ockovanie

debata o všetkom a pre všetkých

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod snežienka » 12 Feb 2014, 20:27

suhlas, pozerala som to, obludne... :(
Obrázok užívateľa
snežienka
 
Príspevky: 143
Registrovaný: 01 Júl 2013, 21:20
Počet detí: 1
1. dieťa: Láska
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 19 dní
Môj status: So whatever you want your child to become, be.

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 13 Feb 2014, 00:32

a zrejme je to podobne ako napr. pri ockovacich latkach, ze si ich ani nemozeme kontrolovat, lebo musime verit dodavatelom. Volakedy boli na vsetko prisne normy a ak nieco prislo zvonka, tiez to podliehalo kontrole. Dnes ani nemusime hadat aka kvalita ide k nam a aka do inych krajin. Takze ak sa nieco taketo deje v Nemecku, tak tu... Nuz, bude asi lepsie ostat iba pri tej viere...v Boha.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod manof » 11 Apr 2014, 00:31

JankaMich píše:a zrejme je to podobne ako napr. pri ockovacich latkach, ze si ich ani nemozeme kontrolovat, lebo musime verit dodavatelom. Volakedy boli na vsetko prisne normy a ak nieco prislo zvonka, tiez to podliehalo kontrole. Dnes ani nemusime hadat aka kvalita ide k nam a aka do inych krajin. Takze ak sa nieco taketo deje v Nemecku, tak tu... Nuz, bude asi lepsie ostat iba pri tej viere...v Boha.


Musím, žiaľ, potvrdiť Jankine slová, pretože náš Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa na svojej vlastnej webovej stránke nepriamo priznáva k tomu, že v skutočnosti VÔBEC NEKONTROLUJE, ČO PLÁVA VO VAKCÍNE.
Obrázok užívateľa
manof
 
Príspevky: 1220
Registrovaný: 18 Okt 2011, 22:25
Bydlisko: Žilina
Počet detí: 3
1. dieťa: nindžago - 11 r.
2. dieťa: slniečko - 6 r.
3. dieťa: mamomila - 4 r.
Môj status: Slobodne o očkovaní, za slobodnú voľbu v očkovaní!

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod svk » 15 Apr 2014, 12:32

Neviete niekto ci je povinne ockovanie aj pre deti s cudzim obcianstvom?
svk
 
Príspevky: 1
Registrovaný: 15 Apr 2014, 12:28

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod manof » 15 Apr 2014, 16:39

svk píše:Neviete niekto ci je povinne ockovanie aj pre deti s cudzim obcianstvom?

Teoreticky áno, ale prakticky do nich moc nevŕtajú, zvlášť ak sú zo Západu. Ak by boli skôr z povinne očkujúceho Východu, tak potom neviem, tam by si možno dovolili viac...
Obrázok užívateľa
manof
 
Príspevky: 1220
Registrovaný: 18 Okt 2011, 22:25
Bydlisko: Žilina
Počet detí: 3
1. dieťa: nindžago - 11 r.
2. dieťa: slniečko - 6 r.
3. dieťa: mamomila - 4 r.
Môj status: Slobodne o očkovaní, za slobodnú voľbu v očkovaní!

