Normalny porod

úspešné dojčenie sa začína už v tehotenstve

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod janka » 15 Nov 2011, 21:45

Tak pre mna bol porod velmi silny pozitivny zazitok, presne tak, ako to popisujes ty, TIA, a to napriek tomu, ze som rodila v porodnici. Ako vas tu tak citam, tak mi vychadza, ze to bolo vdaka tomu, ze

1. porodu som sa nebala
2. do porodnice som sa neponahlala, prisla som tam naozaj az odrodit
3. personalu v porodnici som doverovala

Nehovorim, ze vsetko bolo idealne, pri druhom porode sa budem snazit nejake veci zmenit (ide mi hlavne o samoprisatie). No mne prave nemocnica celkom vyhovovala, ze tam bolo o mna postarane, nemusela som varit, nemusela som sa o nic starat, a tie obcasne vizity sa dali prezit, aspon bolo s kym prehodit slovo. Horor sa zacal po navrate domov, ked ma manzel doviezol a od sameho zaciatku som bola doma cely den sama s takmer nonstop placucim dietatom, bolo to podstatne tazsie, nez tie dni v porodnici. Aj teraz sa svojim sposobom tesim, ze budem styri dni v porodnici, a viem, ze sa tam musim co najlepsie najest a vyspat, lebo po navrate domov na to uz nebudem mat cas.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod gabika78 » 15 Nov 2011, 22:27

TIA píše:Ja teda dalsie babo az tak skoro neplanujem, takze to nemam az tak do detailov prestudovane, ale z toho co som doposial o domacich porodoch citala mam pocit, ze to musi byt neuveritelny zazitok a je to ten "spravny" sposob ako priviest dieta na svet. Mam pocit, ze sa z porodov stal taky strasiak, ze je to nieco tak zivot ohrozujuce a nebezpecne, pritom podla vsetkeho vacsina komplikacii vznika prave preto, ze sa rodi v umelom, chladnom, cudzom prostredi nemocnice, v neprirodzenej polohe s kopou zbytocnych zasahov. Potom su z toho nepostupujuce porody, ktore po niekolko hodinovom vytrapeni mamicky koncia sekciou.., neviem, som naklonena rodit jedneho dna doma, obklopena rodinou, ale to je este daleko..



presne súhlasím. TIA veľmi pekná kniha je od Vlastimila Mareka: Nová doba pôrodná.
Pripájam sa k názoru, že zastrašovanie a udržiavanie rodičiek v nevedomosti je to najhoršie ZLO ktoré je na nás ženách páchané. HALOOOO ZOBUDTE SA. Od kedy sa pôrody presunuli do pôrodníc, je vyššia úmrtnosť, rizikovosť a komplikácie pri pôrodoch ako keď sa rodilo v láskavom prostredí doma.
TIA si presný prípad nepostupujúceho pôrodu. Nechali ťa samú v cudzom prostredí, kde ani FENA by neporodila! Zdvihne sa jej adrenalín a újde do bezpečia, kde sa jej zase rozbehne pôrod. To isté som mala aj ja, len mne oxytocín nezabral, a neviem či chceli na mne zarobiť ale asi ukončiť moje trápenie a skončila som akútnym cisárskym rezom.
Včera som študovala názory Dulkygabulky. Ak by som rodila s niekym ako ona.. tak sa nebojím.
TIA kamarátka má kamarátku hehe :mrgreen: (teda to znie) býva vo Zvolene... ide teraz rodiť doma. V marci má tuším termín.

http://vimeo.com/5648654 prirodzený pôrod po 2. sekciách.
Obrázok užívateľa
gabika78
 
Príspevky: 448
Registrovaný: 15 Apr 2011, 13:54
Počet detí: 2
1. dieťa: Martinko
Rokov: 13 rokov, 15 dní
2. dieťa: Romanko
Rokov: 10 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Najväčšia liečivá sila je LÁSKA

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod gabika78 » 15 Nov 2011, 22:47

janka píše: Uz prirodzeny porod po sekcii je sam o sebe rizikovy. Akoze na zapade sa rodieva aj doma, ale tam su na to logisticky podstatne lepsie vybaveni. Tu sa moze stat akurat to, ze zena zacne rodit doma, nastane komplikacia, tak sa to teraz zacne hasit, ide o podstatne vacsiu zataz pre zenu aj pre lekarov a nemocnicu, nez keby komplikacia nastala v porodnici, s velkou pravdepodobnostou to dopadne aj horsie, nez keby sa porod cely robil v nemocnici, a zena bude potom len nadavat na doktorov, ze su neschopni, .....



