním prijať na základe odporúčania ošetrujúceho lekára aj sprievodcu. Pri prijatí dieťaťa staršieho ako šesť rokov a dieťaťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, možno po posúdení jeho psychického a fyzického stavu s ním prijať na základe odporúčania ošetrujúceho lekára a so súhlasom revízneho lekára aj sprievodcu. Pobyt sprievodcu sa považuje za ústavnú starostlivosť.
Starostlivosť o nevyliečiteľne chorých a umierajúcich
1. Pacient má právo v nevyliečiteľnom štádiu ochorenia na takú úľavu a zmiernenie bolestí, ktoré zodpovedajú súčasným vedomostiam a možnostiam zdravotnej starostlivosti o umierajúcich.
2. Nevyliečiteľne chorý a umierajúci pacient má právo na humánnu starostlivosť.
3. Pacient má právo, aby ho v posledných chvíľach života sprevádzala osoba podľa jeho želania.
4. Pacient má právo na dôstojné umieranie.
5. Pacient má nárok na dôsledné rešpektovanie písomnej žiadosti nebyť resuscitovaný aleboodmietnuť aplikáciu liečebných zákrokov a postupov. Ak pacient napriek náležitému vysvetleniu odmieta potrebnú zdravotnú starostlivosť, lekár si od neho vyžiada vyjadrenie o jej odmietnutí v písomnej alebo v inak preukázateľnej forme.
Podávanie sťažností
1. Pacient má právo podať sťažnosť, ak sa domnieva, že sa porušilo jeho právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.
2. Sťažnosť môže pacient podať riaditeľovi štátneho zdravotníckeho zariadenia, v ktorom sa mu poskytla zdravotná starostlivosť, štátnemu okresnému lekárovi, štátnemu krajskému lekárovi, Ministerstvu zdravotníctva Slovenskej republiky, stavovským organizáciám a ďalším inštitúciám.
Náhrada škody
1. Pacient má na základe rozhodnutia súdu nárok na náhradu škody, ktorá mu vznikla pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, podľa platných právnych predpisov.
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod shira » 20 Nov 2011, 11:26

magdal - rodila som v trenčíne, zatial bez duly iba s manželom. ale nabudúce by som chcela s dulou (asi aj by bolo nutné aby manžel zostal doma so starším) a to by som chcela ísť samozrejme domov čo najskor, na tom stretku som nebola, ale pojdem budúci týždeň. o amb.porode mi povedala dula, že je to v tn možné takto dohodnúť. dúfam, že sa to troška rozmohne dovtedy kým sa nám podarí súrodenec, aby som nebola celkom za exota.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 20 Nov 2011, 16:15

shira píše:magdal - rodila som v trenčíne, zatial bez duly iba s manželom. ale nabudúce by som chcela s dulou (asi aj by bolo nutné aby manžel zostal doma so starším) a to by som chcela ísť samozrejme domov čo najskor, na tom stretku som nebola, ale pojdem budúci týždeň. o amb.porode mi povedala dula, že je to v tn možné takto dohodnúť. dúfam, že sa to troška rozmohne dovtedy kým sa nám podarí súrodenec, aby som nebola celkom za exota.



to by bolo skvele , mozes mi napisat meno tej duly, poznam dulu Michaelu Chlebanovu :) z TN a velmi ti prajem, aby to potom vyslo
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod shira » 20 Nov 2011, 17:04

no však ano, Miška Chlebanova. mne moc pomohla.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 20 Nov 2011, 18:34

shira píše:no však ano, Miška Chlebanova. mne moc pomohla.


uz sme sa spojili

http://www.sites.google.com/site/mikidula/


skoda,ze muz nebude doma, rada by som bola prisla, moze to byt zaujimave, tak vam prajem krasny vecer :)
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 21 Nov 2011, 01:00

Shira, podla tvojho popisu ( a to ze si z NM) som to dobre odhadla na TN. Ja osobne TN tiez mamickam odporucam, akurat som nevedela, ako velmi to je s tym samoprisatim. Ale pokial viem (ked som im tam aj telefonovala), tak je to aj o tom, na com trva matka. Mam porovnanie porodnic z webu a maju jednoznacne nizsi pocet sekcii ako napr. PN (hoci je to mala porodnica a vsetky komplikacie posielaju do TT), tiez menej EDA. A hlavne - nie je mozne (aspon tak uvadzaju) zaplatit si doktora - toto je pre mna ten najlepsi argument. A samozrejme, su BFHI ( i ked i to nie je na Slovensku 100 %zarukou ).
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod shira » 21 Nov 2011, 10:36