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 16 Apr 2014, 12:22

Dobrý deň, veľmi bojujeme po prvom očkovaní. Hoci sme oddelili očkovanie na Hexu a pneumokoky po mesiaci od Hexy - po očkovaní na Pneumokoky sa moje dieťa dramamaticky zmenilo.Po Hexe mala stále zvýšené teploty a chronickú nádchu.Po zaočkovaní na pnoumok.v noci dcérke vyskočila horúčka, mala extrémne studené ruky a ťažko dýchala, mala upchatý nos a pokúšala sa plakať.Mala otvorené očká a keď som jej chytila ruky, mala ich úplne ochabnuté, veľmi sa triasla.Po niekoľkých dňoch sa jej nádcha zhoršila.Je dva týždne po očkovaní, stále má teploty 37.5°C, stále viac hustého sopla, nemôže sa poriadne nakojiť,soplom sa dusí, veľmi zahlienená, kašle viac a viac,červené, zaslzené oči,zahnisané ,bojkotuje kojenie. Prestala mať denné 4 hod.spánok ( max,1,5 hod.nepokoj.spánku).Z veselého, pokojného a komunikatívneho bábätka sa stalo dieťa akoby chronicky nevyspatá. Stále škrieka, jeduje sa, prestala sa nahlas smiať. Na rukách sa tak trepe a vzpiera a kričí,že ju máme problém udržať - stále sa veľmi prisáva zúrivo na čokoľvek a plač a plače.... Pred dvomi týždňami som dr.hovorila, že si začína zúrivo hrýzť ruku, či sa jej nalievajú zuby. Odpovedala, že nie, ale vraj ju svrbia slinné žľazy, kt.sa v 3-4.mes.vyvíjajú.Zvýšila som prikladanie k prsníku - odmieta ho. Inak je od narod. šatkovaná. Včera sme boli na vyšetrení - CRP má vraj pod 5, dýcha krásne a čisto, žiadny problém tam nie je.... Dostala ATB kvapky do nosa, všetkom je vraj z bežnej vírusovej chrípky.Som zdravotná sestra a zo skúseností z praxe viem, že kvantum bieleho sopla, zhoršujúceho sa a nereagujúceho na žiadnu liečbu, 2 týždne zapálené oči, zahlienený zhoršujúci sa kašeľ nie je obyčajný vírus a všetko začalo 3 dni po očkovaní. Dojčené deti by nemali mať časté zápaly DC. Napriek tomu, naša 4 roč.dcéra doteraz kojená má stále náchu,kašeľ, každý pol rok silnú angínu, nechodí do škôlky. Po očkovaní nám skoro vôbec nespávala,plakala, mala každý deň teploty, ktoré jej počas dňa stúpali, klesali, nehojacu sa ranu po očk,na tbc do 2 rokov! Ďalšie peklo s očkovaním nám práve začína....je mi v kuse do revu, nič nemôžem robiť, bábo v kuse reve a reve....ale podľa dr.je úplne v poriadku...
Včera dcérke vyšiel prvý zub ( má 4,5 mes. ), nádcha ustupuje, oči nemá zapálené, stále silno kašle....Doktorka bola nadšená, ako pri posadení drží chrbátik a všetky problémy boli a sú zo zúbka a vďaka tomu,že sa tak divo trepe je pevná : ))). Chcela zaočkovať 2.dávkou Hexy - nedovolila som to, pokiaľ je chorá a ja som si nie som si istá, či chcem očkovať ďalej....kto mi však povie, či je normálna tá extrémna dráždivosť, že na vine je len prerezávanie zúbku, alebo je to normálna zmena dieťaťa v súvislosti s rastom ?
Známa dula mi povedala, že neočkované deti sú oveľa kľudnejšie, ako tie očkované - vidí to pri návštevách bábätiek.....ja už neviem, ničomu nerozumiem a hl. neviem už odpovedať na potreby dcérky a robila toto aj staršia v dobe, keď jej zuby ešte nešli....Andrea
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 16 Apr 2014, 13:22

Pristup vasej lekarky je dost divny. Ockovat dieta, ktore nie je zdrave, je predsa dost velke riziko. My sme mali mat preockovanie, lekarke som povedala, ze syn je nejaky cudny, kazdy tyzden ma jeden den utlm - spavy, apaticky, vecer teplota, do toho sa mu kdekade po tele zjavuje ekzem a zase mizne. Je v podstate zdravy, ale mam z toho divny pocit. Tento stav trval asi mesiac. Lekarka okamzite vzala vytery + krv na podrobne rozbory a ockovanie odlozila zatial o 3 mesiace. A to islo o 6 rocne dieta, nie o babatko... Aj to ze ani nevysetri poriadne, nedala by sa aspon krv zobrat? Treba ju mozno castejsie otravovat, kazde 3 dni sa tam dotrepat a poriadne to zdramatizovat, nech ta berie vazne.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 17 Apr 2014, 00:49

Bohuzial, aj v praxi s tym, ze velmi casty neziaduci ucinok ockovanie, ktory sa vobec nikde neuvadza a ktory ma velmi vyrazne ucinky, je dojcensky strajk. To, ze sa dieta moze ockovat az po odozneni choroby a opatovneho posilnenia imunity (cca aspon dva tyzdne), alebo ak je nejaka choroba v rodine, by malo byt jasne. Ja osobne upozornujem pred ockovanim aj vtedy, ked je nejaky problem s dojcenim, nech mamicka poziada o odklad do doby, ked problemy pominu - prave preto, lebo sa obavam mozneho strajku.
Co sa tyka riesenia strajku, tam plati len jedine - satkovat, idealne koza na kozu (zaroven to pomahat znizovat teplotu). resp. neustaly fyzicky kontakt.
Ak budes hlasit neziaduce ucinky (co by si mala), tak by bolo dobre zahlasit aj strajk v dojceni a trvat na tom, aby to bolo zapisane. Je to kvoli tomu, aby sa to malo sancu sa to raz dostat na pribalovy letak.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 17 Apr 2014, 09:36

