Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

témy o dojčení starších detí

Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod estterka » 14 Apr 2011, 01:24

ahojte,ja by som chcela pokecat aj na tuto temu.
uz som to spominala na druhom fore,ze ked sme teraz boli na slovensku,tak ma v cakarni u zubara poslala jej sekretarka dojcit na sklopeny zachod,aby som neprekazala ostatnym cakajucim pacientom a ja som naozaj nevedela zareagovat,lebo som prave vysla z ordinacie,mala uz naozaj potrebovala mna a jest a tak som so slzami v ociach isla na te zachod. asi by som uz teraz zareagovala inak,ale v tom momente som bola v takom soku,ze som nedokazala. u nas som zvyknuta,ze dojcim vzdy a vsade a nemam s tym ziadny problem(a ani nikto iny zatial nemal). neviem si to ani predstavit teda,ked pridem so starsim dietatom,ktore budem dojcit,ako sa na mna budu pozerat ludia.
mozno mate nejake skusenosti a vedeli ste zareagovat lepsie ako ja. a tiez,ako berie rodina napriklad dojcenie starsieho dietata.
estterka
 
Príspevky: 555
Registrovaný: 24 Mar 2011, 08:57
Počet detí: 1
1. dieťa: Hannah
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Norika » 14 Apr 2011, 08:37

ja by som doma tiez tvrdila,zeby som ju poslala do teplych krajin,ale ak by na toprislo,tak by som aj ja odisla na to wc....no jjej konanie urcite nebolo spravne, ale ja na verejnosti sa snazim dojcit stale len tak,aby nikto neviidel, manzel je haklivy,nechce,aby niekto videl moje "mliekarnicky" :-D .... a nas drobec je zatial maly,este ho neberu ako velkeho...ale mam takeho tusaka,ze budu mat namietky,ak bude mat napr 2 roky a bude dojceny....napr vcera som s hadala so sestrou,lebo mi silou mocou tvrdila,ze ak ho budem plne dojcit do roka (lebo este nevieme papat pirkrmy) ze ma bude "vycicciavat, a ja budem slaba ci co :-/ joj ale sa tu toho napocuvam :( ani to,ze budem laktacna pre nich nie je argument, a tvrdia si svoje
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod miriam » 14 Apr 2011, 11:03

Ahoj estterka, zubarova sekretarka sa zachovala velmi nepekne, ale jej reakcia svedci o jej vlastnej obmedzenosti. Na dojceni nie je nic prekazajuce, nic obscenne a dojciace mamicky by mali pravo nakrmit svoje dietatko bez takejto "diskriminacie". Dojcenie je nadherny akt, zahrnajuci mnohe funkcie a najkrajsim vyrokom, ktory hovori za vsetko, je znama otazka Jacka Newmana- Kto pri pohlade na dojciacu matku nevidi to puto vznikajuce medzi nou a jej dietatom?
Mne sa nastastie este nikdy nestalo, ze by na mna niekto krivo pozeral, synceka som kojila uz kadetade, ved keby sme sa mali skryvat, nepohneme sa z domu. Prave naopak, ludia a okolie si musia zvyknut na to,ze dojcenie je normalne a prirodzene a nech sa len pozru :) Mne osobne je vzdy nesmierne luto babatka, ktoremu maminka na verejnosti ponukne flasu s UM. Vzdy si poviem, chudatko male, ake je ochudobnene o tie krasne okamihy pri mamicke..Dufajme, ze casom sa znova vrati do nasich spolocenskych kruhov to, co je bezne, zdrave a normalne.Opat ale musim poznamenat, ze ja som sa zatial stretla len s pozitivnymi pripadne neutralnymi reakciami..dufajme, ze u Tvojho zubara to bol extrem ;)
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Ludka » 14 Apr 2011, 11:41

No je to s nasou spolocnostou dost chore, ak nemozes nakrmit svoje dieta na verejnosti, akoby to bolo neviem co nevhodne, pritom sa to da robit tak krasne a diskretne, aby to nikoho neurazilo :) neviem si predstavit, zeby ta sestricka, sla jest na zachod, asi by to nedokazala :lol:
musime byt na to pripravene, to obhajit pred inymi....tato spolocnost je tak presexualizovana, ze uz som pocula nazory, ze je to prilis sexualne, ked krmis dieta...no povedzte, nie su ti ludia chori? :roll: :|
Obrázok užívateľa
Ludka
 
Príspevky: 298
Registrovaný: 22 Mar 2011, 00:06
Bydlisko: Košice
Počet detí: 3
1. dieťa: 8
2. dieťa: 3
3. dieťa: 14 dní
Môj status: ...aby dojčené dieťa bolo normou...