tak v tomto s tebou absolútne nesúhlasím a myslím si, že tvoje tvrdenia vychádzajú z tvojej nevedomosti o tejto problematike. :D

Prirodzený pôrod po sekcií nie je vôbec rizikový. Je to niečo ako mýtus, kedže na SK je zaužívané, že po prevej sekcií sa robí druhá plánovaná (dobre preplatená) sekcia.
Veta akože na západe... xixi a čo sme my stratený v komunizme. :D , ako inak by mala byť vybavená nemocnica keď rodíš doma ako keď rodíš v nemocnici?? :D . To akurát v hlave to niektorý doktori nemajú dobre zariadené. Komplikácie pri domácom pôrode nastávajú v oveľa menšom počte ako v nemocnici. Pôrod doma je omnoho bezpečnejší ako pôrod v nemocnici. Pretože tie komplikácie, ktoré nastávajú spôsobujú doktori zásahmi do pôrodu, polohou, prístupom ako ku krave, ktorá je na rade. A všetkými tymi vecami pre ktoré máme skoro všetky nejaké tie svoje traumy z pôrodu.

citujem príspevok duly:

napr. v Holandsku, Anglicku, či Nemecku chodia k porodom doma PA so všetkým vybavením, teda majú aj oxytocín, šitie, ambu vak na rozdychanie babatka, odsavačku a podobne....sú vybavené podobne ako v nemocncici..to nie je tak,ze žena rodí pokútne bez odbornej pomoci..

v Rakusku je napriklad už 5 rokov zakázane prerušit pupočnú šnúru pred dotepaním...u nas priam nemožné..
Obrázok užívateľa
gabika78
 
Príspevky: 448
Registrovaný: 15 Apr 2011, 13:54
Počet detí: 2
1. dieťa: Martinko
Rokov: 13 rokov, 15 dní
2. dieťa: Romanko
Rokov: 10 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Najväčšia liečivá sila je LÁSKA

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod gabika78 » 15 Nov 2011, 22:49

http://www.youtube.com/watch?v=qriqhDFo ... outube.com%...

treba byt zaregistrovany na youtube,lebo je to pristupne nad 18 rokov
Obrázok užívateľa
gabika78
 
Príspevky: 448
Registrovaný: 15 Apr 2011, 13:54
Počet detí: 2
1. dieťa: Martinko
Rokov: 13 rokov, 15 dní
2. dieťa: Romanko
Rokov: 10 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Najväčšia liečivá sila je LÁSKA

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod TIA » 15 Nov 2011, 23:00

No, ja som po pravde bola velmi pozitivne naladena, cely cas, nebala som sa, bola som si ista, ze vsetko bude v poriadku a naramne som sa na svoje dieta tesila. Nemala som ziadne ocakavania od porodnice, len aby sa mi narodilo zdrave dieta (a to som si bola vnutorne ista, ze sa stane, takze som bola kludna). Asi preto to nakoniec este celkom dobre dopadlo. Personalu som doverovala, na vsetkych som bola mila a oni boli mili na mna, teda az na toho masiara co prepichoval vodu. Aj na PA som sa usmievala, ked mi prepichla zilu tak, ze som tam mala mesiac modrinu. Sak je nova, musi sa to nejak naucit. Nic mi fakt nevadilo, ani klistir, ani to holenie tupou ziletkou, ani to sitie zvnutra aj zvonku, ani to, ze sa im az na treti pokus podarilo ma nacievkovat, lebo som nevladala stat na nohach od hladu.., bola som nesmierne stastna, ze sa mala narodila a je to moj najstastnejsi den v zivote.

Kontrakcie ustupili pocas noci prave preto, ze som bola smutna, ze som sama, to som fakt necakala a zostala som zaskocena. Hned rano, jak muz prisiel za mnou a som vedela, ze tam caka na chodbe sa kontrakcie zase spustili a ked bol pri mne bolo to super. No, len to uz medzicasom urobili par zbytocnych zasahov a nemali sme sancu to zvladnut prirodzene. Je mi to dodatocme velmi luto, a budem si uz navzdy vycitat, ze som sa neinformovala vopred o vsetkych veciach a ze som nechala malu zabalit a odniest na novorodenecke. Obrali nas o majdolezitejsie prve 2 hodiny jej zivota, ktore mala stravit na mne, koza na koza, tak aby vedela, ze zento svet je pekne a prijemne miesto, nie miesto, kde jej hned niekto pichne do paticky, vydrhne ju a ponatahuje a mamicka nikde ;-(..

