26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

diskusia o zdraví, chorobách, raste a vývoji bábätka

26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod kuckac » 15 Máj 2013, 18:05

Milé maminky,môj syn má 2 roky, 2 mesiace a necelých 11 kg, nechce jedávať žiadnu váru, malilinko ovocia - nie všetkého, zeleninu tiež žiadnu,nič, len pudingový dezertík a materské mlieko na požiadanie. Lekár nás už volal na preváženie a vyzerá to, že sa začne perepúť s vyšetreniami prečo nepapá atď, na čo sa vôbec neteším. Jednoznačnou pomocou by vraj bolo odstavenie! Na radu gastroentrologičky som s tým včera začala. Je to pre mňa ťažšie asi ako pre neho, i keď viem, že pre neho je to ťažké tiež. Veľmi to prežívam, ale aby bol zdravý, dobre prospieval, aby pribral a aby sa správne vyvíjal je pre mňa prvoradé a tak som na to pristúpila. Zaujímalo by ma, či má niekto podobný problém a či odstavenie naozaj pomohlo k "rozpapaniu sa". eAk by to mala byť zbytočná obeta, bolo by to pre mňa veľkým sklamaním. A vlastne všetky tie vyšetrenia - no ak by sa tomu dalo predísť, že sa rozje a priberie, tak by to hádam stálo za to. Ak by ste mi poradili dojčiť ďalej, znamenalo by to teraz, že som ho už 36 hodín zbytočne trápila. :-(
kuckac
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 15 Máj 2013, 17:56
Počet detí: 2
1. dieťa: dievča
Rokov: 19 rokov, 1 mesiac, 19 dní
2. dieťa: chlapec
Rokov: 13 rokov, 21 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod kinsi » 15 Máj 2013, 18:35

Kuckac, ja nie som poradkyňa, takže Ti poradím len mojou osobnou skúsenosťou - mám dcérku, ktorá má 2r a 10mesiacov. Nikdy mi okrem mm moc nejedla - tak to bolo až do mojho otehotnenia v jej 20tich mesiacoch. Do tej doby krásne priberala, rástla, bola vždy skor nadpriemerná, vysoká. Potom v mojom tehotenstve mi mliečka ubudlo a malá skutočne začala oveľa viac jesť - takmer všetko, nevyberala, ale váhou stála skoro celé tehotenstvo, najma posl.6mesiacov, keď sa už dojčila minimálne. Po narodení malého sa opať rozdojčila a dodnes je jej strava tvorená z vačšiny (niekedy takmer výlučne) mm a za pať mesiacov, čo je malý na svete pribrala asi 3kg, na dnešných 16kg...Čiže myslím si, že ak odstavíš, malý zákonite začne viac jesť, lenže isto to nepovedie k nejakému lepšiemu rastu, či priberaniu nakoľko nijaká strava nebude pre neho výživnejšia a ľahšie stráviteľnejšia ako mm...Čiže ja by som asi, napriek tomu, že malý sa zdá byť podľa našej spoločnosti už na dojčenie "starý" skor skúsila zvýšiť príjem mm zintenzívnením dojčenia.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod kinsi » 15 Máj 2013, 18:38

a ďaľšia vec je tá, aké má malý predispozície? Myslím váha a výška rodičov? Prestal Vám priberať náhle, alebo je menší od narodenia? Ako sa jeho váha chová v percentilových grafoch?
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod artemis » 15 Máj 2013, 18:58

Ahoj kuckac, ja tiež nie som žiadna poradkyňa, ale to čo si napísala nedá sa mi sedliackym rozumom pochopiť tie pohnútky Tvojich lekárov. Mne to pripadá, akoby nemali čo robiť a potrebujú si vykazovať činnosť aby dostali peniaze od poisťovne. Veď 11 kg nie je žiadna tragédia a keď Vám tak pekne išlo kojenie - nechápem čo to gastroenterologička zahlásila. Proste mne stojí rozum že s 2ročným chlapčekom by som sa mala vôbec terigať po takýchto špecialistoch keď mu nič prakticky nie je.