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod didulka » 14 Apr 2011, 11:52

Ja cecok vytiahnem hocikde a dokonca sa ani nezakryvam. Akonahle cez seba nieco prehodim, aby som nemala svoje prso odhalene v celej nadhere pred svetom, tak sa moja dcera odpoji a nechce papat. Ked s tym nemam problem ja, tak nech s tym nemaju problem ani ludia okolo. Moje dieta potrebuje jest alebo pit, tak ho nebudem predsa trapit.
Ked je niekto smadny, tak sa napije a neskryva sa na nejakom zachode.
Dojcila som uz hocikde. V nakupnom centre, v ZOO, v restauracii, v cakarni o doktora...
Obrázok užívateľa
didulka
 
Príspevky: 475
Registrovaný: 22 Mar 2011, 12:13
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 1

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod ayshka » 14 Apr 2011, 13:43

Je to smutne, ale zial je to tak, ze spolocnost si stale nevie zvyknut, ze dojcenie je nieco uplne prirodzene a krasne a nie je to len o krmeni. Ale asi tazko chapu najma ludia, ktori to nezazili, ci uz vo svojej rodine alebo v okoli, kedze predchadzajuca generacia - nase mamy dojcili minimalne, tiez nevedia poradit ohladne dojcenia nic a potom aj tie nazory a rady su vseliake.
Ludka ako pises, nikomu na ulici nevadia v lete vystrihy a odhalene neviem co vsetko, na to si uz asi spolocnost zvykla, ale zena, ktora chce diskretne nakrmit z prsnika svoje dieta, tak to bije kazdemu do oci. Asi je na nas, aby sme sa nehanbili za nieco co je uplne prirodzene a neskryvali sa pred svetom akoby to bolo nieco nemoralne. Ja len dufam, ze sa to bude postupne zlepsovat a reakcie okolia budu aj pozitivne :-) Tak dufam, ze sa uvidime niekde v parku na lavicke alebo aj v cakarni u doktora :-) ...lebo ide leto a s detickami treba co najviac von chodit.
ayshka
 
Príspevky: 101
Registrovaný: 27 Mar 2011, 17:15
Bydlisko: Kosice
Počet detí: 1
1. dieťa: Dominik
Rokov: 14 rokov, 3 mesiace, 10 dní

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod akdarka » 14 Apr 2011, 17:12

moj maly ma sice iba 8mes. ale stretavam sa s prekvapenim, ze este dojcim - som ako hyper super obetava matka :-) akoby som pri tom trpela! ved je to skvele a este usetrim cas a peniaze...uz som manzelovi povedala, ze ked sa maly odstavi tak prepocitam kolko by stalo UM a vsetko miniem :-) https://sites.google.com/site/poradnado ... lati-sa-to - vypocet 2674 € :-) to bude veeelky darcek!!! uz aby zacal setrit!
ja nemam problem dojcit mimo domu, samozrejme diskretne podla situacie. a uz sa tesim ked si slovne maly vypyta "cicik" ...
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod leelo » 14 Apr 2011, 18:51

estterka, na tvojej skusenosti som krutila hlavou, uz ked si to spominala na mk. na slovensku dokazu ludia velmi prekvapit svojou hrubostou a nedostatkom slusnosti, hlavne ak clovek pride po case zo zahranicia. no a ak sa to tyka este takej intimnej veci ako dojcenie, to vyrazi dych aj na 2. a 3. pocutie.
annag to uz velakrat spominala - je to vpodstate preto, ze dojcenie nema tradiciu, je mystifikovane a ludia o nom malo vedia. ALE: je to predovsetkym preto, ze je tu nielen silna nedojciaca generacia, ale aj NEDOJCENA generacia, ktora nasleduje hned po nej. ked pocujem niekoho pohorsovat sa alebo dokonca zhnusovat sa nad dojcenim, tak si vzdy predstavim, ako skoro ten clovek musel byt separovany od matky, napr. do tych jasli, pripadne asi to zacalo uz porodom. je to desne ako sa zdanlivo nedolezite praktiky ,napr. v porodniciach, dokazu podpisat pod neskorsiu emocialnu inteligenciu cloveka, hodnotovy rebricek a dalsie.
cize sekretarku mozeme vpodstate lutovat :?
ja tu v nemecku zazivam jeden velky paradox. dojcenie sa tu nesmierne, aspon navonok, podporuje. vsade su miestnosti na dojcenie, ak nie su, personal obchodu/restauracie/.,. ich je schopny doslova pre mamicku vytvorit a sami to pridu ponuknut, ked dieta len zamrnka. na ulici sa dojci vsade, nikto sa nad tym nepozastavuje. ale ma to jedno velke ale :lol: po takom cca 6.mesiaci uz vsetci ti doteraz ochotni zacnu nechapavo pozerat a minimalne pohladom sa pytat, preco este dojcim, ci si potrebujem komplikovat zivot, ked su tie umele mlieka dnes tak kvalitne atd. :roll: cize velka podpora, ale odtial potial. toto povedomie je tu velmi rozsirene a matka, co dojci nebodaj rok a viac, ta uz si tolko ustretovosti neuzije. nikto si vsak nikdy nedovoli byt hruby, je to len take podprahove nepochopenie, ktore sa da vycitat aj z toho ako zmyslaju, ako dlho dojcia mamicky, ktore poznam napr. z parku.
som osobne zvedava na reakcie, ked uz mi bude vidno brusko poriadne a budem stale dojcit vyse 1,5 rocneho syna. potom dam vediet ;)
Obrázok užívateľa
leelo
 
Príspevky: 344
Registrovaný: 22 Mar 2011, 15:20
Bydlisko: Mnichov, Nemecko
Počet detí: 2
1. dieťa: Benjamin
Rokov: 14 rokov, 5 mesiacov, 11 dní
2. dieťa: Hugo
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Podla nemeckeho casopisu Eltern 4/2012 usetri dojciaca zena domacemu rozpoctu zhruba 75 euro mesacne. tym, ze dojci. tak sem s peniazmi a idem nakupovat!