Porod je nieco prirodzene a intimne, zena ma taku moc a silu porodit svoje dieta, a ma byt v klude a uvolnena, obklopena najblizsimi, ktori sa postaraju o to aby jej nic nechybalo..

Gabika, s kym bude rodit ta kamaratkina kamaratka? Uplne sama, alebo bude mat PA?
TIA
 
Príspevky: 422
Registrovaný: 07 Aug 2011, 22:12
Počet detí: 1

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 16 Nov 2011, 01:43

Gabika78, je to presne ako pises, v Holandsku a inde maju na to cely system. Mam kamaraktu v Holandsku, ktora tatko odrodila dve deti. Mala som to stastie, ze ked mala je prva dcera rok, bola som u nich na navsteve. A viete co ukazali? Video z porodu, ako najvacsi zazitok v zivote. To som vtedy nechapala, ja som mala porod na nase podmienky ok, ale zeby to bol neskutocny zazitok?
Ked tu bola naposledy, uz ako viac informovana LP, som ju vyspovedala ako to tam u nich bezi. Cely system je velmi premysleny (tyka sa asi 30% matiek, ale vraj postupne klesa), cele tehotenstvo sa chodi iba k tejto PA. Normalna porodnica musi byt blizko, a mamicka musi byt nizko rizikova.
U nas je vlasnte najvacsie riziko v tom, ze chyba system, ze PA nie je v spojeni s porodnicou tak ako by mala byt. Osobne by som najviac privitala porodne domy, kde by to bolo ako doma, ale pod kontrolou.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod shira » 16 Nov 2011, 10:54

jankaMich, úplne súhlasím, za takýchto podmienok je fajn rodiť doma, ked je systém zabehnutý, nechýba odborná pomoc a je to viac-menej normálne. nie je vždy výhodou robiť za každú cenu niečo, čo nie je u nás zvykom, ale verím, že časom sa to popraví...ja som sa veľmi bála rodiť doma hlavne kvoli tomu, kde bývame. kvoli tomu strachu by som doma isto neporodila hladko. keby sa stal nejaký prúser tak po mne ani pes neštekne, určite by sme čakali aj hodinu na niekoho a ešte by kukali že tak mi treba, sama si za to možem. pritom do porodnice trvá cesta od nás 30min, ale ja si už dávno nerobím ilúzie o našom krachujúcom zdravotníctve. pokial sa nejedná o čiste súkromný sektor, pánboh zaplať, že sme v poriadku. ja som teda išla do nemocnice dosť skoro (zbytočne veľmi skoro) lebo som mala strach. zostať v nemocnici 4-5dní mi však pripadalo úplne zbytočné, mne ani malému nič nebolo a mne bolo strašne smutno (boli vianoce). s prístupom a podmienkami som veľmi spokojná, porodná sála bola krásna a pohodlná, bolo tam všetko čo porebujem, vrátane manžela, bol tam so mnou 9 hodín, nechali nám dostatok súkromia. pa boli milé aj lekári. dieťa položené na brucho po pôrode bol nádherný zážitok. akurát nenechali čas na samoprisatie, čo ma mrzí, ale bola som rada, že sme v poriadku, že máme krásneho syna a je to chvalabohu šťastne za nami. mám známu dulu, s ktorou pojdem rodiť určite nabudúce a formou ambulantného porodu, čo je už možné vybaviť- tj. na druhý deň po porode je možný odchod domov, za predpokladu, že je všetko ok. vyšetrenia je možné urobiť u svojho gynekológa a detského lekára (aj skreeningové odbery). dúfam, že sa mi to na 2.x podarí takto a že mi bude dopriate všetko bez komplikácií ;)
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod leelo » 16 Nov 2011, 11:12

shira, len poznamka k ambulantnemu - aj na sk mozes odist z porodnice kedy chces. teda po samoprisati zostavate 2h s babom na sale a potom adios. len to chce domacu opateru. ale pravne a moralne mas na to narok, nemusis cakat do dalsieho dna. nikto ta tam nemoze drzat a nedajboze ta zastrasovat.
dokonca v nemecku hovorime o ambul porode vtedy, ak odides do 24h. potom uz ta beru ako sestonedielku, ak ostavas a musia ta ubytovat a maju s tebou aj dalsie "vylohy". cize je pre nich vyhodnejsie, ked idides o 5 ako o 25 hodin ;)
Obrázok užívateľa
leelo
 
Príspevky: 344
Registrovaný: 22 Mar 2011, 15:20
Bydlisko: Mnichov, Nemecko
Počet detí: 2
1. dieťa: Benjamin
Rokov: 14 rokov, 5 mesiacov, 11 dní
2. dieťa: Hugo
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Podla nemeckeho casopisu Eltern 4/2012 usetri dojciaca zena domacemu rozpoctu zhruba 75 euro mesacne. tym, ze dojci. tak sem s peniazmi a idem nakupovat!

