Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

debata o všetkom a pre všetkých

Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 23 Feb 2015, 13:37

Ahojte, riešim veľkú dilemu, už aspoň rok.
Dať, či nedať dcérku do škôlky.

Mám dve dcérky, staršia je 4,5 ročná, som doma na materskej, druhá má rok.
Staršia sa však skoro neustále nudí, blázni sa, hnevá, potrebuje neustále behať a blázniť sa. Vždy na konci zimy sa to zhorší ( zima je dlhá bez preliezok : ))....nechcem tu rozoberať materské centrá, nedá sa byť tam stále. Vonku sme každý deň popoludní. Do materského centra ani nechodíme, pre jeho úroveň.
2 x týždenne chodí na keramiku a kreslenie, 2x týždenne je u našich, kde sa jej venujú plné dve - tri hodiny.

Navštevujeme detskú psychologičku, ( potrebovala som usmerniť vo výchove, s manželom sme sa nevedeli dohodnúť na prístupe a poradila mi veľmi dobre )ktorá trvá na tom, že by mala byť už dávno v škôlke a v piatich tam musí ísť pre jej zdravý vývin. Nevyrieši všetko škôlka, to je jasné, ale ak by tam bola, dostatočne by sa vybúrila.Je náročné sa jej dostatočne venovať a neustále niečo nové vymýšľať...

Ak si nechávam dcéru doma, ochudobňujem ju o kontakty, ktoré už nutne potrebuje ( byt a iba mama jej už prirodzene nestačia ), jej rovesníci budú po popredu v sociálnych kontaktoch, nenaučí sa zvládať rôzne situácie, ktorým bude v škôlke vystavená a viac sa bude v živote potom báť....Držím ju ako zlatého slávika a neviem dcérke veriť, že zvládne byť v škôlke sama s cudzími, nedávam jej na výber, aby si vybrala, či bude mať aj iných cudzích rada.....

Ja ju však nedokážem do tej škôlky dať. Mám ( vraj zlý a nesprávny pocit ), že ju dávam od seba preč. Mám otrasné spomienky zo svoje škôlky ( z 80.rokov ), učiteľky tam po nás kričali a neustále " predávali" policajtom. Dnes sú už škôlky a učiteľky "iné". Lenže ja si neviem predstaviť, aby bolo moje dieťa 8 hod. preč a vychovávali je cudzí ľudia. Pýtam sa, kto bude vlastne vychovávať moje dieťa, keď tam bude tráviť väčšinu času - ja, či vychovávateľka. a argumentovala som tým, že veľký škôlkarsky a školský kolektív nie je celkom prirodzené prostredie pre dieťa...Psychologička sa nestačila čudovať, prečo potrebujem mať všetko tak pod svojou kontrolou. Veď vzťah matka a dcéra mi nikto nevezme a vždy budeme mať väčší vplyv my, rodičia...Ak by som musela do práce, nemáme na výber a potom, ju nedám do školy...???.Dcérka to podľa nej bez problémov zvládne...mala by som viac času na mladšiu, nebola by som tak vyčerpaná...
Práve aj preto sme s manželom vytvorili, alebo ešte vytvárame biznis z domu, aby nemuseli naše deti chodiť do škôlky.
Netvrdím, že moje dieťa by malo celoživotnú traumu, ak by aj išla do tej škôlky. Myslím si, že zo škôlkou je to individuálne. Môj pocit je, že ju tam nemám dávať. Psychologička však tvrdí, že môj dôvod je založený na strachu, neistote a predsudkoch....nemyslím si, že sa tak bojím vonkajšieho sveta...

Dám dcéru do školy ( aj keď najradšej by som ju dala do súkromnej, kde je iný prístup, menej detí a viac času pre nich....)

Na jar sa vždy všetko zlepší, lebo celé popoludnie sme vonku na preliezkach. Fakt, je ten, že keď prídeme domov, blázni sa a blázni tak, či tak.

Aké máte vy skúsenosti, čo máte deti doma? Čítala som aj Naomi Aldort, ale celkom nesúhlasím, že všetok jej prístup platí na všetkých...

Andrea
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod snežienka » 23 Feb 2015, 21:06

Andrejka ahoj, ako som zacala citat Tvoj prispevok, spomenula som si prave na Naomi a jej vyjadrenie sa k skolke:
http://www.naomialdort.cz/otazky-a-odpo ... -do-skolky

Ja vnimam Naomi tak, ze esenciou jej pristupu je LASKA. Aby rodicia vychovavali svoje deti svojim vlastnym sposobom s laskou a v sulade s vlastnymi hodnotami (ci uz ide o skolu, stravu, televiziu alebo ine osobne rozhodnutia). Naomi vravi, ze Laska je jedinym ucitelom.

Ak by som mala pocit, ze dieta do skolky dat nechcem a mohla s nim ostat doma, tak sa riadim svojim pocitom. ALE, ak by som mala byt z toho vystresovana a energeticky vyflusnuta, tak tu skolku zvazim. A co dcerka? Ju to do skolky netaha?
Obrázok užívateľa
snežienka
 
Príspevky: 143
Registrovaný: 01 Júl 2013, 21:20
Počet detí: 1
1. dieťa: Láska
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 19 dní
Môj status: So whatever you want your child to become, be.