ano, velmi málo sekcií, so mnou kočka na izbe čo mala kp a porodila normálne (rýchlejšie než ja), eda mi vobec neponúkli, ja som ju dostala, čo som už prosila- fakt som už bola daleko cez hranice mojich schopností vydržať a prijať bolesť, ale podpísala sa predovšetkým psychika a vyčerpanie, bola som hore už 3 noci s bolesťou... nejak sa tam veru s tou epidurálkou neoháňajú a to je dobre. na samoprisatí som netrvala, malý aj tak len ležal na mne a kukal očiskami, taký bol zlatý... ja som zaspávala, neriešila som..potom ho odniesli, ale len na chvíľku.s malým bol celý čas manžel ked ho išli ošetriť, priloženie až potom -to on už spinkal, chudiatko..tak sa neprisal. nabudúce to urobíme ináč. ja som to neriešila vtedy, bola som rada že je už s nami a že je v poriadku. aj obed mi doniesli na sálu- porodila som o 11.00 :D doktori sú výborní, nie je korupcia, k rodičkám pristupujú priatelsky, milo (aspon tí, s ktorími som sa stretla). mna mrzí napr. na pn, že ked si baba nezaplatí doktora, tak sa podla toho k nej aj chovajú :twisted: ja som bola velmi spokojná s porodnicou.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 21 Nov 2011, 11:33

ja som rodila raz v Ziline a dvakrat v PN, bez platenia a nemam pocit, zeby sa ku mne zle spravali. Skor mi tam bolo prijemne v porovnani so Zilinou, kde je velka porodnica a mala som pocit ze som len do poctu. V PN boli velmi mile PA a tie mi ku stastiu uplne stacili. Pri poslednej dcere som uz koncu tie bolesti tiez nemusela a dokonca som doktora poprsila, aby mi teda tu EDA pichol. On na to, ze naco, ze za 20 minut bude hotovo. Tie slova boli ucinnejsie ako cela EDA :-). Vacsina problemov nastupuje prave vtedy, ked sa zaplati a doktor ma potrebu vstupovat do procesu porodu a hlavne od okamihu porodenia, ked sa babatko prebera novorodenecka sestra.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod shira » 21 Nov 2011, 11:45

vidíš, tak to je super, ja som zase počula nedobré hodnotenie na pn, je to asi rozne, ako sa komu pošťastí- aj na tn niekto nadáva. inak dr pri normálne bežiacom porode v podstate nemá nijakú robotu. pa sú prospešné vo väčšej miere.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 26 Nov 2011, 12:29

http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/du ... mments_pi1[showComments]=1&tx_skpagecomments_pi1[success]=1#CommentForm

pisala som pani Lazorovej, bude sa chystat stretnutie...ak by ste mali zaujem
napiste mi na magdalenkad1@gmail.com
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 26 Nov 2011, 12:30

shira píše:vidíš, tak to je super, ja som zase počula nedobré hodnotenie na pn, je to asi rozne, ako sa komu pošťastí- aj na tn niekto nadáva. inak dr pri normálne bežiacom porode v podstate nemá nijakú robotu. pa sú prospešné vo väčšej miere.




ako bolo na stretnuti v TN o ambulantnom porode?
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod shira » 26 Nov 2011, 16:23

fajn, bola som spokojná, aj mamička, čo takto rodila zjavne tiež. :) prišla aj s malinkým a dalšími 2 detičkami.. treba zostať 24 hod od pôrodu v nemocnici, vopred si dohodnúť svojho pediatra, (pediater potom príde aj domov za bábatkom aby ho skontroloval), vopred sa dohodnúť s primárom gynekológie aj z novorodeneckého. nemali vraj výhrady, ked žena rodí cez týždeň, porobia aj potrebné vyšetrenia- oči, uši aj skríning. na obličky treba prísť dodatočne.. takže to vyzeralo celkom fajn, ani úradne neboli nijaké komplikácie, ani nič navyše na vybavenie..
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod leelo » 30 Nov 2011, 23:11

Obrázok užívateľa
leelo
 
Príspevky: 344
Registrovaný: 22 Mar 2011, 15:20
Bydlisko: Mnichov, Nemecko
Počet detí: 2
1. dieťa: Benjamin
Rokov: 14 rokov, 5 mesiacov, 11 dní
2. dieťa: Hugo
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Podla nemeckeho casopisu Eltern 4/2012 usetri dojciaca zena domacemu rozpoctu zhruba 75 euro mesacne. tym, ze dojci. tak sem s peniazmi a idem nakupovat!