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod luciole » 16 Nov 2011, 11:31

ja by som tiez strasne rada rodila doma, no obavam sa, ze kym bude mat Hanka surodenca, nic sa velmi nestihne zmenit (o take 2 rocky snad), tak predbezny plan je prist tam na poslednu chvilu a najneskor na druhy den domov ;)
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod leelo » 16 Nov 2011, 11:33

jankamich, medzi podmienky v nemecku patri aj to, ze nesmie byt porod pred 37.tt, nesmie ist o viacplodove tehotenstvo, rizika ako vcestna placenta a pod.
KP sa rodi doma. je to vsetko na rozhodnuti rodicky.
je zaujimave ako sa lekari tu v mnichove k tomuto stavaju - ked vznikal miestny porodny dom, tak vsetko mohlo byt v rukach PA, len potrebovali lekara, ktory by bol garantom. jediny jeden lekar sa na to dal (moj gynos). nezalezi na tom, aky sukromny nazor maju na to lekari, snazia sa oficialne "drzat stranu" nemocnicnym porodom.

na porodnu asistentku ma kazda zena pravo pocas celeho tehotenstva a celeho dojcenia. ja som sa s mojou zacala stretavat asi v polovici tehotenstva. ona chodila od zaciatku k nam domov. ked sa mi na prvom ctg ukazali kontrakcie a moj lekar uplne spanikaril a chcel, aby som chodila kazde 2 dni na kontrolu, tak som to po dohode s nou odmietla a kontrolovala ma ona doma. ctg je vlastne nieco na ulahcenie lekarskej prace, robit sa to moze aj tak, ze pa prilozi ruky na brusko a sleduje maternicu v case. dlho to trva, lekari na to cas nemaju, ale efekt je rovnaky. takze takto mi to robila ona. paci sa mi jej vyrok: dopraj si len tolko mediciny, kolko ti je prijemne...
fakt mi bolo neprijemne pri predstave trepat sa kazde 2 dni metrom s bruchom a kocikom.
takisto PA vysetri aj krcok. vpodstate pri troche stastia pocas tehotenstva lekara ani nemusim vidiet :D
a o pomoci v domacnosti, praktickych aj pravnych radach ani nevravim. je skvele mat pri sebe taku dusu, pre mna zvlast, ked tu nikoho nemam. pomaha mi aj so starsim, ked je u nas a nieco sa vyskytne.

na sk musi porodnym asistentkam niekto branit, lebo v dnesnom baby-boome by boli na roztrhanie, tak ako u nas v bavorsku. je to nadherne povolanie a je ho velka skoda. kazdy den, kazdy jeden porod, kedy pa len "pocuva pokyny lekara", je premrhana prilezitost.
Obrázok užívateľa
leelo
 
Príspevky: 344
Registrovaný: 22 Mar 2011, 15:20
Bydlisko: Mnichov, Nemecko
Počet detí: 2
1. dieťa: Benjamin
Rokov: 14 rokov, 5 mesiacov, 11 dní
2. dieťa: Hugo
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Podla nemeckeho casopisu Eltern 4/2012 usetri dojciaca zena domacemu rozpoctu zhruba 75 euro mesacne. tym, ze dojci. tak sem s peniazmi a idem nakupovat!

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod lenkaa » 16 Nov 2011, 11:35

Tak to vyzera, ze na dalsi porod si zoberiem dulu, pravnika a fotografa :)
lenkaa
 
Príspevky: 340
Registrovaný: 11 Aug 2011, 11:59
Počet detí: 1
1. dieťa: syncek prvorodený
Rokov: 13 rokov, 2 mesiace, 24 dní

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod leelo » 16 Nov 2011, 11:39

luciole, asi prvy krok , ako uz dulkagabulka niekde vyjadrila, je humanizacia porodu v nemocnici a ked bude toto zvladnute, tak sa to moze presunut domov, do porodneho domu alebo do tzv. praxe porodnych asistentiek.
neviem, odkial by mal ist ten tlak, ked nie od mamiciek. ale zaroven niekto musi zhora tlacit na to, aby struktura nebola nastavena tak, ze lekar je nadradeny asistentke. su minimalne rovnocenni.
Obrázok užívateľa
leelo
 
Príspevky: 344
Registrovaný: 22 Mar 2011, 15:20
Bydlisko: Mnichov, Nemecko
Počet detí: 2
1. dieťa: Benjamin
Rokov: 14 rokov, 5 mesiacov, 11 dní
2. dieťa: Hugo
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Podla nemeckeho casopisu Eltern 4/2012 usetri dojciaca zena domacemu rozpoctu zhruba 75 euro mesacne. tym, ze dojci. tak sem s peniazmi a idem nakupovat!

