Zaspávanie iba s prsníkom?

O dojčení malých bábätiek

Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 13 Júl 2013, 11:17

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť. Mám 10 dňového synčeka, ktorý prekonal v nemocnici žltačku. Na osvecovaní bol 5 dní. Na oddelenie som ho chodila kojiť každé 3 hodiny nezávisle od toho či spal alebo pýtal mlieko. Mimo týchto intervalov nám nechceli dovoliť chodiť kojiť. Mala som spočiatku málo mledziva/mlieka na potreby, ktoré malý potreboval na vylúčenie bilirubínu, takže ho sem-tam dokrmovali fľašou s materským mliekom. Mne sa v nemocnici nedarilo veľmi odstriekavať, zrejme aj zo stresu, takže používali cudzie materské mlieko. Ja som ho nakojila s max 40-45 ml môjho mlieka na jedno kŕmenie, väčšinou na prsníku zaspával. Mlieko sa mi rozbieha pomalšie. Momentálne sme z nemocnice doma a kojím každé 2-3 hodiny (sem-tam aj odstrekujem), kedy sa sám zobudí a pýta. Keď sa zobudí, kojím ho asi hodinu alebo hodinu a pol - na striedačku jeden a druhý prsník po 10-15 minútach, lebo začne zaspávať, dám ho odgrgnúť - vtedy sa preberie, zase začne pýtať a zachvíľu striedam druhý prsník. Takto to trvá aj hodinu. Uspať sa mi podarí len ak ho nechám na prsníku "zaspať", že už len dudle alebo prípadne drží prsník v ústach a nedám ho už naposledy odgrgnúť. Prípadne ho nechám len tak pri prse a pri tele spinkať takých 15 minút a následne ho až môžem dať do postieľky spať. Jedine takto zaspí. Teraz mi to nevadí, len sa obávam toho, keď s ním niekam pôjdem. Myslela som si, že asi mám málo mlieka a on stále chce, ale to snáď nebude problém, kedže mi niekedy aj vygrcne časť mlieka a jednak spí 2-3 hodiny, tak snáď má mlieka dosť. Vedeli by ste poradiť ako odučiť zaspávať na prsníku? A ešte mám jednu otázku, naposledy mal stolicu pred 3 dňami (v nemocnici počas žltačky mal veľa stolíc denne), je to normálne? Myslíte, že môže mať málo mlieka? Neplače však od hladu...Ciká dosť (cca 7 plienok denne). Vopred ďakujem za odpovede.
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Klemka » 13 Júl 2013, 13:20

Lucia, prečítaj si prosím túto odpoveď z poradne dojčenia o. z. MAMILA, ktorá hoci odpovedá inej mamičke s inou otázkou, odpovedá presne to, čo sa hodí na Tvoju situáciu:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=361
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod evitentia » 15 Júl 2013, 12:52

Lucia, tiež sme boli na tom po príchode z porodnice podobne. Malý zaspával na prsníku a chcel tam tráviť veľa času. Teraz spatne už viem vyhodnotiť, že som vtedy nevedela posúdiť, či na prsníku pije alebo nie. A celkovo, nechala som sa dosť ovplyvniť nesprávnymi radami, čo som dostala v porodnici, hoci som mala už vtedy niečo načítané. Veľmi mi pomohla laktačná poradkyňa. Obzvlášť pokiaľ je toto tvoje prvé dieťa, tak určite skús nejakú poradkyňu zo zoznamu na mamila.sk skontaktovať. Oplatí sa to.
evitentia
 
Príspevky: 41
Registrovaný: 10 Sep 2012, 10:32
Počet detí: 1
1. dieťa: Karol
Rokov: 12 rokov, 1 mesiac, 8 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 22 Júl 2013, 11:56