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Klemka » 14 Apr 2011, 19:38

Estterka, som presvedčená o tom, že dojčenie je normálne, správne a prirodzené. Nie sme zvyknutí sa na verejnosti odhaľovať a preto aj dojčenie na verejnosti je a bude do určitej miery problém. Ja osobne mám problém aj v lete, kým si zvyknem, že medzi ľudmi pri jazere chodím v plavkách :oops: Pre dojčenie som preto vždy používala tričká na dojčenie, v ktorých je z prsníka vidieť pár milimetrov kože a keďže mi nebolo vidieť vôbec nič, samotný fakt, že dojčím a ľudia sa čudujú, som neriešila, je to ich problém, nie môj.
Tvoja otázka má však ďaleko širšie pozadie - dojčiť na verejnosti dnes už nie je problém, ALE za predpokladu, že ide o dieťa v spoločensky "tolerovanom" veku. To jasne ukazuje na to, že problém nie je dojčenie, ale fakt, že táto spoločnosť nemá dojčenie ako normu. Tak ako nikomu nikdy neprišlo čudné, že dojčím novorodenca v reštaurácii alebo 3-mesačné dieťa v čakárni lekára, tak to už väčšine ľudí začalo byť čudné, keď moje dieťa malo 8 mesiacov a čím staršie bolo, tým sa čudovali viac. Je to teda o norme. Dojčenie v našej spoločnosti dlho nebolo normou vôbec, teraz už začína byť akou-takou normou aspoň ak ide o veľmi malé bábätko. Ak je však dieťa staršie, už nie je normálne a bežné dojčiť.
Ako to zmeniť? Jednou možnosťou je robiť osvetu o dojčení a potom prestavovať spoločnosť aj osobným príkladom. Ak začne byť bežné vidieť dojčenie dieťaťa, ktoré má napr. 2 roky, časom si na to ľudia zvyknú. Naša spoločnosť sa však prestavuje na dojčenie ako na normu komplikovane najmä preto, že ticho toleruje masívne neetické a nemorálne porušovanie Kódexu WHO o marketingu náhrad materského mlieka. To zásadne mení pohľad spoločnosti a odkláňa ju od dojčenia ako od normy. Jednou z možností ako toto riešiť je teda aj prestať podporovať tých, ktorí marketing sami porušujú, alebo im napomáhajú, pretože sa na tom obohacujú. A to sa netýka len poradkýň pri dojčení - tie sa snažia dodržiavať Kódex preto, že sa snažia dojčeniu pomáhať aj na iných frontách, ale malo by sa to týkať všetkých ľudí v tejto spoločnosti. Preto napr. dúfam, že časom sa k odchodu z fór, ktoré porušujú Kódex, pridajú nielen poradkyne, ale aj iní priaznivci dojčenia, ktorí pochopia, že svojou účasťou pomáhajú tomu, aby normou nebolo dojčenie ale kŕmenie z fľaše. Aj to môže pomôcť, aby sa človek nedočkal poníženia zo strany neinformovanej sekretárky.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Klemka » 14 Apr 2011, 19:39

Akdarka, tiež som tieto peniaze za UM ušetrila, len mi povedz KDE SÚ :D :D :D ?
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Norika » 14 Apr 2011, 20:18

velky podiel ma na tom aj rasizmus...... zeny ktore nedojcia a vidia romku ako dojci na verejnosti dvojrocne dieta si urobia svoj obraz o nej...lenze ten isty obraz si urobia aj o bielej......aj z vlastnej skusenosti sa priznam, ze som mala v sebe take nieco,este z detstva,ze ak romka kojila v cakarni u pediatricky,ze to je neslusne, myslela som si to dovtedy,kym sme nesli s malym do prvej poradne....pytala som sa svokry,ci mozem kojit v cakarni ,ci to nie je neslusne.......taze asi tak zmysla aj kopec inych ludi :-(
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod ayshka » 14 Apr 2011, 20:50

ja zase chapem aj tych ludi co sa cuduju, ze naco take velke dieta ma cicat mlieko, lebo ani ja som nebola ina. Ked som este nemala svoje dieta a videla som segru ako dojci svojho skoro 2 rocneho synceka a hlavne to ako prisiel k nej a sam sa obsluzil, tak som mala zmiesane pocity. Myslela som si, ze ja svoje dieta tak dlho urcite nebudem, ved ako ho potom oducim? :-) Teraz ma nas chrustik 15m a stale je pre mna male babetko, ked sa mi tak v naruci schuli a cucka si.
Teraz ked aj vidim starsie deti, ze sa dojcia, tak sa mi to velmi paci :-) ...takze asi to chce nejaku skusenost, zazit, vidiet, spracovat v hlave a ulozit si tam aj obrazy starsich deticiek ako sa dojcia.
ayshka
 
Príspevky: 101
Registrovaný: 27 Mar 2011, 17:15
Bydlisko: Kosice
Počet detí: 1
1. dieťa: Dominik
Rokov: 14 rokov, 3 mesiace, 10 dní

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Klemka » 15 Apr 2011, 06:45

Norika, Ayshka - presne tak, aby ste vnímali dojčenie ako normu, treba ho vidieť okolo seba, vidieť ako funguje, ako vyzerá a ako prebieha. Samozrejme, aj ja som kedysi mala predstavu, ze dojciť 8 mesiacov je nadľudský výkon a to ako prebieha prirodzené odstavenie, som skutočne netušila, ako aj - kto v mojom okolí mal dljodobo dojčené dieťa, ktoré sa odstavovalo samo a ja som to mohla sledovať?
To túto tému znova posúva do oblasti toho, že problémom je, že dojčenie nie je normou. A dokiaľ budeme zaplavovaní reklamou na UM, či iné produkty v rozpore s Kódexom, dokiaľ tieto firmy budú naďalej "školiť" lekárov a tak prispievať k tomu, aby samotní lekári, hoci sú presvedčení o dôležitosti dojčenia, nepoznali základné kroky ako podporiť správny začiatok dojčenia od prvých chvíľ po narodení, cesta späť bude veľmi ťažká.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod luludi » 15 Apr 2011, 08:41

