Detska oslova narodenin

debata o všetkom a pre všetkých

Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 26 Jan 2014, 00:19

Rada by som sa spytala mamiciek, co uz maju skusenost s pripravou detskej narodeninovej party, aku zabavu a ake menu ponukali detickam, resp. co sa im osvedcilo a co nie. Dakujem
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 27 Jan 2014, 00:53

Mamamima, napíšem Ti vlastné skúsenosti z detskej oslavy narodenín - takej klasickej-doma.

Týždeň vopred pozvánky (nie viac ako 6, max.7 detí) so žiadosťou o potvrdenie účasti a oznámení odkedy-dokedy bude oslava trvať. Niektorí rodičia sa následne i telefonicky dopytovali aký dar je želaný. Odpoveď z mojej strany síce konrétna na druh hračky, ale s poznámkou, že neočakávame žiadne drahé dary.

Narodeninová party - mierne vyzdobená obývačka, príchod detí. S rodičmi si ujasním kedy cca prídu po deti, oboznámim čo budem deťom podávať jesť, prípadne dotazujem, či nemajú nejaký problém (alergiu na nejaké jedlo, pitie a pod.) Tí dospelí ktorí sa nezberajú na odchod, pozvem ďalej, podám kávu, minerálku, drobné pečivo, jednohubky s pomazánkou či syrom atď. Alkohol - detská oslava -absolútne no go, jediné priechodné je pivo zväčša pre mužov.

Uvítanie,pri príchode alebo počas odovzdávanie darčekov, gratulácie detí.

Stôl prestieranie detské (žiadne výšivky a podobné archaizmy)- kvalitná narodeninová torta (žiadne mäkké, bľazgavé sajrajty šľahačkové - to deti nezjedia, najviac obľubujú čokoládové torty s pevným korpusom), spievanie happy birthday - veľa šťastia .

Fúkanie sviečok. Tuto podotknem že máme radi, keď sviečky horia nejakú chvíľu už počas spevu (to urobím aj nejaké zábery foto), kedysi sme pre radosť a zábavu zapaľovali a sfukovali niekoľkokrát. Každý dostane porciu torty, k tomu na pitie kvalitný džús (žiadne chemické lacné otrty), kto chce môže dostať značkovú colu, bublin.limonádu. Obvykle ubehne potiaľto cca polhodina.

Keď sa deti najedia popozerajú ešte viac darčeky a šup do detskej izby. Pekne sa hrajú. Tam majú k dispozícii misku so značkovými gumenými cukríkmi, prípadne ešte lentilky. Pitie ešte kto je smädný príde. Pokiaľ ide o ich hranie sa, sem tam usmerňujem, minimálne zasahujem. To trvá cca hodinu-hodinu a pol.

Medzitým v kuchyni pripravím značkové kuracie nuggety z polotovaru (je to menší humus než tie lacné neznačkové) v rúre a ufritujem za misu značkových hranoliek. Kečup značkový, neštipľavý (nie sú potom žiadne problémy). Zavolám deti že ste hladné? Odpoveď všetci z izby: anóóó. A už sa hrnú.
Dostane každý toľko koľko zje. Keď dojedia, zvyčajne je už po 2,5 hodinách času. Znova sa čosi zahrajú pol hodinku, tri štvrte a to už začínajú chodiť rodičia vyzdvihovať deti. Pri odchode každý dostane "výslužku" v malom sáčku - drobná nízkonákladová značková hračka + nejaká drobná sladkosť.

Aby si si nevysvetľovala, že tu stále spomínam značkové jedlá a nápoje, je to len preto, lebo s tým sú najmenšie problémy, deti to príjmajú, bezpečne poznajú, zjedia, vypijú, človek nemusí sa naháňať po alternatívach, lebo nik nestrečkuje že by niečo nechcel alebo nevypil. Vôbec nepozerám ani na to že nugety s hranolkami sú nie ideálna zdravá strava, alebo že torta je samá sladkosť, sú to dofrasa narodeniny, tak nech im je dopriate, zasa tak veľa toho ani sa im neponúkne.

Ako si si všimla, žiadny extra program ani organizované hry nepraktizujeme, ale čo nie je môže v budúcnosti byť.
Myslím si, že tí čo majú rodinný dom, záhradu a vhodné ročné obdobie a počasie k tomu budú mať iste viac priestoru na to, aby deťom urobili NENÚTENÝ program aj organizované hry vonku.
V byte človek veľké terno nenarobí, raz som sa takéhočosi zúčastnila u iných v byte ale zábavu mali skôr rodičia, než deti samotné (hlavne keď sú deti menšie, ani nechápu o čo ide). Veľmi nepríjemné v tejto súvislosti môžu sa objaviť u malých detí žiarlenie, závisť, hádky, takže treba robiť tak akože aby vyhrali všetky deti, ale čo je to potom za hra, nie?

Niekoľkokrát som sa zahrávala i s myšlienkou netradičnej oslavy - detská diskotéka v nejakom slušnom podniku, prípadne návšteva prírodovedných zariadení so sprievodcom spojené s výletom loďkou, občerstvením a tortou tam...sú rôzne firmy a subjekty čo ponúkajú takéto akcie, špeciálne pre deti...zatiaľ nemám odskúšané.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 27 Jan 2014, 11:16

Artemis, velmi pekne dakujem a hlavne som i rada, ze Ta mozem pod dlhsej prestavke i pocut, resp. citat.:-)

My sme do tohto kolobenu vhupli minuly rok a postupne som pochopila, ze je to viac - menej spolocenska povinnnost. Dieta bolo v priebehu uplynulych tyzdnoch na 2 oslavach a ten program a menu ma celkom prekvapili. Musim priznat, ze ja som to ponala trosku skromnejsie posledny rok. Tak prave hladam, kde je asi daka miera....
Kolko deticiek asi pozyvas? 5-6? A dospelaci ti tam zostanu?
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod quaxi » 27 Jan 2014, 13:06

Nas to uz tiez asi caka tento rok, v skolke sa velmi rozmohli oslavy. Zatial sme boli na dvoch druhoch: McDonalds a doma. McDonalds nechceme, synovi tam nechuti, takze by si to prilis neuzil. Doma to vyzeralo asi ako artemis pise. Ziaden program, len torta, darceky a volne hry, popri tom nejake pamlsky. O zdravu stravu sa nikto nepokusal, u deti to neboduje a mat tam tlupu deti, ktore sa dobre nenajedli, by bolo asi dost zle. V tomto veku ako mam syna (bude mat 6.te narodky) si deti este dobre uziju to, ze sa mozu zahrat s neokukanymi hrackami v cudzom byte, a netreba im program. Niektori rodicia nic nechystaju, jedni napr. nachystali velky hrniec domacej plasteliny a bunker, to malo velky uspech.
Ja mam vzdy dilemu, ci sa patri zostat, alebo ist prec, mozno by bolo dobre napisat rovno na pozvanku, ze netreba aby zostavali rodicia.
A dost vela zalezi aj od zvykov v okoli, mozno to mate v DE inac ako su tu zvyky. Niekde sa napr. patri pozvat celu triedu, byvaju rozne zvyky okolo hodnoty darceku... Deti vseobecne nechcu prilis trcat z radu, lepsie sa citia ked zapadnu.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 27 Jan 2014, 14:23

Ahojte baby aj ja vás rada zasa "počujem".
Quaxi píšeš, že niekde sa "patrí" (pozvať celú triedu) - no na to sa môžme vykašlať a myslím všetky, čo sa patrí a čo nie.