Skúšala som kontaktovať aj laktačnú poradkyňu, tá mi vravela, že to mám vydržať, že malý to tak cíti a že to bude dobré. Ale pravdupovediac som z toho zúfalá, pretože niekedy je hore aj 4-5 hodín a nechce zaspať iným spôsobom len na prsníku...a to tam vydrží dudlať niekedy aj hodinu - dve (nepiť - iba ma používa ako dudel) a ja snim musím ležať. Nič nespravím, ani sa nenajem...Spí len keď som pri ňom...Ja už fakt neviem ako ďalej...Skúšala som aj dudel, fitloptu, nosenie, kolísku...
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 22 Júl 2013, 12:57

Lucka,

chovanie Tvojhoh maleho je UPLNE NORMALNE. Predstav si, ze doteraz bol v tvojom bruchu, na to je zvyknuty, vseetko ine je mu cudzie. Zaspavanie na prsniku je vyhoda oproti fitlopte i inym pomockam. V tomto veku babatka by bolo idealne, keby Ta niekto (mama, svokra) odbremenil od starostlivosti o domacnost, aby si sa mohla sustredit len na maleho a na Teba a nemat ziadne ine tlaky. Prijat pomoc je UPLNE NORMALNE. On je dolezitejsi. Ked budes v strese, bude to citit.
4-5 hodin bdeleho stavu je podla mna nanho vela, to sa moze pretocit. Skus ponukat prsnik za ucelom uspania castejsie. Ked uz spi, skus ho zvesit s prsnika, to ale neznamena, ze z Teba. Zaviaz ho do satky a mozes sa najest aj cokolvek ine.
Drzim palce, nezufaj.
A ked predsa budes zufat, tak ver, ze nie len ty si sa takto citila. Ja urcite a myslim, ze sa nas najde skutocne i viac.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Klemka » 22 Júl 2013, 13:06

Lucka a s poradkyňou ste ako vyhodnotili dojčenie? Priberá bábätko? Ako ciká, kaká?
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod reanda » 22 Júl 2013, 14:15

cau lucia, chapem ta, aj moj je taky, ked nespi, tak vydrzi byt spokojny sotva par minut a uz sa dozaduje prsnika, aby si mohol dudkat.. ja ho nosim aj v satke, ale to mi je tiez prd platne, lebo on si prso sam neudrzi, musim mu ho drzat ja, takze aj tak nemam volne ruky, presne, casto je problem si aj naliat pohar vody alebo utriet nos :mrgreen: .. kolkokrat uz mam celeho sveta dost a to sa este samozrejme stava, ze proste musim nieco urobit - postarat sa o starsiu alebo sa aspon oplachnut v sprche a musim ho polozit, to je potom taky plac, ze uz sa ma susedia cez ulicu pytali, preco maly tak strasne place :? .. ale dneska doobeda teda bol nespokojny, nemohol zaspat a ked aj, tak sa stale budil, dokonca aj v satke a nezaberalo na utisenie uz ani to prso :o .. ked potom konecne zabralo, aka som bola zan vdacna :D .. ja uz len cakam, kedy sa to trochu zlepsi a kazdy den dufam, ze bude co najmenej koliznych situacii, ked obaja revu a ja neviem, co skor.. vsak, co ine sa aj da robit.. uz sme aj hacku kupili, ani to nanho moc nezabera, v pripadoch krajneho zufalstva mu muz aj dudel strka, ale mu ho nastastie vypluva :lol: .. no co, no, je to skratka ciciak :)
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 22 Júl 2013, 16:59

Klemka laktačná poradkyňa mi trochu upravila polohu dojčenia, ale inak bolo všetko ok. Malý saje intenzívnejšie asi 10 minút, potom postupne prechádza do dudlania. Viacerí hovoria, že to mám vydržať, ale mne sa stáva, že niekedy dudle aj hodinu a viac - juuj moje bradavky...Ciká normálne, kaká tak raz za 4-5 dní zatiaľ (a vtedy riadne naloží), pribral za 12 dní 400 g. Dnes sme boli u dr. lebo sa mu zapálila jedna nosná dierka - dr. povedala, že mohol aj vdýchnuť z mlieka a že ho nemám nechávať na prsníku toľko.
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod evitentia » 22 Júl 2013, 22:45

