Po materskej opat v praci

debata o všetkom a pre všetkých

Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 20 Jan 2015, 00:28

Neviem si stale predstavit, ako to moze Shira zvladat - pracovat a male babatko. Predstavujem si to v kazdom pripade velmi narocne.
Ja som pred rokmi zvolila iny model, jasne vyplyva i z nasej konkretnej rodinnej situacie. Zostala som doma s detmi, celkovo cez 6 rokov. No a dozrievala som posledne mesiace k tomu, ze sa vratim do roboty, takze uz par mesiacov pracujem na ciastocny uvazok. No hrozne. Som si to statocne odplakala. Boli vsetko. Mysliet, spominat, byt od zaciatku opat takym neskusenym teliatkom, napriek tomu, ze uz nepatrim zdaleka k najmladsim na pracovisku....Ako-tak sa po 2 mesiacoch zacinam otriasavat a uz sa aj obcas nemracim (hovori muz).
Zazili ste podobnu fazu? preboli to?
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod quaxi » 20 Jan 2015, 20:20

Ja som nastupila po 6,5r na MD, rovno na cely uvazok, kedze asi rok som hladala poluvazok a ziadne take ponuky ani neboli. Samotna napln prace zatial super, s tym som na 120% spokojna. Horsie je, ze praca + cesta mi zaberie okolo 10,5h. Rano chodim na 8:15, skor sa uz neda, ale aj tak nestiham vyzdvihnut dceru zo skolky, lebo zatvaraju prilis skoro. Manzel malokedy pracuje pod 10h + cesta, k tomu mu zrovna teraz pribudli sluzobky... Takze kazdy den musime otravovat babicky a dedkov, aby vyzdvihli deti, odviedli syna na ZUS. Na to si este platime jednu studentku, lebo ani 4ks starych rodicov nestaci (musia riesit aj dalsie vnucata a navyse obe babicky este pracuju). Ked som mala pocit, ze je to cele komplikovane, tak si do toho dcera zlomila nohu :mrgreen: My proste musime vyskusat vsetko. Takze teraz ani do skolky nemoze. Platame to ako sa da, na jeden den a dve deti pripada teraz aj 6 dospelakov, ktorych treba zorganizovat. A to som uz syna nechala, nech chodi sam zo skoly, aj ked je to s MHD a nie uplne lahka cesta. Ked deti vyrastu, zamestnam sa v logistike :mrgreen:
Po nastupe som mala dost haluze, ze sa mam sustredit. Myslenie ani az tak nebolelo, ani som nemala nejake depky - fakt som sa tesila, lebo ja som uz po praci tuzila dost dlho, len stale nebolo co s detmi, tak som nemohla robit. Ale... robim v open-space kancelarii s cca 40 ludmi. Po tolkych rokoch samoty to bol celkom sok :-) Nastastie to nie je stiesnene, ale mozem pozerat tak akurat do svojho monitoru, alebo na vysoky paravan za nim. Celkovo max. vzdialenost kam dovidim je 1m a tam je suvisla seda plocha. Ja som z toho bola ako zhypnotizovana :lol: Prve dni som myslela, ze tam zaspim hned po hodine. Nastastie to netrvalo dlho, ani nie 2 tyzdne. Ked mam nejaku narocnu pracu, ze sa musim cely den sustredit, tak som dost unavena, ale nie je to take zle ako som cakala. Kolegovia su napomocni, nastastie je to praca, kde sa clovek uci stale, aj skusenejsi sa casto potrebuju poradit s ostatnymi z timu, takze nevadi, ze som zatial uplne nemtava. Tim je super, vsetci v mojom veku, okrem sefky sami chlapi, skoro vsetci su oteckovia malych deti so zenami na RD, takze mame o com kecat :-) Celkovo som si uz dost zvykla, aj mi pomohli vianoce, poriadny oddych a mala spomienka na to, ako mi bolo este nedavno dobre :-)
Co mi dost vadi je, ze mam malicko casu na deti. Dufam ze na jar sa to trochu zlepsi, to uz bude pocasie na jazdenie do prace na bicykli, co by mi mohlo usetrit asi 1/2h denne. Casto ledva stihneme napisat ulohy so synom a treba ist spat. Nemohla som sa ist pozriet na jeho prvu sutaz, to som skoro oplakala :mrgreen: Ani nie, ze by som tam tak chcela ist, ale manzel si myslel ze mi bude luto, tak stale vymyslal ako to spravit, az ma ta jeho snaha dojala :mrgreen: Citim sa tak nejak mimo - predtym som mala prehlad, co sa deje v skolke, skole, teraz ked som mala aupairke povedat, ktora budova skoly je ta spravna, tak som si ani nespomenula na farbu :mrgreen: No a dost prudko nestiham byt, nie ze by som bola zatazena na poriadok, ale ani moje minimalne poziadavky sa obcas nedaju splnit. Napr. by som fakt rada oprala ocikanu postel hned, nech nam to tu nesmrdi, ale rano to nejde (blbne nam pracka, takze ju nemozem nechat pustenu bez dozoru) a vecer sa to uz nestihne oprat, lebo po osmej uz nesmie ist. Takze kvoli praniu si musim jeden den nadrobit a druhy ist skor z prace. Lenze pri nasich problemoch by bolo lepsie prat kazdy den.
No ma to aj pozitiva - deti su samostatnejsie a syn si to velmi uziva, manzel vravi ze som rozkvitla :mrgreen: A konecne zo mna opadol ten obrovsky stres z financii, to bolo uz asi 2r dost zle. Celkovo som teraz spokojnejsia, prvotny sok pominul a uz je to dobre, aj ked narocne :goodjob:
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod artemis » 21 Jan 2015, 00:48

