hormonalna instabilita, bolest a nevystupla bradavka

O dojčení malých bábätiek

hormonalna instabilita, bolest a nevystupla bradavka

Neprečítaný príspevokod katka3 » 10 Aug 2017, 14:09

Ahojte,
prosila by som o radu.
Mam mesacnu dcerku, ktoru som sa zatial viac neuspesne ako uspesne snazila dojcit. Od zaciatku je preto prikrmovana. Uz v nemocnici s tym zacali, ja som si aspon odstriekavala mlieko, ale mala som ho tak 12 ml dohromady. I teraz mam mlieka malo (odstriekam a odsajem tak 30ml na jeden interval) a bez prikrmu by to neslo. Skusili sme nami poznane metody zvysovania produkcie. Mam ale hormonalnu instabilitu a neviem, ci to s tym dost nesuvisi, lekari sa velmi k tomu nechcu vyjadrovat, ze sa to same upravi a pri najhorsom bude na UM (co uz ale aj je :( ), hlavne to nemam brat tak tragicky... Mam tri otazky.

Podarilo sa nam ale spravit pokroky: Teraz sa aj prisava (pekne asymetricky na jeden oblubeny prsnik), aj taha, pocut aj preglgnutie, aj si odgrcka, no na jednom prsniku taha aj 40 minut a nie je nakrmena. Skusali sme viacere polohy. Je mozne este nejako upravit efektivitu? Alebo ta uz aj tak nepomoze pri slabej produkcii, ktoru sme uz zvysovali?

Prsniky ma ale oba bolia, ma neuveritelny stisk. Dokrmujeme ju po cievke s prstom, ale aj ten tak silno "zahryzne" a ten stisk nepovoluje velmi dlho.Niekedy jej nevieme dat do pusinky ani prst, snazime sa trosku bradicku posunut, hlavu zaklonit, ale stale to tak robi... Bolest na prsniku pri zaciatku krmenia nejako pretrpievam, po dlhsom case je uz miernejsia... Bojim sa vsak, ze aj to malo mlieka (tretina dennej potreby) tymto sposobom stratim, lebo ju uz nebudem vladat prikladat. A keby som aj nestratila, trapi ma, ze ma tak malo mojho mlieka.
Vedeli by ste mi nieco poradit? V knihe od mamily sa pise, ze babatko sa uci dojcit dojcenim...je mozne, ze sa to zmeni? Ze otvori vacsiu pusinku? Nebude tak silno stalcat? Je pravdepodobne, ze ak bude efektivnejsie pit, este by sa mi mohla produkcia mlieka zvysit? Nepouzivame ani klobuciky, ani cumlik, ani flasu.

S druhym prsnikom mam problem, ze bradavka mi nikdy nevystupuje, nemam ju vystuplu ani po odsavani odsavackou, vobec nepomaha bradavku stimulovat, robim kvetinkovu masaz, odstriekam trosku mlieka a aj mala potiahne alebo hryzne do bradavky...nikdy vsak nedosiahne taky tvar ako z prsnika, na ktorom travi vela casu. Mala sa mi stale sklzava z dvorca, rozne polohy nezabezpecili, aby pila kontinualne a uz vobec nie efektivne. Boli by riesenim formovace, alebo nema vyznam si ich vobec zaobstaravat?

Dakujem velmi, velmi, velmi pekne za odpoved a najma za to, ze som nasla forum, kde sa na prispevky realne odpoveda :)
katka3
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 10 Aug 2017, 13:28

Re: hormonalna instabilita, bolest a nevystupla bradavka

Neprečítaný príspevokod snežienka » 16 Aug 2017, 13:27

Katka ahoj,
z toho, čo som sa dočítala, bábätko sa prisáva na dvorec, plochá bradavka by nemala byť problém. Skúsila si prikrmovať priamo na prsníku cievkou? Jedno videjko k tomu napr. http://www.dojcenie.eu/priprava-a-zavad ... j-pomocky/ a ešte sa dajú nájsť videjka s pediatrom Jackom Newmanom (špecializuje sa na dojčenie a pomoc matkám s dojčením) napr. https://www.youtube.com/watch?v=ezGIkIkhC_o

Inak, skúsila si kontaktovať laktačnú poradkyňu? Aby sa na vás pozrela a posúdila, kde je problém, či nie je náhodou problém s uzdičkami, či sa dcérka naozaj dobre prisala, navrhne ako ju uložiť k prsníku, aby otvorila vééééľkú pusinku, efektívne sala a teda sa dobre stimuloval prsník k tvorbe mliečka.

K odsávaniu mliečka: nuž, nie je odsávačka ako odsávačka... a ani tá najlepšia nevytiahne toľko mliečka ako bábätko. Ja som mala elektrickú dvojfazovú pumpu Medela Swing, tá odsávala celkom dobre. Nepotrebovala som ju pre dcérku, mala som ju "keby niečo"... Použila som ju dokopy asi 8x a to na darovanie mliečka.