Lucka a stláčaš mu prsník, keď pije? Aby vypil viac. Vieš kedy pije a kedy len saje?
evitentia
 
Príspevky: 41
Registrovaný: 10 Sep 2012, 10:32
Počet detí: 1
1. dieťa: Karol
Rokov: 12 rokov, 1 mesiac, 8 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Kandy » 22 Júl 2013, 22:56

Aj u nás to tak bolo. Večer hodinku-dve sa dojčil. Tak som si zobala do ruky knižku a čítala si. Cez deň bol relatívne kľudný a samostatný, ale už si to nepamätám. Zlievajú sa mi tie dni do jedného a ja mám výčitky, že som si to malé bábo neužila tak, ako som mala. A kým som sa naučila, že po večeroch plakáva preto, lebo chce byť pri mne, tak to mi trvalo mesiace. :-/
Zapálená nosná dierka z materského mlieka? To je snáď vtip!
Kandy
 
Príspevky: 186
Registrovaný: 16 Mar 2012, 10:34
Počet detí: 1
1. dieťa: Maťko
Rokov: 12 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Jurko
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 12 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 23 Júl 2013, 00:29

Ako vidim, vies vyhodnotit, kedy pije a kedy len dudle (na zaciatku pije 10 minut intenzivnejsie a potom menej) a druha dolezita info je dobry prirastok za 12 dni. Taktiez poradkyna vas videla a vyhodnotila to ok. Vsetko teda nasvedcuje tomu, ze je vsetko tak ako ma byt - presne tak, ako tvoj syncek potrebuje.

Teraz je druha faza - zladit si svoj zivot s jeho potrebami alebo este lepsie, zosuladit si vzajomne potreby. Idealny cas na vzajomne spoznavanie sa je prave sestonedelie. Skus sa preniest na chvilu do minulosti, ked existovali kutne plachty a sestonedielka nesmela spoza tejto plachty vyjst, len sa starat o babo. Jest jej nosili a robit samozrejme nesmela. Skusene mamiky ti dali skvele tipy -nebat sa poziadat o pomoc a relaxovat pri to, ako sa len da. A ked sa uz naozaj nieco treba urobit, tak vzdy s malym - do obchodu so satkou, do sprchy a hoci i na zachod (to mozno este dost dlho potrva :-)) aj s malym. On uz je tvoja sucast, ste jeden celok, ktory nie je dobre delit.

Mozno tvoj syncek patri naozaj k tym narocnejsim detom - tu mam skusenosti, ze ak mama v tejto chvili velmi potrebuje riadit cas dojcenia, spania atd. , tak prave vtedy toto sklzne az do strajku a problemom s tvorbou mlieka. Tak drzim palce, aby si si to spatne pamatala ako prijemny cas spojeny napr. s velkym mnozstvom precitanych knih :-).

c
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 26 Júl 2013, 12:08

Ďakujem vám za rady a reakcie. Evitentia, stláčam prsník a niekedy sa mi malý až začína drhnúť. Problém je ten, že kedže je tak dlho a často na prsníku, tak mi viackrát aj trochu vygrcká von a tým ho asi páli záha a zase sa dožaduje prsníka a takto je to začarovaný kruh. Týmto spôsobom ani nechce zaspať. Dudluje dlhšie a dlhšie a keď mu prso nedám, tak plače tak, že až sa nenadychuje. Už som skúšala všetky druhy a tvary cumlov, ale nezaberajú. Zaberie len autosedačka v aute, ale to by som s ním musela stále jazdiť. Ja chápem názory laktačnej poradkyne aj všetkých zástancov toho, že to mám vydržať, ale keď ho mám nonstop na striedačku na prsiach 5 hodín, tak mi nie je všetko jedno a ani mojim bradavkám. A hlavne mám dojem, že ani pre jeho tráviačku to nie je úplne ok a keď sa mi budí každú pol hodinu až hodinu (pokiaľ nemá prso v ústach), tak sa chúďa ani nevyspí (a v spánku rastú). V týchto horúčavách sa bojím s ním chodiť v kočíku a detto šatka - potí sa aj on aj ja. Doktorka mi povedala, že v žiadnom prípade ho nemôžem nechávať tak dlho na prsníku, čo by som rada urobila, ale nedá sa...
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod kinsi » 26 Júl 2013, 13:23