Obdivujem Ta Quaxi, ja by som toto nezvladala co Ty. Robis to len kvoli peniazom, alebo je tam aj ina pohnutka?
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 21 Jan 2015, 01:43

Ja som nastastie ok, robim na 5 hodin je to do 15min autom, polhodina autobusom. Vdaka tomu stiham i poradenstvao. Kedze som isla na ciastocny, tak ja som si to skor vychutnavala - konecne som nemusela varit.
ALe tieto pocity plneho uvazku poznam - po prvych dvoch detoch, i ked nie hned od zaciatku som robila na cely uvazok. Ato bol naozaj stres a nebolo to o zivote.

Quaxi - odporucam, hned ako sa ti stabilizuje zamestananie (zmuva na dobu neurcitu), poziadaj o skrateny uvazok. Zo zakona by si do 10.teho roku zivota mala mat na to narok.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod quaxi » 21 Jan 2015, 20:42

Artemis - praveze nejde ani tak o peniaze, sla by som robit, aj keby to z financneho hladiska bolo zbytocne, lebo ja proste potrebujem intelektualnu zataz, riesit nejake vyzvy... Po cely cas na RD som dost trpela tym, ze vlastne nemam na co uzitocne pouzivat rozum. Kompenzovala som si to studovanim vsetkeho mozneho, tvorenim, ale nie je to ono. Nebola som vobec vnutorne spokojna, teraz sa konecne citim ovela lepsie.
Janka - ciastocny uvazok mam casom v plane, dufam ze to vyjde. Nam by velmi pomohlo aj keby to bolo na 6h a za taky cas stihnem spravit takmer tolko, co za 8h. Z tych 8h predsa len clovek viac preflaka :-) Financne by mi bohate stacili aj 4h denne.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 21 Jan 2015, 21:37

Akoze Quaxi, to je ako byt stale na pretekoch.
Inak som na Teba myslela cely den, lebo som tesne pred spanim stihla precitat Tvoju spravu a rano mi dieta hlasi: Mamina, som sa pocikala.
To je u nas nastastie zriedka. Ale rano som stihla akurat stiahnut plachty, perem az teraz. :-) pivnici nastastie nevadi, ze po osmej. :-)

Ja som isla na ciastocny koli tomu, ze u nas prave ziaden dedko s babkou... Muz dochadza, sluzi, je celkom mimo rodinnej logistiky a domacnosti.
Okrem toho tam zacinam rano az o osmej, to bol dolezity argument, lebo je uz otvorena skolka. (vo vsetkych predoslych zamestnaniach som chodila na 7mu)
Tiez som v podstate 6,5 roka bola doma a posledny rok som mala tie iste pocity, ako ty. Potrebovala som viac intelektualnej cinnosti a produkovat aj iny vystup ako fazulovu polievku a plastelinoveho kraba. Posledny rok ma to veru uz prenasledovalo velmi.

Tak som sa poobzerala, nasla som rychlo, ponukali ciastocny, berem. Len je to samoska novy zamestnavatel, novi ludia, novy ODBOR. Furt mam dojem, ze toto by som mala vediet, toto som vedela, toto by malo byt samozrejme... Robim si hrozne vycitky a sucasne ma mrzi, ze som opat zaciatocnik. A 100 novych ludi, hierarchicke usporiadanie, kazdy ta okukuje, odhaduje,...
To som si ja uvedomila, ze na materskej som doma medzi svojimi, vsetci ma maju radi, aj ked som strapata a nevyspata. Stretavam len pomerne maly okruh ludi, ktorych si sama vyberam -kamaratky s detmi, mamicky s rovnakymi problemikmi. V robote su uplne vselijaki ludia, vobec ma nemaju radi, ba naopak, som cudzi element, jasne ze exoticky navyse.
Okrem toho babsky kolektiv, ja jedina matka. Takze tazko vysvetlis, ze fakt nemozem teraz dlhsie zostat, aj ked sa cokolvek deje, lebo v piatok zatvaraju skolku o 15tej!!!!