Nechcem to tu opakovať, ale musím, my sme ku lekárovi chodili na prehliadky do 3 rokov, ale v živote nás neotravoval s rečami, že prečo nepapá. Potom sme chodili len keď bola chorá aj to až keď bola teplota nad 39...bežné ochorenia to ani nemá význam, veď človek sám vie čo treba...u lekára v čakárni ešte skôr horšie ochorie...ale k veci: k jedeniu - proste ja som za tie roky odpozorovala, že deti jedia tak akoby na etapy, majú obdobia keď žerú ako prasatá a potom obdobia že človek sa čuduje z čoho to dieťa žije keď poriadne nič neje...ale v takomto veku 2 rokov a mať pomaly absolvovaných špecialistov čo potrebujú starí zničení ľudia...normálne mi rozum stojí.

Moja dcéra nezjedla žiadnu zeleninu, ovocie ani mäso do 6 rokov veku a neriešila som. Celých 6 rokov pila len mlieko, 2 druhy mixovanej stravy HIPP, od 4-5 rokov (dovtedy len mixované) jedla navyše ešte ryžu a cestoviny a pár vecí čo porátam na prstoch jednej ruky. A nijako ju to nepoškodilo. Je zdravá a výborná žiačka. Teraz keď začala chodiť do školy, tak už skúšame všeličo, je ochotná vyskúšať chute, napríklad zje banán, jahody. Mäso kuracie a podobne. Ale žeby zjedla paradajku, papriku, cukety a iné to nehrozí...Nehrozí ani, že by niečo zjedla v škole na obed...nosí si vlastné...už boli náznaky a reči...že má studený obed...tak som preventívne urobila nenápadnú prednášku zopár ľuďom v škole o najnovších vedeckých poznatkoch, že nezáleží na teplote jedla, ale na kvalite. A je pokoj. Uvidíme dokedy.

Ja na Tvojom mieste kuckac by som povedala pánovi doktorovi, že nech ukáže tie tabuľky podľa ktorých usudzuje že je Tvoje dieťa váhou patologické´a taaaaaaaak mimo normy, že je to na tie vyšetrenie, ktoré, mimochodom, máš právo aj odmietnuť, máš právo vyhľadať i iného lekára a poradiť sa s ním.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod lenkaa » 15 Máj 2013, 19:19