Lebo je to síce spoločenská udalosť, ale dieťa rozhoduje o tom koho pozvať a koho nie. Čo my snáď na našu oslavu pozývame všetkých známych? Nebodaj ešte všetkých z pracoviska? Škola ani školka nie je dobrovoľná ustanovizeň v tom zmysle že dieťa sa pohybuje medzi detskými osobami, ktoré si samo (ne)vybralo. Sú tam iste aj decká ktoré nemusí, alebo neznáša. Prečo by si ich malo pozývať na oslavu, len preto, že sa to patrí? Iste sú rodičia trúbelovia, ktorí to potom berú osobne, že ich nepozvali. No a čo? Nás takisto nepozývajú všetci.

V prípade ak niekto má nutkanie ľuďom sa zapáčiť alebo niekde zapadnúť, tak pozveme takých ľudí na spoločenskú akciu svoju a nie dieťaťovu :) .
Samozrejme, že do bytu, aj keby bol väčší , viac ako 7 (aj s oslávencom) detí nepomestíš, to je potom ako v úli a nezvládnuteľné.

Preto už keď dieťaťu dávame možnosť vybrať si, usmerníme výber tak aby tých detí nebolo viac ako 6-7.

V prípade, že sú priestorové možnosti väčšie môže byť i viac detí, ale v tom prípade 1 osoba starostlivosť, občasný dozor nad detskými aktivitami pri hraní, usmerňovanie na záchod, servírovanie, prípravu jedla NEZVLÁDA. Vtedy treba požiadať napr. kamarátku o pomoc.

Na zdravé jedlá zabudnite (len ak by mal niekto naozaj dietu od lekára).

Zaleží od Vás či rodičov na oslave chcete, alebo nie. U nás je to tak, že nie so všetkými rodičmi detí si mám čo povedať a oni so mnou. Aj keď deti sa kamarátia, dospelí sme si v podstate cudzí, človek má svoj okruh starých kamarátov a na starobu sa komplikovane ak vôbec nadväzujú priateľstvá. Prakticky si každý taký povie, čo budem robiť na detskej oslave s ľuďmi s ktorými si (pravdepodobne) nemám čo povedať. Ak nejakí takí cudzí ostanú, tak len preto, že sú zvedaví, chcú človeka oťukať, prípadne vyzistiť od neho veci, ako názor či pohlad na dianie v škole, v školke, teda veci čo sa týkajú aj jeho dieťaťa.

Ľudia sa naháňajú kade tade do práce, skutočne si dnes cenia čas tak, že si povedia, že si nemôžu dovoliť takto "plano" ho premárniť, vysedávať zo "slušnosti" kade tade. V konečnom dôsledku, to nie je asi správne, lebo sa oberajú o možnosť uvoľniť sa prípadne dať šancu novým zaujímavým kontaktom, ale taká je doba.

Samozrejme sú i ľudia, ktorí sa človeku chcú "nanosiť" s ním akože spriateliť cez deti, vyzvedieť všetko možné, zvedavosť maskovať zaliečavosťou a potom iba využívať a zneužívať, to sú tzv. paraziti. Ale takých sme stretli málo :D Nie sme bohatí, ani vplyvní aby sme mali čo ponúknuť, vedieť vybaviť a pod. :D

Skrátka a dobre, ak chcete robiť oslavu bez rodičov, dá sa naznačiť už na pozvánke, že je to čisto detská oslava. Napr. tak že práve zdôrazním slovo DETSKÁ OSLAVA, rovnako aj čas TRVANIA OSLAVY napr OD 14.30 - DO 17.30 príjmateľovi pozvánky naznačuje, že kedy má dieťa VYZDVIHNÚŤ (čiže poň prísť zvonka :D )
Rovnako ako som už hore spomenula, požiadať o potvrdenie účasti, aby som vedela počet detí, kvôli prestieraniu, jedlu atď.

U nás je to tak, že niektorých ľudí ktorých nepoznám (lebo pozvané deti sa rok čo rok mierne menia), to už pri dverách človek vidí či sa chystá donútra alebo nie, taký čo vidím, že sa nechystá k odchodu, pozvem dnu NA KÁVU, lebo je logické že dotyčná si chce oťukať ľudí a prostredie, kde zveruje na 3 hodiny svoje dieťa. Niektorí naopak s tým nemajú problém vo dverách odovzdajú dieťa a už kamsi utekajú, ledva nechajú na seba kontakt, pre prípad, keby dačo. Ak si nie som úplne načistom (alebo ak dotyčný sám nedáva jednoznačne najavo svoj odchod, podľa mňa je kľudne na mieste pri dverách otázka: smiem Vás/Ťa pozvať ďalej, alebo sa ponáhlate/š? Týmto človek dá najavo, že dospelý je vítaný, ale sa neurazím ak odíde (to aj pre tých, ktorí si naopak myslia, že chceme aby vkročili, ale im to nevyhovuje, alebo nechcú). Ale väčšinou ani neni treba sa pýtať, človek to zväčša vidí hneď v dverách či chce ísť dnu alebo nie. Rovnako aj na niektorých dospelých vidno, že sú si vedomí, že je to detská oslava, ale predsa by radi šli do bytu. Vtedy poviem: Smiem Vás/Ťa pozvať na kávu? A už idú s radosťou dnu. Častejšie sa mi stáva, že rodičia zostanú na kávu, ale až pri odchode, keď prídu po dieťa podvečer, decká sa vedia dlho lúčiť a zberať, tak rodič posedí chvíľu na káve, dzobne čosi drobné a poobzerá sa, pričom mu dieťa zreferuje ako bolo super a ako nechce ísť domov :D

V podstate treba sa psychicky na všetko naštelovať, hlavne byť v dobrej nálade, lebo naše dieťa nás stále vníma, a nie je mu príjemné v svoj narodeninový deň vidieť mater napätú, nervóznu a neprirodzenú pod tlakom nejakých spoločenských konvencii.