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod artemis » 23 Feb 2015, 21:51

andrea360 píše:
1. Ahojte, riešim veľkú dilemu, už aspoň rok.
2. Dať, či nedať dcérku do škôlky. Mám dve dcérky, staršia je 4,5 ročná, ...sa však skoro neustále nudí, blázni sa, hnevá, potrebuje neustále behať a blázniť sa.
3. Vždy na konci zimy sa to zhorší ... Do materského centra ani nechodíme, pre jeho úroveň. ...
4. Ja ju však nedokážem do tej škôlky dať. Mám ( vraj zlý a nesprávny pocit ), že ju dávam od seba preč.
5. Mám otrasné spomienky zo svoje škôlky ( z 80.rokov ), učiteľky tam po nás kričali...Dnes sú už škôlky a učiteľky "iné".
6. Lenže ja si neviem predstaviť, aby bolo moje dieťa 8 hod. preč a vychovávali je cudzí ľudia. ....
7. Netvrdím, že moje dieťa by malo celoživotnú traumu, ak by aj išla do tej škôlky. Myslím si, že zo škôlkou je to individuálne.
8. Môj pocit je, že ju tam nemám dávať. Psychologička však tvrdí, že môj dôvod je založený na strachu, neistote a predsudkoch...
9. ..nemyslím si, že sa tak bojím vonkajšieho sveta...
10. Dám dcéru do školy ( aj keď najradšej by som ju dala do súkromnej, kde je iný prístup, menej detí a viac času pre nich....)
11. ...Aké máte vy skúsenosti, čo máte deti doma?
12. Čítala som aj Naomi Aldort, ale celkom nesúhlasím, že všetok jej prístup platí na všetkých...

Andrea


Andrejka,

1. Ano, viem si zivo predstavit, ja som to tiez riesila kedysi.

2. Aj ja som nechcela dat. Ale dala som. Teda aj Ty "dat" :) Mimochodom deti sa najlepsie blaznia s rovnocennymi, druha vec je ze uroven skolky sa ukaze do akej miery detom dovolia blaznit sa :)

3. Chapem aj zimu aj uroven materskeho centra. Brrr, mam podobne spomienky.

4.Chapem. Je to dobry egoisticky pocit pre Teba. Aj pre mna to tak bolo. Pre dieta nie. Ale to nas nezaujima. Takze treba sa obetovat a umoznit to dietatu do skolky ist :)

5.Ano verim tomu ze dnes su NIEKTORE skolky ine nez byvali za nasich casov, skludnim Ta, Tvoje 80-roky boli vaticka oproti mojim 70-ym rokom :) Tvoje zazitky oproti mojim budu iste len slabsim odvarom...skratka, treba dat dnesnej dobe sancu a kuknut na to, ze ci nahodou ta vasa skolka naozaj neni ina nez tie nase byvali.

6.To som si ani ja nevedela predstavit. Ti cudzi ludia co Ti budu ovplyvnovat dieta nie su vzdy na zahodenie, niekedy naozaj to osozi, to je skusenost :)

7. Urcite. Samozrejme ze si to myslis. Aj ja som a obavala ze dieta bude mat traumu zo skolky, tak ako sme to prezili my. To je prirodzene taky usudok po takych skusenostiach. Ale s velkou pravdepodobnostou to tak nebude, lebo Ty ako matka budes pozorovat situaciu, nie ako sme zazili my, ze v tych casoch sa nik nezamyslal ze co dieta citi, ako sa citi v skolke. Ty mas na to senzory a pripadnej traume predides jednoducho tak ze ak sa ukaze skolka ako nightmare tak jednoducho koncis a viac tam dieta nedas, nie ako my co sme tam museli ist chces ci nechces.

8.Psychologicka tvrdi dobre ze Tvoj postoj je zalozeny na strachu. To je pravdive skonstatovanie avsak Ti nijako nepomoze, pretoze strach je jeden z najprirodzenejsich pudov cloveka - vysvetlovat dalej ze predsudky, to by som uz netvrdila, lebo zazita opakovana zla skusenost nemoze byt povazovana za predsudok, ale iba za to cim je, teda zla skusenost. Uz len to by som pani psychologicke povedala, ze ked tvrdi ze predsudok, tak tym padom bagatelizuje, resp. ignoruje moju emocionalnu situaciu, co Ta predpokladam vo vnutri hneva a preto aj hladas argumenty ako psychologicke odporovat a vyvracat jej tvrdenia. Co teda by aj mna hnevalo, ona jednoducho ide za zaujmom Tvojho dietata a ignoruje Tvoju osobu, co uraza. Ale to Ta nesmie zmiast v tom, ze co sa tyka dietata (a nie Teba, kde pravdu nema) ma pravdu.

9. ..to Ti asi vytkla, co je podla mna, neferove, lebo to je v podstate aky natlak: ak nedas dieta do skolky, tak vedz ze si Ty extrem, bojis sa vonkajsieho sveta...je to take trochu vydieranie, co mne sa tiez nepaci ked niekto so mnou takto jedna. Ide o to, ze slobodne si treba uvedomit, ze som slobodny clovek a mam pravo sa bat vonkajsieho sveta, nema mi to kto co vyhadzovat na oci. Ale aj napriek tomu ze sa bojim vonkajsieho sveta (co napriklad ja sa bojim, a nema vyznam sa presviedcat len kvoli nejakej psychologicke ze sa nebojim) netreba to tomu svetu dat najavo a treba sa tvarit ze sa toho sveta nebojim. V podstate sa jedna o velmi namahavu dusevnu cinnost, ale inak by Ta svet zozral :)

