Tandemove dojcenie

témy o dojčení detí rôzneho veku, dojčení dvojčiat či počas nového tehotenstva

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 17 Jún 2013, 22:36

Ahojte dievcata uz z domu..Konecne sme zase spolu, aj ked som zistila, ze napriek polihovaniu v nemocnici som sialene znicena..Dnes som si citala vecer prepustaciu spravu a plakala som znova, ako ked som v nemocnici objimala to ubolene rozhorucene telicko nasho maleho, ako ked sa mu uz v nemocnici po prijati velmi pohorsilo a takmer nemohol dychat..Som naozaj stastna, ze sa dal tak rychlo dokopy a vazne baby verim, ze to bolo aj vdaka tomu, ze som bola v nemocnici s nim a takmer stale som ho dojcila. Dnes mi lekarka pri prepusteni povedala, ze take stavy, v akom bol malicky, sa zotavuju aj 10 dni, my sme boli uz na 4. den na dobrej ceste..Tiez mi je jasne, ze bez nemocnice by sme toto proste nedali, neviem, co by sme robili doma, asi by sme skoncili niekde v noci na pohotovosti aj so starsim synom v doprovode, no stastie, ze sme to hned podchytili a sli sme k pediatricke uz po prvej prekaslanej noci.
Starsi zazival tiez krusne chvile, prve dni mu bol velkou oporou tatino, ale kedze vikend chcel manzel stravit s nami v nemocnici, prenechal syna rodicom, s ktorymi siel prvy krat bez nas na chalupu..Jasne, ze cez den sa mu pacilo, ale vecerne uspavanie, rovnako ako nocne precitnutia sa placom dozadoval nas a dnes som sa uz nevedela dockat, aby som uz mohla byt aj s nim..Inak starsi sa po stretnuti dojcil az doma, ked capol zo sedacky a buchol sa a potom na zaspatie..No, dalo nam to zabrat vsetkym, dufam, ze uz budeme v poriadku..Maly ma mat este tak tyzden kludovy rezim, co mu bracek asi neumozni :) ale nejako to zvladneme..
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 17 Jún 2013, 22:38

kinsi, Michalka sa v poslednej dobe uz velmi nedojci. Dojci sa vecer, v noci (niektore noci uz prespi, nie je to ziadna rarita) a rano. Cez den zriedka, mnohe dni si ani nespomenie, len ak je cely den so mnou doma, ze je chora, napriklad. Aj ked sa udrie, uz si mlieko velmi nepyta, staci sa prizriet na bolacku, skomenovat, pofukat a je dobre. Akurat dnes si dost rozbila koleno, tak to riesila par sekundami dojcenia, ale to je naozaj vynimocne.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 17 Jún 2013, 22:43

Miriam, skvele ste to všetko zvládli! Blahoželám k takej rodinke! Nech sa už všetko len na dobré obráti!
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 18 Jún 2013, 00:28

Mam skusenost s prerusenim dojcenia u vsetkych mojich deti - boli starsie ako 1 rok, v dlzke niekolko dni a na max. 2 tyzdne (vacsinou sluzobky). Neboli dojcene tandemovo, takze ak som bola mimo, na udrziavanie tvorby mlieka bolo jedine odstriekavanie, pomoc mensieho dietata nebola.
Scenar bol prakticky vzdy ten isty - dieta sa prvu noc pri muzovi budilo, dalsiu uz nie. Spociatku som mavala doma odstriekane mlieko, ale nechceli ho pit, tak uz som ho potom neuskladnovala. Ani pocas dna mliecko nepytali, nemali odkoho :D . Akonahle som sa po niekolkych dnoch objavila, nabehli na povodny rezim - prisla mama, prislo dojcenie :dojcenie: . Ja som zvykla odstriekavat 2-3 krat denne, ale stalo, ze som aj zabudla. Po navrate - bez akychkolvek podpornych prostriedkov - sa povodna tvorba mlieka vratila za 2-4 dni.

Verim, ze i vas scenar bude velmi podobny :)
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 18 Jún 2013, 14:19

JankaMich, ano zda sa, ze bez problemov nabiehame na predosly rezim, nepocitujem, ze by som mala malo mlieka, starsi si plynule pyta rovnako ako predtym (bolest, uzkost, uspavanie, vstavanie) a malicky trosicka doma polavil z nemocnicneho visenia na prsniku- treba predsa skontrolovat vsetky hracky :) Sranda ale je, ze si v nemocnici uplne navykol brat aj druhy prsnik, ked uz bol na tom lepsie, bola to pre neho priam az sranda, ze toto taci a zakryl mi prsnik a toto ano a odkryval druhy..Dnes rano to zase skusal, ale jemne som ho nasmerovala inam, kedze som sa bala, ze vypije bracekovu rannu davku :)
Klemka, moc moc dakujem za povzbudenie a podporu, velmi dobre mi to padne. Cela ta epizoda s nemocnicou sposobila, ze par blizkych ludi mi v duchu dobre mienenej rady povedalo,ze nam cele to odlucenie len prospeje, lebo sme na seba az prilis naviazani...Vyznelo to, ze cele to materstvo moc prezivam, som prilis zamerana na deti a neviem ich dat od seba aby som si trebars len tak oddychla..Starsi syn mal vraj uz davno byt schopny stravit noc bez rodicov, mali by sme ho navykat, ze je aj bez nas..Stalo sa Vam niekedy niekomu, ze ste sa dopoculi o sebe cosi take ?Existuje podla Vas nieco ako prilisne naviazanie ? Alebo nezdrave naviazanie ? Ma toto niake hranice ?
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod kinsi » 18 Jún 2013, 14:36

Mirka, je super, že ste to takto zvládli! Ja by som sa okolím moc nenechávala znechutiť. Ja síce priamo nič také nepočúvam, ale i tak to od mnohých ľudí cítim...otázky typu "čože? to sa malá ešte naozaj dojčí???" a pod. tiež naznačujú, že nie je všetko podľa dotyčného OK :)
Prílišná naviazanosť asi existuje, ale nie v tomto veku. Dieťa s aktívnym sacím reflexom je určené k naviazanosti k matke, je to prirodzené. Neprirodzené je, keď naviazané nie je, keď bez mihnutia oka ide na víkend ku starkým a pod....aspoň tak to vidím ja.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 18 Jún 2013, 15:08

Miriam, nemáš za čo ;)
K Tvojej otázke, myslím, že bude pre Teba prínosná táto odpoveď z poradne dojčenia http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=792
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 20 Jún 2013, 13:15

Miriam,

v prvom rade blahozela, ze ste opat vsetci v poriadku a pokope.

A k Tvojej otazke, ano, casto som pocula podobne mudre rady i odporucania a myslim, ze sa nimi hemzia aj rozne materske fora. Ale sa k tomu vobec nepriklanam a uz vobec nie vo veku Tvojich deti. Vsetko pride, ked bude na to cas a je dobre nechat nech si to stanovia same deti.
Nikdy nezabudnem na poznamku mojej svokry, ked mala moja starsia dcerka len 8 mesiacov a svokre vadilo, ze sa nevenovala hracke, ktoru jej ukazovala ona, ked sa nad nu sklanala, ale dieta otacalo stale hlavu po miestnosti podla toho, kam som sa pohla. Citujem: To dieta je nezdravo neziaduco naviazane na matku. (vyslovene s rozhorcenim a hnevom)
Neskor, ked videla, ako fungujeme ako rodina, tak to prestalo, ale teraz uz zacinam opat pocuvat narazky na trvanie dojcenia malych deti....
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 20 Jún 2013, 14:53

Dakujem este raz aj Kinsi a Mamamima..Klemka, ten clanok som si precitala, dakujem..napada ma v suvislosti s nim, kedze sa tam vela krat opakuje "dojcene deti" , ci nedojcene deti nebyvaju na matky tiez naviazane ? Ja si myslim, ze dojcenie je urcite najsilnejsim nastrojom vztahovej vazby, ale nie jedinym, takze urcite musia byt aj deti na flasi na svoje matky naviazane do takej miery, ze by tazko zvladali noc, ci uspavanie, alebo aj bolacku bez mamy..Kinsi, mas pravdu, ze tym, co hovoria ostatni sa netreba prilis zaoberat, to, ze su na mna moje deti naviazane povazujem aj za dokaz, ze to co robim, robim spravne. Urcite by bolo velmi zle, keby si dieta v nepritomnosti matky na nu ani nespomenulo, ci keby mu nebolo smutno vo chvilach,kedy citi uzkost. Mna sa ale skor dotlko, ze tu sa jednalo o mna- akoze ja som na deti prilis naviazana..Preto padla ta otazka, ci podla Vas existuje nieco take, ze je matka na svoje deti prilis naviazana. Urcite existuju patologicke vztahy, kedy matka prenasa na svoje deti niake chorobne vzorce spravania, ja ale myslim, v ramci zdraveho naviazania- kde je podla Vas hranica ? Aby som bola konkretna, mna trebars casto "obvinovali" z toho ze to prehanam napriklad koli tomu, ze som deti nechcela dat- na chalupu starsieho pytali uz hadam rok a pol..a podobne...
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod reanda » 20 Jún 2013, 16:21

miriam, podla mna, problem by bol, ak by syn uz sam chcel na tu chalupu ist a ty by si ho nechcela pustit.. pokial sa toho dozaduje len rodina, ale maly zatial nejavi zaujem, tak v tom nic nezdrave nevidim, to je na tebe a synovi, ostatnych do toho nic, kedy ho ty kam pustis
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 20 Jún 2013, 21:57

Mirka, patológiu vieš nájsť úplne všade. Ale bežné nie je, aby bola matka či deti "príliš" naviazané.
Dojčené deti sú iné ako nedojčené. Dojčenie ovplyvňuje to, ako vyzerá vzťah matky a dieťaťa. To neznamená, že nedojčiaca matka nemôže mať pekný vzťah s dieťaťom a naopak, že dojčenie je zárukou toho, že matka je dobrou matkou a nič iné už nemusí riešiť. To je všetko :) Ale je zrejmé, že, ak dieťa nie je dojčené, musia sa hľadať rôzne iné vzorce pre riešenie rôznych situácií - cumlík na utíšenie, ak dieťa nespí s matkou, riešenia toho, čo s opätovným uspatím dieťaťa, a pod. - jednoducho tieto matky musia hľadať iné riešenia a preto aj ich deti reagujú inak a aj ich vzťah je logicky iný.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 20 Jún 2013, 23:48

Suhlasim s Reandou, ze zalezi na tebe a na synovi, ci ho pustis alebo nie.
Mne deti chodili (a chodia) ku starym rodicom na spanie, i ked som ich dojcila. Ten vzorec fungoval viac-menej vzdy rovnako. Dieta sa naviazalo na danu osobu a kedze ja som tam nebola, od nich mliecko nepytalo. Ked sa vratili domov, v dojceni sme pokracovali (samozrejme, bez malej som si musela mliecko odsavat). Ja viem, mne sa to uz lahko pise, najtazsia je ta prva noc - zvladne to dieta ci nie? Osobne si myslim, ze to nezavisi od dojcenia ci nedojcenia, ale skor od povahy dietata. Moja aj najmensia v pohode prespi noc inde, susedovie 8 rocna stale nie.
POdla mna, zvladnut tento pristup, kratkodobe odlucenia od deti, je cestou k prirodzenemu vnimaniu dlhodobeho dojcenia, ktore nas neobmedzuje, ale pomaha. Prirodzeny pristup vychovy hovori o tom, ze dieta sa ma prisposobit nasmu zivotu, nie opacne. Preto malinke babatka nosime v satke a idu s nami vsade - do kina, do cukrarne ci hoci na ples. Preto podobne aj starsie dieta by malo zvladnut, ze mamina s nim nie je stale, ale ma dobru nahradnu starostlivost. A ked sa mamina objavi, dostane od nej co potrebuje, :dojcenie: .
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod kinsi » 21 Jún 2013, 07:48

Súhlasím s tým, že prirodzeny pristup vychovy hovori o tom, ze dieta sa ma prisposobit nasmu zivotu, nie opacne. Ale len do tej miery, dokiaľ sa matka správa ako-tak prirodzene. Z tohto hľadiska mi nepríde vhodné, ak k tomu nie je vážny dovod nechávať dieťa v "dojčenom" (nie dojčenskom :) ) veku dlhodobo (myslím tým cez noc, tak , aby si matka musela odsávať) v opatere inej osoby, lebo toto podľa mňa nie je prirodzené. Uvediem to do extrému - matka žila pred porodom tak, že chodila na týždňovky, bude teda prirodzeným prístupom pre ňu nechávať dieťa v opatere inej osoby a dojčiť dieťa len cez víkendy? Kde je tá hranica? Deň , dva, týždeň? Ja si myslím, že dĺžka odluky by maximálne mala odpovedať dobe, kým sa "preplnia" prsníky, potom je prirodzené pre matku vrátiť sa k dieťaťu a nadojčiť ho :)
Čiže k starkým na chalupu by som videla vhodné dať dieťa v dobe, keď sa toho bude aktívne dožadovať dieťa a matka bude tiež presvedčená, že to bez problémov zvládnu, ako ona, tak dieťa, čiže v podstate až v dobe po prirodzenom odstavení. A tým pádom v konaní Miriam nevidím dokaz neprimeraného naviazania, ale skor prístup krásne fungujúceho vzťahu medzi ňou a synčekami :) Veď starý rodičia si ho ešte veľa užijú o rok, o dva :D ,načo to siliť skor, ako sú všetci pripravení.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 21 Jún 2013, 09:18

Súhlasím s Kinsi a myslím, že najjednoduchšie je v tomto smere vychádzať z toho, ako dobre človek pozná svoje dieťa a potreby všetkých členov rodiny. Niektorej matke môže fungovať, že odíde na pár dní napr. na služobku a príde a dieťa sa dojčí znova, iná vie, že niečo také nie je možné (a bez ohľadu na dojčenie, aj ak dieťa už dojčené nie je, mnohé deti ešte aj potom nie sú schopné zvládnuť noc bez matky).
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 21 Jún 2013, 14:25

Kinsi, absolutny suhlas, uplne si vystihla aj moj nazor. Takto nejako fungujem a presne toto ma zaujimalo, ci to vnimate aj Vy, sem chodiace maminy, podobne. Dalsia vec, ktora je u mna dolezita je aj to, ze viem, ze dieta bez svojej osoby pre vztahovu vazbu nikdy nebude celkom uplne v najvacsej pohodicke, aj ked sa to tak moze zdat. My sme napriklad zakazdym videli, ked bol trebars starsi syn par hodin cez den s mojou mamou, alebo svokrovcami, ze sa akoby odrhol z retaze, ked nas vecer zbadal. Zacal pistat, mrncat, pytat mliecko, plakat a moja mama zakazdym krutila hlavou, ze no toto u mna nerobil, aky bol cely den jak andel..Nech to bolo cimkolvek, ja som si to vysvetlila tak, ze kym bol bezo mna, zadrziaval svoje emocie a ked ma po niekolkych hodinach videl, vypustil to zo seba..
Myslim, ze pokial to nie je skutocne nutne a neodkladne, tak je mozno aj riskantne dieta nechat takto stresovat- na tomto nasom priklade s nemocnicou a chalupou bez rodicov vidim, ze tam stres bol- syn po navrate odmietal svokru, dokonca ju capal rukami, mne povedal, ze chce ist na chalupku ale len s nami..
Presne ako pise Kinsi aj Reanda, dieta raz same dorastie do fazy, kedy bude schopne posudit, ci sa na vylet so starymi rodicmi citi a ci to tak chce a tlacit ho do toho skor, nez je na to pripravene urcite nie je prirodzene.
JankaMich, dakujem za nazor, cenim si ho, aj ked sa s takymto postojom neviem stotoznit. Zrejme naozaj nezalezi len od dojcenia, ale aj od povahy matky, deti a hlavne situacie v akej sa rodina nachadza.
A este by som chcela na zaver, ze vetu o tom, ze deti sa maju prisposobit nam a nie naopak nemam rada, kedze si to v skutocnosti v beznom zivote naozaj neviem predstavi.. Ak by sme sa mali podla takeho nazoru stopercentne riadit, to by tie deti mali asi tak 50% sancu, ze sa doziju 2 rokov :) Ja som skor vzala za svoje, ze teraz mame male deti a nase potreby musia ist bokom..
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 21 Jún 2013, 22:28

Miriam,

chovanie, ktore mal Tvoj syncek po niekolkohodinovom odluceni som opakovane pozorovala u nasej najmensej. Ked boli deti v starostlivosti starych rodicov, niekedy stacilo 30 min, max 1,5 hodiny, bolo zdanlivo vsetko v poriadku. Ked som sa objavila, tak najmensia aj 10 - 15 minut vkuse plakala, mrncala, dalsich 30 minut sa ukludnovala na prsniku a asi uistovala, ze uz nikam nejdem. Ja som to chapala tak, ze sa vystazovala so vsetkym, co sa jej mozno za ten cas nepacilo a obrblala ma, ze som si dovolila ist prec.
Nasa najstarsia prve 3 noci u starych rodicov stravila, ke dovrsila 4 roky a do poslednej chvile sme boli nastaveni na to, ze ak si to rozmysli, ostava s nami. Vo veku Tvojich deti by som nad touto moznostou ani neuvazovala.
Takze ak si dako patologicky naviazana, tak mam tu istu diagnozu. :D Ale moc choro sa necitim.

Ale myslim, ze okrem matky a dietata to moze suvisiet i s tou osobou, ktora by ho potencialne za matkinej nepritomnosti mohla opatrovat. Ak je to stara mama, ktoru dieta stretava denne, byva na vedlajsej ulici a je integralnou sucastou starostlivosti o deti v rodine a sucastou kazdodenneho diania, tak by som i ocakavala, ze vsetci v tomto trojuholniku by s nocou bez mamky nemali problem i v nizsom veku, ako to napr. bolo u nas. (Kde je stary rodic host kazde 2-3 mesiace).
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 22 Jún 2013, 00:04

Co som citala, vraj v Mongolsku, pokial dojciaca matka niekam cestuje bez svojho dietata (ze dojcenie je tam normalne i do 6rokov), nema problem svoj preplneny prsnik ponuknut inemu dietatu v jej blizkosti :o .
Velmi zaujimave aj o tejto teme bolo v knihe Nase deti nase svety, kde porovnali, ake rozne vzorce starostlivosti a dojcenia vo svete su. Dojci sa v prirodnych kmenoch, ale i v civilizovanom svete. A vsade sa tomu dojcenie prisposobuje. Vraj su kmene, kde babatko od narodenia putuje z naruce do naruce, od prsnika ku prsniku, pricom v jednom naruci ci na jednom prsniku sa moze zdrzat niekedy i len 15minut. Takymto sposobom ma kmen zabezpecene, ze o babo je postarene vzdy, aj keby sa matke volaco stalo. (A urcite sa vyhnu potrebe UM ;) v pripade nedostatku mlieka). V minulosti u nas boli dojky beznou normou u bohatsich ludi, vo Francuzsku i u chodbnejsich .
Ako som uviedla, o praxi s odlucenim sa pise lahko, realizuje sa urcite spociatku omnoho tazsie. MOje prve odlucenie bolo tusim na dve noci a mala mala asi rok a pol. A bola som podobne ako Miriam cely cas ako na ihlach. Vacsina tych dalsich odluceni bola tiez tak na 2-3 dni, ale stalo i tyzden a raz dva tyzdne. Urcite to nebolo pravidelne kazdy mesiac, ale tak raz za stvrtrok. S najmladsou som bola doma najdlhsie a tam u prvemu prespatiu u starej mamy bolo az nieco po druhom roku. Ked som bola na sluzobke, tak boli doma s tatinom, pre nich znamom prostredi. Staru mamu maju radi, ani tam nemali problem.

Poznam mamicky, co svoje dieta odstavili prave kvoli sluzobkam, kvoli stahovaniu, kvoli pobytu v nemocnici - lebo museli byt mimo dietata zopar dni a prakticky nevedeli o tom, ze v dojceni sa da i pokracovat. Moj prispevok pisem na povzbudenie toho, ze naozaj nie je vacsi technicky problem pokracovat v dojceni po odluceni. Jedna vec je technicka stranka, druha emocna - samozrejme, ak mamicka citi, ze nechce, aby dieta bolo odlucene, je to vylucne na nej - ona najlepsie svoje dieta pozna. Z mojho pohladu v tomto pripade nezalezi az tak na tom, ci je dieta dojcene alebo nedojcene - aj nedojcene dieta nemusi vediet zvladnut noc mimo. Ako som pisala, 8rocne dievcatko od susedov toto napr. este nedokaze a je to uplne normalne dieta, dojcene 2 roky, nosene, spavali spolu.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod shira » 24 Jún 2013, 23:15