Pre mňa bolo najťažšie naučiť sa povedať pozvaným deťom NIE, napríklad pri nejakých hrách, či dožadovaní sa niečoho. Z domu som bola naučená, že pre hosťa všetko, ale to môže byť veľmi sebadeštruktívne (poznáte to, vlastnému dieťaťu nám nerobí problém povedať nie, a cudziemu nám nejaká slušnosť káže vyhovieť jeho prianiu). Takže to sa treba naučiť, vedieť deti usmerniť ale aby to nepocítili, že ich niekto usmerňuje.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 27 Jan 2014, 14:41

Jaj a ešte som zabudla povedať, že sme boli na oslavách aj v tých mega detských centrách s preliezkami atď v tých nakupných centrách, kde to tam robia servis hostesky a tak. Komu nevadia pančované džúsy, vychladnuté hranolky nasiaknuté olejom, priemyselná torta, vreskot divnej hudby z reproduktorov, zlý vzduch atď, nech sa páči. Má to obrovskú prednosť, že deti sa zahrajú na všetkých možných preliezkach, nafukovacích hradoch, trampolínach, tuneloch, trojkolkách. Ako dospelý potom odporúčam zostať, sadnúť si tam a niečo si objednať na pitie, s tým že neočakávam, že mi to hostiteľ bude platiť. Má to potom pokiaľ ide o rodičov takú kaviarenskú atmosféru, hostiteľ nie je povinný sa dospelým intenzívne venovať, a ako hosť veď človek vlastne sedí v podniku, každý si už sám rozhodne čo s kým a čo. Je dobré zotrvať aj preto, že na dozor animátoriek sa nedá spoľahnúť, decká tak lietajú jak divosi, je dobré dávať si na dieťa pozor.
Má to jednu nevýhodu (ako pre koho), keď ste pozvaní na takúto oslavu, automaticky Vás to núti kúpiť drahší dar (hovorím o cudzích, lebo keď je to v rámci rodiny, človek predsa len viac vynaloží) , lebo si myslíte, že tá druhá strana to očakáva (a to tak často aj naozaj je), keď vynaložili prostriedky na zaplatenie vstupu a občerstvenia s obsluhou pre pozvané deti. Treba to brať tak, že človek vlastne dieťaťu tú zábavu zaplatí :D
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod quaxi » 27 Jan 2014, 14:57

Artemis, tie zvyky som spominala preto, ze mamamima zije v DE a my mame znamych z nemecka, co na to strasne nadavaju, ake su tam zvyky a ze sa to berie dost prisne. Ak niektori rodicia spravia oslavu ktora tomu nezodpoveda, hrozi ze ich deti budu odstrcene. Rodicia im jednoducho zakazu sa s takym deckom hrat, lebo jeho rodicia nevedia, co sa patri. Napr. nepozves na oslavu dieta, s ktorym si to tvoje nerozumie, tak sa s tvojim dietatom nebude hrat nielen to dieta, ale aj dalsie, ktorych rodicia sa to len dopoculi, lebo sa patrilo pozvat vsetky. Ked mi hovorila, ake su zvyky v roznych kutoch DE, tak som len cumela. Napr. darcek v hodnote 10E, ktory vlastne kazdy riesi darcekovou kartou, takze po oslave vyzbieras karty a mas co davat dalsich niekolko oslav :mrgreen: Alebo niekde treba na party nosit obcerstvenie v presne urcenych krabiciach - znacka, typ, velkost, farba. Ak prinesies inu, je to trapas na rovnakej urovni, akoby si u nas prisla do narodneho divadla v monterkach. Nemecko je velke, v kazdom kute su ine zvyky, tak je sanca ze tam kde zije mamamima nebudu az take uletene, aby sa nedali v pohode dodrzat.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 27 Jan 2014, 16:55

quaxi píše:Artemis, tie zvyky som spominala preto, ze mamamima zije v DE a my mame znamych z nemecka, co na to strasne nadavaju, ake su tam zvyky a ze sa to berie dost prisne. Ak niektori rodicia spravia oslavu ktora tomu nezodpoveda, hrozi ze ich deti budu odstrcene. Rodicia im jednoducho zakazu sa s takym deckom hrat, lebo jeho rodicia nevedia, co sa patri. Napr. nepozves na oslavu dieta, s ktorym si to tvoje nerozumie, tak sa s tvojim dietatom nebude hrat nielen to dieta, ale aj dalsie, ktorych rodicia sa to len dopoculi, lebo sa patrilo pozvat vsetky. Ked mi hovorila, ake su zvyky v roznych kutoch DE, tak som len cumela. Napr. darcek v hodnote 10E, ktory vlastne kazdy riesi darcekovou kartou, takze po oslave vyzbieras karty a mas co davat dalsich niekolko oslav :mrgreen: Alebo niekde treba na party nosit obcerstvenie v presne urcenych krabiciach - znacka, typ, velkost, farba. Ak prinesies inu, je to trapas na rovnakej urovni, akoby si u nas prisla do narodneho divadla v monterkach. Nemecko je velke, v kazdom kute su ine zvyky, tak je sanca ze tam kde zije mamamima nebudu az take uletene, aby sa nedali v pohode dodrzat.


To nie sú zvyky, ale zlozvyky. Ja nikdy nebudem podporovať zlozvyky, aj za cenu, že by nás niekto "spoločensky odstrčil". Skrátka človek si musí vedieť vybojovať miesto pod slnkom ale iným spôsobom, nie za takú cenu totálnej submisie. Ak niekto chce odstrkovať, ohovárať, bude to robiť aj keď tie jeho "zvyky" dodržíš.
Človek by sa mal v takom prípade seba spýtať, či mu stojí za to v takej spoločnosti sa zdržovať, a neostať radšej sám. Ja napr. som dosť komplikovaná ale nežijem v izolácii, hoci asi to by bolo pre mňa najideálnejšie, hoci pre zvyšok rodiny tragické :mrgreen: , preto sa prispôsobujem a pestujem spoločenské kontakty aj kvôli rodine. Ale za takúto cenu ako Ty popisuješ, to by som určite nerobila. Problém skôr vidím, že niekto sa niekam prisťahuje a myslí si, že po roku, dvoch zapadne. Možno keď sú povrchné vzťahy a praktiky aké popisuješ, tak sa to môže tak zdať, že človek zapadol keď pristúpi na tie "zvyky" ale v skutočnosti to vôbec nie je pravda. Nezapadne fakticky ani tak, majú človeka ešte za väčšieho "debila" :evil:. Tie "zvyky" sú vlastne akýmsi sitom, ktorým odfiltrúvavajú "prišelcov, cudzích", neznamená, že keď na to pristúpiš, že si automaticky in. Moja skúsenosť je práve naopak, práve keď sa neznažíš získať priazeň, (ale si pre okolie viditeľná svojimi vlastnými aktivitami) tak druhí prídu sami za Tebou.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod quaxi » 27 Jan 2014, 22:22

