kojeni a novorozenecke alergie

O dojčení malých bábätiek

kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod lucious » 26 Sep 2013, 20:56

Chtěla jsem se optat na váš názor a vaše zkušenosti - - - setkávám se s příběhy, kdy maminy přestaly kojit kvůli projevům alergie. Ústní příběhy bych předala těžko, tak posílám alespoň výňakty z int. diskuze ... normálně bych to neřešila, ale náš malý byl taky pěkný bolebřich a tak se to tak i s mojí neznalostí kojení zamotalo, že to ještě v 8 měsíci doháněl co hodinu a teď ve 2,5 letech se stále živí nejraděj u prsíka (a nikdo v okolí nechápe).

1)
ABKM nám zjistili ve 2.měsíci, teď ve 4.měsíci nově i na laktózu :zed:, takže jsme přešli z Nutrilonu Allergy Care na Digestiv Allergy Care (i málo laktózy) a je to lepší. Nějaké MM jsem si ze začátku zamrazila (měla jsem nadbytek) a teď jsem ho likvidovala :,(, protože ho malej stejně nemůže, když bylo z doby před dietou.
2)
Ahoj maminky, musim drzet bezmlecnou dietu, syn ma asi abkm, je mu skoro 5 mesicu a zatim ho plne kojim. ... Furt koukam do pliny a hledam cerveny nitky ... Mne prave dr. Ted rekla ze mam asi dva tydny zase jist mlecny vyrobky a exponovat zase syna bkm aby si vytvoril protilatky kdyz by mel jit na ty krevni testy aby se to projevilo. Ale stejne jak rikas neverim ze to je prukazny, co takle ctu. Nicmene po pribinaku, syru ted uz asi dva dny krvavy nitky nemel jen vic kadi a ma to obcas do zelena a trochu vic hlenu, ale to nekdo povazuje za normalni. Tak uvidim. ... ........ . Tak my už máme otázku bezmléčné diety vyřešenou – prďola na mateřském mléku neprospívá (vadí mu kromě bílkoviny totiž i laktóza :roll: ), takže ho převádíme na speciální hydrolyzované nízkolaktózové UM a... . Doufám, že se to už prolomí a malému bude konečně líp.
3) a teď probíhající příběh miminka narozeneho 6.9.2013
Už od počátku kojení v porodnici mi dcera začala kakat min. 16× denně vodu a hlen, pořád jí to v bříšku bublá a po krmení se mi svíjí a nastane občas i na několik hodin neutišitelný řev. Výtěry máme negativní, Hylak nepomohl a doktorka nám předepsala Nutrilon Allergy Care Digestiv, po kterém stolice nebyla vůbec, ale zase dcera dost zvrací. Nechci jí ošidit o kojení, ale nevím jestli má vůbec význam držet tuto dietu,

Dnes nám je 17 dní a už od porodnice průjmuje, po naštěpeném Nutrilonu se střevo uklidnilo a doktorka nám řekla, že mám začít zase střídat s mateřským mlékem, no a průjem je tu zase, takže to má z mého mléka. Jinak ořechy, soju, ryby no ty nejčastější alergeny nejím. Jak jsem psala infekce se vyloučila, Hylak nějak nepomohl a mléka si myslím, že mám dost a malá saje dobře, sama se pustí prsu a je v klidu, hlad snad nemá, ale netrvá to dlouho a začne mít po kojení bolesti břicha a třeba do dalšího krmení kňourá. Já už nevím, jak jí pomoci, takže jsem v zoufalství začala držet bezmléčnou dietu.

...chodíme 2× týdně k doktorce a řeší se to, Nutrilon máme indikovám lékařkou na recept, Hylak byl taktéž na radu doktorky. To že novorozenec kadí hodně a řídce vím, ale hlen a voda v každé stolici už určitě normální není, doktorka upozorňovala, že kdyby to trvalo déle, že se střevo může poškodit a objevit se krev, proto se snažím nějak tomu napomoct ze svojí strany, nechci mít dítě jen na Nutrilonu. A to že kňourá, myslím, že má bolesti břicha je to i dost slyšitelné, jak se jí to v břiše mele- po kojení.

Doktorka řekla, že má pár dětí, které nesnesou mateřinku a předepsala na zkoušku Nutrilon, aby se uklidnilo střevo a pravda, ty objemné páchnoucí stolice s hlenem ustaly a i malá byla klidná, teď už mám zase střídat Nutrilon s kojením a je to zase při starém, mohla by být jenom na Nutrilonu a byl by klid, ale já ji nechci ošidit o výhody kojení.