10. Mozes dat do sukromnej skoly, avsak teraz ries skolku a nie skolu.

11. Mam presne take skusenosti ako Ty, ale kedze u nas kde byvame je skolka povinna (minimalne posledny rok pred nastupom do skoly) resp. vysoko odporucene ostatne rocniky, do skolky sme nastupili v 4 rokoch. Vysluzila som si povest "supermatky" (ci uz ironicky myslne alebo ako , to mi je jedno) ktora sa taha rokmi so mnou dodnes, pretoze som vzdy sa maximalne angazovala co sa tykalo skolky alebo skoly, vsetko som musela vediet, kde co kdy sa deje, co sa robi aky je program, co jedia kam chodia o vsetkom som musela byt informovana, vsade som "strkala nos". Velmi statocne ma personal po tie roky strpel. Ako priklad uvediem ze ked moje dieta nastupilo do skolky ostavala som tam s nou, po tyzdni mi konecne ucitelky priamo povedali ze to by uz aj snad stacilo, ze uz ju mozem nechat samu (samozrejme pocas celeho tyzdna som na jemne narazky nereflektovala lebo som ich ani nezachytila. :) netrklo mi, ze najradsej by ma uz videli prec :) Mali sme super stastie na skolku, Za cele roky nemozem kriveho slova povedat, a ak nieco bolo, nestalo to za to, ked si to v tejto chvili nepamatam.

12. Súhlasím, aj ja nesúhlasím s dost vecami od NA, mne priam mi ide na nervy.

Zaver: Hlavu hore, vyskusajte tu skolku.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod quaxi » 23 Feb 2015, 22:13

andrea, ked das teraz prihlasku do skolky, ak budete mat vobec stastie na miesto, aj tak zacne chodit az od septembra. To bude este o pol roka starsia, este viac zrela. Navyse nikto nevravi, ze tam musi byt 8h denne - bezne aj pre predskolakov chodia mamy na obed, ak maju taku moznost. Realne tam je take dieta 3,5-4h. Podla toho co pises, bola by si s nou potom len o trochu menej ako teraz. Nebolo by to pre teba riesenie?
Deti co nechodia vobec do skolky, maju nevyhodu v 1. triede ZS - musia sa okrem normalneho uciva ucit este aj roznym socialnym vztahom a interakciam. Inac ale skolka detom moc neda, nevidim dovod, preco by mala byt dolezita u deti, ktore nie su doma zanedbavane. A urcite nema nejake celozivotne dopady, ze by jej to chybalo. Psychologicka sa viac stretava s problemovymi detmi, tak vidi vyhody skolky inac. No je dost mozne, ze ma v niecom ohladne tvojho pristupu pravdu - to si uz ale musis zodpovedat sama.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 23 Feb 2015, 22:16

Artemis, ďakujem že si sa s mojím príspevkom takto popasovala a dala mi také vyčerpávajúce odpovede.
naozaj po názore psychologičky môj odpor voči škôlke ešte vzrástol, to si fakt vystihla :goodjob:

Snežienka, veľmi ďakujem za link na Aldort - po tomto som si naozaj uvedomila, že len ja a môj manžel máme právo rozhodnúť a bez nátlakov, či dáme dieťa do škôlky. Dôležité je to, čo ja cítim ( no a urobiť si v tom jasno :D ). Opäť som sa vrátila ku tomu, čo sme si s manželom na začiatku "vyriešili" a predsavzali so škôlkou( keď bola dcérka malá ) a prehodnotila som to.

Dcérka sa nevedela rozhodnúť, tak sme si sadli a vážne sa porozprávali. Povedala mi, že do škôlky nechce ísť. Nebudem to však robiť tak, že skúsim a uvidíme a potom cúvnuť. Buď áno a vytrváme, alebo to bude definitívne nie škôlke a bez skúšania a čekovania a sondovania, či je fakt všetko o.k. v škôlke.... ;) .

A moja dcéra sa vo svete nestratí, ani odvahu, ani priebojnosť. videla ako To som videla ako krásne nadväzuje kamarátstva s mladšími, staršími a rovesníkmi. Bývala veľmi ustráchaná a ako 3 - ročná ( minulý rok ) sa dokázala sama presadiť a nedať sa, bez nášho nabádania a povzbudzovania....

Možno som posledné týždne začala brať deti a ich výchovu tak trochu ako príťaž. :dojcenie:
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod artemis » 23 Feb 2015, 23:21

andrea360 píše:...
1. naozaj po názore psychologičky môj odpor voči škôlke ešte vzrástol, to si fakt vystihla :goodjob:
...
2. Dcérka sa nevedela rozhodnúť, tak sme si sadli a vážne sa porozprávali. Povedala mi, že do škôlky nechce ísť.

3.Nebudem to však robiť tak, že skúsim a uvidíme a potom cúvnuť. Buď áno a vytrváme, alebo to bude definitívne nie škôlk...


1. no myslela som si hned :lol:

2. Pozor, to dieta je mozno senzibil a vidi ze Ty mas z toho strach, tak povie ze nie nechce ist. (a dovod bude nie ten ze nechce ist, ale dovod bude ten ze nechce aby maminka mala nepohodu, v ktorej Ta vidi). Druha vec je ze podla mna sa v tejto veci VAZNE s 4,5 rocnym dietatom porozpravat neda. Kazde dieta automaticky povie NIE, hlavne ak rozhovor vedies tak, ze nevedomky manipulujes. Ak aj niektore povie ANO, za 5 minut z toho moze byt NIE a naopak. Mozno toto bude lepsie vediet vysvetlit Quaxi, dieta Ti ani na to reagovat nemoze fundovane, nie z hladiska veku ale z hladiska ze nema v tejto veci skusenost. Moze reagovat ked skusenost BUDE MAT, ale ono ju este so skolkou nemalo. Preto akakolvek odpoved nebude relevantna.