artemis, ja som v tomto asi podobna povaha ako ty, ale som ochotna urobit nejake ustupky kvoli detom, aj ked sa mi jezia vsetky chlpy :-) Niektore veci by samozrejme pre mna neboli akceptovatelne a napr. by som sa radsej oslave uplne vyhla, nez robit nejaku co mi je prilis proti srsti. Ale s niektorymi vecami je lepsie zatat zuby, povedat si ze ide o blbost a ked nepojdem hlavou proti muru, bude moje dieta spokojnejsie. Raz som citala taky clanok o tom, ako deti prirodzene tuzia stravit uplne tuctove, nicim vynimocne detstvo, bolo to velmi dobre napisane a hlavne to velmi dobre sedelo. Na nase deti urcite. Pre mna, co som od nepamati stale trcala z radu, to bolo priserne citanie, ale vstupila som si do svedomia a snazim sa krotit. Oni sami casom pridu na to, ze v tom rade nie je zas az tak dobre :-)
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 27 Jan 2014, 22:55

DAkujem dievcata za skusenosti.
V tunajsich koncinach to prebieha nasledovne: Asi 1-2 tyzdne pred oslavou pozvanka, miesto, cas od-do, telefonne cislo a pripadne dole poznamka, ze ak chcete cosi darovat, mate to kupit v nasom dedinskom darcekovom obchode, kde je na meno dietata vystaveny darcekovy kosik (ako na americkych svadbach).
Ocakava sa od mamy pozvaneho dietata, ze zavolanim potvrdi/nepotvrdi ucast. A keby nebola na pozvanke info o darceku, tak je slusne sa i spytat, co by si dieta zelalo.
Tento bod som ako neznala na uvod ignorovala a jednoducho som priniesa darcek, ale medzicasom som si na ten darcekovy kosik zvykla. Aspon su tam take vecicky, co dieta urcite doma nema (ved ich zo sortimentu obchodu povyberala mamicka) a je tam, co by si zelalo. Su tam darceky od 1 do 15 eur. A okrem toho obchonicka ponuka kazdemu dietatu, co takto riesilo darceky na svoju oslavu, dalsi darcek podla vlastneho vyberu za 2,50 e.
Na prvej oslave som este bola s dcerou, lebo nechcela u cudich ostat sama, ale ked sa zapojila do aktivit a cinnosti, dovolila mi odist. (Ale stihla som si vsetko poobzerat.:-))
Program byva priam prisne strukturovany a zahrna pohybove aktivity a dake male manualne prace. Dieta casto produkt tejto cinnosti dostane ako suvenir a este odchadza s malou tastickou (sladkost, minihracka, cacka).
Jedlo casto zahrna dake kolace a veceru.
Takze do velkej miery sa to podoba priebehu, aky popisala Artemis. Ja som mala trochu problem s tymi atrakciami, lebo by asi bolo dobre, aby sa neopakovali a tie mamicky su vysoko kreativne a prave som chcela od Vas vymamit dake typy, co zabralo u Vas napriklad, coho sa deti chytili (hrniec plasteliny je super). A to menu ma zaujmalo, lebo ja som napriklad (jun) podavala misu ceresni, misu jahod, babovku, misu slahacky a nanuky. Zaujem bol len o to posledne a zjavne tam skutocne mala este byt prave daka nezdrava vecera. Dieta minuly tyzden dostalo na veceru na oslave rezen s hranolkami. ( Zase skoro podla Artemis) Ja prave take doma nepodavam a asi by som sa prave v sucasne dobe s modernym zdravym zivotnym stylom to aj bala dat pozvanym detom na stol. Ale zjavne je to spolocensky predsa len najvhodnejsie....
Program prave z mojho pohladu byva velmi narocny. Tak napriklad minuly tyzden pozostavala oslava z nasledovnych atrakcii: tanecne hry, hladanie pokladu, malovanie na tricka specialnymi fixkami (tricko si ako suvenir potom dieta odnasa domov), obalovanie otecka oslavenkyne do zachodoveho papiera a hranie sa na mumiu, ohnostroj na dvore.
Inokedy lepili ligotave kamienky na papierove skatulky a vyrobili akoze krasnu sperkovnicu. Alebo lepili cosi na ram obrazku a do toho obrazlu dostali aktualnu fotku z oslavy. Alebo kreslili na platene nakupne tasky...

No a ja prave uz neviem, co mam ponuknut, aby to zaujalo a bolo s 5 - 6 dievcatami pedagogicky zvladnutelne. Akoze my doma tiez dost vyrabave, ale asi trosku obycajnejsie veci.
Ja som pripravila sportove hry: skaknie vo vreci, beh s vajkom na lyzicke, loptou triafanie do pyramidy zo zachodoveho papiera. No, moc sa na to nechytili. Asi je to skor program pre chlapcov a nie baby. Jedine zabodovalo 3 litre bublifukovej vody a kopec roznych fukadiel.

A neviem zatial, okrem bublifuku a nanuku, co na buduce. Ale este mam trochu casu. Asi rozsirim o plastelinu a hranolky s nugetkami.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 27 Jan 2014, 23:22

Mamamima píše:DAkujem dievcata za skusenosti.
V tunajsich koncinach to prebieha nasledovne: Asi 1-2 tyzdne pred oslavou pozvanka, miesto, cas od-do, telefonne cislo a pripadne dole poznamka, ze ak chcete cosi darovat, mate to kupit v nasom dedinskom darcekovom obchode, kde je na meno dietata vystaveny darcekovy kosik (ako na americkych svadbach).
Ocakava sa od mamy pozvaneho dietata, ze zavolanim potvrdi/nepotvrdi ucast. A keby nebola na pozvanke info o darceku, tak je slusne sa i spytat, co by si dieta zelalo.

