od janka » 29 Máj 2011, 01:36
Ja som nedala Misku ockovat proti tbc, podpisala som akysi reverz, ze to posuvam a ze sa o to ockovanie prihlasim po roku, ked bude mat Miska za sebou zakladne ockovanie. Neprihlasila som sa a nic sa zatial nedeje, asi sa uz ani diat nebude, kedze to idu zrusit. Tiez som nedala MMR, zdalo sa mi to byt zbytocnym zatazovanim imunitneho systemu, lepsie ked to Miska normalne prirodzene prekona (ak to prekona). Keby som isla cez to ockovanie teraz, mozno by som vahala este aj nad prevenarom.
Moja skusenost s ockovanim proti tbc; ja som normalne absolvovala vsetky ockovania, pri teste do ruky mi na strvty den, ci kolko sa cakalo na reakciu, miesto vpichu uplne zmizlo, takze ma vzdy bolo treba ockovat. Pamatam sa, ze nas ockovali v siedmej triede. Ked som bola osmacka, nasli mojej starej mame nieco na plucach, nevedeli, ci to nahodou nie je dedicne a nema to nieco s tbc, tak dotknutych clenov rodiny pre istotu preockovavali. Znovu najprv robili test do ruky, a to bolo jedinykrat v zivote, ked som mala reakciu, ze bol tam maly cerveny opuch. Bol ale primaly, takze ma i tak preockovali. No asi to ockovanie v siedmej triede cosi v tele nastartovalo, ked po roku som mala reakciu. Tak neviem, ci ta vakcina je naozaj uplne neucinna, trochu take hlasky beriem s rezervou. Rozumnejsia otazka je skor, ci je dostatocne ucinna na to, aby to vyvazilo rizika.
Informacii je naozaj strasne vela, nie je problem si cokolvek vygooglit, skor je problem sa v tom zorientovat. Zacala som citat knizku od Buchwalda, kde ukazuje, ze vsetky tie argumenty v prospech ockovania vyzeraju dobre len dovtedy, kym ich clovek nezasadi do sirsieho kontextu. On sam pise tvrdo proti ockovaniu, uvadza konkretne fakty, no viem si predstavit suvislosti, pri ktorych by tie fakty uz neposobili tak presvedcivo. Tak fakt sa v tom nevyznam. Je mi luto, ze som dosial nenasla nejaku rozumnu diskusiu medzi zastancami a odporcami ockovania, kazdy si len melie svoje a kyda na druheho. Tiez ma matie, ze protivakcinacna kampan je dost stvava, to vo mne vzdy blika vystrazne svetielko, ked sa utoci na city.
Uf, pardon sa dlhy prispevok, nejak som sa rozpisala viac nez som povodne mala v plane.