Snazim sa dobiehat to ochotou.

Deti poobede su casto vrcate, vidim na nich neklud, ked su dlho po instituciach. Doma na mne vsetky nalepene. No, nie je to velmi harmonicke obdobie.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod quaxi » 21 Jan 2015, 22:30

Mamamima píše:Deti poobede su casto vrcate, vidim na nich neklud, ked su dlho po instituciach. Doma na mne vsetky nalepene. No, nie je to velmi harmonicke obdobie.

Ano ano ano presne toto je aj u nas. Len skoncentrovane na 2-3h vecer, ked sme spolu. Preto aj nenechavam deti v skole a skolke dlhsie ako do tretej, ak sa co len trochu da. Je predsa len ine, ked su s oblubenou babickou, nez keby boli v dave v druzine. Ten isty problem mi spominali vsetky mamicky, co nastupili po RD do prace. Aj take, co sli len na poluvazok a deti uz predtym chodili do skolky, takze rodina to pocitila minimalne - s mamou boli rovnako vela ako predtym. Vraj treba tak 4-6 mesiacov, kym si zvyknu. Snad sa zatial nezblaznim...

Ty to mas tazke asi aj kvoli jazyku, ci to ti nerobi problem? Nie si tam este aj "auslander"?
Ja som sa velmi bala babskeho kolektivu :-) To fakt neviem, ako by som zvladala. Nastastie moja praca je typicka skor pre chlapov, s chlapmi sa spolupracuje ovela lahsie.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 22 Jan 2015, 12:10

teda, babsky kolektiv a jedina matka? To znie ako SCI-FI.

Ja som v uplne vynimocnej situacii, sme spolu v kancli (rozne pozicie) 4 zeny, vsetko matky vsetko 3 deti + priamy kolega, co sedi v inej casti , ma tiez 3 deti. Jedina ja robim na ciastocny (to bola moja poziadavka na prijatie), ale myslim, ze ak by kolegyne chceli, dalo by sa. Ono celkovo je to firma s prorodinnym orientovanim, tak asi dost nezvycajna na dnesnu dobu.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 23 Jan 2015, 21:17

Veru tak Janka, vsetky kocky samoska podstatne mladsie a profesionalne dalej. (Starsia len jedna, ale bezdetna)
Som najstarsia, najviac obmedzeni, najpomalsie napredovanie (pri ciastocnom uvazku). Ach jaj. Snad sa z toho dako vyhrabem.:-)
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 23 Jan 2015, 21:17

Veru tak Janka, vsetky kocky samoska podstatne mladsie a profesionalne dalej. (Starsia len jedna, ale bezdetna)
Som najstarsia, najviac obmedzeni, najpomalsie napredovanie (pri ciastocnom uvazku). Ach jaj. Snad sa z toho dako vyhrabem.:-)
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod quaxi » 14 Feb 2015, 17:15

Mamamima, ako pokracujes? Dufam ze sa to pomaly zlepsuje :-)
Ja momentalne uvazujem, ci prvy krat vyskusat PN :? Mame open-space kancelariu a kolega pri susednom stole bol minuly tyzden chory. Jasne ze uz som aj ja... Aj by sa mi to celkom hodilo, aj mi pripada drze roznasat choroby ked je nas tam tolko. Len mi je divne ze mam ist ku lekarke, nikdy som tam nechodila a vlastne ani neviem, ci vobec este nejaku mam :mrgreen:
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod quaxi » 16 Feb 2015, 21:42