Velmi suhlasim s Klemkou. Mamicka, ktora dojci svoje dieta do pol roka, je spolocnostou vnimana velmi pozitivne, potom sa odrazu vsetko zmeni. Uvediem nas priklad. Syn ma 9 mesiacov a cca 11,5 kg. Citim, ze sme teraz v akomsi prvom medzniku, ked okolie a hlavne rodina caka, ze maleho odstavim. Naprv to boli poznamky ako Uz je veliky, uz si mu dala vsetko, co si mohla. Nedavaj cez den mliecko, davaj vodu, caj. Cez den musi jest uz len prikrm. Na veceru musis urobit hustu kasu, bude celu noc spat a nebude si pytat prso, uz je dost stary. A podobne. Uff a to nespominam ani take rady ako teraz, ked idu zuby a je nervozny a zly, tak prikrmy nechce papat, o to viac sme spolu koza na kozu, vecer sa spolu kupeme, to ho ukludni, ovela viac sa nosime a podobne. Nie, nie, radsej podla rodiny dat dietatu cuckat vreckovku namocenu vo vodke. Najprv sme s manzelom vela vysvetlovali, ale ked nezabralo, zacali sme odpovedat jednoslovne, kludne, ale razne. Daj mu vodicku. Nedam. Proste dieta ma pravo byt dietatom a kojit sa, byt mojkane, nosene a podobne len do 6 mesiaca veku, potom sa zazracne cez noc musi zmenit na polodospelu osobu. Treba si stat za svojim a nedat sa. Okolie mozno zo zaciatku dlho chapat nebude, ale nauci sa, cim viac nas dlhodobo kojacich mam a spokojnych deticiek bude :)
Obrázok užívateľa
luludi
 
Príspevky: 274
Registrovaný: 22 Mar 2011, 10:01
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 1
1. dieťa: Richard
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 17 dní
2. dieťa: Milota
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 24 dní
Môj status: Sú len dva trvalé odkazy, ktoré môžeme dať našim deťom – jedným
sú korene, druhým krídla.

Hodding S. Carter

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod ayshka » 15 Apr 2011, 09:54

Klemka, ked pises o tych lekaroch, tak moja svokra je pediatricka a tiez myslim, ze doteraz nebola stotoznena s dojcenim starsieho dietata (>1 rok) a teraz, ked prideme my k nim, tak sa rada pride pozriet ako sa dojcime a len tak sa usmieva, ona je inac velmi tolerantna zena a nikdy mi do toho dokedy mam dojcit nehovorila. Ona sa len boji ako to bude s odstavenim, to zatial neviem ani ja :-) ale nechame to asi na drobca nech si sam urci dokedy. Zatial nas to nijako neobmedzuje, prave naopak niektore veci sa zvladaju lahsie :-)
ayshka
 
Príspevky: 101
Registrovaný: 27 Mar 2011, 17:15
Bydlisko: Kosice
Počet detí: 1
1. dieťa: Dominik
Rokov: 14 rokov, 3 mesiace, 10 dní

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Norika » 15 Apr 2011, 10:02

ayshka píše:
> Klemka, ked pises o tych lekaroch, tak moja svokra je pediatricka a tiez myslim, ze
> doteraz nebola stotoznena s dojcenim starsieho dietata (>1 rok) a teraz, ked
> prideme my k nim, tak sa rada pride pozriet ako sa dojcime a len tak sa usmieva, ona
> je inac velmi tolerantna zena a nikdy mi do toho dokedy mam dojcit nehovorila. Ona
> sa len boji ako to bude s odstavenim, to zatial neviem ani ja :-) ale nechame to asi
> na drobca nech si sam urci dokedy. Zatial nas to nijako neobmedzuje, prave naopak
> niektore veci sa zvladaju lahsie :-)

aj moja svokra je nadsena z dojcenia.....sama dojcila najdlhsie tri mesiace, a to mojho muza, potom mala po nom baby dvojicky, a zrejme jej to bolo dost tazke behat furt s flaskami,lebo mi to furt vravi,ake to mam super,ked dojcim, ze to je lacne a nenamahave ......ved vieme....
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod luludi » 15 Apr 2011, 15:16

Norika: to je uplne skvele :)
Obrázok užívateľa
luludi
 
Príspevky: 274
Registrovaný: 22 Mar 2011, 10:01
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 1
1. dieťa: Richard
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 17 dní
2. dieťa: Milota
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 24 dní
Môj status: Sú len dva trvalé odkazy, ktoré môžeme dať našim deťom – jedným
sú korene, druhým krídla.

