od janka » 04 Jún 2011, 19:49
vejula, ako clovek, co nema medicinske ani nijake podobne vzdelanie, som sa rozhodovala takto: tbc som nedala, co bolo viac-menej nahodou, nezaockovali mi ju po hned porode, vraj mam prist neskor, lebo mala silnu zltacku, a potom mi sam pediater poradil nedat zaockovat, pripadne to odlozit az po zakladnom ockovani. MMR som nedala, lebo nevidim velke riziko v tych chorobach, proti ktorym sa ockuje. Ockovanie je umely zasah do imunitneho systemu, a pokial nevidim naozaj prinos, zda sa mi to byt zbytocna zataz pre organizmus. Ked Miska bude prichadzat do produktivneho veku, dam jej otestovat protilatky na ruzienky a uvidim - vraj to moze prekonat, ze si ani nevsimnem, ak nie, tak asi dam zaockovat potom. Hexu som dala, lebo choroby ako zaskrt, tetanus a podobne sa mi zdaju dost zavazne, radsej by som sa im vyhla. Prevenar ma tiez zaockovany, ale ako som tu uz spominala, keby som mala ist cez to ockovanie este raz, asi by som sa zaujimala viac aj o tie pneumokokove infekcie, ci je to naozaj tak zle, je mozne, ze by Miska dostala len hexu.
Ta diskusia, ci je ockovanie dobre alebo zle, je naozaj prilis zlozita na to, aby sa bezni rodicia mohli odborne rozumne rozhodovat. Antivakcinacna lobby hra na city rodicov omnoho viac, nez sa mi paci. Konspiracnym teoriam typu, ze "idu nas zaockovat, aby sme boli potom slabi a chori a aby nas mohli liecit a zarabat na nas", alebo "nedovolia vyrabat liek proti autizmu, lebo potom by uz na autistoch nemohli zarabat", tak tomu ja nie som ochotna verit. Ja proste neverim, ze vsetci doktori a farmaceuti sa stali doktormi a farmaceutmi preto, aby mohli ludom skodit a zarabat na nich. Mozno sa niekomu zdam naivna, ale radsej budem 60 rokov zit v stastnej naivite a potom zomriem na nasledky ockovania, ako 80 rokov zit s paranojou, ze lekari ma chcu mat choru.
Vraj je dnes tolko alergii a cukrovky a neviemcoho prave kvoli ockovaniu - tak to si ani neviem predstavit studiu, ktora by mohla taketo tvrdenie podlozit. To je len osobny nazor ludi, ktori tomu chcu verit. Ja (zas osobny nazor) si myslim, ze ak je naozaj tychto problemov viac, moze to byt aj tym, ze my sme dost biedne dojcena generacia, dnesni dospeli ludia v produktivnom veku sa narodili v dobe temna, co do dojcena. A ze dojcenie prispieva k dobrej imunite, tak to je mnohymi studiami skutocne potvrdene. Ak chcem nieco urobit pre imunitu svojho dietata, tam budem dojcit tak dlho, ako to len pojde.