Ahoj Janka Mich, ďakujem za odpoveď...aj quaxi.......
Janka, isto si vieš predstaviť ako mi je...zúfalo do zbláznenia, drobček sa len jeduje, vzpiera, vrieska :cry: :cry: ...toto som zažila pri prvej, ale to sa v 4.mes. odstavovala, spolu so založením tohto fóra som aj ja začala dlhý boj za dojčenie a vzťah. Celé 3 roky ma toto fórum vedie, pomáha mi... :goodjob:
Teraz som zažila to úžasné puto - od pôrodu, kedy mi dcérku položili nahú na hruď až po očkovanie. Nebolo to vždy ideálne, od asi 2- 3 týždňov do 2,5 mes. sa večer nevedela uložiť, plakala a musela som použiť dudel....a teraz je to preč, je to jeden malý nervák a to v kuse... :evil:

Mne nič iné neostáva, len sa modliť a nájsť druhú doktorku, lebo naša je celá šťastná, lebo našla dôvod mojich sťažností - prerezávanie zubov! Lenže ja mám úplnú paniku z ďalšieho očkovania, rozmýšľam vážne nad tým, že už ďalej očkovať nebudem....lenže, čo ak mi raz ochorie a ....čítam o očkovaní veľa, dokonca viem, že v Blave rodičia už neočkujú.

Andrea
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod artemis » 18 Apr 2014, 12:56

Veď keď si presvedčená, že je to z očkovania, a že dieťa je momentálne choré, tak požiadaj doktorku, nech Ti dá vlastnoručne čestné prehlásenie, že dieťa vyšetrila dôkladne, aj preventívne urobila všetky vyšetrenia vylučujúce kontraindikácie očkovania, a že dieťa je podľa nej spôsobilé na očkovanie a žiadne NÚ mu nehrozia. Nech zároveň svojim podpisom potvrdí, že sa zaväzuje niesť občiansko-právnu zodpovednosť za akékoľvek vážne zhoršenie zdravotného stavu v časovej súvislosti s očkovaním až po dobu 6 mesiacov, bez potreby dokazovania príčinnej súvislosti. Povedz jej, že ak Ti to dá čierne na bielom, tak jej dieťa zveruješ a môže ho potom zaočkovať. Ver tomu, že také niečo by neurobila a nepodpísala.

Sme dospelí ľudia a je predsa A B S U R D N É aby sme sa v demokratickej krajine mali triasť od strachu pred L E K Á R O M !!! Maximálne čo hrozí na SK je pokuta od-do a tým to hasne. Nútiť (fyzicky, psychickým nátlakom) podstúpiť zákrok , ktorý bezprostredne nie je život zachraňujúci, a s ktorým pacient alebo jeho zák. zástupca nesúhlasí, je protizákonné a naopak, trest by teoreticky hrozil doktorke.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod snežienka » 18 Apr 2014, 13:05

@artemis: suhlas, nieco v tomto duchu som chcela napisat aj ja :goodjob:
Obrázok užívateľa
snežienka
 
Príspevky: 143
Registrovaný: 01 Júl 2013, 21:20
Počet detí: 1
1. dieťa: Láska
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 19 dní
Môj status: So whatever you want your child to become, be.

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 18 Apr 2014, 20:10

:goodjob: diki Artemis, budem bojovať...
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod artemis » 18 Apr 2014, 20:28

Nemáš zač, ber to tak, pri tej návšteve, ako keby si šla vybavovať nepríjemnú reklamáciu. Ja tiež som to nedávno zažila, reklamovala som istú vec (síce nie u lekára ;) ) ale tiež som sa stretla s obrovskou neochotou a bagatelizovaním a presviedčaním, že však to je dobre, čo, že to vždy tak chodí, že sa s tou vecou mám uspokojiť a niesť zvýšené náklady...keď som bola neústupčivá, pán majiteľ nemenovaného podniku začal byť neverbálnym prejavom agresívny - veľmi nepríjemne sa tváril a robil kadejaké grimasy, akoby som ho obťažovala a okrádala o drahocenný čas, myslel že popustím v požiadavke...ledva nakoniec pri odchode ruku podal, ale bude musieť nakoniec vyhovieť, lebo čierne na bielom je čierne na bielom...takže netreba si robiť ilúzie, že budete s lekárkou kamarátky, kľudne to môže byť i nepríjemné to stretnutie, hlavne aby si mala pocit, že si sa neznížila k nejakým nedôstojnostiam v prejave, keď to nevydrží s nervami lekárka, nebude to tvoja chyba, ale jej neĺudskosť ak Ti nabrýzga...treba rátať aj s tým, ide iba o to aby si si zachovala svoju tvár a dosiahla svoj cieľ. Čo bude ona - to už nie je Tvoj problém.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod venus » 19 Apr 2014, 07:56

Treba sa pripravit aj na to ze by Vas mohla vyradit z evidencie...ze by ste museli hladat ineho lekara...ale ani tym by som sa nenechala vydierat..drzim paste
venus
 
Príspevky: 72
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:40

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod artemis » 19 Apr 2014, 13:33

venus píše:Treba sa pripravit aj na to ze by Vas mohla vyradit z evidencie...ze by ste museli hladat ineho lekara...ale ani tym by som sa nenechala vydierat..drzim paste


Na to nemá právo, mohla by podať andrejka podať sťažnosť na UDZS.

Zákon 576/2004 Z.z. § 12 odsek : (2) Poskytovateľ môže odmietnuť návrh na uzatvorenie dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ak

a) by uzatvorením takejto dohody prekročil svoje únosné pracovné zaťaženie,
b) osobný vzťah zdravotníckeho pracovníka k osobe, ktorej má zdravotnú starostlivosť poskytovať, nezaručuje objektívne hodnotenie jej zdravotného stavu alebo
c) poskytovaniu zdravotnej starostlivosti bráni osobné presvedčenie zdravotníckeho pracovníka, ktorý má zdravotnú starostlivosť poskytovať.

(3) Dôvody ustanovené v odseku 2 písm. c) sa vzťahujú len na umelé prerušenie tehotenstva, sterilizáciu a asistovanú reprodukciu.

(4) Ak poskytovateľ odmietne návrh na uzatvorenie dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti z dôvodov ustanovených v odseku 2, príslušný samosprávny kraj preverí tieto skutočnosti na podnet osoby a bezodkladne určí, ktorý poskytovateľ s ňou uzatvorí takúto dohodu. Ak zistí, že odmietnutie uzatvorenia dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti nebolo opodstatnené, môže určiť aj poskytovateľa, ktorý návrh na uzatvorenie dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti odmietol. Poskytovateľ sa podľa možností určí tak, aby bol čo najmenej vzdialený od bydliska alebo pracoviska osoby. Rozhodnutie lekára samosprávneho kraja je poskytovateľ povinný rešpektovať.

a ďalej

(5) Odmietnutím návrhu na uzatvorenie dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti nie je dotknuté právo osoby na poskytnutie neodkladnej starostlivosti.

(6) Dohoda o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti sa uzatvára v písomnej forme najmenej na šesť mesiacov; jej prvopis je súčasťou zdravotnej dokumentácie a druhopis sa odovzdá osobe alebo jej zákonnému zástupcovi.

(7) Poskytovateľ môže odstúpiť od dohody podľa odseku 6 z dôvodov ustanovených v odseku 2 písm. a) a b); osoba, ktorej sa zdravotná starostlivosť poskytuje, aj bez uvedenia dôvodu. Odstúpenie od dohody musí mať písomnú formu.

(8) Dohoda o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti zaniká smrťou osoby, smrťou alebo zánikom poskytovateľa alebo uplynutím výpovednej lehoty pri odstúpení od dohody.

Koniec cit. zákona.

Takže ak by lekárka jej chcela vypovedať zmluvu o poskytovaní starostlivosti, musela by obhájiť si bod b) - bod a) by platil len pri nových zmluvách-nenaberanie nových pacientov- a to že sa zmenil jej osobný vzťah k andrejke. Čo je teda nezmysel, lebo lekár pri výkone povolania nesmie byť osobne zaujatý voči náladám a názorom pacienta. Bod b) platí pre prípady, kde by bol pacient napr. ex-manžel, alebo nová frajerka lekárkinho manžela, alebo nemanželské dieťa a podobne, nenávistný sused, alebo osoby, ktoré lekárka pozná aj zo svojho súkromného života a okolia...a nie pacient, pacientka, ktorého lekárka vidí iba v ambulancii a nemá s ním/ s ňou nič spoločné ani čo by mohlo viesť k zaujatosti alebo ani nič konfliktné, vo jej súkromnom živote...
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 19 Apr 2014, 14:36

Ďakujem za Vašu pomoc, zvlášť tebe Artemis....
Veru bude to ťažká diskusia s našou doktorkou, hl.preto že sme ku nej prešli s prvou dcérou, práve kvôli očkovaniu! Uznala dcére, že má NU z očkovania ( len to sa ľahko uznávalo, keď aj 3-dávka bola u predošlej, od kt.sme odišli) a zapísala jej to do záznamu. Ešte vtedy nám radila, ak by sme boli vyslovene proti očkovaniu nechceli už MMR, tak nám to vie spraviť, tak, že by sme očkovanie odložili na neurčito a nezaočkovali by sme ju a vtedy by ani nemala dôvod niečo nahlasovať. Ale potom nás na to mmr ukecala. Dcéra to prežila zdá sa bez viditeľných problémov...
Lenže to sú už skoro 3 roky a doktorka je odvtedy poznačená dlhým súdnym procesom a aby mohla ako hovorí normálne fungovať, musí užívať antidepresíva...ako takejto lekárke môžem plne dôverovať?

Hlavne, keď sa všetko opakuje pri druhej dcére, akoby som prehrávala ten istý film odznovu. Mimochodom okrem škriekania dnes môj drobec pridal aj silné výskanie. Ešte som nepočula bábätko výskať ako veľké dieťa. Teraz neviem, kto výska - či 3,5 ročná alebo 4 mesačná :D .
Ja sa hlavne cítim strašne bezmocná, ešte stále nemôžem uveriť, že je to pravda, stále verím, že to čoskoro prejde...

Veselé veľkonočné sviatky Vám zároveň prajem...
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod venus » 20 Apr 2014, 23:55

Artemis jedna vec je co dovoluje zakon a vec druha je byt u lekarky ktora ma nechce a nevychadzam s nou.. Dovera nula... Keby mne moja doktorka "odporucila vymenu" lekara tak by som sa s nou nehadala ze na to nema pravo a silou mocou zostala... Ale mas pravdu..
venus
 
Príspevky: 72
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:40

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod shira » 21 Apr 2014, 09:48

venus píše:Artemis jedna vec je co dovoluje zakon a vec druha je byt u lekarky ktora ma nechce a nevychadzam s nou.. Dovera nula... Keby mne moja doktorka "odporucila vymenu" lekara tak by som sa s nou nehadala ze na to nema pravo a silou mocou zostala... Ale mas pravdu..