Lucka, palenie zahy v tomto veku neprichadza v uvahu, dieťa nema take nizke pH žaludku ako dospely človek, čiže, nech grcka kolko chce, nevadi to. Je to do istej miery normalne, reflux je bezny, po pol roku sa toto grckanie zvykne stratiť. Moje obe deti grckali velmi casto , v podstate pri kazdej zmene polohy a to sa maly dojči tak raz za 4 hodiny, mame uplne opacny problem :)
Ja by som miesto satky skusila Manducu, je vzdusnejsia, ale asi by som pockala tak do mesiaca veku, zatial vydrz s tou satkou. Nemusi byt v nej nevyhnutne naviazany na prsniku, myslim, ze pri chodzi (optimalne les, tien) sa ti upokoji aj bez prsnika a bradavky by si oddychli :)
Ozaj a skusala si hojdacku? Taku tu zavesenu nad postel, handrovu? Mozno by vam bodla.
MOj osobny nazor je, že maly proste vyzaduje kontakt, takze isto by som sa snazila ten mu zabezpecit, neobmedzovat na momenty, ked je na prsniku - lebo potom automaticky sa dozaduje prsnika i v momentoch, ked by mu možno stacil iny intenzivny telesny kontakt. Toto asi najlepsie zabezpecis satkou, nosicom, lebo ja som si napriklad vsimla, ze maly ma vylozene rad , ked je v jednej polohe stabilnej - v Manduce a nie ked si ho prekladam z jednej ruky do druhej, to ho akoby rusilo, hlavne kym bol maly.
Ďalsia vec je spanie. Deti nerastu v spanku, deti rastu nonstop - to je povera, nezmysel, za tym si teda ozaj stojim, som aj lekarka :) A ozaj sa neboj, dieta sa vyspi, ked bude ozaj potrebovat, i ked moze mat problem zaspat, ked je unavene, ale nakoniec to dobehne, ziadne dieta nepride k poskodeniu, že malo spi - to by si ho musela ozaj cielene rusit ty, budit nasilu ked spi a pod. a to samozrejme nerobis.
Ja nie som poradkyna, takze asi so mnou ani nebudu vsetci suhlasit, chapem, ze nechces mat male na prsniku nonstop. Ale nahradzat mu ho dudlikom je velmi zla cesta. Maj ho na prsniku podla svojich moznosti (ale urcite nerob cielene pauzy 1-2hodiny), ale ked dlho dudluje, daj ho do satky a uspi chodzou. Uvidis spolu najdete nejaky kompromis, aby si sa ani ty necitila zle a aj maly bol spokojny.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod reanda » 26 Júl 2013, 13:24

vsak si si aj sama odpovedala - neda sa .. a ked sa neda, tak sa neda.. ved ako by si to chcela riesit? ja by som sa takymi vecami, ze ci to malemu neskodi na travenie a ci sa dobre vyspi, nezatazovala.. na travenie mu to podla mna neskodi, to mi zrejme aj lakatacne daju za pravdu a ze nespi vkuse, ale sa budi - no a keby nespal vobec, ale by reval, lebo nema prso, to by bolo lepsie?
ja teda vidim najvacsi problem v tom, ze take dlhe dojcenie je hrozne unavne a znervoznujuce .. preto aspon ja sa snazim to brat co najmenej tragicky :lol:, aj ked niekedy mi to moc nejde.. a relaxovat, ako sa len da.. ono je ine, keby to bolo take dojcenie, ze si pri tom precitam knizku alebo pozriem film, to by som v poho dojcila aj nonstop :) , ale u nas je dojcenie ovela aktivnejsie z mojej strany, teda musi byt - striedanie poloh, striedanie prsnikov, sedenie, lezanie, chodza.. si niekedy pripadam ako na spartakiade :P
ale ja som zatial na nic lepsie, ako ze to skratka treba vydrzat, neprisla.. a ono to prejde.. pri malej som si to az tak neuvedomovala, ale teraz az nestiham sledovat, ako rychlo vsetko prejde a zmeni sa, dva mesiace uz uleteli, ani neviem kam, vsak zachvilu nam zacne behat :lol:
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Klemka » 26 Júl 2013, 13:47