Ahoj Kuckac, Tiez niesom poradkyna ale neda mi nekomentovat, mame podobne vahove kategorie deticiek a maju aj podobny apetit. Moj syn ma 28 mesiacov a mam pocit, ze do 2 rokoch zil iba na MM. Váži 11,4kg meria 89cm. Nieje to žiaden papkáč. Neje vobec ranajky. Na obed mi dnes zjedol 8 lyžíc šošovicovej polievky aj to len preto, že to je asi jeho jediná polievka ktorú ma rád. ( ok este dá slepaci vývar od babičky tiez par lyžíc) Okrem toho si dnes lízol pár krát z doma vyrobeneho nanuku (vytlacene pomarance, nastruhane kiwi, hruska stevia. Vypil asi 3 hlty vody. A ako ho poznam na veceru si vypýta doma pecenu spaldovú zemlu z kvásku, z ktorej si hryzne 3 krat. Mozno este bude zuzlat mrkvu ale vela z nej neda. Mam kamosku ktorá odstavovala z tohoto dovodu, syncek sa jej nerozjedol a prisiel aj vlastne prijem o mm. Toto vidiet na vlastne oci mi velmi pomohlo, pretoze som si uvedomila, ze odstavenie neznamena, ze sa automaticky dieta rozpapa. Co nam velmi pomohlo aj s týmto ubohým jedením je:
Nekomentovanie toho ako Tobiáš malo je, nestažovanie sa kamaratkam a rodinným príslusníkom ako nechce jest pred nim samotným.
Nenútenie do jedla.
Hry spojene s jedlom. Napríklad:
* Na pitný režim ... Dat dietatu dostupný keramický dzbanik z ikejky za 2e s vodou a skleneným poharom na tácke aby si mohol kedykolvek sam naliat. Zdoraznujem keramický a sklenený, pretože ozajstne materialy su ovela lakavejsie pre dieta ako tie plastove!
* Krájanie, banán ( drevený nožik na natieranie masla)
Napichovanie ovocia na sparadlo
* Krajanie listkoveho cesta pizza nozikom, struhanie syra s pomocou gumicky ( aby si neporezal prsty) natieranie vajca na listkove cesto a sypanie semiacok na to alebo syra.
Valsekovanie kysnuteho cesta alebo cestovinoveho cesta (cesto deti zboznuju)
* Rozne miesanie, spolupráca pri hrncekových kolacoch
Super vec je vlastný suflik v kuchynke s riadikom a vareskou ( k tomu krepový papier na miesanie)
Na nizsom stoliku ma este dostupne vzdy semiacka alebo vie kde sa nachadzaju v kuchynke pohankove chrumky a aj tam dociahne.
Podstatne je aby si ho zapajala do varenia v kuchyni.
Velmi doležité stolovanie. Jeme za malým stolíkom cela rodina.
Pred jedenim sa ho pýtam, ci mu mam naložit ak nie naložím si sama a poprípade mu dam odomna ked ma zaujem. Aj dnes tu sosovicu vlastne jedol z mojho taniera a to somnou nerad jedava. Rad je s tatinkom, k nemu chodí pýtat, ked tak lyžicky, alebo poprípade so starším bratrancom ktoreho uplne obdivuje a uznava ale je s ním iba raz za dva týzdne.
Je velka pravdepodobnost, ze tvojmu dietatu vobec nic nieje, len je proste utlejší než ostatní. Netrpel týmto nejedením aj tvoj partner ked bol malý. Moj muž ano( jeho mama mala v prvej triede 15kg a musela ist koli tomu na liecenie) Moj muž velmi trpel tým, že ho do jedla v detsve nutili a ani to sustavne komentovanie nieje prijemne. Preto mi je vlastne aj moj muz velkou oporou i ked tlak okolia i svokry, kt. si tým sama presla veľký. Ja i mmoj muz veríme, ze dieta ma istý pud sebazáchovy a keby bolo hladne tak sa naje. Mojmu dietatu jedlo nukame. Zla situacia je, ked je dieta hladne a jest nedostane a verim, ze toto vas prípad nieje.
Sorry za chyby, písem v rychlosti. Ked ma este nieco napadne napisem.
Odobratie cici nic nevyriesi, pretoze cici nieje len o príjme jedla a tekutin. :dojcenie: = VZTAH
lenkaa
 
Príspevky: 340
Registrovaný: 11 Aug 2011, 11:59
Počet detí: 1
1. dieťa: syncek prvorodený
Rokov: 13 rokov, 2 mesiace, 24 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod lenkaa » 15 Máj 2013, 19:36

a este nieco som sa chcela opytat...ako casto ste sa :dojcenie: ?
lenkaa
 
Príspevky: 340
Registrovaný: 11 Aug 2011, 11:59
Počet detí: 1
1. dieťa: syncek prvorodený
Rokov: 13 rokov, 2 mesiace, 24 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod Klemka » 15 Máj 2013, 19:43

Odstavenie vezme dieťaťu to, čo celú situáciu zachraňuje - zdroj výživovo cenného materského mlieka. Odstavenie nespôsobí, že dieťa začne jesť lepšie, pri niektorých deťoch práve naopak. Situáciu jednoznačne treba riešiť, je potrebné vyhľadať odborníkov. Riešenie však nemá zahŕňať odstavenie, naopak, v týchto situáciách často pomôže zvýšiť tvorbu mlieka. Je dobré sa obrátiť osobne na poradkyňu pri dojčení http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Podobné otázky sú riešené v poradni dojčenia o. z. MAMILA:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=935
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=340
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod mia » 15 Máj 2013, 19:45

ahoj, myslim, ze nase deti su na tom uplne rovnako... dcerka ma 27 mesiacov a necelych 11 kg a 90 cm... vacsinu dna si pyta iba mm, na ranajky nezje nic, desiata suchy rozok / zemla, obed par lyzic polievky (asi tak 5), olovrant 3 kukuricne chrumky, ktore si sama vypyta a vecera uhorka (cerstva, asi tak tretina salatovej uhorky). podla mna zje uplne minimum, a cudujem sa, ze vlastne nechudne, kedze je cely den v pohybe, stale skace, beha, lieta na odrazadle a pod... boli casy, ked som sa nejedenim naozaj trapila, ale uz som to hodila za hlavu a dr. to urcite nevesiam na nos, pretoze ako si sama napisala - poslala by nas len na zbytocne vysetrenia. ak by som mala samozrejme podozrenie, ze jej nieco chyba, ze je chora a pod, tak by som to riesila, ale nemam momentalne ten pocit a ani manzel ho nema. od kedy sa narodila sme este neboli chori - ak neratam sopliky, ktore sme mali 2x za 2 roky...
mia
 