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod shira » 16 Nov 2011, 17:34

leelo, áno, je tvojím rozhodnutím, kedy odídeš z nemocnice po porode domov, ale zdravotné poisťovne tvoje rozhodnutie neakceptujú. poisťovňa (ludia pri počítačoch- mnohí nikdy nerobili lekársku prax-česť výnimkám) rieši tabulky, čísla, kódy diagnóz a výkonov, predpisy. nijakých pacientov ako ľudí, nijaké slobodné rozhodnutia. ak sa vymykáš z rámca, kladú ti polená pod nohy. hradíš všetko sama, nemáš nárok na prípadnú liečbu komplikácií, nesieš samozrejme zodpovednosť. tlak musí prísť zo strany pacienta ale aj lekári by mali rozmýšľať ináč, musí sa zmeniť snáď celý systém- šetriť, ale na správnych miestach... napríklad skrátením hospitalizácie na minimum, manimalizáciou zákrokov, prevenciou... mladý lekár, ktorý sa dostane do nemocnice, je plný entuziazmu, ale po roku praxe je súčasťou nefungujúcej padajúcej lavíny a plný sklamania a skepsy, ktorou sa nakazí od starších kolegov. všetci vedia, ako to chodí.. poisťovne najlepšie preplácajú väčšinou také spôsoby liečby, ktoré sú "štandardné" , základné a väčšinou sú tým najjednoduchším a najhorším riešením. všetko, čo by mohlo človeku spríjemniť a zjednodušiť život, je nadštandard. myslím, že na ambulantný porod treba odobrenie riaditeľa nemocnice a primára, opýtam sa duly. neviem, či zajtra alebo až budúci štvrtok by mala na stretnutie priviesť mamičku, čo takto rodila a porozpráva, aké má dojmy a skúsenosti.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 16 Nov 2011, 21:39

som manofa zena a rodila som doma :D , zaujimava knizka
http://vnimavetehotenstvo.sk/rodili-sme ... ych-rodin/

a chysta sa dalsia, bud. rok. t.j.2012, s 30 pribehmi :)

krasne video http://www.cestyksobe.cz/archiv/2010/ar ... 0/344.html
http://www.cestyksobe.cz/archiv/2010/ar ... 0/345.html

a skripta dostat aj v nasom obchodiku
Aby porod nebolel
http://www.eshop-rychlo.sk/dary-zivota/ ... vo-a-porod


a nieco praimo od Ludii Groverovej

druhou část skript píši, bude během příštího roku a během pár dní budu posílat info. 17.listopadu vychází knížka Aby porod nebolel, jsou to skripta v knižní podobě s předmluvou Dr. M.Odenta, doplněná o zpětné vazby na první vydání a porodní příběhy některých žen, které inspirované skripty rodily.Je tam také recenze MUDr.Judity Hofhanzlové a obrazová příloha a smysluplná inzerce(i slovenský Patrik Balint a jeho prirozený porod:-))
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod gabika78 » 16 Nov 2011, 22:01

magdal píše:som manofa zena a rodila som doma :D , zaujimava knizka
http://vnimavetehotenstvo.sk/rodili-sme ... ych-rodin/

a chysta sa dalsia, bud. rok. t.j.2012, s 30 pribehmi :)

krasne video http://www.cestyksobe.cz/archiv/2010/ar ... 0/344.html
http://www.cestyksobe.cz/archiv/2010/ar ... 0/345.html

a skripta dostat aj v nasom obchodiku
Aby porod nebolel
http://www.eshop-rychlo.sk/dary-zivota/ ... vo-a-porod


a nieco praimo od Ludii Groverovej

druhou část skript píši, bude během příštího roku a během pár dní budu posílat info. 17.listopadu vychází knížka Aby porod nebolel, jsou to skripta v knižní podobě s předmluvou Dr. M.Odenta, doplněná o zpětné vazby na první vydání a porodní příběhy některých žen, které inspirované skripty rodily.Je tam také recenze MUDr.Judity Hofhanzlové a obrazová příloha a smysluplná inzerce(i slovenský Patrik Balint a jeho prirozený porod:-))


ahoj a vitaj :-)

chcela by som sa ťa opýtať.. aké si mala prvé 2 pôrody a prečo si sa rozhodla rodiť doma, ako si rodila do vody?, a či si sa bála. Ak máš ovšem trocha času.
Ja plánujem druhé dieťatko rodiť doma. Kto ti bol pri pôrode. PA z ČR alebo z Rakúska. Ako dlho si sa na to pripravovalala. Kto ťa podporoval z rodiny.
Uff, sorry, že tak veľa naraz otázok a v slede chaotickom... ale malý sa mi stále budí.. tak som rada, že som to nejak naklepala. hi :dojcenie:
Obrázok užívateľa
gabika78
 