Idem sa postazovat :mrgreen:
PN sa nekona, slahla som si vecer 2cm absintu a rano hrdlo ako nove :twisted: Dcera sla prvykrat po 2 mesiacoch do skolky, tak som sa potesila ze konecne nam zacne kludnejsie obdobie - predsa len lahsie zozeniem dozor ku detom na 2-3h podvecer, nez na cely den. Tak aby som sa prilis netesila, manzela poslali na 2 tyzdne na sluzobku :? To znamena kazde rano vychystat obe deti sama, nejako ich dostat do skoly - mame to normalne asi na 20min peso, ale dcera teraz len zacina chodit, takze to je skor na 3/4h, alebo ju mozem niest a do prace pridem komplet spotena a tak ci tak neskor, nez by som chcela. A pre istotu hrozi sluzobka buduci tyzden aj mne. To uz ale vlastne bude za takych podmienok oddych :D len dufam ze babicky budu ochotne nechat si nase nespiaco-pocikavacie deti na noc, zatial sa tomu radsej vyhybali. A este mali v skolke minuly tyzden nejaku infekciu a kazde dieta ma kvoli tomu ist na vytery - to si ale snad vyhadam, aby sme nemuseli, ked tam v tom case vobec nechodila. Ako dobre, ze je take optimisticke pocasie, budem to dost potrebovat :)
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod reanda » 18 Feb 2015, 13:06

baby, kde na toto beriete energiu?? ja by som bola uz sedemkrat mrtva
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod quaxi » 18 Feb 2015, 23:05

Preco mrtva? Vstanes 6:30 a 8:30 uz sedis v praci a mozes 8,5h oddychovat a zbierat energiu na vecernu sichtu :mrgreen: Ja vlastne ani neviem, ci su narocnejsie prac. dni alebo vikendy. Cely den mat na starosti deti je velmi narocne, lebo je to jednostranna zataz. Ked chodis do prace, mas sice menej casu na seba, viac roznych obmedzeni, ale prestriedaju sa ti rozne cinnosti, takze to dokopy nie je az taka zataz. Aspon ja to tak vnimam. Po vikende si idem do prace oddychnut, napriek tomu, ze casto mam dni ked sa tam po cely cas vobec nezastavim.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod reanda » 18 Feb 2015, 23:23

ano, mas pravdu.. je super, ze mas pracu, co ta bavi... ja som taku zatial nikdy nemala a ani si ju nejak neviem predstavit, pre mna bolo chodit do prace hrozna zataz, tak preto ma to tak desi este v kombinacii s detmi a vsetkym ostatnym :) .. ale aj tak nie som typ na taky akcny sposob zivota, teba som vzdy obdivovala, co vsetko stihas a vyzera, ze si to uzivas :)
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod quaxi » 23 Feb 2015, 21:33

Ano, je to velka vyhoda ked mam pracu, co ma bavi. Urcite je to ovela menej psychicky unavne ako nejaka nezazivna robota, do ktorej chodis len z povinnosti. Nie som zrovna milovnik nicnerobenia - aj nase dovolenky su vzdy aktivne, skor si oddychnem zmenou cinnosti, nez nicnerobenim. Potom toho clovek postiha vela :-)
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod shira » 23 Feb 2015, 23:31