Ano toto je podľa mňa v poriadku :D
Mamamima píše:A to menu ma zaujmalo, lebo ja som napriklad (jun) podavala misu ceresni, misu jahod, babovku, misu slahacky a nanuky. Zaujem bol len o to posledne a zjavne tam skutocne mala este byt prave daka nezdrava vecera. Dieta minuly tyzden dostalo na veceru na oslave rezen s hranolkami. ( Zase skoro podla Artemis) Ja prave take doma nepodavam a asi by som sa prave v sucasne dobe s modernym zdravym zivotnym stylom to aj bala dat pozvanym detom na stol. Ale zjavne je to spolocensky predsa len najvhodnejsie....

Čerešne by som nikdy nepodávala, nemám skrátka guráž na to, zachraňovať eventuelne dusiace sa dieťa kôstkou a mať súdne žaloby na krku... :mrgreen:, jahodami Ti zase zašpinia nábytok, poťahy, vieš ako také detské ruky po jedení jahôd vyzerajú...
Mamamima píše:Program prave z mojho pohladu byva velmi narocny. Tak napriklad minuly tyzden pozostavala oslava z nasledovnych atrakcii: tanecne hry, hladanie pokladu, malovanie na tricka specialnymi fixkami (tricko si ako suvenir potom dieta odnasa domov), obalovanie otecka oslavenkyne do zachodoveho papiera a hranie sa na mumiu, ohnostroj na dvore.
Inokedy lepili ligotave kamienky na papierove skatulky a vyrobili akoze krasnu sperkovnicu. Alebo lepili cosi na ram obrazku a do toho obrazlu dostali aktualnu fotku z oslavy. Alebo kreslili na platene nakupne tasky...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: poznáme, poznáme, nepraktizujeme, prenechávame iným :mrgreen:

Mamamima píše:No a ja prave uz neviem, co mam ponuknut, aby to zaujalo a bolo s 5 - 6 dievcatami pedagogicky zvladnutelne. Akoze my doma tiez dost vyrabave, ale asi trosku obycajnejsie veci.
Ja som pripravila sportove hry: skaknie vo vreci, beh s vajkom na lyzicke, loptou triafanie do pyramidy zo zachodoveho papiera. No, moc sa na to nechytili. Asi je to skor program pre chlapcov a nie baby. Jedine zabodovalo 3 litre bublifukovej vody a kopec roznych fukadiel.

skakanie vo vreci nič moc, môžu si vybiť zuby a iné zranenia. Namiesto vajca dúfam že si dala pingpong loptu :mrgreen: Na to sa Ti deti už ale nenamotajú, ako si zistila...

Neviem, neviem Mamamima, či zo seba vystrúhaš mamičku "kreatívnu organizačnú aktivistku" :mrgreen: Nemáš na to predpoklady, nie si povrchná a máš príliš veľa zdravého rozumu :love:
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod quaxi » 27 Jan 2014, 23:35

Napada ma spojit bastlovaciu cast s jedlom. Napr. spravit cesto na pizzu, nachystat suroviny, kazda si moze vyvalkat malu pizzu, nalozit cim chce, upiect a zjest. Elegantne sa vyhnes nugetkam :-) Alebo nejake vykrajovane kolaciky, potom ich ozdobit cokoladou a mozu si ich vziat domov.
Bez jedla napr. fukacie fixky na textil s nejakymi sablonami a mozu si ozdobit tricka. Mini kvetinace a nejake rychlo kliciace byliny - mozu sadit a kvetinac si potom vziat domov a pozorovat, ako rastu rastlinky. Vyroba sarkanov. Prevliekacie karticky na vysivanie. Zdobenie sviecok voskovymi platmi alebo farbami na sviecky. Odlievanie mydielok z mydlovej hmoty (asi trochu logisticky narocnejsie pri viacerych detoch). Vyroba nahrdelnikov. Vyroba ponozkovych hraciek.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 27 Jan 2014, 23:49

A pre pokročilejších: pitvanie žaby, samozrejme pre čisto vedecké účely :mrgreen:

Nie vážne - to pečenie je dobrý nápad, druhá vec je, že domácu pizzu deti nezjedia, sú navyknuté na priemyselné umeliny. Skôr upiecť niečo z takého lacného bastlovacieho cesta... Ježe, hady a pod. a pomaľovať to potom farbičkami na to.
Treba ale rátať s riadnym bordelom na stole a po zemi, hromadne umývanie rúk a striehnutie aby nepocápali predtým rukami všetok nábytok. Ďalej musia mať zástery, to je tiež všetko riadny Aufwand.

Všetko toto je spojené s miernymi výdavkami, ako napríklad kúpiť klieštiky so špeciálnymi kužeľovitými zakončeniami a pamäťový drát - a môžu si sami navliekať korálky a zrobiť náramok. To je dosť dievčenské...
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod quaxi » 28 Jan 2014, 00:02

Snad ked ju zaleju litrom kecupu, tak im zachuti aj domaca :-D Bastlovacie cesto je dobry napad, my pouzivame vianockove, to je na zvieratka idealne.
Pokial som spravne pochopila, ide o deti 5-6r? Tie by uz nemuseli porobit tolko spiny, nie? Alebo najprv si vyrobia zastery, potom si v nich napecu, zjedia a nakoniec by si mali po sebe upratat :-)
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 28 Jan 2014, 00:07

quaxi píše:... Vyroba sarkanov. Prevliekacie karticky na vysivanie. Zdobenie sviecok voskovymi platmi alebo farbami na sviecky. Odlievanie mydielok z mydlovej hmoty (asi trochu logisticky narocnejsie pri viacerych detoch). Vyroba nahrdelnikov. Vyroba ponozkovych hraciek.
Kokso quaxi, to je normálne manufaktúra :mrgreen:

Ale inak zaujímavé kam to my v Európe spejeme - učíme deti robiť takéto somárstva, totálne sprostosti, bastliť veci čo človek za normálnych okolností lacno kúpi v obchode a profesionálne, nie amatérsky dogabané... namiesto toho aby sme ich nechali hrať sa ako oni sami chcú - byť deťmi, bez organizovania a ničenia životného prostredia lepidlami, plytvaním papierov a materiálov... robíme toto a nazývame to kreativita :mrgreen: Trošku už som vyvedená z miery - veď to je iba vyťahovanie peňazí z vrecák ľuďom, ideš do papiernictva a tam máš ako na podnose všetky tie glittre, zlaté hviezdičky, šnúrky, filce, mašličky...mne je pravdupovediac z toho na grc....volá sa to že kreatívne dekorovanie...to praktizujú potom dospelí...prišívajú na záclony motýle, lepia na živé kaktusy umelé kvety, kupujú na kilá deko-shity v kiku a vrchol nevkusu zavesia si v obývačke obraz z baumaxu fotku západu slnka na Maledivách a tvária sa akoby im visel na stene originál Rembrandta. Toto je potom vkus bežného človeka...kde naň prišiel, že?