Príspevky: 448
Registrovaný: 15 Apr 2011, 13:54
Počet detí: 2
1. dieťa: Martinko
Rokov: 13 rokov, 15 dní
2. dieťa: Romanko
Rokov: 10 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Najväčšia liečivá sila je LÁSKA

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod janka » 16 Nov 2011, 22:09

gabika, ano my sme vychod, nie zapad, aspon ked som pracovala v rakusku, tak som patrila medzi tych z ost europa, a ano, sme strateni v komunizme, ked to tak chces nazvat, neda sa popriet, ze to minule zriadenie stale zanechava stopy v mentalite ludi.

Monzo existuju statistiky, ze komplikacie pri domacich porodoch su o dost zriedkavejsie nez v nemocniciach, ale do velkej miery to bude asi aj tym, ze rizikove tehotne doma nerodia, take idu automaticky do porodnice, nech sa komplikacie podla moznosti odbiju tam.

Takisto si myslim, ze si zeny niekedy (nehovorim, ze vzdy!) tie porody v nemocnici komplikuju samy - nechaju si napichnut epidural, co uz samo je umely zasah, takze sa da ocakavat, ze budu nasledovat dalsie; alebo si zazmluvnia porodnika, no a pri vytazenosti lekarov sa naozaj niet co divit, ze ked tam uz pride, tak ma tendenciu porod urychlovat, lebo napriklad je prave utahany z riadnej sluzby, alebo musi odskakovat od svojej roboty, alebo sa ponahla do sluzby, co mu ma o chvilu zacat...; alebo sa rodicka ci jej manzel stavia k lekarovi a priori konfrontacne, lebo je presvedceny/a, ze on vie omnoho lepsie, co treba robit, nez lekar, a musi mu to hned dat razne najavo, no a nasledna atmosfera ma samozrejme daleko od pohody, ktora je potrebna pre hladky priebeh porodu.

Tiez som to nemyslela tak, ze by nase porodnice mali horsie vybavenie nez zapadne, mala som na mysli skor logistiku. Ako sama pises, PA na zapade pride k rodicke s vybornym vybavenim - neviem, ako lahko zozenies taku PA u nas. Pokial nastane komplikacia, je okamzite pripraveny odvoz a nemocnica je pripravena okamzite ten pripad prijat - u nas by som sa na nieco take nespoliehala, kedze u nas to nie je zabehnuty system. Tiez pokrytie porodnicami sa mi nezda idealne - keby som ja rodila doma, tak najblizsiu porodnicu mam 30km, co sa mi zda privela, keby nastali komplikacie. Ak by som mala byt hned po porode doma, na kontroly by som musela chodit ja k lekarovi, nie naopak. Gynekologa mam 30km daleko, pediatra asi 25km. Merat tuto cestu niekolkokrat tesne po porode... to by mi asi skor pritazilo nez pomohlo.

Ako nechcem povedat, ze domace porody su zlo a ze sa to nikdy nema diat, ale ja by som to pri tomto stave porodnictva na slovensku nerobila. Mozno som strachoprd, ale radsej odrodim v porodnici a stravim tam nasledujucich par dni, nez si koledovat o nejake problemy. Nez som porodila, tak som novorodenca ani nevidela, nieto este drzala v rukach. Mne to velmi pomohlo, ked bol v prve dni niekto nablizku, na koho som sa mohla hned obratit s akymikolvek nejasnostami. Kto chcete, rodte si doma, rodte si doma aj po sekcii, je to vas porod a vase dieta, mne sa to vzhladom na vyssie spominane zda byt privelky hazard.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod shira » 16 Nov 2011, 22:18