ahojteeeeeee
idem Vás povzbudiť a hlásim, že žijem.
No.. ani neviem, kde začať. Baby, nezažila som ten pocit, byť mimo dlhšia, ako 6 mesiacov. Práve naopak. často prepadám zúfalým otázkam, prečo sa to musí stať práve mne, že nemôžem riešiť "iba"deti a mať proste prázdnu hlavu.. byť žienka domáca 3 roky atď. Viem, že by som asi ale v konečnom dôsledku niesla ťažko.
Na druhej strane sa dobre vracia do roboty, ked je tam človek šéfom.
No naša situácia sa veľmi zmenila a celé by som to momentálne zhrnula do vety: všetko všetko nám prerástlo cez hlavu. Môj život je jeden obrovský chaos... a občas si pripadám už na psychiatriu alebo minimálne psychológiu. Písala som v jednej téme dávno, ako nám lekári povedali, že druhé dieťa nebudeme mať. Bola veľmi krutá informácia a trvalo nejakú dobu, kým sme to s manželom strávili a umelé oplodnenie ako poslednú možnosť odložili na neurčito "ak sa nám ešte pred štyridsiatkou zažiada skúsiť to." Tak som zobrala šialený úver a pustila sa do šialenej veci -postaviť súkromnú zubnú kliniku, však personálu bolo dosť a mohlo by byť ešte viac... úver s veľkými ťažkosťami, podmienkami a opletačkami nakoniec banka odklepla, priestory v centre mesta naše, rok stavebných prác úspešne za nami, všetko krásne nachystané... a tak sme sa do nich nasťahovali... ja som tomu venovala okrem úveru ešte veškerý ročný zárobok, a manžel rok svojho života s dieťaťom na rukách.. zároveň - bol september- Tomáško konečne nastúpil do škôlky a manželovi pomaly končila rodičovská dovolenka. Začal sa obzerať po novej práci, konečne si vydýchol, že je všetko ako má byť..
prešiel mesiac a ja som mala pozitívny tehotenský test.. Prijali sme to skôr so šokom, ako s nadšením. Manželovi sa v tej chvíli v podstate zrútil profesný svet. Krátko pred štyridsiatkou sú ostatní muži na vrchole kariéry, majú dávno rozbehnuté svoje podnikanie, a on si uvedomil, že priestor pre neho sa zrazu stratil. Finančne sme boli úplne na dne, nič vlastné sa rozbehnúť nedalo, a v okolí len trojsmenné prevádzky za taký plat, že manžel doma má pre mňa omnoho väčšiu cenu. Zostal teda do konca rodičovskej doma a následne som ho zamestnala u seba, aby staral o organizačné veci, ktorým sa ja nestíham venovať. Mali sme 9 mesiacov na to, aby som sa pripravila, no boli sme tak finančne vyčerpaní, že som nedokázala utvoriť nijakú rezervu na čas, kedy budem na materskej. Jediné pozitívum bolo, že sa mi podarilo zohnať šikovného absolventa, ktorý potiahne aspoň niečo, kým ja budem preč. Na chvíľu mi odľahlo - lebo bolo zrejmé, že kolegyňa celú kliniku finančne neutiahne.. Bol to aspoň záblesk pozitívneho. Malý Lukáško sa narodil v júni, no chudák absolvent nemohol nastúpiť súbežne so mnou - ked nastúpil, nevládala som už pracovať, sem tam som chodila len teoreticky radiť.. až kým som neporodila, potom som už musela zostať doma úplne. Personál si cez leto povyberal svoje dvojtýždňové dovolenky, ktoré mal naplánované a hneď v prvých 2 mesiacoch mojej materskej sme boli v platobnej neschopnosti :mrgreen: v septembri sme urobili "audit" a vedeli sme, že sa nevyhneme konfrontácii so švagrinou, ktorá u mňa 8.rok robila dentálnu hygieničku (spôsobom, pri ktorom som musela zatvoriť obe oči, v rámci dobrých rodinných vzťahov.. proste robila sama na seba, jasné že neoficiálne, bez akejkoľvek zodpovednosti voči úradom (aj daňovému ;) ), oficiálne som ju zamestnávala... a bola u mňa za pár eur.. v predošlých priestoroch mi prispievala jednou tretinou na nájom... no nejak si "nevšimla", že už sa presťahovala na hotové, do mojho vlastného, samozrejme, bez akéhokoľvek finančného príspevku, a kasírovala čiernu tržbu do svojho šuflíka naďalej)no proste sme jej museli povedať, že sme na nej dosť vážne stratoví a že si to v našej situácii nemôžeme dovoliť, nechať obchodný priestor nie že nezarábať, ale prerábať.. no to je iná pesnička, ale súvisiaca s našimi deťmi, keďže sa zistilo, že okrem finančnej zloby narobila aj kolektívnu zlobu, využívajúc moju neprítomnosť.. skrátka, urobila z nás nenažrané svine, na ktoré ona robiť vlastnými rukami nebude, a zo svojho brata urobila pred rodičmi najväčšieho hajzla pod slnkom, čo po večeroch naberá peniaze lopatou a nikomu nič z toho nedopraje, a vyštvať je schopný aj vlastnú sestru. Takže následne dostala padáka a my sme prišli o jedinú možnú opateru pre naše deti, ked by náhodou bolo niečo treba. O dva mesiace na to prišla manželovi pracovná ponuka, aká sa nedá odmietnuť, lebo býva iba jedna v živote :D takže moj nástup do práce po polroku bol na jednej strane nahnutý a na druhej strane sme si uvedomovali, že žiť z niečoho musíme, keďže roznehnúť manželov obchod chce