Riziká predčasného odstavenia

témy o dojčení starších detí

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 04 Nov 2013, 10:20

Carodejnica, ja prave neviem, ci v tom pokracovat. Pustat sa do vedeckej debaty s docentom, ktory ma dve atestacie v tetjto oblasti (pediater a imunolog) ??? Mne su do velkej miery studie, ktore on spominal uz za ten cas, co sa v tom hrabem, zname. Jedna akurat bola pre mna nova, finska, ide pravdepodobne o daku doktorandsku alebo atestacnu pracu M. Pesosen. Ona skutocne porovnavala skupiny vylucne kojenych deti 2m. vs 6m vs 9 a viav m. ( Co v literature malo najdes, lebo tie studie sa tykaju deti hocako krmenych a to, kolko bolo dojcenych je spomenute marginalne.- ved zostavit statisticky dostatocny subor cisto dojcenych deti do akehokolvek veku je velmi narocne). No a ona tam pozorovala vyssi vyskyt astmy u tych deti, co boli vylucen kojene 9 a viac mesiacov. ALE veta pokracuje, co docent uz nepise: V SKUPINE MATIEK S ALERGIICKYM TERENOM. A miera genetickej predispozicie astmy alebo alergickeho ochorenia je velmi vysoka. Takze interpretacia moze byt i taka, ze kojenie nema absolutny protektivny efekt na vyskyt alerg. ochoreni a astmy u deti, ktorych matky maju tuto diagnozu. Skratka, ked dvaja citaju to iste, nie je to to iste. On to cita, tak ako on chce. Ma vyznam ho presviedcat, abyto ciatal tak, ako to citam ja ? ( my?) Okrem toho, vratim sa spat k tej Finke, tak ta skupina je dakych 36 deti, z toho 19 s alergickym terenom. (Pisem teraz cisla z hlavy, mozem ale neskor upresnit) Ide mi teraz ale o to radovo vyjadrit, ake su to male cisla. Na zaklade toho mam davat odporucenia davu???? ,
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 04 Nov 2013, 10:28

Este taka pikoska z tej horeuvedenej studie, ze ako oni urcovali, kedy ma byt dieta odstavene a nasledne vyhodnotene v ramci tych skupin 2 vs. 6 vs 9 mesiacov. Tak babatku po dojcenii ponukli ludske mlieko nematerinske (nerobim si iluzie, ze to bolo flaskou, asi by 200 zenam v roku 1981 nevysvetlovali dojcenie po prste) a ak dieta 2x po sebe vypilo toto darovane mlieko, tak zhodnotili, ze mu materinske uz nestaci a odstavili ho. AUUUUUUUUUU!!!!! Co dodat. Moze clovek len zaplakat. Takze aj ti ludia, co nejaky aspekt dojcenia v dakej studii dokumentuju, skutocny rozmer dojcenia nejak nepochopili, alebo im to uniklo.
No a mne napriklad dokazy, ktore takato studia prinasa nepostacuju. Ale docentovi ano.

Neviem, v hlave mi beha mnoho, co by som mu mohla napisat, aj by to malo snad hlavu a pätu a znelo odborne, ale pytam sa, ci to skutocne ma vyznam.

Ma??
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod reanda » 04 Nov 2013, 10:39

ak chces a potrebujes, tak napis.. nejaky vyznam to mat urcite bude
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod quaxi » 04 Nov 2013, 11:34