Lucka, poslala som Ti súkromnú správu, ak môžeš odpovedz mi.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod kinsi » 26 Júl 2013, 13:47

Ozaj este jeden tip mi napadol - ked mi liezlo na nervy dlhe dojcenie starsej, tak mi hrozne pomahalo pocas jej dudlania telefonovat :) to cas bezal ako divy, len potom treba nejaky nekonecny pausal :D
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod reanda » 26 Júl 2013, 13:55

prave sa mi podarilo uspat starsiu s malym v satke :D a to som si myslela, ze to nepojde, ze to ani jeden nedame.. asi si dame medailu :goodjob: :D
nie, za odmenu dnes nevarim.. melanka mala k obedu melon a veceru nech navari tatinko.. asi zase bude pizza :lol:
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Kandy » 26 Júl 2013, 14:05

Nechápem, čo je zlé na tom, ak malé, ani nie mesačné dieťa má neustále prso v ústach? Tak som to videla u Jankinej mladšej, vkuse bola ako malá v šatke na prsníku. Mne to príde úplne prirodzené. Skôr mi príde neprirodzené, ak má matka strach o tráviacu sústavu dieťaťa kvoli častému dojčeniu. Však ono musí najlepšie vedieť, kedy potrebuje prsník.
Ak ťa bolia bradavky, tak zrejme nemá dobré prisatie. Podľa mňa sa budí tak skoro, lebo ťa necíti a bojí sa. Názor pediatričky je scestný, zrejme nemá potrebné vedomosti o dojčení.
Nosiť sa dá aj v lete. Malý bol vyzlečený, v plienke a ja max tričko. Na potenie som si zvykla, treba potom akurát viac piť.
Podľa mňa, buď sa s tým zmieriš a budeš rešpektovať jeho potreby, alebo nie a necháš vyplakať. Ja som si vybrala tú prvú možnosť a neľutujem. ;-)
Kandy
 
Príspevky: 186
Registrovaný: 16 Mar 2012, 10:34
Počet detí: 1
1. dieťa: Maťko
Rokov: 12 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Jurko
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 12 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod evitentia » 26 Júl 2013, 23:21

Súhlas s kinsi.
evitentia
 
Príspevky: 41
Registrovaný: 10 Sep 2012, 10:32
Počet detí: 1
1. dieťa: Karol
Rokov: 12 rokov, 1 mesiac, 8 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 27 Júl 2013, 00:32

Co sa regulacie teploty - babatka maju velmi nezrely mozog a jednou z nevyhnutnych veci je, aby mamicka regulovala jeho telesnu. Pri nizkych teplotach je to jasne - koza na kozu zohreva omnoho lepsie ako perinka. Ale podobne je to aj v lete - polohou koza na kozu zaroven mozme teplotu aj znizovat. Toto sa napriklad velmi hodi, ked ma dieta horucku - dokonalejsie nez akykolvek sirupcek a navyse be neziaducich ucinkov :-). Pot tu zohrava jednoznacnu ulohu - ochladzuje. Zaroven tym, ze je dietako pri mamicke, je okamzite aj pri zdroji tekutiny...

Nenosenie, ale kocikovanie pocas horucav moze byt pre male dietatko velmi nebezpecne - rychlo sa prehreje a tekutiny nie su nablizku. Mamicka si moze mysliet, ako dietatko uz krasne 2-3 hodiny krasne spi a zatial....
Mimochodom, ziadna horucka nie je nebezpecna tak, ako prehriatie organizmu (aspon som sa docitala). Horuckou si telo likviduje patogeny a samo si ju ovlada, ale zvysenu teplotu vonkajsim vpllyvom uz ovplyvnit az tak nedokaze - aj preto, ze mozog je este velmi nevyvinuty.

