Liecba MM

diskusia o zdraví, chorobách, raste a vývoji bábätka

Liecba MM

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 11 Júl 2013, 01:07

Prezivame narocnejsie dni, starsia dcerka ma prvdepodobne nejake crevne virusove ochorenie (aj najlepsia kamaratka zo skolky a jej otec podobne trpia v tom istom case). U nas to tiez na druhy den skolilo i tatinka. Male deti mali tiez hnacky, mala sa stazovala na bolesti brucha. Ale priebeh ich ochorenia je podstatne miernejsi. Vysvetlujem si to tym, ze su dojceni a kedze ja som neochorela, tak mam voci tomu konkretnemu virusu bud daku staru imunitu, alebo som dako velmi pohotovo vyrobila aktualne protilatky. Napadne este bolo, ze chlapcek, ktory sa dojci omnoho omnoho intenzivnejsie ako dievcatko, mal najmiernejsiu formu ochorenia.
Velka dcerka neprijma ziadnu pevnu stravu a tekutin v minimalnych mnozstvach napriek absolutnej snahe. Moja uvaha je nasledovna: ak pre dojca s hnackou je optimalnym napojom a stravou MM, preco by to tak nemalo byt pre 5rocne dieta? V podstate by to dieta este mozno bolo kojene, keby som ho ja nebola predcasne odstavila. A nejedna mamicka koji dieta i v tomto veku. MM -lahko stravitelne, ma cukry i elektrolyty v otimalnom pomere, pre- a pro- biotika a este i protilatky rovnako i pre vacsie dieta. Taky koktail sa umelo namiesat neda. Spekulovala som 2 dni, kym som nesiahla po odsavacke. Na moje sklamanie a prekvapenie sa mi odsavalo tazkopadne a ziskaneho MM bolo velmi malo. Skusila som to podat mojej chorobke, ale jej to nechutilo a vypila len par kvapiek. Ale kedze jej teraz nechuti nic, tak mozno nie je dovodom daka odporna chut toho mlieka, ale len jej nechutenstvo. Preto to este skusim.
Zbytok odsateho mlieka som sa snazila nanutit malym cicavcom, ale chovali sa k tomu ako k nejakej nebezpecnej zieravine a radikalne to odmietli. (Asi potvrdzuju, ze obal predava. :D )
Rada by som sa Vas spytala, ci si myslite, ze moj postup je uplne scestny a je vyplodom dojciacej hlavy dojciacej matky, alebo naopak mate s cimsi podobnym skusenosti, informacie.
Dakujem
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Liecba MM

Neprečítaný príspevokod Klemka » 11 Júl 2013, 08:58

Áno, ak by bola dojčená, asi by to pomohlo trochu aj jej. Druhá vec je, že ak by bola dojčená, bola by už pravdepodobne vo fáze prirodzeného odstavovania a aj tvorba mlieka (ak by si nemala ďalšie dojčené deti) by bola nízka. Každopádne áno - aj menšie množstvo MM by jej mohlo pomôcť. Na druhej strane, ak by aj nebola odstavená predčasne, je otázne, či by sa dojčila až 5 rokov, pretože toto už je za priemernou hranicou a je možné, že by sa odstavila sama skôr. A hlavne - ste teraz v tejto situácii - dojčená nie je, dostala chorobu, urobila si všetko preto, aby si jej ako matka pomohla. Choroby sú súčasťou života.
A áno, aj dojčené deti často odmietajú piť odsaté materské mlieko. Jeden z dôvodov je, že MM obsahuje enzýmy, ktoré ho hneď po odsatí začnú rozkladať a menia jeho chuť a vôňu (tým nechcem povedať, že MM sa rozkladá a kazí hneď po odsatí, práve naopak - odsaté materské mlieko vydrží bez chladenia dlhú dobu). A deti v tomto veku majú ešte stále vynikajúci čuch.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Liecba MM

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 11 Júl 2013, 10:25

No ja skúsenosť nemám, ale annag (autorka tohoto fóra, ktorá tu však nechodí), kedysi písala, že dávala staršiemu dieťatku škôlkárovi materské kakao :) neviem, ako to robila, možno do takého čerstvo odstriekaného pridala za lyžičku granka, (no takto kaziť mlieko, že? to je ako keď sa dá kofola do červeného, he) isto to nevarila, to by bola škoda..... no ale údajne čo som si ešte zapamatala, že to chutilo a že nebola nejaká chorobnosť v škôlke, neviem teraz či to má aj na blogu, alebo len do správy mi to písala, neviem, skúsim pohľadať. Ja som to neskúšala ešte, ale len preto, že neznášam odsávanie a ani mi to nejde, tiež odsajem veľmi málo a tiež by som musela malú nejak oklamať, či čo, ale nápad mi to príde veľmi dobrý.
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Liecba MM

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 11 Júl 2013, 10:27

Teda dobrý nápad v tom zmysle, že ľudské mláďa má piť ľudské mlieko, ak môže piť kravské, tak sa mi zdá ľudské lepšia voľba. Ale možno je to len taká moja úvaha.
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Liecba MM

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 11 Júl 2013, 10:31

Jéjko, tak som to našla!!