Príspevky: 67
Registrovaný: 26 Apr 2011, 19:40
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 21 dní
Rokov: 9 rokov, 3 mesiace, 18 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod kuckac » 15 Máj 2013, 20:41

No dievčatá doplním teda informácie, ktoré som na začiatku nedala - narodil sa 3550 g a 50 cm, v súčasnosti má 26 mesiacov a má asi 10,5 kg a 90 cm. Nevyznám sa v tabuľkách, nikdy som žiadne nevidela, neviem posúdiť, ako na tom vlastne je. Len doktor povedal, že na hranici a ja som v obavách, že v MM už nedostáva všetko potrebné, keď neje žiadne mäso napríklad. Čo sa týka predispozícií, manžel vraj bol ako dieťa preberavý, ale svokra si nepamätá na prípadnú podváhu a v tej dobe vraj nikto nič neriešil.
Všetko čo píšete, mi znie logicky. Veľmi si pripadám teraz hlúpo, že som včera začala a najskôr nenapísala. Teraz si neviem predstaviť, čo urobiť, veď ho úplne popletiem a keď bude treba naozaj odstaviť, tak sa mi to už nepodarí..?? a ešte doplním, že od septembra by mal ísť do MŠ a ja do práce, takže osamostatnenie by prospelo. Ja by som si to v ideálnom prípade predstavovala tak, že sa kojíme večer pred spaním a možno ráno:-) Inak neviem či mu ide naozaj o moje mlieko, alebo len proste prsník, pretože som si odstriekala mlieko včera dnes, trošku, do pohárika, aby som si uľavila a ponúkla som mu to vypiť a nechcel to, za to smotanku takú čo je do kávy si dá!
Ešte sa ma niekto pýtal na častosť kojenia - kojím ho na požiadanie, cez deň veľa veľa, v noci už nie, len cca od 5,00 až do 8,00 lebo sa mu pokazili zubky, tak sme nočné kojenie obmedzili a podarilo sa, tak som aj rada. Keď je chorý, tak áno. Inak ale chorý vážne nebýva, najvážnejšie mal začínajúcu angínu a ako na tom v skutočnosti je neviem, krv mu nikdy nebrali, to sa len na neho všetko chystá, ak trošku nepriberie. Fakt neviem ako je to s tabuľkami v tomto veku.
Ja sa teraz fakt bojím, mám tendenciu obviňovať sa a budem mať asi už tak či tak pocit, že som to zbabrala, už vidím tie reakcie okolia...:-(
Manžel bol najprv proti, on si myslí, že malý je ok a všetci všetko moc riešime, ale keď už som začala, povedal, že by bolo nefér, aby som to teraz nejak menila a stopla a začala vymýšľať, keď už sme sa na to dali a ide to, mala by som asi vydržať, šak predsa má už 26 mesiacov.
kuckac
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 15 Máj 2013, 17:56
Počet detí: 2
1. dieťa: dievča
Rokov: 19 rokov, 1 mesiac, 19 dní
2. dieťa: chlapec
Rokov: 13 rokov, 21 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod kinsi » 15 Máj 2013, 20:53

Kuckac - ak bude na odstavenie nachystaný, tak mu už nebudeš musieť nič vysvetlovať. Ja by som sa na Tvojom mieste k dojčemniu vrátila - nechaj to na prírodu a čo sa týka malého, príde mi viac nefér ho predčasne odstaviť, ako teraz mu po 2 dňoch dojčenie ponúknuť - je malý 2r a pár mesiacov, nebude nad tým špekulovať.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod lenkaa » 15 Máj 2013, 21:01