Co sa tyka cumlika - ako som uz pisala vyssie, mam skusenosti s viac narocnymi detickami, kde v snahe sksuit vsetko co sa da a obmedzit dojcenie aj pomocou cumlika toto viedlo ku strajku este rychlejsie ako za inych okolnosti (bezne cumlik sposobuje strajk v cca 3mesiacoch prip. i neskor).
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 27 Júl 2013, 22:49

Lucka,

to grckanie dietatko naozaj nijak neohrozuje. Dokonca grckanie materinskeho mlieka ma aj vyhody - prechadza 2. x pazerakom a ustnou dutinou, so vsetkymi vyzivnymi latkami a prospesnymi bakteriami. Umele mlieko pri grckani neskodi, ale ani spominane vyhody neprinasa. To citujem mudrejsich, ako som ja.
Niektore babatka grckaju viac, ine menej. Nevyhodnocuj to ako daky negativny jav, alebo dosledok nejakeho nevhodneho stravovacieho systemu. Ber to ako fakt. Je to stav docasny a vyzaduje akurat viac prania. Nebojuj s tym, prijmi to a bude to jednoduchsie.
Rovnako i jeho dozadovanie sa prnika a caste a dlhe papanie. Ak mate kvalitne prisatie a maly sa vie dobre pit, tak ho k tomu vedie skutocne len jeho potreba Tvojej blizkosti, ako to spomina i Kinsi. A ty sa teraz ucis jeho potreby vyplnovat. Zaciatok moze byt tazky, isto su aj jednoduchsie babatka, ale Tvoj je taky, aky je. Jeho potreby sa teraz nedaju uspokojivo vyplnit inym sposobom. Prijmi to, ako jeho osobnost, alebo aktualny stav. Je to tak, nechci to menit, to sa podobrotky neda.
A ten spanocek sa casom tiez utrasie. Ano, su babatka, ktore prespia aj 4 hodinky, ja som z 3 take nemala ani jedno, ak, tak sa len pomylili ako bonus pre maminku raz za cas a to som uz bola nervozna, co sa to stalo a vobec som si to neuzila. Ale ved aj hodinkovy spanocek je pekny, naduda sa a potom mozno spinka dalej este polhodinku....
Na mojich dvoch mladsich detoch som pozorovala (opat inspirovana literaturou), ze podstatnejsie pre ich kvalitu bdenia a spokojnosti malo trvanie nie spanku, ale bdelych faz. Ak su babatka prilis dlho hore, nemusia to zvladat dobre, ich telicko reaguje podobne ako u dospelych, stresom spojenym s vyplavenim hormonov urcenych na prekonanie tochto unavoveho stavu. To ich sice nachvilu zachrani od unavy, ale sucasne aj vyburcuje, zaktivuje a znemozni dalsie pokojne uspavanie a ukladanie. Preto by som sa u babatka skor zamerala na to, aby bolo uspavane pri prvych znamkach unavy a spanocek hoci aj hodinka je fajn. Uz to pomoze. A po zobudeni prsnik ho s velkou pravdepodobnostou ukludni aspon este nachvilku. Zaver: nefixuj sa na trvanie spanku, ale davaj pozor, aby nebolo babo prilis dlho hore. Ja som nasich takto vedecky zacala sledovat v 3 mesiacoch a uplne evidentne mali v tom veku schopnost kvalitne bdiet len 1,5 hodiny ( moj literarny zdroj uvadza v tomto veku max. 2 hodiny). Vtedy prisli s pravidelnostou japonskeho vlaku prve mrncania, cim ohlasovali unavu a vtedy sa i velmi dobre uspavali. Len bdenie pred vecernym ukladanim bolo o nieco dlhsie.
Lucka, velmi Ti drzim palce, vsetko sa to casom utrasie, ked budes maleho lepsie vediet citat a ked sa zladite, to chce len cas a trpezlivost.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod snežienka » 29 Júl 2013, 21:21

