A tu je preklad, ktorý zajtra bude uverejnený na FB MAMILY:
Preklad statusu dr. Jacka Newmana:
"Včera som dostal tento email:
- Mala by som prestať dojčiť moje 27-mesačné dieťa, ktoré priberá na 2. percentile? Dojčíme sa priemerne 5-6-krát za 24 hodín a podľa amerických rastových tabuliek priberá konštantne približne podľa 2. percentilu. Pediatrička chce, aby som prestala dojčiť okrem dojčenia na noc pretože, ako hovorí, dieťa pije príliš veľa materského mlieka a keby som jej nedovolila piť toľko materského mlieka, začala by jesť viac tuhej stravy a viac priberať (na vyšších percentiloch). Teraz jedáva príkrmy niekoľkokrát za deň.
Moja odpoveď:
- Ak dieťa vždy priberalo podľa 2. percentilu, je to normálne. Prečo by Vaša pediatrička mala chcieť, aby dieťa priberalo podľa vyšších percentilov? To nie je normálne. Niekto musí priberať podľa 2. percentilu. Ak dieťa dobre pije na prsníku (pozrite si vo videoukážkach dojčenia http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne- ... -dojcenia/ videá, ktoré zobrazujú, či dieťa pije výdatne aleob nie), ak je tuhú stravu a priberá stále podľa 2. percentilu, je všeobecne spokojná, má energiu, je zdravá. Ak odpovede na všetky predchádzajúce podmienky boli "áno", je úplne normálna, toto je to, čím ona je, mala menšia a nie je jediný dôvod, pre ktorý by mala mať nadváhu. Nie je dôvod obmedzovať dojčenie. Je množstvo dôvodov, pre ktoré by mala byť naďalej dojčená kedykoľvek si zažiada."