mamamima, nema to vyznam. Jeho nepresvedcis, pretoze pre lekarov kazdy laik je blbec, co o tom nic nevie a velavazeny pan doktor sa musi znizovat k tomu, aby takemu hlupakovi nieco vysvetloval. On sa vobec nezamysli nad tym, ci nemas nahodou pravdu, on sa zamysli len nad tym, ako sa ta co najskor zbavit tak, aby z toho zaroven on vysiel ako ten mudrejsi. Len malicko lekarov sa zamysla nad tym, ci je skutocne pravda to, co verejne prezentuju, ale taky lekar by ti odpovedal uplne inak. Co by si tym vlastne chcela dosiahnut? Tvoja korespondencia s nim sa nedostane ku nikomu dalsiemu, nema to teda ziadny edukacny vyznam pre pripadnych dalsich citatelov. Jediny, kto by z toho mohol mat osoh, si bud ty, alebo on. On zjavne nechce - ma svoj nazor, zabetonovany uz od studentskych cias, a taky mu zostane az do smrti, lebo to je pohodlne. Ty mas svoj nazor, ktory tiez nezmenis kvoli jeho pseudoargumentom. Max. sa dozvies o dalsich studiach, ktore v praxi aj tak na nic nie su, lebo su robene od zakladu zlym sposobom.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 04 Nov 2013, 21:20

Pisem z mobilu tak len stručne. Ked nad tým rozmýšľam, quaxi ma pravdu, nemá to zmysel.
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 04 Nov 2013, 23:26

Každopádne má zmysel písať - ale tam, kde ťa budú počúvať. Čo takto nejaká séria článkov v miestnych novinách - aspoň si získaš meno budúce potenciálne klientky? Aj u mňa sa niečo nájde, po slovensky samozrejme (KLemka ma určite aj ďalšiu galériu). A celkom to v našich lokálnych novinách bolo úspešné.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 05 Nov 2013, 00:25

Dievcata, dakujem za reakcie, este to necham na seba posobit. V kazdom pripade p. docentovi napisem aspon, ze mu dakujem za obsirnu odpoved. Mozno dodam nieco neprovokativne, v zmysle, ze ja to vidim trosku inak. Ja som v provokacii aj ta kdost slaba. :(
Ale musim povedat, ze tento moj pasivny nesuhlas mi aj tak nieco dava. A sice ma motivuje k patraniu po informaciach a studiu. Uz som sa tak co, to dozvedela. Aj ked nie prave teraz, snad to niekedy vyuzijem.

Quaxi, tak Tebe museli teda lekari velmi ublizit, alebo Ta aspon rozculit. Tak to ma mrzi. Asi sa Ta zacnem bat. :)
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod quaxi » 05 Nov 2013, 11:06

Mamamima, ani mi neublizili, ani ma nerozculili, len vnimam ako sa spravaju k beznym ludom a hlavne ako (ne)pouzivaju vlastny rozum a logiku - to mi staci, aby som mala o nich veeeelmi zly nazor. Podobne ako o uciteloch. Ale to by bolo na inu debatu... A preco sa ma chces bat? :mrgreen:
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod Klemka » 05 Nov 2013, 12:40

Ak by ste mali možnosť osloviť niekoho, kto by rád publikoval články o dojčení - miestne noviny, či iné médiá, každý článok z www.mamila.sk sa môže kopírovať bez povolenia, jedinou podmienkou je, aby nešlo o médium, ktoré profituje z nedojčenia - teda médium, ktoré porušuje Medzinárodný kódex WHO. Ak by ste našli médium, ktoré by rado túto podmienku splnilo a chceli by vedieť viac o tom, čo dodržiavanie kódexu zahŕňa, môžeme to s nimi odkomunikovať z MAMILY (dojcenie@mamila.sk), stačí napísať.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 16 Nov 2013, 23:56

Dievcata, tak po dlhsom case sa mi podarilo odlepit od kazdodennosti a chytilo ma basnicke crevo, vysledkom je toto:

Do poradne imunologa:

Dobry den, rada by som sa dodatocne podakovala panovi docentoci Jesenakovi za obsirnu odpoved na moje otazky ohladom dojcenia. Sucasne sa ospravedlnujem, ze moje podakovanie prichadza oneskorene.