Hodding S. Carter

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Klemka » 15 Apr 2011, 18:05

Luludi - mne sa osvedčilo jednak s okolím, o ktorom viem, že je nepriaznivé voči dojčeniu, vôbec na túto tému nezačínať a elegantne odpinkávať akékoľvek náznaky o rozpravu v tejto oblasti a ak to nepomôže, na všetky varovania o tom, ako si kazím život a dieťa, hovorím zázračnú formulku "nám to takto vyhovuje". Väčšinou to zaberá :D
Ayshka - moja osobná skúsenosť - dojčenie ma nikdy neobťažovalo ani neobmedzovalo a pocit, že skôr všetko uľahčuje, mi zostáva aj pri dlhodobom dojčení. Ako ľahšie upokojiť dieťa, ktoré je rozrušené a nie je s ním žiadna reč, po dojčení je z neho opäť normálny tvor, ktorý je schopný sa dohodnúť, dojčenie riešilo všetky boliestky, nešťastia, sklamania, rozrušenia, nové situácie a je krásne sledovať, ako sa môj syn postupne, pomaličky, počas mnohých mesiacov vydáva na samostatnú púť - ako postupne začína niektoré tieto situácie zvládať bez toho, aby potreboval dojčenie, ako sa postupne odstavuje, hoci definitívny koniec môže byť ešte otázkou roku aj viac, vidím to prakticky, ako postupne skúša byť samostatný a nezávislý a ide mu to čoraz lepšie. Verím, že aj Tebe pocit, že dojčenie všetko uľahčuje vydrží. Nie vždy svieti slnko, občas má človek všetkého dosť, občas mu je nostalgicky ľúto za slobodným životom, ktorý má rôzne lákadlá nedostupné odkedy sa človek stane rodičom, ale dojčenie za to nemôže. Materstvo je náročné a na druhej strane prináša veci, ktoré slobodný život človeku nikdy nedá, všetko má svoje pre a proti. A neboj sa, dieťa sa raz odstaví, samo a vtedy, keď na to bude pripravené.
Norika super :)
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod miskap » 16 Apr 2011, 20:42

Ja možno patrím k tým šťastnejším mamičkám, ktoré sa nestretli s nepochopením a zlou reakciou na dojčenie na verejnosti. Dcéra má dva a pol roka a stále sa dojčíme. Nerobí mi problém dojčiť skoro všade, u lekára, v reštaurácii, na ihrisku, v materskom centre. Nepýtam si povolenie, sadnem a dojčím. Ak by mi niekto niečo na to povedal, asi by som mu povedala, nech sa nedíva, ak má z toho problém. Sranda je, keď dcérkini rovesníci sledujú, ako sa dojčí. Ktovie, čo sa im preháňa v tých hlavičkách. :roll: Veľa z nich si už dojčenie asi ani nepamätá. Je to vaše dieťa a vy najlepšie viete, čo je pre neho dobré. Vy sa o neho staráte, vy ste za neho zodpovedná. Najviac radia o dojčení tí, ktorí nikdy nedojčili, alebo dojčili krátko. Ak vás presviedčajú, že umelé mlieko je lepšie, ako materské, že netreba kojiť po roku a podobne, treba sa obrniť a stáť si za svojim. Materský inštinkt je dôležitejší ako predpotopné rady niektorých zadubených ľudí. Budem rada, keď sa rozšíri počet naozaj dlhodobo dojčiacich detičiek, možno sa nám podarí predísť civilizačným chorobám aspoň u našich detí, keď u nás nie.
miskap
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:53
Bydlisko: Banská Bystrica
Počet detí: 2
Môj status: Vedieť všetko nie je v našich silách, treba vedieť, kde pomoc hľadať...

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod estterka » 18 Apr 2011, 01:37

akdarka,aj mne uz bolo povedane,ze som priklad super obetavej mami,lebo nemame cumlik ani flasku s cajom a dojcim na poziadanie a aj keby mala celu noc dudlovala prsnik so mnou v posteli,tak mi to vobec nevadi. ja si nemozem pomoct,ale nechcelo by sa mi vstavat v noci a robit flasku a vsetko okolo toho aj cez den. stale si myslim,ze pohodlnejsie je dojcit. a to sa mi osvedcilo aj pri cestovani lietadlom,az sa cudovali na kontrole,ze nenesiem ziadne tekutiny :D

leelo, mam jednu znamu a ta ma sestru v nemecku a presvedcila ju,nech prestane dojcit a zacne davat UM,ze v nemecku je trend nedojcit teraz,skoro som odpadla,ked som to pocula.ale ked o tom pises,tak si spominam,ze fakt boli v nemecku miesnosti na dojcenie.

presne k teme,mi rozpravala kamaratka od nas,mame rovnako stare deti,aj ona dojcila prvych 6 mesiacov,potom zacala s prikrmom a teraz nasilu nuti dieta na flasku a umele mlieko-lebo je uz velke a mlieka su kvalitne a uz netreba dojcit a potrebuje sa vyspat atd. tak mi bolo luto jej syna,flasku uplne odmieta,UM vypluva.ja jej stale tvrdim,ze je mudry,vie co je dobre,ona je vsak presvedcena,ze uz toho ma dost.skoda :(
neviem si predstavit,ze zrazu by som svojej dcere zobrala nasilu dojcenie a vsetko,co jej to poskytuje. mna to strasne naplna,ked vidim,aka je spokojna :) a neviem,ako vysvetlim napriklad nemeckej casti rodiny,ze este dojcim,ked muzova babka uz teraz zalamovala ruky,ze nikdy nevidela,aby mala zena mlieko este aj pri pol rocnom dietati a bola som za lenivu matku,co nie je ochotna davat flasu a nedoprajem dcere len to najlepsie. strasne ma to vie trapit,hlavne pri ludoch,u ktorych viem,ze im nevysvetlim o dojceni nic a budu stale hovorit to svoje.