Janka, ja by som tiež doma za týchto podmienok, čo sa nám ponúkajú, nerodila ani za nič.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 16 Nov 2011, 22:18

ahoj a vitaj :-)

chcela by som sa ťa opýtať.. aké si mala prvé 2 pôrody a prečo si sa rozhodla rodiť doma, ako si rodila do vody?, a či si sa bála. Ak máš ovšem trocha času.
Ja plánujem druhé dieťatko rodiť doma. Kto ti bol pri pôrode. PA z ČR alebo z Rakúska. Ako dlho si sa na to pripravovalala. Kto ťa podporoval z rodiny.
Uff, sorry, že tak veľa naraz otázok a v slede chaotickom... ale malý sa mi stále budí.. tak som rada, že som to nejak naklepala. hi :dojcenie:[/quote]

Prve dva pordoy, rodila som v Bojniciach a DOlnom Kubine, vaginalne. Doma som rodila v polohe posed na posteli, oblievala som sa vodou z krcaha :) , telo si polohu zvolilo samo, poranena som nebola. Moj pribeh je Bohumilka v knihe rodili sme doma
vid. Saskina stranka
ci som mala strach, najdes v pribehu :)
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod gabika78 » 16 Nov 2011, 22:27

no.... knihu mám doma.... čítala som... ale už si presne nepamätám, že čo idem rýchlo kuknúť :-D
Obrázok užívateľa
gabika78
 
Príspevky: 448
Registrovaný: 15 Apr 2011, 13:54
Počet detí: 2
1. dieťa: Martinko
Rokov: 13 rokov, 15 dní
2. dieťa: Romanko
Rokov: 10 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Najväčšia liečivá sila je LÁSKA

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 16 Nov 2011, 22:33

leelo píše:Etnicka, tak s tou terminologiou uplne suhlasim. hippies to vystihuje :lol:
hypnoporod poznam len ako slovo, ja som sa totiz z traumy po 1.porode liecila tak, ze som temu porody a porodnice obchadzala, takze som teraz teoreticky velmi nepripravena na ten 2. v poradi. celkom ma to ale zaujima, ak vies o tom viac.
to je zaujimave, co pises o tvojich dojmom zo Stadelmann. ja som si, naopak, jej knihu otvarala tym castejsie, cim viac sa mi blizil porod. nesmierne ma ukludnovala. posobila na mna az idylicky, by som povedala. hlavne som na nu myslela, ked mi praskli tu kanylu do ruky a ked sa chytali za hlavy, ze som odmietla umely oxytocin ;)





stranka

http://www.hypno-porod.sk/

a kniha http://www.eshop-rychlo.sk/dary-zivota/ ... Hypnoporod
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod artemis » 16 Nov 2011, 22:37

Ahojte, som na tomto fóre nová, tak sa rozkukávam.

Zaujala má téma, a chcela by som sa vás opýtať, či si nemyslíte, že do domácich a ambulantných pôrodov sa zo zdravotníckych pracovníkov - (lekárov a pôrodných asistentiek) nikto nehrnie HLAVNE z dôvodu, že v prípade ich zavineného pochybenia v pôrodnici nenesú ako zamestnanci nemocnice žiadnu zodpovednosť?

To jest, že v prípade pochybení, nesie zodpovednosť po právnej stránke nemocnica ako právnická osoba, a preto je to tým ľuďom pohodlnejšie?

Akonáhle by lekár alebo PA asistentka participovala na ambulantnom alebo domácom pôrode ako osoba, ktorá nie je zamestnancom nemocnice, niesla by automaticky i občianskoprávnu zodpovednosť. Nemyslíte, že práve tento systém len ďalej motivuje lekárov nepúšťať sa do alternatívnych pôrodov mimo nemocnice?
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod gabika78 » 16 Nov 2011, 22:38

tak prečítané.... hneď som si spomenula. Krásny pôrod. To oslovenie "ŽEna" je záhadné... ale asi výstižné... kedže v SR nemôžu PA byť pri pôrodoch doma.. ak s nemýlim.
Obrázok užívateľa
gabika78
 
Príspevky: 448
Registrovaný: 15 Apr 2011, 13:54
Počet detí: 2
1. dieťa: Martinko
Rokov: 13 rokov, 15 dní
2. dieťa: Romanko
Rokov: 10 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Najväčšia liečivá sila je LÁSKA

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod TIA » 19 Nov 2011, 19:40

magdal píše:som manofa zena a rodila som doma :D , zaujimava knizka
http://vnimavetehotenstvo.sk/rodili-sme ... ych-rodin/
a chysta sa dalsia, bud. rok. t.j.2012, s 30 pribehmi :)


Magdal, vitaj na fore, dakujem, ze si napisala. Knizku mam objednanu a je uz na ceste ku mne, velmi sa na nu tesim :-). Cela Saskina stranka je skvela, inspirativna a vyborne sa cita.


Vdaka za tento link, zienka je skvela a jej pribeh je balzamom na dusu..