Lucka,

suhlas s vyssie uvedenymi radami, plus, myslim, ze viem, ako sa citis. Ja som to mala v 'bledoruzovom'. Moja mala nonstop na prsniku, vsetci mi vraveli, ze to nie je normalne. Toto forum som vtedy nepoznala. Bola som zufala, vycerpana. Co mi pomohlo bolo prijatie, ze ma moje dieta tu a teraz potrebuje. Ze ja a prsnik(y) su jej jedina istota, bezpecie, ktore potrebuje a dokaze pocitit/vnimat. Proste jej cely svet. Doteraz ma mrzi, ze som na to neprisla skor, resp. som tak malo vedela o dojceni.
Ked som to prijala, prestala riesit vsetko ostatne, nechala malu nacucnutu a s pokojnou myslou vedla nej len tak lezala alebo drzala v naruci, tak sa cela situacia akoby sama upravila. V kratkom case malinka pokojne zaspala a bola odcucnutelna. Vzdialovala som sa na kratke intervaly a sledovala, kedy sa pomrvi aby hned dostala prsko. Tym asi vznikla dovera, ze mama a prsko je tu vzdy.

Drzim vam palceky! :dojcenie:
Obrázok užívateľa
snežienka
 
Príspevky: 143
Registrovaný: 01 Júl 2013, 21:20
Počet detí: 1
1. dieťa: Láska
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 19 dní
Môj status: So whatever you want your child to become, be.

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 05 Aug 2013, 11:32

Ďakujem vám dievčatá, ste ma svojimi príspevkami ukludnili. Navštívila nás ešte laktacna poradkyna a zistili sme,že mám zrejme aj slabší tok mlieka a aj malý slabšie ťahá. Mám bylinky na zvýšenie produkcie mlieka a pár krát som prikrmovala cievkou (večer). Ale kojime sa stale podobne, teda skoro nonstop. Najmä v tychto horúčavách je hore takmer každú hodinu a ked spinka,musím spať s ním, vtedy prespi aj dlhšie :).zatiaľ som sa zmierila,že je to proste tak. Teším sa,ked sa trochu ochladi a budeme chodiť viac von, v satke alebo v kociku. Teraz vtych horkach nechce byť veľmi ani v jednom ani v druhom. Vyhadzala sa mu celá tvaricka vyzerá to ako potnicka na potnicke,alebo ako akné. Nevyzerá vsak že by Ho to svrbelo. Tak veru uvidíme, snáď získa vo mne dôveru, že som tu aj s prsom len pre neho a že sa mám kojenie aj dostatok mliecka časom upraví.
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod reanda » 07 Aug 2013, 13:55

u nas sa to uz upravilo, maly uz vnima, takze vydrzi v pohode bez prsa, aj ked nespi a dokonca obcas i zaspi bez neho, celkom si oblubil tu hacku
takze vytrvat, aj u vas to urcite pojde k lepsiemu :)
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Zaspávanie iba s prsníkom?

Neprečítaný príspevokod LuciaTT » 16 Aug 2013, 14:18

Musím sa posťažovať...Mlieko ide stale asi slabo,okrem Costi som skúšala už všetko a stále sa mi zdá,že malý má malo mliecka,hoci vraj pribera dobre. Nerada by som sa ale stále niečím dopovala. Nadalej pokracuje to,že chce byť nonstop na prsniku...Nechodíme ani von,lebo nechce byť v kociku, v satke vydrží krátko,aj to si pripadam,že Ho tam dávam nasilu...a jednak má strašne boli chrbát so šatkou. Na prso sa mi ho v satke nedá dať. Tak trcime doma a ja sa ztoho asi zmagorim...Chcela som vydržať kojit aspoň do 3-4 mesiacov,ale neviem ako to zvládnem,teraz máme 6 týždňov...
LuciaTT
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 13 Júl 2013, 10:54
Počet detí: 0
1. dieťa: Šušníček
Rokov: 10 rokov, 8 mesiacov, 25 dní

Ďalší

Späť na Novorodenec - 6 mesiacov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 9 hostia

cron