pisala som tiez na mk,prihodu,ked sme mali dva mesiace asi a jeden znamy nas stretol v obchode a zacal vasnivu prednasku o tom,ze malej mam davat keksiky v obycajnom mlieku rozmacane,len tak bude spokojna.on pochopil po tyzdni,ze MM je nekvalitne a skoncil ho u svojho dietata.lebo,aby ste vedeli,spokojne dieta prespi nad 8 hodin v noci vkuse a neplace a to sa docieli len tak,ze dame keksiky,aby bolo zasytene.a ja som len pozerala s otvorenymi usta..
estterka
 
Príspevky: 555
Registrovaný: 24 Mar 2011, 08:57
Počet detí: 1
1. dieťa: Hannah
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Luvie » 20 Apr 2011, 21:23

Stejně jako mnoho z vás, taky kojím svou skoro rok a půl starou dceru. Musím říct, že ač kojím skoro kdekoli (ještě u doktora či zubaře na uklidněnou, v šatně bazénu po plavání - nahé prsíko toho mého drobka láká, na úřadu, klidně i přímo u přepážky - na zahnání nudy), ještě jsem se s vyloženě negativní reakcí nesetkala. Kromě poznámek typu: Ty ještě kojíš? A to máš ještě mléko? Ty jí dáváš i přes den? apod...
Vím, že teď je to "jen jako", ale v situaci, kdy by někdo chtěl odkázat na WC, bych se asi nedala, minimálně s poznámkou, že tady se mi kojí mnohem lépe... (I když není výjimka, kdy drobek za mnou přijde i na záchod...)
Ještě bych chtěla dodat, že nejsem žádný exhibicionista, ale malá hodně často střídá prsa, takže mám někdy co dělat, abych neseděla s odhaleným ňadrem déle než 2 vteřiny...
Ať máte jen pozitivní zkušenosti
Luvie
 
Príspevky: 9
Registrovaný: 20 Apr 2011, 20:18
Bydlisko: Opava
Počet detí: 1

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod janka » 01 Máj 2011, 23:37

Ozivujem tuto temu, potrebujem sa vyzalovat.

Miska ma skoro rok a pol a stale ju kojim... intenzivne ju kojim. V sobotu poobede som s nou bola na rodinnej oslave a ked som ju zacala dojcit, sice sa nikto nepohorsoval, ale vypocula som si reci, ze dokedy este mienim kojit, ze to mam dorazne ukoncit, ze ona si nikdy neprestane pytat mlieko, pokial jej ho budem bez problemov davat, a ako poznaju pripady, ked si dieta z dvora odbehlo domov a pytalo si od mamy cici, checheche :-| Este sa mi darilo odrazat trochu s humorom tieto komentare. Ale Miska mala akurat nejake horsie poobedie, pytala si mlieko stale. Pod "stale" myslim, ze v priebehu stristvrte hodiny som ju dojcila styrikrat, a zakazdym celkom dlho, takze bola skoro stale na prsniku. To uz zacalo, ze co je toto za poriadok, takto velke dieta uz ma mat rozumny rezim, dve hodiny bez jedla (akoze dojcenia) ma bez problemov vydrzat. Bolo mi z toho neprijemne, snazila som sa ju ospravedlnit, ze toto je vynimocna situacia, ze normalne si tak casto nepyta. Kazdopadne, nevyzerala som ako reklama na dojcenie, skor naopak, lebo Miska bola bud na prsniku alebo som ju natriasala na rukach ci inak zabavala, len nech si nespomenie na mlieko, pripadne som ju vencila pred restikou. Boli tam i dalsie deti, dve v priblizne rovnakom veku ako Miska, tie uz ale stastne odstavene, na mame neviseli, nahanali sa, zabavali, boli omnoho viac v pohode nez moja. Nehovoriac o tom, ze Miska za cele poobedie zjedla (okrem mnozstva mlieka) jedno zrnko hrasku a vypila trochu vody, nastastie aspon toto nikto nahlas nekomentoval. Citila som sa ako uplne neschopna matka, nie ako tie ostatne, ktore si deti pekne vychovali a mohli sa bavit s ostatnymi hostami.

Tak ja neviem, co robim zle. Normalne sa naozaj Miska nedojci patkrat za hodinu (okrem doby, ked jej isli ocne zuby, vtedy to bola uplne normalna frekvencia), ale i tak: ked obcas citam, co pisu mamicky dojciace takto stare deti, ako ze dojcia tak tri-styrikrat za den, tak to je u nas nepredstavitelne. Ja dojcim (odhadom, neratala som to) tak 10-15-krat za den. To Miska si tolko pyta. Ja jej prsnik ani aktivne neponukam, nemam kedy, ona sa sama tak casto dozaduje. Tak ja neviem, ci ju malo rozptylujem a zabavam pocas dna, alebo tak mizerne varim, alebo kde je chyba.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod Klemka » 02 Máj 2011, 10:03