Vazeny pan docent,



velmi pekne Vam dakujem za vycerpavajucu odpoved na moje otazky ohladom dojcenia. K celej tejto teme som sa dostala skor ako matka, nie ako odbornik. Jednoducho som chcela vediet, kedy mam teda zacat prikrmovat a preco su odporucania nejednotne a ako dlho mam vlastne dojcit svoje deti. Podobne, ako ste to Vy sformulovali, aj ja sa snazim orientovat podla najnovsich poznatkov a vedomosti v tejto oblasti. Neobmedzujem sa pritom len na vztah dojcenia a vyskytu astmy alebo inych alergickych ochoreni, ale snazim sa obsiahnut co najviac jeho aspektov, od vyskytu infekcnych ochoreni, cez vyvoj chrupu, vplyvu na IQ dietata, na zdravie matky a v mnohych dalsich oblastiach, v neposlednom rade na zdravy vyvoj vztahu matka a dieta. Preto su mi skutocne mnohe, aj Vami citovane studie, zname. Zavery su vsak neraz protichodne, dizajn studii je pre mna casto neuspokojivy. V spleti takychto nezrovnalosti sa potom orientujem i podla Cochrane databazy, ktora opakovane potvrdila, ze optimalnym casom na zavadzanie prikrmov u dojcenych deti ostava napriek nazorom niektorych autorov ukonceny 6. mesiac, co sa odzrkadluje i v odporuceniach WHO.

Rovnako sa snazim rozsirovat svoje nazory v tejto oblasti nielen poznatkami modernej mediciny, ale i antropologie, etnologie a dokonca archeologie. Odbornici tychto nemedicinskych vied sa zhoduju na tom, ze dlzka dojcenia mladat biologickeho druhu Homo sapiens je 3 az 4 roky. V optimalnom pripade do samoodkojenia dietata, ktore nastava v nasich podmienkach v pripade spravneho zdraveho dojcenia najskor vo veku 2,5 roka, co sa opat zhoduje s odporucanim WHO ohladom dlzky dojcenia.

Sucasne ma neprestava zaujmat, ako doslo k nazorovej nejednotnosti verejnosti, ale najma odbornikov a lekarov k tejto teme. Na zaklade akych informacii su formulovane odporucania a robene zavery.


Vazeny pan docent, este raz Vam velmi pekne dakujem, ze ste si nasli cas na obsirnu odpoved na moje otazky. V niektorych aspektoch ma nesporne obohatila.
Zaroven Vam prajem mnoho profesionalnych a osobnych uspechov.
Zelam prijemne a bez stresov straveny onedlho nastupujuci adventny cas.

S uctou........



Teda, ak to vobec niekoho este zaujma.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 17 Nov 2013, 00:11

Zaujíma, zaujíma. Ako klobúk dole parádna odpoveď. Som zvedavá na reakciu. :-)
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 17 Nov 2013, 00:51

Pravdupovediac, ziadnu reakciu neocakavam. Chcela som len byt slusna a podakovat, ked sa unuval pan doc. odpovedat. Ale zaroven som trochu predsalen chela vyjadrit postoj. Bez snahy o hadku. Totiz, na viacerych miestach v tej poradni imunologa, nielen na tej odpovedi, na ktoru si nas upriamila, je pisane, ze kojenie vo veku 2 rokov ma len emocionalny resp. socialny vyznam. Mna potom vazne zaujma, ze preco. Na zaklade coho to tvrdime. Mne je totiz trochu nelogicke, ze paradne zlozenie MM skvele po mnohych strankach, plne rastovych faktorov, optimalny pomer vapnika a fosforu, probiotikum, protilatky....Tak preco to zrazu uz pre vacsie dieta nema byt dobre? Ak aj skutocne obsah tychto vsetkych zloziek klesa ( stale neviem, na zaklade akeho zdroja to tvrdia, ale povedzme, ze klesa), tak isto nie na nulu. A isto neklesaju paralelne vsetky zlozky rapidne na dol po 6. mesiaci. Ved to je stale ta ista zlaza. A nie je potom akakolvek protilatka, probiotikum, ci rastovy faktor lepsi, ako ziadny? Fakt, ja sa nechcem hadat, ja sa vlastne ani neviem hadat. Chcem len rozumiet preco.