Ja by som mu dala cicik, toto tvoj drobec nebude riešit, že či si dodržala slovo alebo niečo v tom zmysle. Ked pojde do školky medzi detmi mu cici chybat určite nebude. A tebe po prichode z práce dobre padne, ked si snim budes musiet na chvilku sadnut nech si da :dojcenie: Potrebuje ta. Potrebuje :dojcenie: to su prenho istoty! Nestažuj si to. Nekomplikuj si to. Neukracujte sa o tie krasne chvilky, coskoro aj tak prirodzene odzneju a bude ti luto. Vychutnavaj vzajomnu blizkost!
lenkaa
 
Príspevky: 340
Registrovaný: 11 Aug 2011, 11:59
Počet detí: 1
1. dieťa: syncek prvorodený
Rokov: 13 rokov, 2 mesiace, 24 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod kuckac » 15 Máj 2013, 21:16

Dievčatá ja budem asi každému za blázna - ale asi máte pravdu! Viem, že aj moje dobré kamošky si teraz poklopkajú po čele - ale muž nakoniec povedal, tak mu daj, keď múdre hlavy radia a ja som rozmýšľala ako to urobím, ako mu dám, keď som mu doteraz bránila lebo odvčera som mu rozprávala, že je pokazené.A vyriešil to môj syn - prišiel za mnou a povedal "mlieko" a ja som povedala toto? a on "áno, neni pokazené, dobré je":-)A bolo! Ešte by som sa chcela opýtať, ak mi viete poradiť - kde si viem pozrieť nejaké tie veľkostné tabuľky, aby som prípadne vedela pozrieť, ako na tom vlastne sme a podľa vás odber krvi mám odmietnuť, alebo nech mu teda spravia, aby sme vedeli, ako na tom sme. Dá sa dať niekde spraviť aj rozbor MM? ďakujem vám Katka
kuckac
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 15 Máj 2013, 17:56
Počet detí: 2
1. dieťa: dievča
Rokov: 19 rokov, 1 mesiac, 19 dní
2. dieťa: chlapec
Rokov: 13 rokov, 21 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 15 Máj 2013, 21:28

Kuckac,


K rozmerom tvojho syna.
rozmery mojich deti, ktore ako vidis vo vizitke su len o par dni posunute oproti tvojmu:
Dievcatko: 84 cm, 10,8 kg
Chlapcek: 86 cm, 11,5 kg
Moja pediatricka skonstatuje, ze su mensi, stale rovnako mensi a ani slovo dalej. Zdravi, prospievaju. Aj moje prve dieta bolo vzdy najmensie z rovesnikov.
Vramci percentilovych grafov su obaja v norme, drzia sa stabilne svojej dolnej hranice. Pozrela som si to teraz v ich knizockach. Aj tvoj je v normalnom rozmedzi, ma hmotnost dokonca nad 3. percentilom, vysku uplne priemernu. Otazka je, co uz polozila Kinsi, ci je to tak stale. Ci bol v priebehu kontrol vzdy trosku lahsi. Ak ano, netreba sa toho obavat. Ale ak by pokles nastal prudko, bolo by treba hladat pricinu.

K nejedeniu:
Ja som si myslela, ze moji jedia pomerne malo a zle, ale podla toho, co tu dievcata prave popisali, sa mozem aj ja ukludnit, ze nie sme daki vynimocni.
V blizkej rodine a medzi priatelmi mam 3 deti, ktore boli rovnako male a zle jedli. Neboli uz kojeni vo veku tvojho synceka a mamicky hodiny bojovali s 3 lyzickami. Myslim, ze by boli dali vela za to, keby si mohli jednoducho dieta dat k prsniku a upokojit oboch, nemat existencne obavy.

Co sa tyka tvojho rozhodnutia:
Malo by byt v prvom rade v prospech dietata, nie pediatra, nie ocinka, nie svokry. Kojenie Tvojmu dietatu v tomto veku neublizuje, prave naopak. To, ze si sa ozvala, az ked uz si zacala odkojovaci proces svedci v to, ze s tym nie si vnutorne uzrozumena a mas pochybnosti. Velakrat ludia prehodnocuju svoje rozhodnutia, ty mas este stale sancu ho zmenit bez toho, aby to pre kohokolvek malo dake negativne dosledky.
Nedavno mi JankaMich a Kemka odpisali na pripadnu prestavku v kojeni deti v nasom veku, ze kojenie je uz ukotvene, aj prestavka typu vikendoveho vyletu mamicky nemusi znamenat odkojenie. Z tohot pohladu 36 hodinova prestavka nic neznamena, dieta nebude popletene.