presne toto isté si myslím aj ja. jedna vec je predpis a zákon, druhá vec je to ostatné. vzťah medzi lekárom a pacientom, pokial má byť dobrý, je založený na vzájomnej dôvere. aj ked sa možno popisuje, že vo vzťahu medzi lekárom a pacientom nemôže byť osobná zaujatosť, vždy sa jedná reálne o veľmi osobný vzťah. nikdy by som netrvala na tom, že chcem zostať u lekára, ktorý mi sám navrhuje vyradenie z evidencie. je to nie len v záujme lekára, ale aj pacienta. pacient by vo vlasnom záujme mal hľadať lekára, s ktorým sa v zásadných veciach názorovo zhoduje. Stalo sa mi za 13 roč.prax asi 3-4x, že som navrhla pacientovi sama vyradenie z evidencie, lebo bolo úplne jasné, že nedokážem nijakým spôsobom vyhovieť - proste nech urobím čokolvek, spokojnosť pacienta bola veľmi otázna - nie je času, síl, energie ani peňazí toto riešiť, a je to aj zbytočné. Očkovanie mi príde v porovnaní s týmto ako banálna vec, nechce - nezaočkujem, pacient zaplatí pokutu, hotovo. neviem, či detskí lekári sú týmto nejako kárne postihovaní, že majú vo svojom obvode nezaočkované deti. či oni sami s tým majú nejaké opletačky, či nie sú nejako tlačení do toho, aby silou mocou očkovali, apelovali na rodičov... Neviem ako to je, aj naša mala siahodlhé reči lebo sme nedali prevenar, no komentár neskutočný, a ani sme nechceli mmr to sme dali potom s odkladom pol roka. teraz ma čaká celý cirkus ešte raz. neviem, ako to dopadne :mrgreen: lebo sama viem že argumenty sú pre aj proti. no pokiaľ by som mala negat.skúsenosť s očkovaním, nedám zaočkovať ani za svet, ale to mi zase nepripadá ako nejaký nehorázny konflikt s lekárom, ktorého by som sa mala báť alebo sa pohádať na život a na smrť. Doba je už dnes iná, všetko je vecou dohody. Ak chcem na vlastné triko porušiť zákon, tak je to moja vec. Len neviem stále, či lekár sa nejako nestáva "spolupáchateľom" pri tom porušení, aj ked neoficiálne.
Artemis, nevieš náhodou, ako to vlastne je, či tým pádom že ja odmietnem, podpíšem, má lekár "umyté ruky", aj pokial ide o zákonnú povinnosť, alebo on je povinný to moje rozhodnutie v hlásení nejako komentovať, odovodniť, odobriť? Má za nezaočkované dieťa nejaké sankcie? Nepríjemné pohovory? napríklad ak by mal nejaké vyššie percento nezaočkovanosti, nešiel by "na koberec"?
ja mám napr. za určité výkony hneď telefonát od revízneho, a tam riešime prečo, načo, začo sa toto robilo takto, a prípadné kontroly, ako také nepriame zstrašovanie, že dajte si pozor na to a to, lebo vám príde kontrola a všetko prevráti hore nohami (je jasné, že ked niečo chcú nájsť, tak nájdu) tak si to musím potom sama obhájiť. či tam proste nie je na pediatrov nejaký nepriamy nátlak úradu verejného zdravotníctva, lebo to je veľmi vážny úrad, ktorý ked chce na lekára pritlačiť, tak môže v pohode... však oni hlavne sú za to aby bolo plošne zaočkovaných 100% detí. snažím sa nájsť iba vysvetlenie, prečo sa pediatri tak strašne bránia, ked nechceme očkovať, ak teda pre nich by to nemalo mať nijaký dopad.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 21 Apr 2014, 09:53

My sme nedali prevenar, o par mesiacov mala dcera zapal pluc a potvrdilo sa ze z pneumokokov. Lekarka mala do 2 tyzdnov kontrolu, kde to musela obhajovat... Nastastie u nas sa to dalo lahko obkecat, takze nebol problem.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 21 Apr 2014, 11:54

quaxi a čo ste obhájili - neočkovanie? To by bol veľmi dobrý dôvod, prečo očkovať proti pneumok.keď tvoja dcérka na to ochorela - to je pre lekárov ako voda na mlyn, nie?
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 21 Apr 2014, 15:41

Nemuseli sme obhajovat my, len ona to musela nejako zdovodnit. Ja som to nedala naraz s tym, ze v rodine kratko predtym malo dieta silnu reakciu po tejto kombinacii a tak to chcem oddelit, kedze moze byt dedicna dispozicia a moze to rovnako zle zvladat aj moje dieta (s priamym umyslom nedat to vobec, o com lekarka vedela). Lekarke som podpisala ze som bola poucena o rizikach a na vlastne riziko to odkladame. Potom po prvej hexe mala dcera netypicku reakciu, ktora suvisela skor s tym, ze sme dalsi den cestovali, ale uz nas zaradili do rizikovej poradne a brali to vazne. Tym padom ona to cele prezentovala tak, ze sme boli od zaciatku rizikovi a ockovanie bude, len sa este kvoli reakcii na prvu hexu nestihlo. S pneumokokom mala problemy dalsie 2 roky, az som sa rozhodla, ze ked bude konecne zdrava, tak to doockujeme.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod shira » 21 Apr 2014, 16:42

fuha ja by som sa dobre vydesila... že ten pneumokok je moja chyba... to je tak, u svojho dieťaťa, vyčítaš si aj nežiadúcu reakciu po očkovaní, a zase ked nedáš očkovať, tak tú chorobu. my sme mali mnohí mumps, lenže syn našej dr. zostal postihnutý po mumpsovej encefalitíde, poznám ho.. a teraz chod s nou do konfrontácie, že mumps je banálna nemoc. áno, aj. ako kedy. ja som mmr nechcela dať, nakoniec sme dali s tým, že ked to nebudem moc riešiť, neprivolám si ani komplikácie, mali sme asi pol roka odklad s výhovorkami na prechladnutia, cestovanie a tak.. prevenar sme nedali. hexu by som chcela dať aj u druhého a najradšej by som s tým skončila, ale chodili sme k homeopatke a tá nám v súvislosti s očkovaním dávala nejaké podporné prostriedky.. po hexe sme nemali vobec nijakú reakciu.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 21 Apr 2014, 16:55