Veď idea bastlenia je taká, že vyrobím niečo, čo nemám, lebo buď to nedostať (ano, kedysi za komunizmu, či pred vojnou, keď bol nedostatok tovarov) alebo v obchode je to tak drahé, že nemám inú šancu než iba lacnejšie si to vyrobiť z rôznych zvyškov prípadne odpadu.
Lenže v tom je tá sranda, že keď sa pozrieš na to, že oni tie veci na ten účel sa dnes kupujú a čo za tieto dekoračné a bastlovacie materiály pýtajú, tak to je úplne mimo tej idey.
Čiže je to totálny nezmysel. Mne stačí, že z takto fungujú v škole na pracovnom vyučovaní (veď si aj vypýtajú peńažný príspevok na to bastlenie), nepotrebujem toto ničenie životného prostredia a inak i straty času (teda jeho nezmysluplné využitie) navyše propagovať ešte i doma. A skús dať bastliť deťom na oslave z nejakého odpadu či domácich zvyškov, textílii a pod. - zožerú Ťa. Lebo to neni lesklé, chutnučké ružovučké atď.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod reanda » 28 Jan 2014, 00:40

ked to tak citam, tak som fest stastna, ze som nespolocenska :D
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod quaxi » 28 Jan 2014, 10:08

reanda, problem nastava, ked je v rodine kombinacia spolocenskych a nespolocenskych osob :-) U nas je to tak, ze manzel a deti su velmi spolocenski a ja vobec. My sme doma mali 2 navstevy za cele moje detstvo, ziadne oslavy a pod., ani sme nikam na take akcie nechodili, takze mam v tomto smere aj velmi slabe socialne zrucnosti. A manzel naopak - u nich sa nestalo, ze by den presiel aspon bez navstevy susediek, kazdy prd sa oslavuje s celou 20clennou rodinou, stale su na nejakych akciach, alebo idu do restiky z dalsimi znamymi... Pre mna hroza, som strasne unavena aj z 2h navstevy pri zopar ludoch a v takom dave 8-10 ludi som uz uplne stratena. Chudak manzel, musim priznat ze on sa mi prisposobil omnoho viac ako ja jemu v tomto smere.

artemis, ja myslim ze nejde o ucenie, ale o zabavu. Dnes sa uz da kupit vsetko, no deti stale tuzia vyrabat. Tak preco im nedopriat, nech si skusia nieco vyrobit. Nemusia byt vzdy len uzitocne, ved aj dospelak dnes robi skutocne potrebnu pracu len par minut do dna. Deti si takto aspon trenuju manualne zrucnosti, aby z nich nenarastli taki gramblosi, ako obcas vidno na ucilistiach, ked dievcina po 3r studiu sitia nie je schopna spravit 1m rovny sev.
Off topic - od ktoreho rocnika je pracovne vyucovanie? A este stale je aj to varenie, sitie a zahradky? Vobec nemam prehlad.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod reanda » 28 Jan 2014, 12:31

quaxi, tak to som ja spolocenskejsia, ako ty :) rodinne oslavy alebo take podobne neformalnosti mi nerobia problem, ale snobske akcie a to uz od skolky, tak to nehrozi.. nasa dcera je tusim tiez hodne do sveta, no ak raz bude chciet oslavovat svoje narodky s kamaratkami, tak im spravim nieco pod zub a nech sa hraju, ako chcu, ziadne divadielka strojit nebudem .. teda dufam :D .. my sme z maleho mestecka, tuna nas za to hadam nevyvalaju v smole a peri :lol:
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 28 Jan 2014, 22:19

Dakujem damy za zdielanie mojich trampot s detskou party.
Artemis, dakujem za kompliment, pochvalu z Tvojho kritickeho pera si mimoriadne vazim.

Preukazali ste mnoho kreativity, a mam uz konkretnejsie predstavy. Ale musim dodat, ze moje dieta je v tej skupinke kamaratok najstarsie, takze ona sice bude najblizsie oslavovat 6, ale vsetky ostatne dievcatka teraz dovrsia 5 rockov. Ja mavam pomerne pravidelne len 1 z tychto kamaratok u nas napr. na bastlovanie. A je to dost velka katastrofa. Mozno nahodou a ostatne pracuju cistotnejsie, ale v skupine 5 deti, ked co i len 1 je mala katastrofa, tak stale len zachranujes kolateralne skody a nemas ani priestor sa povenovat nikomu inemu. (to je ciastocne i skusenost z domaceho bastlovania s 3 detmi) Preto som dopredu zavrhla vsetky cinnosti, ktore vyzaduju farbu, cesto, sadru, hlinu, intenzivne umyvanie ruk. (to sme mali minuly rok po kresleni kriedami okolo domu) Okrem toho, ze to treba potom hodne dlho umyvat zo zeme a stien, je cela dlazka mokra a skutocne hrozi riziko urazu, najma ked tie deticky utekaju a nie chodia. (pocujete zo mna teraz hovorit niekoho ineho?:-)) Ale vazne, bala som sa, ze sa posmyknu.

Velmi sa mi paci navliekanie koralikov, farebnych drevenych - a mam skutocne hned aj prezent. A pizza sa mi tiez paci, ale cesto uz budem mat na plechu, deti to len natru a posypu. To ma mohlo aj napadnut, lebo to doma v kolektive tak robime pravidelne a jedia to teda velmi vdacne. Ale aspon, ze to napadlo Vas. A su to tiez 2 muchy jednou ranou, lebo ich na par minut zamestnam a budem mat i veceru bez vyprazania.

Tak moj ramcovy plan: vnutri koralkovanie, potom daky tanecek (myslela som, ze ich naucime OliOliJanko :-), vonku bublifukovanie, medzitym vzdy pauza a volna zabava a potom spolocna priprava pizze. Mozem este rozsirit malovanim na tvar.
Okrem toho budu nanuky a kolac (na zaciatku). Ta ovocina mi tam aj tak chyba.

Tak neviem, ci je to dostatocne alebo malo snobske. Oproti tomu, co dieta absolvovalo posledne, je to dost simplexne....