3. Toto napriklad aj mne dlho trvalo, a skoda ze som to nezacala praktizovat skor, zit sposobom ze vsak uvidime, nechame to plynut jak to vyplynie :D atd atd. Take ultimativne davanie si vlastne prekazok je dost na obtiaz, neulahcuje to zivot, ver mi. Ale sak uvidis, ja len hovorim, ze treba sa uvolnit a setrit si energiu na vacsie problemy, lebo aby Ta takto zivot neunavil. Napriklad ja len od tychto Vianoc neriesim vianocny stromcek. Zobrala som druhy ci treti co sa mi dostal do ruky a nakup vybaveny za 5 minut co je pokrok ked doteraz som vyberom vianocneho stromceka stravila po kazdy rok minimalne 2-3 hodiny.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod shira » 24 Feb 2015, 00:03

haha... moj malý každé ráno hovorí, že do školky nechce ísť. ale každé poobedie nechce ísť zo školky. Nášmu školka ohromne prospela, ja by som ho nikdy nedokázala tolko vecí naučuť, čo sa naučil tam. sama za seba možem vyhlásiť, že keby bol so mnou doma, zaostáva riadne, u nás doma je "voľný pohyb" a "voľná aktivita" v rámci bezpečnosti a slušnosti :D :D Som si istá, že je to pre neho lepšie, ja na neho nemám tolko času, kolko by som chcela...
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod luciole » 24 Feb 2015, 08:09

U nas je super kompromis skolka len na doobedie. Chodim po hanku na 11:45,to akurat dojedaju a chystaju sa spat. Nastupila ako 3,5 rocna. Prvy den odmietla ist domov,nechali sme ju tam teda aj spat,najradsej by zostala az do noci :-D dalsie dni uz to take jednoznacne nebolo,prislo vytriezvenie a zakratko prva choroba. Po nej uz do skolky s revom. Tocili sme sa chvilu v kolotoci 2 dni v skolke-2tyzdne chora doma a zas a znova revy,ze nechce ist do skolky. Ale potom bola doma cely december a januar a to uz sa zacala hrat na skolku aj doma a stale sa do skolky pytala. Pokial je na pol dna,chodi velmi rada. No zatial sa zial nic nezmenilo na tom,ze je99% casu doma chora alebo oddychujuca od choroby. Kvoli druhej malej,aktualne 6m,ktora od nej vzdy chyti nejaky ten svinsky odolny skolkarsky bacil dbame na to, aby sa vzdy obe dokladne preliecili a aj boli vzdy chvilu 100%ne zdrave pred dalsim skolkovanim.

Co sa tyka pristupu v skolke,nemam.velke iluzie,aspon v nasej je dieta kus problemovy/neproblemovy, ziaden individualny pristup,ucitelky podla nalady. Ale rozdiel oproti skolkam v nasich detskych casoch ro urcite je. Kazdopadne za tie 4hodky co tam je sa prave aktivne hraju,tvoria vzdy nieco,idu von,najedia sa a to je fakt ideal. Aj ma.program,aj je hned zase doma s maminkou :-D
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod luciole » 24 Feb 2015, 08:16

Aha,len este mala poznamka k tomu pohovoru s dcerkou. Nemyslim,ze sa ona vie skutocne sama rozhodnut,ci chce alebo.nechce do skolky ist. Urcite tam je ta spominana podvedoma manipulacia zo strany rodica,aj to,ze male dieta meni rozhodnutia kazde 3minuty,ale najma si nevie predstavit,co to "ist do skolky a byt v skolke" vobec znamena. Ziaden opis typu "budes bez maminky sa hrat s detickami" nenahradi osobnu skusenost.
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod shira » 24 Feb 2015, 08:56

ano a z tychto dovodov sa neda na škôlku dopredu pripravit. treba tam tu osobnu skusenost. veta ze snazime sa aby boli aspon chvilku uplne zdrave, ma celkom pobavila, to ako dokazes? lukáško je od septembra chory takmer stale, najnovsie chyta dalsiu a dalsiu vlnu choroby este skor, ako doberie antibiotiká... totomáško- skolkar je v pohode.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod quaxi » 24 Feb 2015, 10:18

Nielen v takom veku, ale aj ovela starsie dieta si este vobec nevie tu situaciu predstavit a odpoveda to, co si mysli ze chces pocut. Okrem toho si treba uvedomit, ze ak ju nedas od tohto septembra, tak tam moze ist az o 1,5 roka - co je tretina jej doterajsieho zivota. Mentalny rozdiel medzi dietatom teraz, o pol roka a o 1,5r je obrovsky.
Obcas si treba uvedomit, ze aj ked si najlepsia mama, aka vies byt, stale mas svoje chyby. Ini ludia maju zase ine chyby, ale tie tvoje nemaju. Ked dieta travi isty cas aj s inymi ludmi, chyby sa vzajomne vykompenzuju, kazdy mu odovzdava nejake ine vedomosti, inym stylom, a pre dieta je to velmi prospesne. Nikdy v historii neboli matky s detmi tak izolovane, ako su u nas na RD - a nejaka babicka a sem-tam MC nie su dostatocnou nahradou. Deti su nastavene na to, aby sa ucili od vela roznych ludi.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 24 Feb 2015, 10:23

Ahojte, tak ten pohovor s dcérou bolo odo mňa krátkozraké :D , to viem, lebo naozaj ona nemá osobnú skúsenosť, netuší, čo to obnáša.
Niekedy mala náladu, že ráno vstala a obliekala sa do škôlky, že tam chce chodiť, inokedy povedala, že tam nepôjde...Aj na krúžky sa jej niekedy nechce ísť, ale trvám na tom, aby tam chodila a Ako 5 - ročnú ju vezmú do škôlky, to je isté...Máš pravdu Artemis, moja dcéra ( každé dieťa ) vytuší, čo matka chce a ako sa cíti :)

Na doobedie dcéru nemám šancu do škôlky dať, všetky škôlky sú na opačnom konci nášho mesta, cesta na 45 min. Okolo obeda chodieva mladšia spávať, určite bude aj ako 2 - ročná. ja riešim celý deň, kvôli doobediu by som nič neriešila.