najprv investície a nákup, a minimálne rok nemôžeme asi počítať aj s príjmami. Dohodli sme sa, že si týždeň rozdelíme na polovicu : ja budem pracovať pondelok, stredu a piatok, on v utorok, štvrtok a v sobotu. Od nového roku sme to začali praktizovať a vyzeralo to priam ideálne: tešili sme sa aj na dieťa, aj na prácu, všetkého by malo byť tak akurát, aby človek nenadával, že sa v robote narobí a už ho to nebaví, a to isté, ked je doma s dieťaťom - žiadne kontakty, samý stereotyp.. Do toho prišla jóbova zvesť: kolegyňa, jediná osoba s dlhoročnou praxou, ktorá akýkolvek hrozný problém samostatne vyrieši, otehotnela a hneď aj zostala na pn. Zostal tam sám chudák kolega absolvent, s absolventkou novou hygieničkou, a doktorkina sestrička navyše... Všetka radosť vyprchala, a všetky predstavy, že za dva mesiace po mojom nástupe budeme z najhoršieho vonku. Manžel zase skoro skolaboval... len čo sa s vervou pustil do svojej roboty, si uvedomil, že tak či tak bez mojej roboty neprežijeme. Recepčná volá, čo má robiť. Sestrička volá, čo s ňou bude. Manžel nasratý odišiel si prevetrať hlavu.. hovorím, že netuším... rada by som nastúpila no s polročným dojčeným dieťaťom sa nedá. Do toho mi volá kamarát, či jeho dcéra može ísť ku mne na trojmesačnú prx... pýtam sa- čo vie robiť? vraj všetko... tak volám sestričke, že je zachránená, prax stojí na dvoch absolventoch a jednej praktikantke :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: začala som teda pracovať pekne tri dni v týždni. absolventi a praktikantka dokopy zarobia tolko, čo jedna poriadna pracovná sila. zisťujem, že tri dni v týždni čo chodím robiť, sú nedostatočné... navyše, deti sú choré stále dokola, manželovi sa rozbieha robota, je nervózny, zisťuje, že za tri dni v týždni to nemá šancu rozbehnúť. Lˇudia volajú má aj 70 telefonátov za deň, na pracovnú silu nemá peniaze, klaklo nám jedno auto, na druhom sa striedame - ak je jeden autom, druhý je odpísaný... Lukinko neznáša cesty autom, spí len horko ťažko - nedá sa pri ňom vybaviť ani telefonát, nie to ešte cesta. Keďže je chorľavý, nechodíme s ním už ani von. :roll: Do toho, čo čert nechcel, som si vykĺbila rameno... nemožem ísť do roboty ani ja, ani manžel :D :D :D :D
Lukinko v noci nespí... Schudla som 11kg.. mlieka mám mizerne. Nemám kedy jesť a často ani nemám čo - nemám ako a kedy ísť na nákupy, ak zostanem sama doma, celá domácnosť je dezorganizovaná, Systém žiaden. samý stres a neskutočná únava :cry: V noci som na Lukáška veľmi zlá. nadávam mu, ked sa veľa budí, že ho neznášam, že je to hrozné decko, že ma ničí, robí mi zle :evil: mám chuť od neho odísť preč, nechať ho na noc manželovi alebo ísť niekam do hotela spať a byť sama. ráno ho už zase milujem najviac na svete. Ale je mi ho ľúto, niekedy si hovorím, že si to nezaslúži, že druhé dieťa sme nemali mať, že to nezvládame, a na druhej strane zase si hovorím, že nič na svete nemá takú cenu ako on, že on je najviac, naše deti sú najviac, že nejako už bude. Momentálne hľadáme opatrovateľku a niečo sa rysuje, tak si snáď vydýchneme. Už len to by som chcela, aby malinký v noci spával a aby bol zdravý...
Uvažovala som už aj o tom, že prestanem dojčiť, je to teraz veľmi ťažké - fakt mám málinko mlieka a tak malý cucá celé noci, často býva na prsníku nervózny, treba ho prehadzovať z jedného na druhý no s bolavým ramenom je to fakt hrozné, a to vobec nenosím ortézu, inak by som mala celkom znehybnenú pravú ruku. Možno by lepšie spal v noci, ktovie.. A hlavne by ma prešli tie nočné psychostavy, kedy si to odnáša malinký.. vlastne mám aj cez deň psychostavy, z únavy, tie si zase odnáša starší.. hrozne kričím a aj ho od nervov bijem,lebo sa neviem ovládnuť. Potom ma to hrozne mrzí, celé zle!!! Je to vážne pravda - matka musí byť oddýchnutá a spokojná, to je prvoradé, všetko ostatné je druhoradé :cry: Možno som mala občas také pohnútky odsudzovať nedojčiace matky, že neurobili dosť, ale teraz vidím, že možno aj urobili, a skončiť s dojčením bola možno pre ne tá najväčšia úľava. Som si vedomá, že ked som dokázala dojčiť prvého so sadrou na ruke, tak dokážem aj s vykĺbeným ramenom, ale vtedy sme boli dvaja nepracujúci na jedno dieťa a teraz sme dvaja pracujúci na dve deti a spať proste musíme, nemožem si dovoliť nechať takmer celú noc hore aj manžela, aby mi pomáhal.. no, každopádne, dojčím ďalej ostošesť, viac než mi je príjemné :dojcenie: :dojcenie: :dojcenie: lebo v podstate neviem "nedojčiť".
takže baby, pracujte, ale s mierou, a majte zadné vrátka, ked sa vám stane úraz, nech vám neklakne všetko komplet :D :goodjob:
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod quaxi » 24 Feb 2015, 10:24