Zrovna teď jsem říkala manželovi, že nevím jestli to má vůbec cenu, držet tuhle dietu, už tak jsem na nervy z toho všeho, co nesmím a na druhou stranu mám výčitky svědomí, že to chci tak snadno vzdát

Já jsem z ní právě občas už na prášky, dumlat nic nechce, houpat, konejšit nechce, zpocená ani studená není, klid jí nepomůže, plenka přebalená suchá a přesto se kroutí a několik hodin dokáže řvát, ale to už je na jiné téma

Tak dnes už jedem jenom na Nutrilonu, stolici sice nemá vůbec, ale i po lahvi je neklidná, vlastně až teď před chvílí usla, jinak celý den pláč, nebo nás pozorovala. Možná že i z mléka je poznat stres, protože jsem strašně unavená i kdybych nic nedělala a k tomu domácnost a nespavé dítko, je to moje první a vzalo mi to veškeré iluze o klidném miminku, kterému stačí pomazlit se, přebalit, nakrmit a jde spát.
Zítra zase zařazuju kojení, pravda že u prsu se zklidní a uvidím, třeba už bude nějaké zlepšení zažívání.

.....u houpání jenom řve a i v zavinovačce se mele. Já tomu novorozenci prostě nerozumím, neumím si vyložit, co jí vadí a co po mně chce, je to někdy fakt zničující.
Dietu budu držet už týden, ale bez efektu, pořád má ty velké objemné stolice s hlenem a pěkně smrdí.
Moje rodina zde, je pouze manžel a ten si neuvaří ani nevyžehlí a ulkidí až po desáté výzvě :roll: a máš pravdu, pořád slyším, jak to asi mohla zvládat jeho máma se třema dětma, celou domácností a ještě stavbou, když já nezvládám pomalu ani to jedno.

JO to je nevýhoda UM z flašky, vypije to na ex a kouká u prsu by pomalu uvadala až by usnula. Zrovna teď tu vedle mě leží a kouká už dvě hodiny, ale nebrečí, to je jediná útěcha.

... Možná se jen zbytečně zamotávám - ani si nedovedu představit, že by se holky pořádně rozkojily, když už jsou jakou dobu na flašce .... ale stejně bych ráda váš názor -- mamilu jsem pročítala, ale nevím odkud se bere tvrzení, že jsou lepší "objemné krvavé stolice" a případný ekzém z MM ,než zklidnění sliznice special UM ... na odpovědích v mamile ani neni vidět pokračování příběhu,jeslti se nakonec maminky rozhodly pokračovat dle rad lékařů nebo mamily a jak to pokračovalo ... omlouvám se za tu zamotanost, doufam, ze můj dotaz alespon trochu dává smysl :/
lucious
 
Príspevky: 36
Registrovaný: 10 Feb 2012, 10:16
Bydlisko: praha 9
Počet detí: 1
1. dieťa: vit
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 10 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod shira » 26 Sep 2013, 21:50

Odpovedať neviem, ale jedno viem isto, keby som toto zažívala so svojím dieťaťom, urobila by som všetko preto, aby prestalo revať a bolo by mi jedno akou cestou, či cumlom alebo fľaškou s akýmkolvek roztokom, hlavne, nech to prestane...
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 27 Sep 2013, 07:43

Toto je veľmi častý omyl a najmä v Čechách výrobca Nutrilonu presvedčil lekárov o "svojej pravde" dosť zásadne. Ale už sa s tým čoraz častejšie stretávame aj na Slovensku. V poradni dojčenia je k tomuto zodpovedaných zopár otázok, v ktorých nájdete, čo sa dá v tomto prípade robiť:
Alergia na kravské mlieko a umelé mlieko Neocate
ABKM a neocate - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=753
Neocate - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=757
Neocate 3 - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=789

Môže materské mlieko spôsobovať dieťaťu problémy?
zlé mlieko - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=49
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 27 Sep 2013, 09:27

shira píše:Odpovedať neviem, ale jedno viem isto, keby som toto zažívala so svojím dieťaťom, urobila by som všetko preto, aby prestalo revať a bolo by mi jedno akou cestou, či cumlom alebo fľaškou s akýmkolvek roztokom, hlavne, nech to prestane...

:goodjob:
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod venus » 27 Sep 2013, 09:29

ja k alergii babatka na bielkovinu kravskeho mlieka len sprostredkovane: svagrova s tym bojuje pri druhom babatku, pri prvom toto nepoznali, bol uzasne kludne babo a druhy im prve mesiace doslova prereval, potom zistili, ze ma tu alergiu a tak svagrova drzi bezmliecnu dietu (neviem presne ci od 2heho alebo az 3tieho mesiaca). Odvtedy maju doma dalsie kludne spokojne babo, maly mal teraz rok a dojceny je stale. Svagrova sa sice musi vo velkom obmedzovat, ale stoji jej to za tu namahu. Ak si omylom da nieco mliecne, hned to vidi na stolici maleho. Ta dieta ma vyznam, ona je dokonaly priklad...drzim paste vsetkym maminam, co maju tento problem.
venus
 
Príspevky: 72
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:40

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod venus » 27 Sep 2013, 09:33

este dodam, ze maly nedostal ziadne UM ani na chvilku, ani na skusku, od zaciatku az doteraz jedine mliecko co pozna je MM
venus
 
Príspevky: 72
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:40

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 27 Sep 2013, 13:11

Bezmliecna dieta matky pomoze ak ide skutocne o ABKM. Ak ide napr. o laktozovu intoleranciu, nepomoze to, ale zase pomoze ine riesenie - ak sa bude dietatu podavat enzym laktaza. No za takymito stavmi moze byt aj nieco ine, napr. celiakia - tazke pripady reaguju aj na male mnozstvo lepku, ktore sa dostane do MM, potom by mamicka musela drzat bezlepkovu dietu. Najhorsie je, ak sa to kadejako pomiesa a treba dietu s vylucenim velkeho mnozstva jedal (bezlepkovu, bezmliecnu a bez dalsich alergenov sucasne), to je uz pre matku skutocne narocne dodrzat, a aj je problem zistit, co vsetko je vo veci, pretoze vylucenie jednej skupiny jedal neprinesie ziadne zlepsenie, takze sa moze zdat, ze problem je inde. Take deti vsak prave o to viac potrebuju kojenie, aby mali aspon vyssiu sancu, ze neskor sa im stav trochu zlepsi.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 27 Sep 2013, 22:34

Lucious,
skusenosti s podobnym problemom sme mali u starsej dcerky.
Babo plne dojcene, stolicu malo skoro po kazdom dojceni, dojcilo sa a 2 hodiny. Pediatra nasa povedala, ze dojcene dieta moze mat stolicu i 8 x denne. My sme mali tak priemerne 10, tak som nechcela byt hysterickou matkou a riesit o 2 kakiny viac, ak dieta pribera a inak posobi zdravo. Bola inak narocne a nekludne babatko, ale to som pripisovala skor uvodnym problemom pri dojceni a spatne mojim neoptimalnym pristupom v starostlivosti o babatko. Niekolkokrat som si dokonca vsimla cervenu ciarku v plienke, ale kedze dieta neteplotovalo, pilo, neposobilo tak, ze by malo bolesti a navyse som to v dalsich plienkach nenasla, tak som nechcela vyzerat u pediatry ako blbec a nechala som to tak. Ale v priebehu 5 mesiaca ciarok zrazu podstatne pribudlo, boli stale pritomne. To uz som sa zacala hodne obavat. Musim povadat, ze pediatri z nasho okolia nemali zhodne nazory, preto sme spisali Liebesbrief a poprosili o konzultaciu hned niekolkych nemeckych detskych gastroenterologov paralelne. Este predtym sme potvrdili testom, ze sa skutocne jedna o krv v stolici, zrazanlivost krvi bola normalna, krvny obraz tiez - takze tie male dlhodobe straty neboli take velke, aby sposobili anemiu. Prejavy infekcneho ochorenia tiez nemala. Velmi pozitivne bolo, ze sa nam velmi rychlo vacsina konzultovanych lekarov ozvala, dokonca jedna pani doktorka obratom telefonicky. Vsetci sa takmer na slovo zhodli. Radili prechod matky, teda mna, na bezmliecnu dietu, vyckat 2 tyzdne a az potom ocakavat efekt. Postupne vzhladom na vek dietata zacat i so zeleninovymi prikrmami, co stolicu tiez zahusti a nebude tak casta. Ani jeden lekar neodporucal prerusenie a uz vobec nie ukoncenie dojcenia. A az na jedneho nik neodporucal ani dalsie pomocne vysetrenia. S tymi by pockali az po neuspechu po zavedeni bezmliecnej stravy.
Zacala som drzat bezmliecnu dietu, co skutocne nepovazujem za nieco zatazujuce. Ved pol zemegule hladuje, tak sa nemozem stazovat, ze nejem mliecne vyrobky, ked mam chladnicku plnu inej potravy. Presne do 2 tyzdnov sa stolica upravila a krv uz nebolo ani vidno, ani nebola dokazatelna testom na okultne krvacanie.
Medzitym sme si temu s manzelom hlbsie nastudovali a pre istotu som aj tak zo stravy este vylucila casto alergizujuce potraviny: orechy, ryby, kakao...
Okolo roka sme skusili dietatu podat jogurt, co velmi dobre tolerovala. Postupne sme rozsirili jej jedalnicek aj o dalsie mliecne produkty, a kedze jejto nic nerobilo, tak som ich zacala jest i ja. Ziadne problemy sa neobjavili. Ani doteraz ziadne alergie, nadchy, ekzemy. Klopklop.
Takze musim povedat, ze nerozumiem, preco dietatu odobrat MM, ked problem väzi v kravskom mlieku a je lahko odstranitelny. Takisto nerozumiem, co na tej bezmliecnej diete by malo byt take hrozne, aj ked ju treba drzat dlhodobo. Inej potravy je v nasich podmienkach nastastie pozehnane.
A je kludne mozne, ze nespokojnost babatka nesuvisi len s dietou matky. Moze ist aj o dojcenie ako take, spankovy rezim, telesnu blizkost. Najma u menej skusenej prvomamicky, ktora ma od babatiek ine ocakavania. ( Tym som myslela seba)
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 27 Sep 2013, 22:38

Po porode dalsich deti som preventivne presla na bezmliecnu dietu, po par mesaicoch som postupne rozsirovala jedalnicek a kedze sa nic neudialo, zacala som jest vsetko. Mozno to bolo zbytocne, ale ja som bola spokojnejsia.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod shira » 28 Sep 2013, 08:18

ano len tam sa pojednávalo nie len o alergii na kravské mlieko, ale na laktózu všeobecne,ktorá sa nachádza aj v materskom mlieku a v ktoromkoľvek inom. alergia na bkm je oveľa častejšia, tak je samozrejme vhodné začať s tým, ale diéta sa v príspevkoch preto označila za zaťažujúcu, pretože nešlo iba o bezmliečnu diétu, ale zároveň bezlepkovú (a to už je zaťažujúce pomerne dosť) a zároveň o vylúčenie iných alergizujúcich potravín- čím sa vylúči časť ovocia a zeleniny a iných vecí. Potom už chladnička plná iných potravín noeostane... človek niekedy nevie, čo vlastne môže zjesť a absolútne nemože jesť nič, čo si sám nepripraví. mne toto príde ohromne zaťažujúce. ked k tomu priradím fakt, že množstvo ďalších problémov má príčinu v psychike a strese, je to pomerne zúfalá situácia. mali sme bábo, ktoré takmer neplakalo, a keď plakalo 2 minúty a nevedela som prečo, alebo som mu nemohla v tej chvíli pomôcť, vedelo ma to dosť zobrať. takže sa mi zdá nepredstaviteľné, mať dieťa revúce 4 mesiace a nevedieť, ako pomôcť. toto sa veľmi ťažko ignoruje a vtedy je dobré asi čokoľvek, čo by zabralo pomerne rýchlo :(
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 28 Sep 2013, 09:23

Dost vela zalezi, ako je clovek zvyknuty varit a ake ma chute. Ja by som pri bezmliecnej diete trpela akurat kvoli nedostatku mliecnej cokolady, inac by to pre mna znamenalo, ze ten syr, co pouzijem raz za 2 tyzdne, nemozem pouzit, tak vtedy navarim ine. Ale v okoli mam dost ludi, co pouzivaju mliecne vyrobky aj 3-4x denne, taki by si asi tazko zvykali, ked treba vlastne komplet pomenit zvyky okolo jedla - to sa tazko spravi aj v obdobi pohody a nie cez poporodne stresy popri neustale uplakanom babatku. A ked sa k tomu ma pridat vylucenie dalsich surovin, moze to byt uz pre niekoho neprekonatelny problem. Napr. uz len cenovo taka strava vyjde velmi draho aj v porovnani s UM.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod lucious » 28 Sep 2013, 21:10

Taky mi přijde, že problémem není jedna věc ale řetězení více okolností najednou... mamila klade při problémech i s alergiích důraz na kvalitní sání a přisátí (dle moji zkušenosti myslím,oprávněně) a tak si říkám, jak po týdnu na flašce v tomto raném období by holky z 3.příběhu dosáhly "normálního" kojení.
lucious
 
Príspevky: 36
Registrovaný: 10 Feb 2012, 10:16
Bydlisko: praha 9
Počet detí: 1
1. dieťa: vit
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 10 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 28 Sep 2013, 21:52

Quaxi,
ja pouzivam v kuchyni dost vela mliecnych vyrobkov, stale zapekam dake cestoviny, privarky, skoro denne jeme jogurty. Ale ked som zistila vtedy, ze to je pravdepodobny dovod, ktory mojmu dietatu robi tazkosti, tak som s tym v momente sekla. A akokolvek mam rada tvarohove kolace a pudingy, nebola som schopna si to ani dat do ust, aj ked som bola hladna. Ani tu mliecnu cokoladu. Takze mne tam ta psychika pomohla. A vyradila som toho este omnoho viac, ako len mlieko. Myslim, ze ide do velkej miery o vnutorne naladenie a motivaciu. Co vnima clovek ako zmenu, a co vnima ako zatazujucu zmenu. Nedovolila by som si to tvrdit, keby sme tym neprisli.

Shira, tak to sivelmi sikovna mamicka, ked si sa uz o prve dietatko dokazala postarat tak, ze vobec neplakalo. Mne sa teda pri prvom az tak dobre nedarilo, ale vela ma to babo naucilo. Pri druhom vrhu som uz sice vedela, co by som mala robit a ako vyplnit co najlesie jeho potreby, ale casto som nebola schopna to vcas vykonat koli precisleniu. A mas uplnu pravdu, ze tlak, ktory matka pocituje pri detskom placi je obrovsky. Keby som sa vsak ja pri mojich oboch dievcatach riadila len tym, aby som co najskor ukoncila plac, bola by som im skutocne v rannych mesiacoch zivota musela strcit flasu s UM a cumel a nechat to tak. Mrzi ma, ze plakali, ked som ich nevedela uspesne nadojcit, ale stale som s tym spokojnejsia, ako keby boli skoncili na tom UM.

Lucious,
dieta sa moze naucit opat sat na prsniku aj po dlhodobejsej pauze, ved aj adoptovane babatka sa mozu uspesne dojcit. Su na to guideliny a protokoly. Samozrejmä je dobre, ak sa medzitym udrziava tvorba mlieka. My sme mali 2,5 mesacnu prestavku od prsnika, pocas ktorej bola dcerka na flaske a cumli. Odvtedy sa uz viac ako 2 roky dojci.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 28 Sep 2013, 22:42

Mamamima, podla mna vela robi hlavne dovera - komu a ake informacie uverim. Ked uverim tomu, ze konkretna dieta za nejaky cas pomoze, ze krvi v stolici a inych chorobnych priznakov sa nemam bat a ze kojenie v tejto situacii nemoze uskodit, tak sa mozno da vnutorne nastavit tak, ako sa to podarilo tebe, a prekonat problemy spojene s dietou. Ale ked je situacia taka, ako tu aj Klemka spomina, ze lekari maju uplne iny nazor ako mamila, kojenie je podla nich nebezpecne a treba ho ukoncit, LP zase radia dietu s neistym vysledkom, komu mamicka lahsie uveri? Hlavne ked jej lekar pekne vysvetli, ze prechodom na UM v podstate neriskuje nic, ved aj na UM deti dobre prospievaju, v porovnani s kojenim, ktore udajne dietatu sposobuje zapal creva, co je potencialne smrtelna dg...
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 28 Sep 2013, 23:11

Quaxi,
jasnacka. Akakolvek mamicka v takej situacii je velmi zranitelna, casto zufala a siaha po najakej rade, po comkolvek, co situaciu zlepsi. Nikomu nic nevycitam. (Okrem seba)
Lucious sa pytala na nazory a skusenosti, ja som jej len sprostredkovala moje. Tykalo sa to len casti problemu, a sice APKM, ani nie coeliakie, ani laktozovej intolerancie. (I ked o tej poslednej diagnoze v suvislosti s kojenymi detmi by som trochu pochybovala. Mylsim si totiz, ze sa pouziva castejsie, ako sa v skutocnosti vyskytuje.)
Chela som dat tym celym pre Lucious len odkaz, ze konkretne APKM nie je dovod na prerusenie dojcenia, ze tento nazor nie je len z mojej hlavy, ale mi ho potvrdili nezavisle od seba viaceri bieloplastovi odbornici, ze dieeeta sa da zvladnut a aspon v nasom pripade skutocne vyriesila vsetky problemy a bola len docasna, presne tak, ako sa to i popisuje v odbornej literature. A ze sa da uspesne dojcit po niekolkomesacnej pauze. Asi to nie su odpovede na vsetky otazky, co jej kolovali hlavou. Pisem len to, s cim mam skusenost ja. ;)
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod shira » 29 Sep 2013, 08:55

Mamamima píše:Shira, tak to sivelmi sikovna mamicka, ked si sa uz o prve dietatko dokazala postarat tak, ze vobec neplakalo. Mne sa teda pri prvom az tak dobre nedarilo, ale vela ma to babo naucilo. Pri druhom vrhu som uz sice vedela, co by som mala robit a ako vyplnit co najlesie jeho potreby, ale casto som nebola schopna to vcas vykonat koli precisleniu. A mas uplnu pravdu, ze tlak, ktory matka pocituje pri detskom placi je obrovsky. Keby som sa vsak ja pri mojich oboch dievcatach riadila len tym, aby som co najskor ukoncila plac, bola by som im skutocne v rannych mesiacoch zivota musela strcit flasu s UM a cumel a nechat to tak. Mrzi ma, ze plakali, ked som ich nevedela uspesne nadojcit, ale stale som s tym spokojnejsia, ako keby boli skoncili na tom UM.

Lucious,
dieta sa moze naucit opat sat na prsniku aj po dlhodobejsej pauze, ved aj adoptovane babatka sa mozu uspesne dojcit. Su na to guideliny a protokoly. Samozrejmä je dobre, ak sa medzitym udrziava tvorba mlieka. My sme mali 2,5 mesacnu prestavku od prsnika, pocas ktorej bola dcerka na flaske a cumli. Odvtedy sa uz viac ako 2 roky dojci.

mala som šťastie, nič viac. malý bol kľudný, pažravý a mlieka bolo aj pre susedov.. jediné vedomosti, čo som mala, boli tie po odchovaní niekolkých vrhov šteniat, a síce, že mláďa potrebuje mamin cecek, nič viac... :D :D :D a od okamihu pôrodu som sa tak zaľúbila do nášho malého, že som ho takmer nechcela pustiť z rúk. lenže po pár dňoch som mala také ragády, že som to nevedela prekonať a začali sme fľaškovať, kým sa to nezahojí.. Trvalo to 2 týždne, malý sa potom už neprisal. spolu s lp sme ho na prsník dostali znova, prvých 24 hod to bol ozaj boj a potom to už ako-tak šlo, následky boli ale také, že som do polroka upravovala každé prisatie, 2 roky sa dojčil len v sede a prešli sme cez 2 štrajky, nepríjemné pre mňa, že som mala plné prsia a malý nechcel piť aj 6 hod. keby mi vtedy prišli na nejaké intolerancie, neviem neviem... práve to, ako quaxi píše, ten tlak okolia na matku je obrovský a psychika vtedy je veľmi slabučká. keby bol tlak na matku iba zo strán mamily a celé okolie by zdieľalo tento názor, inak by to všetko dopadlo... lenže toto sa prezentuje najčastejšie tak, že matka takýmto dojčením trápi dieťa a seba a to sú silné slová, to je potom celé nahouby.
Dojčila som 2 roky a 8 mesiacov a teraz mi to príde ako krátky čas :-D celkovo, hrozne to všetko letí... ale pri plačúcom dieťati je každá minúta nekonečná.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 29 Sep 2013, 12:35

Mamamima, ved to ja len tak uvazujem, ze cim asi prechadza matka, ktoru toto trapi. Musi to byt velmi narocne. Aj teba velmi obdivujem, ze si to tak super zvladla. A je velmi dobre vediet, ze kusok za hranicami uz su na tuto temu ine nazory, a lekari neradia automaticky odstavenie. Asi sa vzdelavaju aj inde nez na reklamnych konferenciach :x
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod lucious » 29 Sep 2013, 23:47

mamamima, já jsem za tvůj příběh hodně vděčná, protože píšeš o kojení, které mělo smysl i když to nevypadalo s trávením nejideálněji.
V něčem je ten průběh s naším podobný. Já jako naivní a úplně nezkušená máma jsem byla zmatená z klukovýho křiku už v porodnici. UM dostal 15ml, ale brzy bylo mlíka jak ve fontáně, kluk se napil a odpadal po 15-10 min, ani po te moc spokojenosti nepobral,kojil se velmi krátce po sobě. V 2týdnu se objevily projevy prdíku, ale na doporučení sousedky (odkojila 4holčičky) které přišel hladový, jsem kojila dál na křik, že celých 7týdnů jsme nedělali nic jiného než buď spal na rukách nebo byl u prsa ... no české laktační poradenství snad nezná jinou radu než pauzy mezi kojením a omezovat prso, ale kluk se nechtěl dát. O snižování nadprodukce jsem se poprvé dočetla v 4.měsíci od annag, pro nás byla to obrovská úleva: do té doby kadil sice světle zeleně ale velmi často a hodně, spolu s nedotráveným mlékem odcházely i vitaminy, které by mi pomáhaly s anémii (opravdu jsem byla celou dobu oblblá a nemyslelo mi to rozumě - každý klukův nepřerušovaný spánek byl pro mě osvěžení). Proměna v normální dítě se ale nekonala - barva, charakter stolice stejná a kluk nadále nesnesl polohu na zádech. Akorát jsme nakonec věděli jak s tím žít dál - pomocí šátku, nošení, a prsování (když nebyl na svislo, tak klidně po půl až hodině). Až když si začal stoupat, dokázal si pomoci sám.Zdá se, že byl "vykvašený" skrz na skrz a měl podrážděný jícen. U doktora jsem si stěžovala jen decentně - podvědomě jsem se bála unáhleného řešení. Bez mlíčnou dietu jsem držela od 2.týdne, vyhýbala jsme se řadě alergenů (snad krom lepku i když i ten jsme se snažili omezovat), nemyslím, že mi to chybělo, spíš dozrálá zelenina a ovoce ze zahrady, protože ji nemáme. Chvíli se zdálo, že z problémů jsme "vyrostli" a "vykojili se", ale začaly nové s příkrmama - na podrážděné trávení kluk odmítal kyselé nebo vykvašené chutě a dodnes odmítá zeleninu a ovoce. "Vitamíny" má asi jen ze mě a na prsu je velmi závislý.
shira ... koukam, jak se to take dokáže zamotat
lucious
 
Príspevky: 36
Registrovaný: 10 Feb 2012, 10:16
Bydlisko: praha 9
Počet detí: 1
1. dieťa: vit
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 10 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 30 Sep 2013, 23:18

Quaxi,
priznam, ze s tym ako sme tetno nas problem vyriesili spokojna som, ale to riesenie malo prist par mesiacov skor. Ved som nechala dieta v mojom naruci mesiace hnackovat. Zatial co som sa mu zasnene pozerala do ociciek, mala som viac sledovat plienky a robit si starosti s ich poctom. Tiez to bolo sposobene mojou neskusenostou, ale aj s tym, ze som nechcela vyzerat ako blbec, ktory nevie zakladne veci a byt povazovana za hystericku matku riesiacu kazdy prdik. No sprosta. Takze ziadny obdiv, ale hanba. :mrgreen:
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod lucious » 01 Okt 2013, 21:13

Jak říkám, já jsem za vaše vyprávění ráda. Kolem mě mámy kojej spíše, pokud to jde samo, ale když se problémy objeví, neví jak nato. No já jako sunarová máma vidím, jak asi soudíte, svoje kojení jakou jeden omyl za druhým - moje instinkty mě opustily ve chvíli, kdy mi kluka dali na břicho a od té doby mu pořád nestačím. V tom 4m mi přišlo, že jsem dělala co jsem mohla, ale asi se mělo pořešit hlavně přisátí - na první pohled vypadalo všechno tak hloupě zafixované ... ale teď vlastně nevím. Díky za zkušenost s flaškou a s oddělením ... překvapuje mě, že u nedonošeňátek toto slýchávám, švagrová to tak měla. Za to druhá měla narození standartní a kluk se jí po flašce zmátnul (ve 3tydnu potřebovala stěhovat a MM najednou nebylo), v 5. měsíci už byla jen na flašce. Asi jsem zmatená z toho, že u někoho "porušování" základních doporučení nevadí a jinde drobný prohřešek vygraduje k odstavu.

No aby to nebylo jen o chybách - napadlo mě, že sem hodím odkaz z vysílání s Naomi Aldort (jestli nebude vadit ta češtino-angličtina) - mluví o pocitu viny -- min 15:48. A pobavila mě i poznámka -- min 8:05, kterou ta naše češka ani nedokázala přeložit :( http://www.ceskatelevize.cz/porady/1000 ... mi-aldort/
lucious
 
Príspevky: 36
Registrovaný: 10 Feb 2012, 10:16
Bydlisko: praha 9
Počet detí: 1
1. dieťa: vit
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 10 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 02 Okt 2013, 22:41

mamamima, já jsem za tvůj příběh hodně vděčná, protože píšeš o kojení, které mělo smysl i když to nevypadalo s trávením nejideálněji.

Lucious, ja to vidim presne z opacnej strany. To kojenie ma vzdy zmysel a pri akychkolvek chorobach dietata jeho zmysel stupa, lebo je to jedina optimalna strava pre dieta v tomto veku (nehovorime teraz o inych vyhodach, ktore poskytuje). To, preco napriklad moje dieta potiaze malo, suvisi s tym, ze moja strava nebola spravna, nie s tym, ze by nieco nebolo v poriadku s dietatom. Clovek je jediny zivocisny druh, ktory sa v dospelosti intenzivne a systematicky krmi mliekom a to dokonca mliekom ineho zivocisneho druhu. Je to do istej miery neprirodzene. Mlieko saju mladata cicavcov, mozno prilezitostne dospele cicavce, ale nie v taktej miere ako clovek. Ten fakt, ze mnoho dospelych straca laktazu, skor odzrkadluje, ze mlieko v tomto veku uz nie je prirodzenou stravou. Potom nie je prekvapive, ze ak teda matka takuto stravu prijma, tak proteiny v nej obsiahnute vyhodnoti telicko maleho cicavca, ako neprijatelne a spusta alergicke reakcie.

Este si otvorila tu temu s pouzitim flase, cumla a ich neziaduci efekt na dojcenie.....Otazka podla mna je, kedy chces to pouzitie flase a cumla vyhodnotit a co povazujes za uspesne dojcenie. Ak Ti mamicka povie, ze ona teda cumel pouzivala a nemali ziadne problemy a krasne sa paralene s cumlom dojcili az do 12tich mesiacov, je to dokaz bezpecnosti pouzivania cumla pri dojceni?
No skor len dokaz toho, ze sa vdaka cumlu predcasne odstavili. (Ale jej to samozrejmä takto neflochnem do tvare, len si to myslim.) Ak hovorime o uspesnom dojceni, tak podla mna treba brat dolnu hranicu prirodzeneho odstavenia, co je 2,5 roka. Takze by som tu otazku otocila, kolko mamiciek, ktore dojcili aspon 2,5 roka Ti povedalo, ze kombinovalo dojcenie s pouzivanim flase a cumla? Ja osobne poznam len velmi malo zien, ktore takto dlho kojili a tie tieto pomocky nepouzivali.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 02 Okt 2013, 22:46

Shira,
mam do istej miery podobne skusenosti s malou dcerkou: docasne flasa, znovuucenie prisatia, dlhodoba potreba korigovania prisatia ( u nas skoro 2 roky). Zaujmave je, ze ona sa tiez nevedela spravne prisat vlahu a tiez som skoro tie 2 roky v noci vstavala do sedu. Chcelo by to odsledovat, ci sa tento vzorec castejsie opakuje u prechodne flaskovanych deti.
Pocas toho flaskovania si odsavala alebo ste boli na UM a este si aj musela znovu rozbiehat laktaciu?
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 03 Okt 2013, 12:32

Moja pocas kojenia nedostala nikdy ani cumel ani flasu a v lahu sa tiez nikdy neprisala spravne.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod akdarka » 03 Okt 2013, 12:44

Moj mal zle prisatie od narodenia a po leziacky bol ochotny sa prisavat a aj pomerne dobre sa prisaval.
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: kojeni a novorozenecke alergie

Neprečítaný príspevokod shira » 03 Okt 2013, 18:09

Mamamima píše:Shira,
mam do istej miery podobne skusenosti s malou dcerkou: docasne flasa, znovuucenie prisatia, dlhodoba potreba korigovania prisatia ( u nas skoro 2 roky). Zaujmave je, ze ona sa tiez nevedela spravne prisat vlahu a tiez som skoro tie 2 roky v noci vstavala do sedu. Chcelo by to odsledovat, ci sa tento vzorec castejsie opakuje u prechodne flaskovanych deti.
Pocas toho flaskovania si odsavala alebo ste boli na UM a este si aj musela znovu rozbiehat laktaciu?

nemali sme nikdy um, stále som odsávala.. aj odsávačka mi vytiahla dostatok, ale bolo to náročné - časté intervaly, deň noc, produkcia samozrejme išla postupne dole. to ma hlavne motivovalo zabojovať, lebo malý bol ozaj zlaté bábo, ale pokým spal, ja som bojovala s odsávačkou, vyvárala fľaše, hriala rýchlo mlieko, keď sa budil. hrozne ma to vyčerpávalo. ale potom ten šok, keď sa malý začal dojčiť a vedela som porovnať to sanie odsávačka/dieťa a tá odozva organizmu - neskutočná tvorba mlieka, okamžite :lol: :lol: až vtedy som pochopila vetu, že najlepšia odsávačka je dieťa :lol:
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Ďalší

Späť na Novorodenec - 6 mesiacov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia

cron