Iný prípad by bol, ak by sme mali v našom meste škôlku v štýle Montessori. Dieťa si v takejto alebo súkromnej škôlke môže zvykať postupne a myslím, že sa veľa naučí a toho, čo to dieťa aj bude skutočne baviť. V susednom meste máme takúto školu...Do takejto škôlky by som ju s radosťou dala...

Prikláňam sa k tomu názoru, že dnešné škôlky nedajú nič také špeciálne dieťaťu, kvôli čomu by zaostávali, ak by tam neboli. Mnohé kamarátky sa naopak sťažovali na zlozvyky, ktoré navzájom deti pochytali.
Samozrejme nie som proti škôlkam všeobecne. Je super, že máme materskú 3 roky a sú škôlky a úroveň väčšiny škôlok sa neustále zvyšuje...

Reakcie okolia sú také, že dieťa, ktoré nechodí do škôlky je hendikepované. Presne alebo podobne ako sa keď sa matke narodí 1.dieťa,tak príbuzný, známy a hlavne zdravotníci vedia lepšie sa o dieťa postarať ako matka a hoci už ustupuje trend umelej výživy, stále matka, ktorá dojčí dlhšie ako rok je divná a ubližuje svojmu dieťaťu.

Aj psychologička mi povedala, že dojčenie je síce úžasná vec, ale v 70. rokoch sa nedojčilo vôbec a nie sú žiadne dôkazy, že by to malo vplyv na spoločnosť aj jedincov. Ona sama nebola dojčená a nemá pocit, žeby ju to ochudobnilo. Láska a vzťahová väzba sa dá prejaviť a vytvoriť aj bez toho ( inak by matky, čo nemôžu objektívne dojčiť nemali šancu...??? ) Potom sa rodičia spoliehajú, že dojčenie je všetko a všetko vyrieši a nemusia vychovávať.
Deti potrebujú a musia ísť do škôlky a hotovo, inak dieťaťu ubližujem a nenormálne ju na seba viažem( presne toto mi bolo povedané, keď som dcéru v 2 rokoch dojčila a boli sme v nemocnici s laryngitídou a keď v troch za mnou plakala, keď som bola v pôrodnici. ).

Teraz sa cítim ako zakomplexovaný blbec s mindrákmi z minulosti. " Nemôžem predsa kvôli vlastnej neistote a strachu brzdiť vo vývoji vlastnému dieťaťu."

A ďalšia vec ( možno trochu pichnem do osieho hniezda ), väčšina detí trávi málo dní v škôlke, lebo sú stále choré a matky majú problém vyriešiť dochádzku do práce a kto bude doma s chorým dieťaťom...

Ďakujem za Vaše skúsenosti a postrehy, pomáha mi to pozerať sa na túto záležitosť z hora.
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 24 Feb 2015, 13:08

Uzasne, nie su ziadne dokazy o tom, ze nedojcenie nemalo vplyv na spolocnost... Nedojcit sa zacalo od 50tych rokov, nie od 70tych. To umoznilo zenam nastup do prace, detom do jasli a destrukcia rodina a vztahov v nich... A dokazy - povie kazda jedna matka, ktora jedno dieta nedojcila a druhe ano.

A ona sama nema pocit,ze by ju to ochudobnilo....To je presne ono - ak nieco nezazijes, nemas ako porovnavat. Ked dame zviera do klietky, tak z toho ochorie. Nova generacia sa vsak prisposobi a oni uz za normu budu mat klietku. Presne ako tvoja psychologicka. Najhorsie je, ze vacsina spolocnosti ma za normu klietku a tazko sa voci tomu brani. Nadej je v novej generacii co spozna aspon trochu slobody.

Ked som na poradenstve, taka mamickam na konci vzdy hovorim, aby sa v buducnosti radili s matkami, co sami dojcili aspon 2 roky. Najhorsie vsak je, ze ich nazor mnohokrat velmi ovplyvnuju doktorky (priemerny vek 60), ktore sami nedojcili alebo len velmi kratko...

To, ze nemas skolku v dosahu, je velmi dolezity fakt, lebo potom naozaj nemas moznost dat ju tam nakratko. Mne najviac pomohlo mat v susedstve deti v podobnom veku, kde som mohla ist pravidelne na kavicku (ked som bola na materskej). A deti si podla moznosti vymiename - lepsie je mat doma dve ako iba jedno. Najmladsia ma napr. kamarata u nas v utorok a ona ide k nim v piatok.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 24 Feb 2015, 13:22

Ahoj Janka Mich, ako veľmi rada čítam tvoje príspevky :goodjob: ( už som ti to raz písala súkromne ) a pri tejto príležitosti ti aj ďakujem za všetko ( veľa vecí sa zmenilo v mojej rodine...čo som ti písavala v emailoch ).