jooooj shira, toto sa strasne zle cita, posielam ti aspon virtualne mega balik pozitivnej energie, nech to nejako zvladnete! :love:
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 24 Feb 2015, 12:45

Och, vzdy som si myslela v akom zufalom stave su slobodne mamicky bez prace, ale nikdy by mi neprislo na um, ze rovnako tazke to mozu mat aj mamicky s dobrou pracou a dobrym manzelom. Napriek celemu tomu zufalemu stavu tu vidim jedno velke pozitivum - Lukaska ste neobetovali v prospech kariery. Viete, co je v zivote najcennejsie. A to sa bohuzial v mnohych podobnych rodinach stava.
K niecomu takemuto by v minulosti v dobrej rodine neprislo - prijem bol vzdy zavisly od otca rodiny a cela spolocnost bola tak nastavena. Dnesna spolocnost nuti zeny byt rovnocenne s muzmi za kazdu cenu, vyhnala ich z domacnosti do prace a este ich za to aj chvali. Jasne, aj v minulosti neboli zeny len za sporakom - boli babice, bylinkarky, pomahali manzelovi alebo sa realizovali inde. Ale bolo to popri domacnosti alebo ked deti odrastli.
Shira, urcite sa vas pomodlim - toto je naozaj v Bozich rukach.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 25 Feb 2015, 15:49

Ahoj Shira, ....keď som čítala tvoj príspevok...je mi normálne do plaču....a ja riešim, či dať dcéru do škôlky :lol: :lol: ( asi by si chcela mať moje problémy, však ? ).
Ja som rozbiehala pred dvomi rokmi biznis, keďže som tiež akosi nemohla otehotnieť druhý krát....celkom sa mi "darilo" potom aj popri tehotenstve a materskej ( aj keď som nezarobila dosť na platby do sociálky ). Manžel však aspoň pracuje, hoci skoro tiež prišiel o prácu a ja som ho skoro "ukecala" na vlastný biznis, čo s hypotékou na krku by bolo podobné ako u vás.

Ja som bola podobná pri druhej dcérke, tiež som jej nadávala, keď nespala a po očkovaní mala 3 mesiace hrozné problémy a húkala a občas aj zbila staršiu, keď mi nedovolila telefonovať so zákazníkmi a robila samé naschvály. Manžel na mňa tlačil, že sa dosť nesnažím a po materskej môžem celý biznis zabaliť a ísť za pás....nakoniec sme to načas prerušili, minim.na rok ( aj kvôli úradom - nebolo z čoho platiť odvody ) a aj on pochopil, že sa to pri malom dieťati nedá...

Určite budem myslieť aj ja na teba, vždy mi príde veľmi ľúto, ak viem o nejakej mame s dieťaťom, čo sa tak veľmi snaží dojčiť a pritom bojuje o prežitie.
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod artemis » 25 Feb 2015, 21:56

Shira drzim Ti palce. Ja neviem co viac mam povedat... :cry:
Ale tie "psychostavy" to je velmi desive. Skus prvej naratat potichu a pomaly do desat, skus sa ukludnit. Take veci si zapamataju deti, nestoji Ti to zato vyrabat im traumy. Radsej nakric na hocikoho ineho, ale nie na vlastne deti...ked Ta nervuju, radsej sa pred nimi rozplac, aj tak sa da uvolnit a mozes sa vynariekat, nech Ta deti utesuju :lol: , ale nie pred nimi zurit.

Toto citanie je naozaj ako rutiaci sa rychlik expres, ci stihacka, ja na take rychlosti nie som vobec stavana, tusila som ze niektori ludia takymto tempom ziju, ale vobec si to neviem predstavit ako sa vam to da. Neviem Ti poradit, co robit, to zivotne tempo by bolo treba spomalit, aby vas oboch slak netrafil. CO sa tyka vztahov v rodine, doplatili ste na to ako vacsina ludi takto doplati, nikdy nezamestnavaj rodinu ani kamaratov, to nekonci v 99 percent pripadov dobre. Rodinne podniky funguju tam, kde je rodina tradicne zomknuta stylom ako za starych casov, ale tato moderna doba uz nepodporuje tieto vazby, moralka je tiez niekde inde, neberte si do podnikania rodinu.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 27 Feb 2015, 22:41

Ach Shira,

tak to sa tazko citalo. To ma mrzi, za sa tak trapite.
Rozmyslam, ako by sa Vam dalo pomoct. Dam inzerat na FB: Hlada sa volny zubar na Povazi.
Vlastne, ty potrebujej tzv. Honorararzt(a). To su lekari, ktori chodia len platat diery v personale do roznych klinik, podla potreby. Su ale drahi.