Je tazke zbavit sa toho strachu, ktory je v nas zakoreneni. Velmi sa mi pacia pribehy Sasky a Lucie a chcela by som to tiez zazit. Chcela by som priviest na svet dieta prirodzenym sposobom, tym spravnym sposobom. Doma preto, lebo je to tak intimna vec, a myslim, ze aj ked by som mala neviem aky porodny plan, stale by sa doktori do toho mohli (z ich pohladu) v zaujme zdravia montovat a uz by to nebolo ono.. . Dievcata tu pisu, ze je dobre sa do porodnice neponahlat, ist az odrodit, na poslednu chvilu.., to mi pride take zvlastne, lebo ked uz porod prebieha, nemozu aj vtedy nastat tie "komplikacie", o ktorych, dievcata pisete? Nie je to teda podobne "riskantne" ako porod doma? Neviem, ci sa vyjadrujem dost zrozumitelne, ale ako teda mozete vediet pocas casu, ked ste doma a mate kontrakcie, ze je vsetko ok, ze je babatko v spravnej polohe, ze ma dobre ozvy, ved nie je napojene na monitor..?

Magdal, ako sa zbavit toho "co ak sa nieco stane"? Je to o hlbokom presvedceni asi, ale aj tak, ked ide o zivot vlastneho dietata..? Ja zijem na ostrove, lodou vyse dvoch hodin do nemocnice, takze ak by som sa raz rozhodla pre porod doma, niet ziadnej "zachrannej brzdy". Som rada, ze nie som tehotna, bude to chciet asi dlhsiu pripravu :-). A to ani radsej nemyslim na to ako by to vzali moji rodicia a svokrovci, uz to, ze neockujem je pre nich nepredstavitelne ohrozovanie zdravia malej, pri porode doma by uz na mna asi zavolali psychiatriu :-D
TIA
 
Príspevky: 422
Registrovaný: 07 Aug 2011, 22:12
Počet detí: 1

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 19 Nov 2011, 23:42

Leelo,
a ako je to s financovanim tej PA, co ta chodila a chodi navstevovat?
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Normalny porod

Neprečítaný príspevokod magdal » 20 Nov 2011, 10:06

Magdal, ako sa zbavit toho "co ak sa nieco stane"? Je to o hlbokom presvedceni asi, ale aj tak, ked ide o zivot vlastneho dietata..? Ja zijem na ostrove, lodou vyse dvoch hodin do nemocnice, takze ak by som sa raz rozhodla pre porod doma, niet ziadnej "zachrannej brzdy". Som rada, ze nie som tehotna, bude to chciet asi dlhsiu pripravu :-). A to ani radsej nemyslim na to ako by to vzali moji rodicia a svokrovci, uz to, ze neockujem je pre nich nepredstavitelne ohrozovanie zdravia malej, pri porode doma by uz na mna asi zavolali psychiatriu :-D[/quote]

Ahoj, niektore zeny povedia aj rodicom,,ze chcu rodit doma, ja osobne so tu potrebu nemala, takze o mojich planoch vedel len manzel, rodina sa o to dozvedela az po porode, moji rodicia mi z celeho srdca blahozelali, s maminou sa o tom dost rozpravame....svokrovci a ostatne rodina, myslim,ze tam bolo kopa strachu, nic nam nepovedali...ale viem akos a na to pozeraju niekt, ludia.

strach si musi kazdy spracovat sam, raz som nasla odpovede jednej zeny, kt. odpovedala na take tie vseobecne frazy, ze je to neozpdpovedne...a dalsie, takze na margo zodpvoednosti povedala, som maximalne zodpovedna, beriam tu zodpovednost na seba a ak by sa neico stalo, co sa moze aj v porodnici...tak to nehodim potom na lekarov...tak zhruba.

takze vsetko si musi clovek zvazit sam a ta istota, kt. pootm v sebe mas, proste je...neviem ako to napisat, to neznamena vsak,ze by ta strach mozno este nepreskusal....mna pochytil, ked uz moja ;ZENA: bola u nas, mne zacali kontrakcie a doslo mi,ze budem rodit doma...tkay zvlastny pocit, spracovala som to,,ani neviem ako,,proste strach odisiel a v dalsie dni, kontrakcie...uz nebol. Vedela som kedy by ma mohol a co ,,,pochytit, to som vopred povedala Zene aj to,co by mi pomohlo...taka situacia vsak uz ani nenastala.

Skoda,ze si tak daleko a nemozes sa osobne stretnut.
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

PredchádzajúciĎalší

Späť na Tehotenstvo a pôrod

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 10 hostia

cron