Tá výmena a detí a návštevy sú super. škoda, že veľmi postrádame práve tieto kontakty. Máme veľa známych s rovesníkmi, lenže po čase začnú byť návštevy čoraz viac sporadickejšie. Buď sú deti choré, alebo akoby sa ľudia navzájom omrzeli a čoraz viac sa uzatvárajú a "vystačia si sami".

Stretli sme sa viac matiek ( je to spoločenstvo, kde sa mladé ženy modlia a deti hrajú ), prebieha to každý pondelok, čo je super a veľmi som to uvítala. Lenže staršia sa veľa pýta a veľa už chápe a všetko povie tatinkovi. Môj manžel zarytý ateista nám to pobúrený zakázal. Nechce, aby boli naše deti nasmerované týmto myslením...: (....tak vymýšľam, čo ďalej :D
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod artemis » 24 Feb 2015, 14:55

andrea360 píše:....
Tá výmena a detí a návštevy sú super. škoda, že veľmi postrádame práve tieto kontakty. Máme veľa známych s rovesníkmi, lenže po čase začnú byť návštevy čoraz viac sporadickejšie. Buď sú deti choré, alebo akoby sa ľudia navzájom omrzeli a čoraz viac sa uzatvárajú a "vystačia si sami".


Treba fungovat na systeme ze si doniesete navzajom len deti a potom si ich vyzdvihnete. Netreba vysedavat po navstevach a nutit sa do rozhovorov aby nebolo trapne ticho s ludmi co si (uz) nemam co povedat a stretnutia su len kvoli detom - ktore sa na rozdiel od nas dospelych dobre zahraju a rozumeju si. Tak sa treba dohodnut.

andrea360 píše: Stretli sme sa viac matiek ( je to spoločenstvo, kde sa mladé ženy modlia a deti hrajú ), prebieha to každý pondelok, čo je super a veľmi som to uvítala. Lenže staršia sa veľa pýta a veľa už chápe a všetko povie tatinkovi. Môj manžel zarytý ateista nám to pobúrený zakázal. Nechce, aby boli naše deti nasmerované týmto myslením...: (....tak vymýšľam, čo ďalej :D


Fuha tak toto by som ja povazovala za velmi velky problem. Ak ste sa sobasili v kostole Tvoj manzel sa predsa musel aj formalne slubom zaviazat (ako ateista) ze nebude robit prekazky pri vychove deti co sa tyka nabozenstva atd., ze to bude respektovat. Cudujem sa, ze ste si to vopred nevyjasnili. Ja osobne by som do manzelstva s ateistom nesla, pokial by nebol ochotny tolerovat nabozenstvo aj pri vychove deti. Ale tak Ty si uz v tom, tak co Ti poradit? "Manzel nam pobureny zakazal" to znie dost desivo...neviem aka je realita...fakt je to taky problem? Pripada mi to dost divne, ale nemusime sa o tom bavit ked nechces, to su vase zalezitosti, len ber to ako moj nazor, ze toto neni NORMALNE, taky pristup manzela, Ty aj zo zakona mas pravo na slobodu nabozenskeho vyznania a nesmie to nik Tvojim detom, ani vlastny manzel zakazovat. Jaj. Sak ma to normalne poburilo.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 24 Feb 2015, 20:57

Život nie je ľahký, všeličo so sebou prinesie. Zmiešané manželstva ateista/veriaci sú v dnešnej dobe dosť bežné. Veriacim sa človek môže stať aj počas zivota, ale prinútiť druhého sa k tomu nedá. V našom spoločenstve bolo pre manželov odporúčané, aby chodili bud spolu alebo nechodili. Práve preto, aby nevznikali zbytočné rozbroje.
Treba veľkú toleranciu z oboch strán, z mojej skúsenosti býva tolerantnejší práve veriaci. Má to mimochodom aj príkazom - miluj blížneho svojho, Pane odpust im, lebo nevedia čo činia...
Andrejka verím, že ty to robíš práve tak, aby to bolo v prospech vášho manželstva, i ked tá to stojí nejakú obeť. :love
A tu výmenu deti som mala na mysli presne ako Artemis píše - bez rodičov
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod luciole » 24 Feb 2015, 21:01

Shira, u nas je Gretka zdrava,ak je aj Hanka zdrava. Teda kym zas nedovlecie nieco zo skolky. A pokial nechodi Hanka do skolky,je zdrava tiez. Takze ked ich preliecime,su chvilu zdrave obe. Nasledne ide Hanka do skolky a cca do 3 dni to mame naspat. Rekord je 5dni v skolke a az na ten piaty den vecer nastup sopla :-D

45 minut cesty do skolky doverne poznam. Rano vozi Hanku manzel,ale na obed slapeme spolu domov prave tych 45 min az hodinu,ak sa jej nechce a stale zastavujeme ;-) Mala si zatial supe r pospi v satke.

