zlaté Slovensko, to hej.. mne sa odsávať nechcelo, tak som na plné dojčenie chcela prejsť hlavne z lenivosti. moja staršia sestra odsávala obom deťom, s deťmi bola doma moja mama a deti pili z fľašiek odsávané mlieko, takže mi to prišlo vtady normálne (materské mlieko pili cca do 2 rokov). Pri tom, ako má matka nastúpiť do práce a zároveň poskytovať deťom materské mlieko, je odsávanie asi najlepšia cesta (nehovorím samozrejme o ostatných výhodách dojčenia, iba čisto o príjme mlieka-potravy)
Potom mi to prišlo ako komplikácia, keďže som zistila, že moj malý sa z fľaše nevie napiť, nechce odsávané a už vobec rozmrazované mlieko a nešlo to ani z pohárika, ani po prste. vyskúšala som všetky alternatívne spôsoby kŕmenia ale nakoniec nefungovalo nič, len moj prsník. Takže moj muž sadol do auta a malého mi doviezol do práce, kde som ho nadojčila, skúsila uspať, pomaly preložiť do vajíčka alebo mužovi do nosiča a takto som spiace nakŕmené dieťa odovzdala. Ostatné veci museli počkať, dojčiace mamičky vedia, že to nie je vždy rýchle a jednoduché, hlavne pri štrajku
Toto si hociktorá mamička nemôže dovoliť... bolo to proste na mojom rozhodnutí, či budem úplne stále nenahraditeľná, budem dieťa nosiť do práce, kde je relat.infekčné prostredie (možno vďaka tomu je teraz stále zdravý
) že od neho neodídem vôbec nikam minimálne 2 roky. myslím, že rozhodnutie netreba nijakej matke zazlievať - ak sa rozhodne, že dieťa môže nakŕmiť aj niekto iný z fľaše odsávaným mliekom. Samozrejme, druhá strana veci je tá, že pokiaľ je materská v západných štátoch 3 mesiace, nepočíta s tým, že s dieťaťom zostane milujúci otec a bude ho voziť matke vždy keď treba a taktiež sa asi nepočíta s dojčeným dieťaťom (matky zrejme majú dojčiť a odsávať zároveň...) Tieto matky asi veľmi na výber nemajú
Alebo môžu zostať doma celkom bez príjmu koľko chcú.