Ale stihla si teda za tie posledne roky neskutocne vela.

Po dazdi ale zase pride slniecko. Deti sa na Teba urcite rano s pohladom plnym lasky usmeju a krasne teplo vonaju.:-)

Quaxi, dakujem za opytanie. Ja sa v spektre Shirinich udalosti ani neodvazujem napisat, ako mi je. Akokolvek sa to totiz vyvija, nastastie nemame existecne a (vdaka Bohu) ani zdravotne problemy. Preto su moje potiaze povrchnejsie. Zivitel ostava manzel a moj job je skor dobre platene hobby. (Ktore zatial sice prinasa viac trampot ako potesenia, ale z dlhodobeho hladiska sa to snad otoci).
Ale tomu, ze je manzel zivitel, sa prisposobujeme. V tyzdni fungujem v podstate ako matka-jednorodic. Artemis, ako sa povie po slovensky alleinerziehende?
Muz nikdy deti neodnesie do skolky, nikdy nevyzdvihne, nikdy nenakupi. A ten tlak je niekedy velky. Raz som zial nestihla deti vcas vybrat zo skolky, lebo som nestihala z prace. Ale poriesila to velka kytica kvetin pre pani ucitelku na druhy den.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 27 Feb 2015, 23:39

To bude asi ako matka samozivitelka.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 28 Feb 2015, 00:23

no ale prave, ja sa nesamozivim, len samovychovavam (v tyzdi)
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Po materskej opat v praci

Neprečítaný príspevokod shira » 20 Apr 2015, 16:08

podávam konečne hlásenie :mrgreen:
mužova práca sa rozbehla tip-top, ako štandardný muž berie malé bábätko ako "príťaž", čo ho zvykne aj patrične mrzieť, občas si vstúpi do svedomia a veľmi sa snaží, no väčšinou má naprd náladu :mrgreen: lebo svoju sebarealizáciu vidí inde, ako pri dieťati, avšak kým to finančne zabezpečujem, cíti sa ako rukojemník, čo pre muža nie je bohviečo...
ja pracujem spomínané tri dni v týždni a kým malinký nepojde do školky, asi to tak zostane, uvidíme... finančne to stačí, ukázalo sa, že mužova sestra bola naozaj čierna diera a bez nej sa nám v práci funguje omnoho ľahšie, namiesto straty je zrazu zisk (čo je v podstate dvojnásobné plus). Absolventi v práci sú milí,nevyhoretí, plní entuziazmu, všetko sa oživilo... proste nová energia. Máme "ópérku" na dva dni v týždni, kým som v práci, aby muž mal voľnejšie, potom je menej ofučaný, zdá sa, čo je plus aj pre mňa. malý ju má strašne rád, nosí ho v manduce alebo kočíkuje, nakŕmi, hrajú sa.. takže všetko ok. V noci spím s oboma deťmi :lol: :lol: na jednej strane jeden, na druhej druhý, malinký spí už lepšie, cca 3-4 prebratia, chvíľku cucá a ďalej spí, už sa naučil papať poležiačky. Akurát to moje rameno je celkom naprd... V júni pojdem na nejaké vyšetrenia, snáď mi povedia, ako sa to dá dať dokopy, lebo zatiaľ je celkom nepoužiteľné a v podstate čakám na ukončenie dojčenia, aby som to nejako riešila... Dojčenie nadlho nevidím, toto je veru celkom iné dieťa, ak by som mala ustrážiť tvorbu mlieka a dlhodobé dojčenie, fakt by som to musela neustále riešiť (všetko ostatné ho zaujíma viac, ako prsník, keby že cielene nejdem za tým, aby trochu popil, tak sa v pohode nedojčí celý deň) najviac zo všetkého ho zaujíma starší brat, čiže ak ich mám oboch, dojčenie je nereálne, cez deň sa pri dojčení neuspí (!) musí sa voziť, po zobudení okamžite funguje na 100% a uteká preč :D takže v podstate papá len ked prídem z práce, potom večer na zaspatie, 3-4x v noci a to je celé... ráno okamžite zlieza z postele a fičí.. Tomáš ten mi liezol na nervy čo po každom zobudení chcel ešte hodinu cucať a nedalo sa nič robiť... čo sa nosenia týka, tak so mnou bojuje, manduca je moja smrť, škriabe, štípe, kúše, kope :evil: , aj hodinu kým zaspí, len by sa vozil a vozil.. s mužom ani s opatrovateľkou až tak veľmi nebojuje. šatky mám na predaj, s ramenom už ich neuviažem...
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Ďalší

Späť na Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia

cron