Ja som dala Hanku do skolky preto,aby nebola izolovana. Toto.mesto je plne mladych rodin a deti. Napriek tomu je situacia okolo zmysluplneho travenia ich casu viac ako zufala. 2 rozbite ihriska,jedno nove s jednou smyklavkou a 2 hojdackami. Na nasom konci a siroko daleko od neho vobec nic. Takze som.jej musela nejako vynahradit to,ze doteraz,kym sme sa prestahovali,travila svoj zivot na ihriskach a s detmi kamaratok. Tu je to hroza. Ale tie choroby ma nicia :-(
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod quaxi » 24 Feb 2015, 21:16

andrea, aby si trochu chapala tu psychologicku - v nasich podmienkach je to tak, ze do predskolskeho rocnika (co by uz bola aj tvoja dcera, ak som spravne pochopila?) nedaju rodicia dieta len vtedy, ak maju bud nejake organizacne problemy (prilis daleke dochadzanie, dieta so specialnymi potrebami), alebo ak ide o rodinu s nejakou patologiou. Takych rodin, co naozaj aj maju moznost tam deti dat, aj su to rodiny bez skrytych problemov, ale deti nechaju doma, je velmi malo. Psychologicka s tym ma skusenosti, kazdy rok testuje deti na skolsku zrelost, robi rozne vysetrenia - a automaticky ked sa matka len tak bez priciny brani skolke, zacne jej blikat v hlave kontrolka. Asi aj preto do teba tolko rypala, preco ju tam nedas.
Co sa tyka chorob - vacsinou prvy rok v kolektive si vyzerie nielen dieta, ale cela rodina. Potom sa to zlepsi a napr. druhe dieta uz ani pri nastupe do skolky nebyva tolko chore, lebo ziskalo imunitu ked mu starsi surodenec nosil domov choroby. Je to tiez jeden z dovodov, preco rodicia davaju deti do skolky aspon na predskolsky rocnik - je ovela lepsie si odbavit choroby v case, ked dieta nezameska ucivo v skole. U vas by k tomu bola dalsia vyhoda, ze by si nemala problem zostat doma, co po skonceni RD s mladsim surodencom mozno uz bude problem.

Nie som zastanca pristupu, ze do skolky treba dat, lebo davaju vsetci, "tak sa to robi". Ale z toho co pises (nedokazem dat dceru do skolky...do montessori skolky by som ju dala s radostou...) mi to vyznieva, ze ty ju vlastne chces dat do skolky - asi teda mas na to nejaky dovod, vidis nejaky prinos pre nu? Potom sa uz naozaj natiska otazka, preco ju teda nedas do beznej skolky? Co ti tam tak velmi vadi, preco je montessori skolka podla teba o tolko lepsia? Ja som mala tiez o montessori skolke idylicke predstavy, kym tam nezacalo chodit dieta mojej kamosky a dalsej kamoske tam dieta nevzali, lebo bolo prilis aktivne (tusia vobec, s kym robila M.Montessori?). Potom prislo velmi rychle vytriezvenie. Statne skolky su celkom dobre, s tymi z nasich cias sa to neda porovnavat. Problem je, ak chytite nejaku protivnu ucitelku, ale ak byvate blizko, vies si lahko zistit referencie a potom ta ziadne neprijemne prekvapenie necaka. Ak mas problem s tym, aby tam chodila na pol dna, tak mozes este davat napr. iba na 3 dni v tyzdni. Skolka nie je povinna, dieta mozes odhlasit kedy chces a spravit mu iny program.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 25 Feb 2015, 13:28

K otázke o mojom manželovi - on veriaci bol, ale absolútne nebol vedený k viere . Proste len veril,že Boh je a občas sa ku nemu pomodlil, keď to tak cítil...čiže nechodila som z ateistom...on sa ním stal, až keď sme mali 1.dieťa a ostal veľmi vyhranený vo svojom názore. Netušila, čo sa v ňom deje a ku čomu dospel, vyjadril to až pri jednom vážnom rozhovore...prispeli ku tomu aj nešťastné príklady z nášho okolia...ale viac to rozoberať nebudem, úplne súhlasím s tým, čo napísala Janka Mich.

A ku tej škôlke - súhlasím úplne s vami a aj podám prihlášku do predškolskej škôlky, aby som nemusela potom zmätkovať a naháňať nejaké to zariadenie... :D
Pomohli mi vaše postrehy - asi najlepšie riešenie je dať ju tam teda na 3 dni a časom uvidíme.
Bola som neistá a chcela som nájsť význam a zmysel škôlky pre moje dieťa. Zverila som sa so psychologičke a jej reakcie boli tvrdo proti mne a vôbec mi nepomohla a neuľahčila moje rozhodnutie.
Taktiež mám ale silný nutkavý pocit, že do škôlky pôjde, lebo úplne všetky deti tam sú ( okrem Rómov z chudobných rodín, samozrejme ;) ).
Som z 5 detí a tri moje sestry do škôlky nechodili, ale to boli 90 - roky a ja som sa im veľa venovala ( básničky, hry na školu...)
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod artemis » 25 Feb 2015, 21:37

andrea360 píše: ...Zverila som sa so psychologičke a jej reakcie boli tvrdo proti mne a vôbec mi nepomohla a neuľahčila moje rozhodnutie. ...
Taktiež mám ale silný nutkavý pocit, že do škôlky pôjde, lebo úplne všetky deti tam sú ( okrem Rómov z chudobných rodín, samozrejme ;) ).
Som z 5 detí a tri moje sestry do škôlky nechodili, ale to boli 90 - roky a ja som sa im veľa venovala ( básničky, hry na školu...)


Uplne chapem ze Ta o vykolajilo, treba tu psychologicku zrusit a viac tam neist, neni to osoba, ktora si zasluzi Ti davat poradenstvo, nech ostane pri svojich streotypnych klientoch. Toto naozaj neznasam, ked je niekto tak profesionalne zdeformovany, ze kona na zaklade zautomatizovanych predsudkov a domnienok...takze nemusis mat pochopenie pe psychologicku, hlavne ked ho ona nenasla pre Teba. Vsak vysledok je vidno, jej metoda sa minula ucinkom, iba Ti skomplikovala osobne rozpolozenie.