K vyššej tvorbe mliečka: ja som pila pravidelne čaj "na dojčenie" od Weledy, nosila som malú v šatke na sebe skoro stále - čiže zvislá poloha a koža na kožu. Teraz je priorita, aby ste sa dobre rozdojčili, takže všetky tzv. povinnosti by mali ísť bokom.

Za seba môžem povedať, že kontaktuj laktačnú poradkyňu, skús zavolať Janku Michálkovú: http://www.dojcenie.eu/kontakt/ poradí aj cez Skype.

Držím palce :dojcenie:

PS: Moja dcérka sa narodila plánovanou sekciou (v úplnej narkóze) kvôli mojej chorobe, lekári si mysleli, že v správny čas ale v skutočnosti ju zo mňa vyoperovali v 37tt, nemala som žiadne kontrakcie. Dostala som infekciu do rany, v nemocnici sme boli 17 dní, vytekal zo mňa hnis. Nemali sme žiadny kontakt koža na kožu, až neskôr, keď sa rana zacelila. De facto som bola na ňu úplne sama a ešte som nemala šatku. Najväčšie problémy s dojčením nastali, keď sa stratila schopnosť prisať sa po prvom očkovaní, tak vtedy som ju začala permanentne nosiť na sebe nech je prsko stále na blízku...
Obrázok užívateľa
snežienka
 
Príspevky: 143
Registrovaný: 01 Júl 2013, 21:20
Počet detí: 1
1. dieťa: Láska
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 19 dní
Môj status: So whatever you want your child to become, be.

Re: hormonalna instabilita, bolest a nevystupla bradavka

Neprečítaný príspevokod zigi » 17 Aug 2017, 02:19

Katka, efektivitu dojcenia zlepsis stlacanim prsnika, kukni na mamilacku stranku... Babatko vdaka tomu vypije viac mliecka. Okrem toho, ked uz ani po stlacani babatko nepije, len saje naprazdno, treba prehodit na druhe prso. Takto ich pocas dojcenia kludne vystriedaj aj niekolkokrat! Drzim Ti palce!
zigi
 
Príspevky: 267
Registrovaný: 05 Jún 2011, 17:55
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: Maťko
Rokov: 6 rokov, 9 mesiacov, 27 dní

Re: hormonalna instabilita, bolest a nevystupla bradavka

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 18 Aug 2017, 11:36

stlacanie prsnika v tomto pripade az tak nepomoze, omnoho ucinnejsie je pouzit cievku priamo na prsniku. Podrobnosti tu: http://www.dojcenie.eu/priprava-a-zavad ... j-pomocky/

Co sa druheho prska tyka, mas asi dve moznosti - 1- nechat tak - je vela mamiciek co uspesne dojcia len z jedneho prsnika.
2 - vidim, ze si skusala vselico na vystupenie bradavky - mozno este injekcnu striekacku s odpilenou spickou. ALe asi najrealnejsie vidim pouzitie klobucika, a to aj s cievkou (cievka zhora na klobucik). Viem, klobucik je za normalnych okolnosti problem, ale ak sa pouziva spravne, vie pomoct v pripadoch ako je tento. Pri nasadzovani klobucika stlac spicku (umelu bradavku), prevrat trochu naruby, dobre pritlac ku prsniku a okraje normalne vyrovnaj. Uvolnenim spicky by sa mal na prsnik dobre prilepit, ak sa da tak i vytiahnut bradavku. AK je v tvare elipsy, tak aby okreje isli pod nos a bradu. Po urcitom case pouzivania (niekolko dni, tyzdnov) je mozne davat klobucik dole pocas pitia a postupne ho odstranovat. Tu je vidiet dojcenie s klobucikom v polohe pololezmo, co je najvyhodnejsie jednak pri dojceni s klobucikom (tento nepada a tiez je dobre zatlacany bradou) a jednak celkovo pre babatko i pre mamicku (pozri si tam i ine videa v tejto polohe)

A samozrejme, mozes ma kontaktovat priamo: http://www.dojcenie.eu/kontakt/
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: hormonalna instabilita, bolest a nevystupla bradavka

Neprečítaný príspevokod katka3 » 27 Aug 2017, 18:59

Dakujem pekne za rady, je to o nieco lepsie, pokrok vidim, ale stale nevydrzi dlho na prsniku a odtahuje sa a naspat sa prisava ako taky drak. Kazdopadne, aspon pravidelne co-to papame, takze je to velke vitazstvo. Aj bolesti ustupili :)
katka3
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 10 Aug 2017, 13:28


Späť na Novorodenec - 6 mesiacov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia

cron