http://dojcenie.wordpress.com/2010/02/1 ... e-kojenie/

"Pokiaľ sa staršie bábätko odmietne prisať, nevadí. Je to jeho vôľa a netreba ho nútiť. Môžeme mu mliečko odsávať a dávať do príkrmov. Ja som napríklad odsávala niekoľko mesiacov na raňajky materské kakao :-) pre dve staršie deti. A je fakt, že celú zimu , hoci dcérka chodila do škôlky a bola v kontakte s chorými deťmi, neboli ani raz choré."
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Liecba MM

Neprečítaný príspevokod Kandy » 11 Júl 2013, 22:52

Teória je to dobrá. Však v lekárni sa už predáva kravské kolostrum na podporu imunity, tak aj mm by sa dalo použiť podobne.
U nás odsaté mlieko nebol schopný nikto zužitkovať, blé. :mrgreen: ani mne a ani manželovi nechutí, však skúšala si si z neho odpiť? Ale tak hlavne, že chutí malému priamo z prsníka, však tak to má byť, nie? ;)
Kandy
 
Príspevky: 186
Registrovaný: 16 Mar 2012, 10:34
Počet detí: 1
1. dieťa: Maťko
Rokov: 12 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Jurko
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 12 dní

Re: Liecba MM

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 12 Júl 2013, 23:06

MM je urcite zdrave pre kazdeho cloveka.Ale len dojca ma sancu sa normalnou cestou k nemu dostat. Dospeli jedinci sa uz zivia normalnou potravou odkial vedia ziskat ziviny sami. Mimochodom, aj moje deti odmietali odsate mlieko...

Viem, ze napr. v Somalsku su skupiny ludi, ktori sa zivia temer vylucne tavym mliekom, sem-tam nejakou kukuricnou kasou, prip. co kde najdu. Jednoducho oni vlastnia stado tiav, a to ich zivi. Samozrejme, ze u nich vyvinuli enzymy na spracovanie mlieka. POdobne ako my, sme aj ako dospeli schopni pit kravske mlieko a vyrobky z neho. Su vsak ludia, ktori tieto enzymy nemaju.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Liecba MM

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 12 Júl 2013, 23:54

Dakujem za odpovede.
Rozsirila som si opat obzory co sa tyka MM. Dopracovala som sa k zaveru, ze aj pre vacsie, uz odkojene deti ba dokonca i dospelych je konzumacia ludskeho MM v podstate uplne prirodzena, v kazdom pripade prirodzenejsia ako to, ze jeden biologicky druh pije mlieko ineho biologickeho druhu (myslim tym clovek kravske). Len je to v sucasnosti nekonvencne. Samozrejmä, ak to niekomu MM vobec chuti.
Ja som to moje mlieko veru chutnala, ked som mala intenzivne odsavacie obdobie pred 2 rokmi a nemohla som vypit viac ako hlt. Ale ja neviem vypit ani kravske mlieko, takze neviem posudit, ze co je nechutnejsie. Potesili ma i tie informacie od Annag, ako to ona detom ponukala. Presne na to som totiz myslela, lenze prave dieta, ktoreho sa to tyka, si vzdy veberie radsej pit ciste mlieko a nie kakao. To az tak nemusi. Ale pokusim sa, mozno to predsa len zachuti viac, ako ciste MM.


Ale cela tato uvaha mala zaujmave pokracovanie.
Zial, nepodarilo sa nam dcerku po domacky uspesne liecit, dehydratacia sa prehlbovala a tak sme sa ocitli na pohotovosti. Taky suchy puntickarsky pan doktor s bielou bradou sa o nas pekne staral, pytal sa i na zdravie ostatnych clenov rodiny. Tak mu vravim, ze i male deti mali hnacku a nesmelo som dodala, ze snad vdaka kojeniu mali ale podstatne lahsi priebeh. Mysliac na pribehy dievcat v paralelnej teme o podpore dojcenia pediatrami, nevedela som, co mozem ocakavat. Tu sa on ku mne prudko otoci a razne mi hovori: "Vy ste ich zachranili! Vyborne. " Bola som prijemne prekvapena jeho ustretovostou, tak som si dovolila este sa priznat k tomu pokusu s odsatym MM. A on nato: "Vyborne, odstriekavajte, alebo odsavajte. Ved jej nic nemoze pomoct viac. Nic lepsieho pre nu nemame." Ani som sa nezmohla na slovo.
A velmi narocny den dostal nakoniec prekvapivo prijemny zaver.

Dieta teda este zdaleka nie je zdrave, ale uz trochu pije a malinko i jedla, tak zajtra opat skusim ponuknut MM.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Liecba MM

Neprečítaný príspevokod Kandy » 13 Júl 2013, 07:35

Tak to si natrafila na super doktora. Ja mám takú iba pediatričku. Všetci ostatní na mňa pozerajú cez prsty, že ešte dojčím. A presne kvôli takýmto chorobám dúfam, že budem čo najdlhšie.
Je mi ľúto, že malá takto skončila. Ja som si myslela, že 5-ročné dieťa už ustojí takéto ochorenie bez nemocnice. :( Držím palce, nech je rýchlo fit!
Kandy
 
Príspevky: 186
Registrovaný: 16 Mar 2012, 10:34
Počet detí: 1
1. dieťa: Maťko
Rokov: 12 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Jurko
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 12 dní


Späť na Rast a zdravie bábätka

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia

cron