no, tak teraz si pripadám nejako divne, že mi nevadí, dokonca dobre padne, ak malý prespáva z piatka na sobotu alebo zo soboty na nedeľu u svokry. Bežne ho tam nechávame do popoludnia nasledujúceho dňa ... so svokrou majú veľmi pekný vzťah, spolu spia, spolu nakupujú, varia, hrajú sa... fungujeme takto cca od 2 rokov, čo začal spoľahlivo prespávať noc. keď si pre neho prídeme, nechce sa ani dojčiť, ani nerobí scény, skor mi natešene svojim sposobom poukazuje a zreferuje, ako strávil čas :D :D
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod reanda » 26 Jún 2013, 13:39

teda poviem vam, nedoslo mi, ze ten tandem moze byt takyto "zabijak" :? .. ani nevladzem napisat viac :mrgreen:
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 29 Jún 2013, 22:51

Kinsi,

nedavno si sa pytala na skusenosti s priberanim starsieho dietatka pri tandeme. Pri prezerani mamilackej stranky som natrafila na tuto reportaz. Okolo 50. tej minuty hovori o podobnych skusenostiach Veronika. (Velmi sa mi ta cela relacia pacila, okrem ineho aj preto, lebo som konecne priradila tvare k autorkam clankov, ktore uz dlho sledujem)
Prepac, ak Ti je to uz zname, len som si na Teba v tej suvislosti spomenula.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 29 Jún 2013, 23:06

Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 29 Jún 2013, 23:39

Áno, Veronikina Esterka pribrala tuším 2 kilá za dva mesiace výlučného dojčenia po pôrode mladšieho synčeka (mala vtedy 2,5 roka). Teraz má 5 rokov, papá všetko a už pár týždňov sa ani nedojčí.
Je to pomerne bežné a ak ide o prechodné obdobie, nie je potrebné to nijako riešiť.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod kinsi » 01 Júl 2013, 13:42

Dakujem za link, urcite si pozriem,len mam pokazeny pocitac, idem len cez mobil a ten to akosi nechce prehrat. Nasa asi pribrala viac ako 2kg,ale uz neviem presne,celkovo zatial za toho pol roka asi 4 na dnesnich 17,co asi zase nie je az tak moc. Maly ma uz tiez 11,takze asi maju proste dane byt velky,aj ked my,rodicia moc tazky nie sme,ja zhruba 59 a priatel ma 76.
Viem,ze to tu Klemka uz opakovane pisala,ze nie je dobre prsniky delit medzi deti,ale ja z toho akosi neviem vystupit.Obcas sa mi podari vymenit,ale to tak raz za tyzden a aj to so stresom. Ostatne tandemacky to robite ako? U nas stale plati,ze castejsie sa dojci mala, i ked uz sa parkrat stalo, ze sa dojcil 2x po sebe maly,bez toho aby medzitym papala mala, ale to je vynimka velka, cize ak by som aj chcela dat malemu vzdy plnsi, vynde mu to ten jeho.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod quaxi » 01 Júl 2013, 14:24

kinsi, ved tvoje deti vazia tolko co moje :mrgreen: mladsia 11, starsi trochu pod 17. Len maju trosku iny vek :-)
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 01 Júl 2013, 14:40

Kinsi,

to s pridelovanim prsnikom detom sa mi postupne menilo. Stav, krory mas teraz nie je definitivny. Iste obdobie fungovali cez den kazdy na svojom prsniku, preto som napr. snazila v noci im prsniky vymenit. Ked boli prispati, boli menej vyberavi. Teraz maju napr. zadefinovane prsniky tak na 80 %. Obaja vedia, ktory prsnik je Dankov a kt. Paulinkin, ale su ochotni pit aj z opacneho. V noci maju kazdy svoj uz stabilne.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

PredchádzajúciĎalší

Späť na Dojčenie v tehotenstve , tandemové dojčenie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia

cron