Janka, aký milý príspevok dokazujúci zase jedno a to isté - kde je v našej spoločnosti norma, pri dlhodobom dojčení je to obzvlášť vypuklé :x Kde robíš chybu? V tom, že normálne a správne dojčíš. Na požiadanie, tak ako je to potrebné, aby dojčenie vydržalo dlhodobo. Ostatní, ktorí túto "chybu" nerobia, už majú v tomto veku väčšinou odstavené deti.
Dojčenie je omnoho viac než materské mlieko. Ak má byť dieťa dojčené dlhodobo - skôr by bolo vhodné povedať - normálne prirodzene dlho, teda približne 3-4 roky (interval je cca 2,5 - 7 rokov), je nevyhnutné, aby nevyužívalo dojčenie len prostriedok na nasýtenie, ale aby využívalo aj ostatné funkcie dojčenia, ktoré u detí, ktorým sa toto neumožní, preberá cumlík, plienka, plyšák, satie prštekov, naťahovanie vláskov či iné alternatívy.
A čo iné teda dojčenie poskytuje dieťaťu? V prvom rade telesnú blízkosť matky, s čím je spojená pri maličkom bábätku aj regulácia rôznych telesných funkcií matkiným telom, dieťa sa k matke, k prsníku, utieka vždy, keď potrebuje riešiť niečo, čo ešte vo svojom vývojovom stupni nezvláda, na čo ešte samostatne nie je pripravené. Práve pre toto je dlhodobé dojčenie také potrebné, aby sa dieťa nemuselo osamostatniť nútene, v čase, kedy na to nie je pripravené, ale samo, postupne skúša niektoré veci, ktoré dovtedy riešilo prsníkom, riešiť samo, ak sa mu to nepodarí, s plačom sa vráti na prsník, ale ak áno, zistí, že niečo vie aj samo a postupne, pomaličky sa vzdáva dobrovoľne dojčenia a začína byť samostatnejšie a nezávislejšie. Potreba, ktorú sme dieťaťu neumožnili naplniť, neodoznie, je niekde potlačená, nenaplnená. Dieťa navonok vyzerá OK, ale nemusí to tak byť vo vnútri. Píšeš o ostatných deťoch, aké boli super samostatné, hrali sa, neviseli na matke - to je len jedna časť obrazu. Je to podobné, ako keby si videla ročné dieťa, ktoré matka večer uloží do postieľky, ono spokojne ležká, ona ho zakryje, dá mu pusinku, ono sa usmeje, matka odíde a dieťa samo zaspí a spí až do rána. Čo z toho vieš? Že toto dieťa vie samo zaspať a prespí celú noc a vyzerá s tým byť spokojné. Nevidíš, či toto vzniklo prirodzene alebo tomu pred pár mesiacmi nepredchádzali kruté večery, kedy sa matka rozhodla, že naučí dieťa zaspať samo a ono niekoľko večerov preplakalo pár hodín, kým si nezvyklo, že jeho potreba uspávať sa pre matku nie je dôležitá, že ono samé nie je správne, dobré, pretože občas jeho potreby sú akceptovateľné, ale občas nestoja za pozornosť, kým sa s tým zmierilo a v záujme prežitia prestalo zúfalo protestovať, odpútalo sa od matky a jej pomoci v tomto smere, stalo sa "samostatné, nezávislé" v oblasti zaspávania a spánku, ale za akú cenu. Pri vyplakaných deťoch sa ešte dlhé mesiace v čase ukladania na spánok zistilo, že majú vyššie hladiny stresových hormónov, napriek tomu, že navonok už vyzerajú pokojné a zaspia samé. Táto situácia ich desí aj dlhé mesiace po tom, čo už sa tvária, že je všetko OK a tvária sa tak preto, že vedia, že ak budú dávať najavo svoje pocity, aj tak im to nepomôže, akurát ich to oberie o energiu. Koľko poznáš ľudí vo svojom okolí, ktorí potrebovali v staršom detskom veku spať s rozsvietenou lampičkou, či sa v noci pomočovali alebo mali nočné mory? Som sa rozpísala :twisted:, ale to čo som chcela povedať je, že dieťa, ktoré má rok a pol je prirodzene ešte veľmi závislé na matke, naviazané na ňu a je prirodzené, že v situácii, kedy je zrazu v cudzom prostredí, s kopou nových ľudí, je neisté a potrebuje pomoc matky s touto situáciou. A najjednoduchšou pomocou je dojčenie. Je úplne normálne, ako sa Miška správala, nebola úplne v poriadku s novou situáciou, tak to riešila Tebou, lebo máte spolu vybudovanú bezpečnú väzbu, ktorá je nesmierne dôležitá pre jej správny vývoj. A tak pri dojčení postupne z bezpečia Tvojej náruče sledovala, o čo ide. Viem, že tlak okolia je v tomto smere veľký, pretože ľudia na toto nie sú zvyknutí. Poznám to, našťastie moje okolie už je vytrénované mojou sestrou, ktorá mi v tomto smere trošku vydláždila cestu :), takže nemusím tak bojovať, ale aj tak - vždy mi zaberala vetička "Nám to takto vyhovuje - aspoň si môžem pokecať a nemusím ho strážiť či naháňať na preliezkach" prípadne, keby teda ozaj boli dotieraví, tak vysvetliť, že je dieťa neisté v novom prostredí a potrebuje sa upokojiť, že doma sa tak často nedojčí. A hlavne - dôležité je Tvoje dieťa, nie cudzí ľudia. Je mi vždy ťažké sa na toto sústrediť, napr. keď sa výnimočne stane, že má moje dieťa niekde nával zlosti alebo čo, človek sa vždy snaží ho ututlať, aby si ľudia nehovorili, aká som zlá matka, ale najjednoduchšie je úplne sa prestať sústrediť na to, čo povedia ľudia a vnímať dieťa, riešiť dieťa, v najhoršom ho odniesť niekde mimo a tam sa mu venovať mimo dohľadu ľudí. V situácii, ktorú popisuješ, je najjednoduchšie dieťaťu úplne vyhovieť. Na oslave to ostatne uľahčí život aj Tebe - dieťa na prsníku nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť, naješ sa pritom, pokecáš si a užiješ si trošku spoločenský život. Čím viac sa budeš v takej situácii brániť, odpútavať pozornosť dieťaťa od dojčenia, tým viac na prsníku bude visieť.
Takisto bežná denná frekvencia dojčenia staršieho dieťaťa je veľké tabu v tejto spoločnosti. Prirodzene sa očakáva, že 1,5-ročné dieťa už pekne papá a dojčí sa (ak vôbec) tak ráno a večer maximálne, lebo už veľa papá. Ale dojčenie nie je o jedle. A práve staršie dieťa už začína mať dojčenie ukotvené a prirodzene využíva mnohé jeho funkcie. Dojčí sa, keď sa niečo nepríjemné stane, keď sa mu niečo výnimočnejšie podarilo a potrebuje to spracovať, keď malo veľa zážitkov, keď ho niečo bolí, keď sa nudí... to spôsobuje, že napr. 2-ročné dieťa sa môže a väčšinou sa aj dojčí, omnoho častejšie než napr. 2-mesačné. Závisí to veľmi aj od možností - ak si s dieťaťom vonku, často je také zaujaté okolím, že si celé hodiny nespomenie, keď by si bola v tom istom čase doma, budete sa dojčiť aj 4x za doobedia. Takéto bábätko nie je ešte ani v polovici svojej očakávanej dĺžky celkového dojčenia. Má právo sa dojčiť často a dlho a pokiaľ to matku neobťažuje, nie je to potrebné nijako riešiť.
Na záver, zaujal ma dávnejšie jeden dokument s paviánikmi, ktoré osireli a stará sa o nich v Afrike jedna pani s dobrovoľníkmi. Ak ich chce vypustiť do voľnej prírody, nesmie ich chovať samotné v klietkach, zistila, že po tom sú vhodné už akurát tak pre zoologické záhrady, pretože z nich nevyrastú samostatné, nezávislé paviány a nie sú schopné sa zapojiť do spoločnosti divých paviánov. A tak pre každého jedného paviánika potrebuje dobrovoľníčku - študentku, ktorá ho, kým je bábätko celý deň ani na chvíľu nezloží zo seba (majú ich uviazaných v takých malých šatkách na bruchu), paviánik má neustály prístup k fľaši s mliekom alebo k cumlíku v šatke, na dobrovoľníčke spí alebo sleduje, ako sa ona venuje povinnostiam - čistí klietky, chystá jedlo pre staršie opice atď. Spí s ňou aj v noci v spoločnej posteli. A keď paviánik povyrastie, ona si s ním sadne do klietky k starším paviánikom, ktorí už žijú spolu v klietke - malý paviánik najskôr dĺlllho s cumlíkom v puse sleduje, čo robia staršie paviány v klietke a potom príde deň, kedy zo šatky vylezie, prejde sa pár krokov, potom sa nervózny vráti naspäť k dobrovoľníčke do šatky, okamžite dáva do pusky cumeľ a zase sleduje. Potom po čase zase vylezie a pokúsi sa zapojiť do hry paviánov, ak sa niečo nepodarí, okamžite uteká do šatky k cumľu. Jedného dňa po sérii takýchto osamostatňovaní sa už do šatky nevráti a ostáva v klietke so staršími paviánmi. Spolu sa učia fungovať v hierarchii a časom ich vyvezú do voľnej prírody. My nie sme paviáni, ale dá sa v tom vidieť určitá paralela, čo povieš? :D
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod luludi » 02 Máj 2011, 17:16