Ja by som to tak zhrnula, ak by si stala o tieto rady, skratka neriesit, brat to tak ako to pride a riesit veci ked su a budu aktualne. Cize dam prihlasku, pockame, uvidime.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 26 Feb 2015, 12:59

Ahoj Artemis, tvojou poslednou odpoveďou si to úplne vystihla a zhrnula.... :D ...táto diskusia mi pomohla naozaj úplne...

Rada by som to však ešte raz celé "zhrnula", prečo u mňa nastala taká veľká dilema, pričom riešenie je ozaj jednoduché ( Artemis :goodjob: )

Možno pred pol rokom, som išla ku psychologičke, pre nejaké nezhody vo výchove a nepáčilo sa mi, kam naša výchova smeruje...Psychologička ma usmernila, ukázala mi, že nejde u nás o žiadny veľký problém. Vyriešili sme trucovanie a fungovanie pravidiel. Dcérka zareagovala výborne a na ďalšej návšteve doktorka konštatovala, že všetko ide o.k. a mala byť síce dávno v škôlke, ale čo už, pôjde v piatich...

Posledné dva týždne sa mi zdalo, že sa dcérka veľmi zmenila - začala opäť silno žiarliť, vzdorovala, papulovala, klamala...tak som išla po radu, opäť. Psychologička ma upokojila, že ide o normálny vývoj, mám pokračovať v tom, čo sme sa naučili a chybou je, že nie je v škôlke. Opýtala sa, dcéry, či sa teší na škôlku a dcéra zahlásila, že do žiadnej škôlky nepôjde. Ja som začala s ňou diskutovať o význame škôlky, prezradila, čo som ja zažila a že nie som si istá, či tam dcéru dám.
Ako som písala, doktorka sa ostro postavila voči mojím argumentom a neexistuje nedať dcéru do škôlky.

V jej 3.rokoch sme veľmi zvažovali, či nastal ten správny čas a rozhodli sme, že do škôlky nepôjde. Prvý dôvod bol ten, že sme naozaj nechceli, aby novorodenec prešiel chorobami zo škôlky. Staršia bola aj tak pol roka nonstop chorá ( angína, laryngitída, kašel...dookola ).

Ťažko sa však vyrovnávala s príchodom súrodenca ( išlo to na etapy, ale bolo to stále lepšie ), čo sme nečakali, pretože sa dojčila a pripravovali sme ju na deľbu o prsník. Lenže potom sa chcela dojčiť zarovno s bábom a nechcela sestru prijať. Toto bol druhý dôvod, prečo sme ju akoby nechceli "odsunúť do škôlky - bola dosť zraniteľná...

Hoci nechcem spájať moje otrasné zážitky z 80 rokov s dnešnou dobou a svojou dcérou, jedna vec, ktorá ma ovplyvnila ( bola som v škôlke od 15 mesiacov a týmto mi skončilo naraz aj dojčenie )bolo to, že som každý deň zažívala strašnú bezmocnosť a osamelosť ( prestala som rozprávať, jesť ). Rodičia nemali z čoho žiť, museli pracovať obaja....ja viem, vtedy sa neriešilo, čo dieťa zažíva ( hoci mnohé učiteľky neskôr prepustili naozaj kvôli týraniu detí ).

Ale veľa detí na ihrisku v lete napr. vraveli, že ich nikto nemá rád, nevedeli sa odrazu spolu v škôlkach hrať, ako to dokázali predtým na ihrisku ( tie deti, čo sa už poznali )

Tá škôlka nie je len o mne.... - porovnávala som klady a zápory dnešnej škôlky pre 5 - ročné dieťa a či naozaj utrpí nenávratnú ujmu vo vývoji ( podľa doktorky ), ak tam nepôjde....samozrejme zvažovala som, čo všetko a aké situácie už môže zvládať vo svojom veku ( samozrejme nechcem ju absolútne chrániť pred "zlom" a citovými ujmami :D )

Po reakcii doktorky som sa nakoniec stiahla a viac zneistila...tak to je všetko.
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: Nedokážem dať väčšiu dcéru do škôlky

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 27 Feb 2015, 23:19

Andrea,
drzim palce pri rozhodovani.

Mne by sa najviac pacila alternativa skolky na cca 4 hodiny denne. Tak chodili nasi 1. rok, kym som nesla do roboty. Alebo i 5, ci 6 hodin. Lebo tie 4 je pre teba velmi malo, najma ak odratas cestu.

Mozno by ti pomohlo overit si dako cez mamicky tu konkretnu instituciu, do ktorej by mala mala nastupit. Aby si sa presvedcila, ci su tam deticky a mamicky spokojne. Pripadne si tak vybrat medzi viacerymi.

Ja som mala velke tazkosti so zaskolkovanim vsetkych deti a myslim, ze taka ta uvodna bolest a pocit odlucenia na zaciatku patri k tomu. O to viac, ak ste praktizovali vztahovu vychovu. A vydrzi to este par tyzdnov po zaskolkovani.

Dolezite je ale sa rozhodnut a posobit na dieta jednoznacne, aby citilo tovju istotu, akokolvek sa rozhodnes.

Nasi teraz v skolke funguju velmi velmi dobre. Prvy rok bol tazsi, ale asi uz teraz dozreli. Zdaleka si nemyslim, ze by im v tomto veku v niecom ta skolka skodila. Iba ze by tam boli denne 8 a viac hodin, to by mi bolo v kazdom veku vela, ak by to malo byt denne.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní


Späť na Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia

cron