tu je o ockovani velky clanok na SME: http://ockovanie.sme.sk/
Co sa tuka pneumokokov, mozte si pozriet bod 2, grafy, kliknut zalozku PIO. Sice v clanku pisu, ze hned na druhy rok rapidne poklesla chorobnost, ale uz tri roky potom su vsetky tri ukazovatele vyssie ako pred ockovanim. Takze je otazka, aky ma toto ockovanie teraz vyznam. Ockovat zakazdym novymi typmi bacilov podobne ako pri chripke?
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod andrea360 » 21 Apr 2014, 17:38

Mám známu pracujúcu vo farmaceut.výskume v BA, kt. má 4,5 roč.syna. Sama mi povedala, že jej syn po mmr prestal rozprávať a bolo to z tej vakcíny.
chlapec predtým rozprával plynule a pol roka trvalo, kým začal znovu rozprávať.
Pracovala som na neurolog.amb. a tu som sa prvý krát dozvedela o problémoch po očkovaní a a tomto nám sama doktorka ( sestričkám) vravela . Sama som zažila chlapca, ktorému uznali v Ba, že ochorel na autizmus po mmr očkovaní.
Keď som však prosila o radu po narodení prvej dcéry, povedala mi len, že nech sa spojím s mladými, ktorí sú proti očkovaniu.
dcérka mala problémy po očkovaní a keď som ju prosila nech mi napíše kontraindikáciu z neorolog.vyšetrenia, že chcem mať dôkaz o NU po očkovaní, povedala mi, že neurológovia už majú zakázané napísaťˇneurologickú kontraindikáciu pre pokračovanie v očkovaní a viac nechcela toto riešiť a odporučila mi, aby som nebola taká precitlivelá na dcéru...Neviem, či ma chcela len odbiť.

Ale ak zažijeme niečo na vlastnej koži, potom nás už nemôžu žiadne články,výskumy a ani lekári presvedčiť, že to čo vidíme, nie je pravda....a strašne ma to privádza do zúrivosti, keď niečo také čítam....keď rodičovi po očkovaní ochorie dieťa a keď to moje (už druhé )po očkovaní celý deň preškrieka a neviem nájsť, kto by nám pomohol, tak takých rodičov už nikto nepresvedčí. Dopriala by som tým, ktorí píšu tieto články a že vyhráva najsrdcervúcejší prípad, aby sami po očkovaní ochoreli a zažili aké to je, aby po jednej injekcii, ktorá má chrániť ochoreli a zúfalo hľadali ako to zvrátiť späť....

(Ja som dnes dala malej paralenový čípok aj nurofen, ale dcérka sa mi neupokojila, aspoň vidím, že to škrekotanie a vypínanie sa nespôsobujú zuby...)
andrea360
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Karin
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 18 dní
2. dieťa: Nikol
Rokov: 10 rokov, 3 mesiace, 25 dní
Môj status: Vzťahová väzba, milujem dojčenie

Re: ockovanie

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 21 Apr 2014, 19:03

ono uz ako Shira pisala, zrejme to lekari nemaju lahke. Je to ich zivobitie, maju licencie, o ktore nechcu prist. Myslim, ze obom stranam (lekarom i pacientom) by velmi pomohlo, keby ockovanie bolo dobrovolne a nemuseli tuto dilemu riesit tym, ze svojim nazorom poskodzuju toho druheho.
Ja si pamatam, ked pneu ockovanie bolo dobrovolne a chcela som dat asi 3 rocnu dcerku ockovat. Vtedy mi doktorka jasne povedala, ze to nema vyznam, ze to ma zmysel pre male deti cca do 2 rokov a starsich ludi, ktori su rizikovi. Ked uz to dobrovolne nie je, uz tuto info dat nemoze...
Takze ak sa neda, aby riziko zodpovednosti prevzal lekar, musi ho prevziat rodic. Nam hrozi "len" pokuta, im to moze ohrozit (aspon v ich ociach) celu zivnost. Svet nie je dokonaly, aj lekar je len clovek.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

PredchádzajúciĎalší

Späť na Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia

cron