Janka: moj maly takto reaguje, ked sa boji, alebo ked nechce byt vo vacsej spolocnosti, vacsinou nezaberie vobec nic a musime odist, lebo bud cicikuje v jednom kuse, alebo place, ale beriem to tak, ze je to normalne, proste sa len boji. Tlak rodiny je neprijemny, verim, vydrz. Mna vzdy velmi motivuje, ked si spomeniem na 3 - 4 rocne deti mojich kamaratok a znamych, ktore boli dojcene a vztahovane a vidim znacny rozdiel medzi ich rovesnikmi, ktore tu moznost nemali. A Klemkina veta: "Nam to tak vyhovuje" je naozaj uplne super. Drz sa a :dojcenie: vzdar!
Obrázok užívateľa
luludi
 
Príspevky: 274
Registrovaný: 22 Mar 2011, 10:01
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 1
1. dieťa: Richard
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 17 dní
2. dieťa: Milota
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 24 dní
Môj status: Sú len dva trvalé odkazy, ktoré môžeme dať našim deťom – jedným
sú korene, druhým krídla.

Hodding S. Carter

Re: Dojcenie a okolie,dojcenie starsieho dieta a pod.

Neprečítaný príspevokod akdarka » 02 Máj 2011, 17:20

luludi, zaujalo ma, ze poznas deti, ktore mali vztah.vychovu + dlhodobe dojcenie a vies porovnat s inymi...ako vidis tie rozdiely? toto ma vzdy zaujimalo a nemam velmi v okoli dlhodobo dojcene nieto vztahovane deti...dakujem :-)
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Ďalší

Späť na 6 a viac mesiacov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia

cron