A potom mi kamaratka hovori, za ake velke peniaze kupuje detom v lekarni KRAVSKE KOLOSTRUM, ze ake skvele na imunitu to ma byt. Tak nie je to smiesne? Odkojime vlastne deti v jednom roku podla odporucenia odbornikov (pseudoodbornikov) a potom im v 2 rokoch podavame kravske kolostrum, ako paradnu podporu imunity. Moju uvahu som jej nepovedala, ved tiez chce robit pre deticky to najlepsie snad podla najnovsich vedeckych poznatkov. Len som si pomyslela, ze nepodavam mojim detom kolostrum, ze ich dojcim.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 17 Nov 2013, 00:53

AK to bude naozajstny odbornik, snad sa zacne zaujimat aj o tvoje zdroje info..
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 17 Nov 2013, 00:56

Janka, este sa ospravedlnujem, ze som ako zdroj mojich info neuviedla laktacne poradkyne, co v neposlednom rade zdrojom su, ale to uz som ho nechela provokovat tym, ze v tomto sa viac spolieham na nemedicinsky vzdelanu LP, ako akademickeho pracovnika. Ale ved ty vies, aj tak, ako si Vas cenim, aj ked som to prave docentovi nepisala. :love:
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 17 Nov 2013, 19:49

to je v pohode, my aj tak nie sme priamymi zdrojmi info, tiez len preberame relevantne zdroje a sumarizujeme ich.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod mimuka » 22 Máj 2014, 22:24

Prosím nie je nejaký dobrý článok prečo je dôležité dojčiť staršie dieťatko...kamoška má dvoj ročnú dcérku, ktorá chce dosť často mliečko a už jej to ceľkom lezie na nervy...vďaka
Obrázok užívateľa
mimuka
 
Príspevky: 93
Registrovaný: 10 Feb 2012, 12:08
Počet detí: 1
1. dieťa: Sára
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 8 dní

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 23 Máj 2014, 23:32

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie ... -dojcenie/

Ako som prave v teme o tandeme pisala, 2 roky je vek, v ktorom sa ustanovuje dojcenie a je typicky v tom, ze deti sa vtedy castokrat dojcia viac ako ked boi babatka. Dieta prekonava urcitu vyvinovu etapu a dojcenie mu v nej vyznamne pomaha. Pre mamicku je dolezite vediet vyznam dlhodobeho dojcenia a mat podporu v inych matkach co si tym uz presli alebo prechadzaju. Takze prejst si clanky a hlavne zucastnit sa podpornej skupiny vo svojom okoli alebo aspon virtualne na webe ci FB.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod shira » 24 Máj 2014, 18:41

Fuuu tak veru to mam ešte v zivej pamäti ako mi toto išlo na nervy... ukotvovanie dojčenia je ťažké obdobie, ktoré sa ťažko prekonáva bez podpory dojčiacich matiek, pretože v tomto veku uz väčšina okolo nás dávno nedojci. Naopak, pre väčšinu sme za exotov, ktori sa nechávajú manipulovať svojím dieťaťom, čo ešte podkopava pocit, že robíme správnu vec... u nás to bolo tak, že malý bol úplne neodstavitelny, takže zostavalo iba vydržať :lol: :lol: a obcas sa vyzalovat tuto na fore :goodjob:
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Riziká predčasného odstavenia

Neprečítaný príspevokod shira » 24 Máj 2014, 18:42

Fuuu tak veru to mam ešte v zivej pamäti ako mi toto išlo na nervy... ukotvovanie dojčenia je ťažké obdobie, ktoré sa ťažko prekonáva bez podpory dojčiacich matiek, pretože v tomto veku uz väčšina okolo nás dávno nedojci. Naopak, pre väčšinu sme za exotov, ktori sa nechávajú manipulovať svojím dieťaťom, čo ešte podkopava pocit, že robíme správnu vec... u nás to bolo tak, že malý bol úplne neodstavitelny, takže zostavalo iba vydržať :lol: :lol: a obcas sa vyzalovat tuto na fore :goodjob:
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Predchádzajúci

Späť na 6 a viac mesiacov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron