Zaspávanie iba s prsníkom?

O dojčení malých bábätiek

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod evitentia » 16 Aug 2013, 15:03

Ahoj Lucka, je to ťažké obdobie, čo prežívate, ale zároveń aj krásne. Chce to nájsť spoločnú reč. Skús na maximum využiť pomoc rodiny - partnera, kamarátky ... babatko len relatívne krátko vyžaduje taký intenzívny kontakt. To že malý nechce byť v kočíku sa mi vidí celkom prirodzené - dieťa sa rodí s očakávaním, že bude v kontakte s matkou a nie niekde položené. Hovoríˇš, že ťa bolí chrbát zo šatky - máš malého v horizontálnom alebo vertikálnom úvaze? Ja som si na horizont. nemohla zvyknúť, tiež ma z neho bolel chrbát, ale vo vertikálnom to bolo v pohode. Možno by stálo zato, aj pokúsiť sa pri malom robiť nejakú jednoduchú bežnú manuálnu činnosť, ktorú si rada robievala aj predtým a malého si len tak skúsiť položiť na kolená, do lona, prípadne ho pridŕžať jednou rukou. Aby si sa nesústredila len na neho. Alebo pri dojčení čítať či telefonovať, tak ako ti radila kinsi. Myslím si, že by si sa s ním nemala izolovať doma a sama, to tvoju frustráciu len zhorší. Máš v okolí nejakú podpornú skupinu mamičiek, kam by si mohla zájsť? Alebo inú kamarátku, ktorá dojčí?
A ešte keď máš všetky možné prípravky na zvýšenie tvorby mlieka, určite ste s poradkyňou prebrali, či máš správnu polohu, prisatie, vystriedať prsníky pri jednom dojčení, stláčať...
evitentia
 
Príspevky: 41
Registrovaný: 10 Sep 2012, 10:32
Počet detí: 1
1. dieťa: Karol
Rokov: 12 rokov, 1 mesiac, 8 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 16 Aug 2013, 16:02

Skúšala som aj vertikalny uvaz, ale malému zrejme viac vyhovuje kolíska. Chrbát má ale boli dosť, možno preto lebo od mala mám aj trochu zhrbenu chrbticu. V lone a na kolenách nevydrží len tak,lebo chce stále prso, najprv dačo pije,ale väčšinou len dudluje, a dudlovat vydrží stále... Na prsniku sa niekedy aj hnevá, prípadne zaspava, potom sa hneď zobudí a place. Nechce mi dobre spat, už ani cez deň ani v noci. A to spim s ním a prso má v ústach. Aj tak niekedy nezaspi, stále len dudluje...Som ztoho unavená. S lp sme prešli všetko, samozrejme že ale nevydržím hlboké prisatie nonstop, keď už dudluje,tak je prisaty ako chce a naťahuje bradavku ako chce. Nuž ale nech mi niekto povie, keď nespí a stále dudluje na prsniku, ako rozlíšiť po akom čase ho mám nakŕmiť asymetrickym prisatim? Keď ja pritom dudlovani cítim prsniky prázdne...Akurát ráno sú cítiť plnsie a po kojeni si odsajem tak 30-40 ml,ale potom už počas dňa vôbec nemám čas odsavat,keďže je stále na prsniku malý a ťahá a ťahá a myslímy,že má malo.
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 16 Aug 2013, 22:44

Lucka,

mam podobne skusenosti ako Evitentia. Moje starsie dieta do kocika odmietalo ist od priam nuloveho veku, trvalo mi az 3 m, kym sme nasli optimalnu polohu v satke, pre nas tiez vertikalnu.
S uvazom na kolisku tiez nemam vela skusenosti, bolo nam to obom nepohodlne. Ale spociatku v tej satke som musela vykonavat na ukludnenie pomerne intentivne pohyby: uviazat a zacat tancovat, pripadne este pocas uvazovania tancovat. Niekedy aj trochu mrnkala, ale po chvili velmi kvalitne zaspala a oblubila si to. A ta vaha sa na chrbte velmi dobre rozlozi prave pri vertikalnom uvaze.
Ked udavas bolesti chbta, nemala si nahodou aj spinal, alebo epidural? Po prvom porode mi bolesti v oblasti vpichov pomerne dlho pretrvavalo, ale casom to ustupilo. (Pri druhom som uz tu chybu neurobila).
Dalsou moznostou by bolo uviazat dieta, kym je na prsniku. Na nete su pekne videjka, ako sa da uviazat dieta pocas dojcenia. To by Ti umoznilo byt flexibilnejsia a nezozierat sa doma na gauci.
Lucka, ste len na starte, ono sa to vsetko utrasie, aj spanie, aj dojcenie. Je to krasny dar, ak to ide uz od zaciatku plynulo. Ale casto to v nasich podmienkach nie je pravidlom.
Velmi drzim palce.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod evitentia » 17 Aug 2013, 08:44

Áno, zo začiatku sa v úvaze ani Karolkovi nepáčilo, chvíľu trvalo, kým si zvykol, potom tam ale bolo bezprobl. zaspávanie, večer spaval aj na mužovi.
No čo sa týka frekvencie dojčenia, to je ozaj ťažko napísať. Babo sa chce na prsniku ukludniť, zohriať, zaspať, može ho niečo bolieť... Nejaké pevné intervaly nie sú žiadúce. Len z vlastnej jednej skúsenosti možem napísať, že moj maly sa zvykol dojčiť cca po 1h až 2h, niekedy však aj častejšie, ale dlhšie intervaly mal až po jednom roku. Čo by som ale asi ja skúsila urobiť, ak to už nerobíš, je podať mu cievkou na prsníku svoje odstriekané mlieko. Vtedy keď sa odtŕha od prsníka a je nespokojný. Jeho spokojnosť po nadojčení by asi mal byť hlavný ukazovateľ dojčenia.
evitentia
 
Príspevky: 41
Registrovaný: 10 Sep 2012, 10:32
Počet detí: 1
1. dieťa: Karol
Rokov: 12 rokov, 1 mesiac, 8 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 21 Aug 2013, 11:31

Ahojte, spinal ani epidural som nemala,nechcela som. Nuž objavili sme manducu a tá nám docela vyhovuje,aj ked musím dve hodky chodiť aby sa vyspal :). Ja ale nechápem,predtým v kociku vydržal pár krát cca hodinku,teraz vôbec. Dudlov mám doma už asi 12,ale chce len prso,čo je ked sme doma v pohode,horšie ked ideme na nákup alebo ku dr,všade Ho musím dať na prso. Spaval mi v noci predtým pekne, no poslednú dobu sa budí každú hodinu a cuca. Aj som Ho večer dokrmila UM ale bolo to take podobne. Bezo mňa nespí vôbec :). Mama mi hovorí,že čo sa trápim,že mám dať UM. Ja by som ale aspoň do toho 3-4 mesiaca chcela vydržať. Nechodím ani na rodinné návštevy,lebo u nás v rodine takéto kojenie nie je štandardné a všetci sa mi čudujú a hovoria že nespí,lebo mám slabé mlieko. Pribera mi vsak cca 220 g za týždeň,cika dosť a kaka tak raz za 3-4 dni,ale vtedy riadne náloží prazenicky aj 3x za deň. Tak snáď mu to mliecko moje stačí. Costi som si zatiaľ nenasadila.
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod fliacik0103 » 21 Aug 2013, 12:48

Lucia,navstevujes podporne skupiny dojcenia? Stretla by si tam mnohe matky s rovnako spiacimi detmi na prse a zistila,ze prave to je normalnym spravanim dietata... Ja spim do dnesneho dna s dcerou kazdy jeden spanok. Kym bola babatko a potrebovala som si porobit,spala na prse v satke,ale viac mi vyhovovalo s nou lezat,lebo som mala aspon klud,oddych a nemusela nic robit:-) rodina nebola na taketo spravanie dietata zvyknuta,radili cumlik,flasu s um,ale vdaka podpornej skupine(klemka,velka vdaka:-) , som vcas zistila,ze moje dieta potrebuje prsnik a matkinu neustalu naruc a nie umele nahrady a spanok osamote v postielke. Dnes je z nej uz mala samostatna slecna,nemam problem dat ju k rodicom na par hodin,ked potrebujem - to sa mi zdalo este pred rokom nemyslitelne:-) v noci spala prvych sest mesiacov vyhradne s prsom v ustach na mne,ja v polosede,bolo to pre mna narocne,ale mala som sa o tom s kym rozpravat,vystazovat a vedela som,ze to je ok...po pol roku bola odlozitelna a ja som mala pol hodku,kym opat potrebovala mliecko. Teraz uz prespi dve tri hodiny do dalsej davky a hadam za dva-tri roky napisem,ze uz spi bez mlieka:-) :-) a este k navstevam - satka a nosic zaistia diskretne dojcenie,ak ide o to. Dieta moze spat a cucat,kedy potrebuje a ty mozes kecat s priatelmi a rodinou. Spociatku sa budu cudovat,pytat atd,ale casom,to prijmu ako normu a o to ide. vsetko sa da. takze ja odporucam urcite podpornu skupinu a ak mas hociake podozrenie,ze nie je nieco ok s dojcenim,tak kontaktuj laktacnu poradkynu z mamily. Podla nicku usudzujem,ze si z trnavy? Ak sa chces stretnut a pokecat,kludne mi pisni spravu,rada ta podporim v dojceni:-)
fliacik0103
 
Príspevky: 271
Registrovaný: 16 Jún 2011, 20:58
Bydlisko: TT
Počet detí: 1
1. dieťa: Biuska
Rokov: 13 rokov, 27 dní
Môj status: Ze je uzasne byt mamou som zistila, ked som sa nou stala:-)

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Klemka » 21 Aug 2013, 20:48

Fliacik :) :love:
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod akdarka » 21 Aug 2013, 20:57

Lucia, u nas to tiez bolo zo začiatku zufale. Do 3mesiacov bol neodlozitelny, do 7.mesiaca bol v noci pricucnuty nonstop v noci, denný spánok mal v satke (v uvaze koliska!!) do 20mesiacov. Akože cele "zle" :-D teraz sme na tom tak, ze sa väčšinou dojci ráno a vecer. Ak sa buchne, je unavenejsi tak aj cez den. V noci ked sa preberie 1-2x na cikanie tak uz nepotrebuje mliecko na zaspatie - neuveriteľne pre mna :-) ale vidim takto spätne, ze to nosenie, dojcenie, spolocne spanie a citliva, respektujuca vychova ma zmysel! Každopádne to rýchlo ubehne...akože zvládla som to ale druhé dieťa neplánujem tak skoro :mrgreen:
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 22 Aug 2013, 06:11

Podporné skupiny dojcenia nenavstevujem zatial. Včera mi cez deň spal málo,poobede 2 x,raz polhodinu,raz hodinu a to som mu dávala prso, nosila ho, spievala...Ja neviem, je normalne,že takmer 3 mesačne babo mi nespí?
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 22 Aug 2013, 06:12

Nie 3 mesačne,ale 2 mesačne, to bol preklep.
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 23 Aug 2013, 00:45

Ja by som to videla na osobne stretnutie s poradkynou, overit si, ze malemu sa dostava tolko mliecka kolko potrebuje.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod kinsi » 23 Aug 2013, 07:46

Lucka, pribera Ti krasne, UM by si mu asi davala zbytocne, v situacii ti nepomože, čo si vlastne i zistila. Nesnažiš sa male po dojceni položiť? Mozno male proste vyzaduje nonstop kontakt s tebou, ak ho polozis a ono precitne, zisti, že je zase bez teba, rozruši ho to a na prsniku sa upokojuje. Skus ho par dni ozaj nonstop nosiť, proste ho z Manduky davaj von len na prebalovanie, pripadne na dojčenie, ale inak ho maj stale v kontakte s tebou, nie nevyhnutne na prsniku. Moj maly je tiež "nepoložitelny", a co je horšie, teraz sa to, dufam prechodne, ešte zintenzivnilo. Ale on je spokojny v Manduce bez prsniku, len ho ozaj nemožem ani na chvilu zložiť, lebo to hned mrnci a dudle si prst. v Manduce ho dudlanie ani nenapadne, tam by bol najradšej nonstop, naštastie uz tak netrva na pohybe, ako kedysi :) Ale ked mu to umoznim, tak je to to najspokojnejšie babatko na svete. Ked tak spatne rozmyslam, tak to zintenzivnenie "nepoložitelnosti" nastalo po dovolenke, ked som ho nosila paradoxne menej, nakolko pri jeho 12kg som sa, ked bola prilezitost, vzdy snazila prehodit ho na priatela, aj sme po 7mesiacoch vytiahli kočík. Myslím, že to jeho chovanie je asi bohužial vysledkom tejto chyby, ze som mu, v podstate nechtiac, upierala kontakt so mnou. Preto si myslim, že možno nie prsnik, ale fyzicky kontakt je to, čoho sa primarne dozaduje tvoje drobča.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 23 Aug 2013, 23:30

Lucka,

neviem, aku presne dlhu dobu myslis, ked pises poobede, to moze byt od 12tej, do 20tej, ale aj od 14tej, do 18 tej. Nasi mali spali najlepsie a najdlhsie doobeda, na obed 1,5 hodiny, popoludni 45 minut, na nocny spanok som ukladala medzi 18 a 19. Zacali tak spavat v priebehu tretieho mesiaca. Cim neskor v priebehu dna, tym je spanok spravidla kratsi a nepravidelnejsi, uspavanie narocnejsie. Ja som to tak sledovala a mala zmapovane, lebo boli 2 naraz a potrebovala som ich zladit.
Ale keby som mala naraz len 1 babo, tak to vobec neriesim. Sup do satky, ci spi, ci nespi, tam mu bude dobre.
Postupom casu od prveho dietata som aj nieco pocitala, aj poskusala a mam pomerne konkretnu predstavu, ako by som si predstavoval optimalnu a spravnu starostlivost o babatko. A sice, podla Fliacik. Bez kocika, bez cumlika, bez flasky a UM, bez postielky. Ale zato v maminom naruci, v satke a s prnikom.
Moj absolutny obdiv patri prvomamickam, ktore na to dojdu vcas natolko, ze sa tak staraju uz o prve babatko. Ja som bud nemala instinkty dostatocne, alebo som sa orientovala podla zlych informacii. Teda ciastocne, ved aj prve nemalo dudel a kocar oziapalo. Malo prsnik i satku, len skoda, ze nemalo z oboch viac.
Lucka, isto to nemas lahke, aj koli bolestiam a unave, ale aj koli tomu, ze stojis na razcesti medzi dvoma smermi. Jeden vravi, daj dudel, UM strc ho do kocara, druhy radi opak. Ja som skutocne presvedcena, ze ta druha cesta je spravna a vedie k spokojnemu babatku a mamine, aj ked bude chvilami zdanlivo mozno tazsia. Okrem ineho aj koli tym mudrlantom z opacneho smeru.

K Tvojmu akoze slabemu mlieku.....
Vzdy ma nanovo fascinuje, ako si niekto dovoli kritizovat organ niekoho ineho. Tym myslim mliecnu zlazu a jej produkt. Ved hovoria si ludia navzajom: "Joj, vies co, to Tvoje crevo dnes dako slabo travi." Alebo: "Mas v poriadku oblicky? Nemas nahodou prilis riedky moc?" Asi nie, ale MM a teda i mlecnu zlazu ofrflu. !!!
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod fliacik0103 » 24 Aug 2013, 14:29

Mamamima,tak to s tym organom si ma dorazila:-) uspavam prave dieta na prse a natriasam sa smiechom:-) :-)
fliacik0103
 
Príspevky: 271
Registrovaný: 16 Jún 2011, 20:58
Bydlisko: TT
Počet detí: 1
1. dieťa: Biuska
Rokov: 13 rokov, 27 dní
Môj status: Ze je uzasne byt mamou som zistila, ked som sa nou stala:-)

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 24 Aug 2013, 20:54

Nuž takže vyzerá to u nás momentálne nasledovne, ráno s malinkym vstaneme cca o 6 tej-7 nej, potom ho uspim cca od 9-11 tej v manduce, potom poobede ho uspim medzi 13-16 tou na cca 2 hodiny spánku opäť v manduce a neskor je hore alebo má len nejaký krátky spánok pri kojeni cca 15-30 minút. Inde mi nezaspi. Väčšinou musím s manducou chodiť,ak chcem aby mi spal dlhšie. Spí tam väčšinou dve až dve a pol hodiny. Na večerný spánok ho ukladam medzi 19-20:30h. V noci sa mi budí asi každé dve hodiny, prípadne niekedy aj každú hodinu - spim s ním, len meníme strany a prsia. Je to podľa vás ok? Moja babka mi dnes povedala,že ako som si ho naučila, tak mám :-)... Aj čo sa týka spánku,aj toho,že ma používa ako dudel. Ja som si ho nenaucila, to on si mňa naučil :-). Inak ked spime na posteli, má strašne nekludny spánok, stale sa hádže a mrvi a budí sa. Často mi grcka, tak som myslela či to nie je z refluxu ten nekludny spánok. Aj sme vyvysili posteľ v prednej časti. Inak ked je v bdelom stave a napapany, tak sa tvári spokojne, aj sa usmieva a rozpráva, je to krásne :-). Ja som vsak čítala, že takéto malé deti by mali mať 3 denné spanky, no môj má take cca 2 hodinové len dva...a neviem ako by som ho donútila na 3, ked už aj uspavanie na tie dva je niekedy náročné.
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 24 Aug 2013, 21:02

Mamamima ja som toho názoru, nech si myslí kto čo chce, radšej zatiaľ nebudem chodiť na návštevy aby som to nemusela počúvat (slabé mlieko a pod.) a dúfam, že vydržím čisto kojit aspoň do konca 4 mesiaca, t.j. este dva mesiace predo mnou. Chcem len to najlepšie pre môjho malinkeho. :-)
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod kinsi » 24 Aug 2013, 21:26

Lucka, ja nie som nejaky odbornik, ale myslim, že tvoj maly spi celkom dosť - 2 dlhšie spanky cez deň, to u nas pri malej neexistovalo nikdy. Myslim, že maš celkom normalne babo. Naš syn a už tobož dcera spavali určite menej, ale zase musim uznať, že v noci spali obaja lepšie. To si nevybereš, len vydrž, bude sa to lepšiť, ako sa viac poznate :) a potom si určite trufneš i na tie navštevy :)
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod janka » 24 Aug 2013, 22:09

Lucia, to vobec neries, co sa kde pise, ze kolkokrat denne a ako dlho by malo babo spavat. Vyssie pises, ze Ti dieta nespi, moze byt, ze babatko aj nespava, kamaratka tu na dedine mala obe deti take, ze jej ako babatka cez den dali len zopar desatminutovych spankov, mala ich uviazanych v satke, proste nespali, ale den stravili kludne v takych nejakych polodriemotach, takze pohoda. Podla toho ale co pises dalej Ti celkom pekne spava, a fakt dost, no a ak je za bdela kludne a dokonca vesele, tak je to so spankom uplne v poriadku, bez ohladu na to, ako spankovy rezim vyzera. A ze mas, ako si si naucila - tak to budes este velakrat pocut, od znamych aj od cudzich, na to sa priprav, treba sa naucit pustat to jednym uchom dnu a druhym hned von, usmiat sa a mysliet si svoje, nema vyznam ist v tomto bode do debaty, len sa zbytocne rozculis.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Klemka » 24 Aug 2013, 22:14

LuciaTT píše:Nuž takže vyzerá to u nás momentálne nasledovne, ráno s malinkym vstaneme cca o 6 tej-7 nej, potom ho uspim cca od 9-11 tej v manduce, potom poobede ho uspim medzi 13-16 tou na cca 2 hodiny spánku opäť v manduce a neskor je hore alebo má len nejaký krátky spánok pri kojeni cca 15-30 minút. Inde mi nezaspi. Väčšinou musím s manducou chodiť,ak chcem aby mi spal dlhšie. Spí tam väčšinou dve až dve a pol hodiny. Na večerný spánok ho ukladam medzi 19-20:30h. V noci sa mi budí asi každé dve hodiny, prípadne niekedy aj každú hodinu - spim s ním, len meníme strany a prsia. Je to podľa vás ok? Moja babka mi dnes povedala,že ako som si ho naučila, tak mám :-)... Aj čo sa týka spánku,aj toho,že ma používa ako dudel. Ja som si ho nenaucila, to on si mňa naučil :-). Inak ked spime na posteli, má strašne nekludny spánok, stale sa hádže a mrvi a budí sa. Často mi grcka, tak som myslela či to nie je z refluxu ten nekludny spánok. Aj sme vyvysili posteľ v prednej časti. Inak ked je v bdelom stave a napapany, tak sa tvári spokojne, aj sa usmieva a rozpráva, je to krásne :-). Ja som vsak čítala, že takéto malé deti by mali mať 3 denné spanky, no môj má take cca 2 hodinové len dva...a neviem ako by som ho donútila na 3, ked už aj uspavanie na tie dva je niekedy náročné.

Lucia čisto z hľadiska toho, čo popisuješ (dojčenie je možné posúdiť len osobne, verím, že Tvoja LP znova rada príde, ak by si mala pocit, že je to potrebné skontrolovať), je bežné, že deti potrebujú pomoc so zaspatím, je bežné, že potrebujú pomoc so spánkom a je úplne normálne, ak sa to deje tak, ako si popísala - dieťa zaspí vtedy, keď ho uspávaš, keď je unavené a potrebuje a je úplne normálne, ak dieťa spí tak, ako si popísala, polhodinové spánky počas dňa sú to, čo počúvam od väčšiny mamičiek, s ktorými sa stretávam. Ak sa Ti chce, prečítaj si k tejto problematike tieto články, ktoré Ťa uistia v tom, že to robíš dobre a že tým bábätku (aj sebe) veľmi pomáhaš:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie ... -dojcenie/
To, že to takto funguje, nie je preto, že si si dieťa tak naučila, ale preto, že toto je to, čo dieťa evolučne očakáva, to je to, čo zažívali všetky deti počas evolučnej histórie ľudského druhu. Vždy sa mi "páčilo" označenie, že dieťa používa prsník ako cumlík alebo že používa matku ako cumlík. Skutočne? Nie je cumlík vymyslený ako náhrada prsníka? Teda, ak matka používa prsník na nasýtenie, upokojenie a uspatie dieťaťa, používa prsník na to, na čo bol pôvodny vytvorený. Každé dieťa to raz prestane potrebovať. Keď na to bude pripravené. Čo rozhodne nie je vo veku Tvojho maličkého bábätka. Ale raz ten čas príde. A nie je potrebné pre to teraz urobiť vôbec nič. Dieťa to povie samo, keď bude pripravené. Rovnako ako sa už o pár mesiacov úplne samo postaví na nôžky - bez toho, aby ho človek do toho nútil, či mu to vysvetľoval a lámal ho na to. Skús ho donútiť chodiť teraz. O pár mesiacov to urobí sám. Napriek tomu, že si ho medzitým "naučíš", že sa všade nosí v náručí niekoho, lebo samo chodiť ešte nevie.
Ak bábätko často grcká, ale inak je spokojné, priberá a prospieva, nie je to potrebné vôbec nijako riešiť. Prečítaj si k tomu tento článok: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie ... -grckanie/
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 24 Aug 2013, 22:32

Je to niekedy urcite velmi tazke pocuvat tolko rad s tym, ze kazdy chce len to najlepsie. Ja niekedy zvyknem odporucat, nech mamicka na chvilu skusi zabudnut na to, co jej kto povedal a je kde napisane a predstavi si, ze je uplne sama s babatkom uprostred dzungle. Co by vtedy robila? Riesila by, kolko krat je babo na prsniku, kolkokrat spi? Trufla by dat ho co len na okamzik mimo seba prip. ineho dospeleho? Asi nie. Jedine na com by naozaj zalezalo, aby babo bolo cely cas spokojne a neplakalo a divoka zver ho nepocula. Pri takomto rozmyslani sa podla mna da na maximum spolahnut na pocuvanie vlastneho srdiecka.

Inak, medzi odporucanou literaturou tu na fore urcite najdes knihu od Jean Liedloff Koncept kontinua, ale aj od Dr. Searsa Vztahova vychova.

PS: A je super citat, co pisu ostatne maminy, tam uz naozaj niet ani co dodat :D
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 24 Aug 2013, 23:36

Lucka,

ja by som bola s tym spankom na vasom mieste tiez spokojna, 2 pekne spanky, treti alternativny, trochu kratsi a menej stabilny, aj u nas to tak bolo. To uz rozhoduje samo babatko, kedy co potrebuje.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod reanda » 25 Aug 2013, 14:05

no ja by som ani pri najlepsej voli nevedela napisat, kolkokrat a ako dlho moj maly cez den spi.. aj tak to ma kazdy den inac.. proste spi, ked sa mu chce..
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod luciole » 25 Aug 2013, 15:07

Ospravedlnujem sa za male odbocenie od temy,ale kinsi,velmi ma zaujal tvoj prispevok,kde pises,ze dietatko nema este take PH v zaludku,aby prichadzalo do uvahy palenie zahy. Totiz vzhladom na to,ze reflux a kolika su momentalne top diagnozy,ma ich podla pediatrov prakticky kazde dieta prejavujuce akukolvek nespokojnost a samozrejme ich vzdy spolahlivo vyriesi prechod z dojcenia na umele mlieko. Ani si nepamatam,kedy som mala poradenstvo,kde by dietatko nebolo "nespokojne kvoli grckaniu a nasledne paleniu,ktore to vyvolava". Bolo by mozne,ze by si to nejako strucne komplexne odborne vysvetlila? Budem potom pouzivat pre rodicov. Velka vdaka
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod kinsi » 25 Aug 2013, 15:32

Už si nepamatam presne hodnoty, ale po porode je pH par dni kysle, ale po tych par dňoch ide do neutralu a až potom postupne s vekom klesa, čiže stava sa kyslejšie a kyslejšie, ale pomaly, kyslosť dospelaka dosahuje až okolo 5 roku myslim. Vola sa to relativna achlorhydria, ale ja Ti skusim najsť dake presnejšie data. Mne to nejako utkvelo v pamati kvoli tomu, že pre tuto odchylku je male dieťa nachylnejšie na otravu botulinotoxinom, keďže klostridiove spory dokažu prežiť cestu žaludkom prave preto, že tam nie je kyslo.
Kuknem sa Ti na to. Ale reflux je u babatka v podstate neškodny, dieťa neobťažuje, nepali ho pažerak, ako u dospelaka, ono ide zase skor o biznis a super sposob pre firmy, ako natlačiť matkam UM - ved hadam ho nebude trapit MM, ked existuju špecialne "antirefluxne" mliečka ...
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod luciole » 25 Aug 2013, 20:12

Dakujem, kinsi, to bude super. Lebo presviedcame matky neustale, ze reflux ne neskodny a normalny, ale ked im pediater tvrdi nieco ine, je to boj ako so vsetkym ostatnym ohladne dojcenia :-/
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

PredchádzajúciĎalší

Späť na Novorodenec - 6 mesiacov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 13 hostia

cron