Ked aj teraz mam program, dalsi moj problemovy bod je realizacia. Posledne som potrebovala 3 dospelych. Ja som robila servis a nebola som schopna sa ani nachvilu z tejto role do role enterteinera-animatora vobec dostat. Stale je niekto, kto na seba kydol nanuk, alebo prevrhol pohar, alebo chce cikat a nevie, kde je toaleta, alebo chce pit. A popri tom sevirujes jedlo a odpratavas bastlovanie.... Druha osoba, mamicka dobrovolnicka bola animatorkou a moj muz mal na starosti skupinu 2rocnych (2 nase+1 od dobrovolnicky mamicky). Ale bolo mi trochu blbe, ze decka boli u nas na navsteve a odchadzali s tym, ze sa starala ina mamicka. Lebo to oni nevnimaju, ze kto ich prezlieka a susi a umyva.....Rata sa to, kto ich nahana po zahrade.
Ale snad to uz bude i s malymi trochu lahsie a nebudu potrebovat zvlast dozor. A muz bude zabavat.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 28 Jan 2014, 22:51

Reanda, moja predstava detskych narodenin vyzerala povodne ako Tvoja. Len som na prvych, ktore som organizovala videla, ze to "pod zub" som teda moc netrafila. Ulahodila by som sebe a mojim detom, ale nie kamaratkam. A myslim, ze aj ten animovany program do istej miery ma zmysel, najma este v tejto vekovej kategorii. 4 z tych dievcat sme mali na navsteve 1 x. Z toho jedna je divocinka, tej nevadilo sa rovno vrhnut na hracky, tvarit sa ako doma a ma oslovovat. Ale ostatne deti sa okunali, velmi opatrne mi nieco hovorili, ak sa vobec dovolili ma oslovit. Je velmi dobre, mat pripravenu daku spolocnu cinnost, v optimalnom pripade cosi zabavne, co roztapa lady. A ked sme ich prestali usmernovat, hrali sa napriklad 3 a 3 si sadli kdesi do kutika a sa prizerali.... opat ich bolo treba niecim pritiahnut a dat do pohybu. Naozaj pomoze mat pripravenych par hier v zalohe.

Ja teda ocakavam, ze sa to vekom bude prudko menit a rodic bude postupne len dozor zavrety v kuchyni a servirovat stravu.

Je to asi dane i tym, ze tie party zacinaju velmi skoro, od 4. resp 5. narodenin. To za nasich mladych cias nebolo.:-) Pamatam si, ze ja som mala cosi podobne 1 alebo 2 x ked som mala snad 10 rokov. Kto by riesil vtedy koraliky a plastelinu. Nuz ale uz aj tie male deti sa z toho tesia a ked su pozvane niekam, i oni chcu pozyvat a kolotoc je rozbehnuty. Inak myslim, ze je to v ociach mnohych rodicov velmi zatazujuca udalost. Preto by som to ja napriklad nikdy nezacinala. Cim neskor. Nasa 1. oslava (5. narodiek) bola v podstate slusnou odpovedou na predosle pozvanky.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 29 Jan 2014, 00:05

quaxi píše: U nas je to tak, ze manzel a deti su velmi spolocenski a ja vobec. My sme doma mali 2 navstevy za cele moje detstvo, ziadne oslavy a pod., ani sme nikam na take akcie nechodili, takze mam v tomto smere aj velmi slabe socialne zrucnosti. A manzel naopak - u nich sa nestalo, ze by den presiel aspon bez navstevy susediek, kazdy prd sa oslavuje s celou 20clennou rodinou, ... Pre mna hroza, som strasne unavena aj z 2h navstevy pri zopar ludoch a v takom dave 8-10 ludi som uz uplne stratena.

Quaxi toto je do bodky presne aj môj prípad.
quaxi píše:artemis, ja myslim ze nejde o ucenie, ale o zabavu. Dnes sa uz da kupit vsetko, no deti stale tuzia vyrabat. Tak preco im nedopriat, nech si skusia nieco vyrobit. ....Deti si takto aspon trenuju manualne zrucnosti, aby z nich nenarastli taki gramblosi ....

Oboje pravda. Pravda je i to, že je dnes neprijateľné povedať dieťaťu že to čo vyrobilo je zrelé rovno do smetí :mrgreen: keby sme aspoň čušali, ale my deti vychvaľujeme že supeeeeer aké úúúžasnéééé, nááádhernééé...a práve preto sa z nich stanú grambloši, lebo im to tak stačí, nepotrebujú sa zdokonaľovať - keď ja si predstavím ako sme sa len na ZŠ natrápili na desiatkach hodín geometrie rysovaním, (a to nerátam domáce úlohy) tí čo sme nemali pentelky z Maďarska či z Tuzexu sme sa trápili jak hovado,dostávali sme horšiu známku, učiteľka vyžadovala dokonalé rysovanie a skús to s obyčajnou ceruzkou rysovať ako profesionálny architekt.
Myslím si aj to, že gramblošstvo závisí od zatiaľ mne neznámych faktorov (možno je v tom aj opovrhovanie manuálnou práce poniektorých, veď si zober koľko ľudí je dnes hrdých a dokonca sa tým aj ženské chvália, že nevedia šiť, variť, piecť, záhradníčiť atď...) dôkazom toho sú aj status symboly - napr. moderné gelové nehty a celá manikura okolo toho, nositeľka dáva tým nepriamo najavo, že nielenže si môže dovoliť nehty si pestovať a platiť ten nezmysel, ale je za tým hlavne posolstvo, že nie je odkázaná manuálne pracovať, vrátane domácnosti.
quaxi píše:Off topic - od ktoreho rocnika je pracovne vyucovanie? A este stale je aj to varenie, sitie a zahradky? Vobec nemam prehlad.
My to máme od 1.triedy - je v tom všetko štrikovanie, bastlenie, háčkovanie, vystrihovanie atď. Zahradky nie.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 29 Jan 2014, 00:19

Mamamima píše:... 4 z tych dievcat sme mali na navsteve 1 x. Z toho jedna je divocinka, tej nevadilo sa rovno vrhnut na hracky, tvarit sa ako doma a ma oslovovat. Ale ostatne deti sa okunali, velmi opatrne mi nieco hovorili, ak sa vobec dovolili ma oslovit. ...

Keď sa Ťa deti okúňajú, treba sa im priblížiť tým, že si dáš nejakú infantilnú ozdobu do vlasov, na krk nejaké smiešne hračkárske korálky, či rovno ešte nejaké mickymaus tričko a podobne (najlepšie pestré, nie čierne farby oblečenia), proste spraviť zo seba veľké decko...vieš ako to myslím....a rozprávať v jednoduchých vetách a stručne, rovnako deti nemajú radi, keď sa im človek vtiera, prípadne sa im približuje blízko tvárou v tvár, oni si musia najprv zvyknúť, a potom nie je problém.
Mamamima píše:Je to asi dane i tym, ze tie party zacinaju velmi skoro, od 4. resp 5. narodenin. To za nasich mladych cias nebolo.:-) Pamatam si, ...