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod leelo » 30 Nov 2011, 23:12

shira píše:fajn, bola som spokojná, aj mamička, čo takto rodila zjavne tiež. :) prišla aj s malinkým a dalšími 2 detičkami.. treba zostať 24 hod od pôrodu v nemocnici, vopred si dohodnúť svojho pediatra, (pediater potom príde aj domov za bábatkom aby ho skontroloval), vopred sa dohodnúť s primárom gynekológie aj z novorodeneckého. nemali vraj výhrady, ked žena rodí cez týždeň, porobia aj potrebné vyšetrenia- oči, uši aj skríning. na obličky treba prísť dodatočne.. takže to vyzeralo celkom fajn, ani úradne neboli nijaké komplikácie, ani nič navyše na vybavenie..


shira, vidis to, bude sa to dat! ;)
Obrázok užívateľa
leelo
 
Príspevky: 344
Registrovaný: 22 Mar 2011, 15:20
Bydlisko: Mnichov, Nemecko
Počet detí: 2
1. dieťa: Benjamin
Rokov: 14 rokov, 5 mesiacov, 11 dní
2. dieťa: Hugo
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Podla nemeckeho casopisu Eltern 4/2012 usetri dojciaca zena domacemu rozpoctu zhruba 75 euro mesacne. tym, ze dojci. tak sem s peniazmi a idem nakupovat!

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 01 Dec 2011, 13:06

Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Normalny porod

Neprečítaný príspevokod alikaa » 04 Apr 2012, 17:27

Ahojte, precitala som si tuto temu a chcela by som sa opytat 2 otazky okolo "prirodzeneho porodu", cize pre mna porod bez zbytocnych zasahov doktorov. Ako napr. porodne asistentky (alebo v cechach v porodnych domoch) riesia situaciu, ked zacne odtekat plodova voda a porod sa sam od seba nerozbieha? V beznej porodnici po 12 hodinach zacnu davat antibiotika a po 24-hodinach automaticky vyvolavaju porod.
A este by ma zaujimalo dotepanie pupocnika po porode. Docitala som sa, ze ak je zena RH negativna a muz RH pozitivny, tak dotepanie pupocnika v pripade, ze dieta zdedilo muzovu krv, moze uskodit. Co je na tom pravdy?
Obrázok užívateľa
alikaa
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 26 Nov 2011, 16:13
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 2 mesiace, 13 dní

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 10 Apr 2012, 18:28

Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 15 Apr 2012, 20:34

Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 09 Máj 2012, 14:36

Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 11 Máj 2012, 12:27

Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod kinsi » 11 Máj 2012, 15:47

Shira, nečítala som to celé, ale videla som , že spomínate ambul.porod. Ten by nemal byť v podstate nikde problém - nemusíš, ak nechceš ani nijako moc dopredu v porodnici ovoriť, že o ňom zvažuješ.Proste pár hodín po porode može mamička požiadať o prepustenie. Lekári to nemajú radi - podľa mňa hlavne preto, že nie sú zvyknutí, možno majú i obavy, ale je to i o obložnosti oddelenia. Ja som tak odišla po porode na druhý deň domov, najprv samozreje pediatrička začala s tým, že ja možem odísť, ale dieťa nie, ale s úsmevom som jej povedala, že obe vieme, že nie je zákonný dovod, prečo by Kristi nemohla so mnou,nech mi donesie negatívny reverz za malú a ideme. Na to už nepovedala nič, len mi doniesla reverz v tom znení, akoby si odchodom vraždil svoje dieťa :) a následne mi už priateľskejšie povedala, že si musím uvedomiť , že ak budú komplikácie, tak už ma nazad na novorodenecké oddelenie nepríjmu, malá by musela ísť v prípade potreby hospitalizácie na detské a tam nie je istota príjmu spolu s matkou. Ale to som samozrejme vedela sama aj predtým, neraz sa nám stalo, že ku nám prišla žena s pár dňovým novorodencom s urol.problémom a nebolo možné ju prijať spať na novorodenecké (nemožu z epidemiologického hľadiska prijať tam dieťako, ktoré už bolo mimo nemocnicu) a u nás ležať s malým tiež nemohla a bol z toho veľký problém, žena šla ku nám a malé domov :( či na detské do nemocnice v úplne inej časti Brna. Len ak bola ochotná zaplatiť nadštandard a bol aj zhodou okolností voľný, tak ju na novorodenecké znovu prijali (nadštandard je trochu mimo a bábo nejde medzi ostatné detičky). Takže ja osobne vidím toto ako jediný potenciálne nepríjemny problém, ktorý by sa mohol vyskytnúť, keď sa mama rozhodne pre ambul.porod.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod shira » 11 Máj 2012, 20:44

kinsi, inak ked nad tým tak rozmýšľam, pri tom čertovi čo mám doma, by som si možno aj celkom rada poležala 4 dni s novorodencom v porodnici, keby k tomu došlo :lol: :lol: :lol: inak tie reverzy chápem, v podstate, keby som mala každého pacienta pred trhaním zuba upozorniť na všetky možné komplikácie (čo boli kdesi v knižke zubnej chirurgie na niekolkých stranách), tak si asi každý pomyslí, že pri tom zomrie :roll:
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

PredchádzajúciĎalší

Späť na Tehotenstvo a pôrod

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia

cron