Ano aj ja si pamätám, že to za našich čias nebolo. Ak tak od takých 7 rokov to zavolali rodičia 1 kamarátku zo susedstva (Asi si povedali: však nebude pozerať spoza plota, nie? :mrgreen: ). Ako decká nás ani nenapadlo, že "smieť si niekoho pozvať".
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 29 Jan 2014, 00:40

pracovne vyucovanie pre 2. stupen (1.stupen nic) uz nie je take ako za nasich cias, v 5tej triede na predmete Technika nieco zametali a pisali si z coho sa sklada bicykel, teraz to uz bolo lepsie, i ku kladivu a pilke sa dostali. Ale predpokladam, ze nieco take ako specificka priprava dievcat uz nehrozi.

Taka mala oblubena hra pre viacero deti - schovavacka hracky. Jeden schova hracku (ostatni su za dverami) tak, aby z nej bolo vidiet aspon kusok. POtom sa pustia do hladania. Ak najde, nema upozornit kde je, ale potichu si sadnut. Tato hra zabera vzdy, mozte mat v zalohe, ked treba rozprudit zabavu.
Inak u nas mame jedno vrece, kde mame schovane karnevalove masky (za ten cas sa ich uz volaco nazbieralo), decka lubia pustit detske pesnicky a santit v maskach.
Mamamima - ak mas oslavu teraz v karnevalovom obdobi, mozes i kupit nejake masky na vyrabanie a tiez mas dve rany jednou muchou :-)
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod artemis » 29 Jan 2014, 04:45

JankaMich píše:pracovne vyucovanie pre 2. stupen (1.stupen nic) uz nie je take ako za nasich cias...


Fúú ja si spomínam, my sme mali takú fašistku učiteľku na pracko, tá na nás revala jak tiger, to sme už 3 minúty pred zvonením museli byť nastúpení v chodbičke pred jej kabinetom. Ako sme stáli v šíku, museli sme mať špičky nôh všetci v jednej línii, inak ženská kolabovala a skákala nám po nich...keď sa toto vždy vyriešilo, že sme boli na milimeter presní podľa jej predstáv, nasledovala prednáška, jak sa vnútri jej triedy nemáme ničoho chytať bez jej dovolenia, lebo inak sa dorežeme, dokaličíme, prsty v zveráku rozmliaždime, snáď aj nejaký výbuch spôsobíme... no a kým sa uzrejmilo i toto prešiel nejaký čas a ledva jak sme si v triede posadali do lavíc zase po nás žiadala aby sme mali na stole všetko v pravom uhle poukladané ceruzy, knihu, zošit, to kým každému skontrolovala, sadla, začala overovať prítomnosť a absenciu žiakov, s tým že každý sa hlásil, žiackou knižkou legitimoval no a keď aj toto mala s nami vybavené - zazvonil koniec hodiny. Toto prosím pekne trvalo 1 školský rok. Potom túto pani vedenie školy asi odstránilo, nám povedali, že išla na dlhodobé liečenie.

Na jej miesto prišiel veľmi milý, tichý, uhladený pánko (niekedy v 6. triede), počas jeho pôsobenia na škole nám bolo úžasne. Bol taký nenápadný, že si pamätám len to, že mal plešinu, nosil pletenú hnedú vestu bez rukávov, bol nižší a tak sa zvláštne krčil v ramenách akoby si chcel hlavu zastrčiť do trupu ako korytnačka... Vždy nám povedal keď sme prišli do triedy v odľahlom trakte školy niečo v tom zmysle: milí žiaci, mám veľmi dôležitú prácu v kabinete. Jediné čo od vás žiadam milé deti je, aby ste boli ticho, nepotrebujeme predsa aby prišiel súdruh riaditeĺ, pracujeme predsa na dôležitom projekte, ani ja nemôžem byť vyrušovaný...robte si úlohy, ste rozumní určite si niečo nájdete, len prosím ticho. Ak nie - môže sa stať, že Vás príde vyučovať niekto iný, a to predsa nechceme, nie? Vždy si vybral jedného chlapca, ktorý mu mal do toho kabinetu ísť s čímsi vypomôcť. My ostatní sme v triede mali celú hodinu pokoj. Nič sme sa neučili, robili sme si úlohy, potichu sa bavili atď. Boli sme všetci veľmi rozumní....Bola som veľmi sklamaná - a iste i všetky spolužiačky, keď náhle, ani nie po polroku učiteľ zmizol, báli sme sa, že praskne to, že sme sa na hodinách nič neučili, ale škola mlčala ako hrob. Či za ním smútili niektorí chlapci, to z dnešného môjho pohľadu také isté nie je...
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Detska oslova narodenin

Neprečítaný príspevokod Amosa » 29 Jan 2014, 11:48

Ahoj Mamamina, pridam zopar napadov na hry s detmi. (Mozno ta na zaklade toho napadne, ze u nas to teda musi vyzerat a veru nebudes daleko od pravdy..)
z kategorie overenych, mierne altmodischovych:
- spolocna priprava pizze: Cesto kupis hotove a prisady pripravis do misiek. Deti ich potom kladu na cesto, vyberaju si podla chuti, prasia syrom.. upecie sa rychlo a potom si ju zjedia. (mozno zostane aj pre rodicov)
- pripravim medovnikove cesto a deti vykrajuju, alebo uz iba zdobia snehom (vysledok si mozu vziat domov). Tematicky mozes prisposobit Velkej Noci (s riadnym predstihom, viem)
- Kup nejake rychlo kliciace semienka a deti si to mozu sami zasadit a pomalovat kvetinac (a vziat domov). Bude na programe pomaly jar, takze by to mohlo byt aktualne
z kategorie overenych, uletenych:
- na kachlicky v kupelni nieco namalujem a deti sa triafaju namocenymi vatovymi tamponmi. Strasna zabava, hrozi strata kontroly nad priebehom oslavou.. Rezervovany Nemec by vas po tomto zrejme vyhodnotil ako podozrivych, takze nedoporucujem zaradovat do programu narodeninovej oslavy.. Ale v rodinnom kruhu skuste..
Amosa
 
Príspevky: 25
Registrovaný: 23 Jan 2013, 23:06
Počet detí: 2
Rokov: 13 rokov, 10 mesiacov, 22 dní
Rokov: 10 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Ďalší

Späť na Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia

cron