Je len malo veci, co by som v svojom zivote vazne chcela zmenit a uz sa to nikdy nebude dat. Jednym z nich je predcasne odkojenie mojej velkej dcerky.

Kuckac, drzim Vam palce, zelam vsetko dobre.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod Klemka » 15 Máj 2013, 21:47

Hmotnostné tabuľky je možné vyhodnotiť, ale malo by to byť uskutočnené súčasne s vyhodnotením dojčenia, toho, ako sa dojčenie vyvíjalo posledné mesiace a ďalších faktorov. Bolo by najlepšie toto riešiť s poradkyňou osobne.
Či odmietnuť odber krvi nespadá do kompetencie poradkyne pri dojčení. Ak dieťa skutočne nejedáva takmer žiadnu tuhú stravu a pritom je naozaj dobre a výdatne dojčené, stálo by za to sa poradiť s výživovými odborníkmi, ktorí nebudú ako príčinu vidieť dojčenie, pretože to príčinou skutočne nemá prečo byť.
Rozbor materského mlieka nemá zmysel. Okrem toho, že zložky ako napr. obsah tuku v MM sú konštantné a nedajú sa navýšiť nijako stravou matky a inými opatreniami, materské mlieko je šité na mieru každého dieťaťa, je jedinečnou tekutinou presne podľa potrieb dieťaťa, tu skutočne nemá zmysel pátrať po príčine.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod kuckac » 15 Máj 2013, 22:08

Ale kto sú tí výživoví odborníci,keď gastroentrologička poradí odstaviť, sú nejakí iní odborníci než lekári, ktorí sú v tomto kompetentní poradiť?
kuckac
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 15 Máj 2013, 17:56
Počet detí: 2
1. dieťa: dievča
Rokov: 19 rokov, 1 mesiac, 19 dní
2. dieťa: chlapec
Rokov: 13 rokov, 21 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod Klemka » 15 Máj 2013, 22:34

Neviem, treba hľadať, bohužiaľ...
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 15 Máj 2013, 23:16

Kuckac,

Ak sa v tom chces prplat, tak je viacero ceskych stranok, na ktorych su tie grafy. Norma je medzi 3. a 97. percentilom, vramci toho sa este rozlisuje vyssi a nizssi priemer, preto zvacsa tych vela ciarok. Pre teba moze byt dolezite, ze nelezite pod 3. percentilom. Ale podstatny je aj dlhodoby priebeh rastovej krivky, podozrivy je napriklad prudky zlom.

http://www.detskyrust.cz/detskyrust/con ... _grafy.php
http://www.szu.cz/uploads/documents/czz ... 0_100h.pdf

ak Ti to nestaci, daj si do googlu: rastove grafy kojenec.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 15 Máj 2013, 23:24

Kuckac, myslim, ze by pomohlo, keby si mohla dat info o priebehu hmotnosti. Podstatne je totiz zistit, ci je v nizsej norme (3ti percentil) stale, alebo doslo k nejakemu poklesu.
Ak naozaj doslo k poklesu, tak v tom pripade je dobre, ze na riesenie priberania mas velkeho pomocnika - svoje mliecko. To je nieco, na co sa naozaj mozes spolahnut, ze bude papat vzdym aj ked ho bude viac . Ak je treba zvysit jeho prijem, tak ako Klemka pisala, treba sa poradit s poradkynou. Ak odstavis, tak ako ti vlastne vsetci pisali, ze prides o jedinu istotu ktoru mas.
Mimochodom, ako prve z opatreni by som zaviedla opatovne nocne dojcenie. V noci je najlepsia tvorba mlieka a obava z pokazenia zubkov nie je na mieste. Aj tu na fore aj na poradni je o tom vela pisane (verim ze sikovnejsie sem pridaju linky)
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 16 Máj 2013, 00:08

Ad vysetrenia:
rozhodnutie je na Tebe, lekar moze len odporucat.
Psychicky tlak na matku choreho dietata je obrovsky. (Aj potencialne choreho dietata.) Spominam si, ze sme raz mali alarm este pri 1. dcerke, ked mala 6 mesiacov, lebo mala hnacky a opakovane krv v plienkach. Po serii zakladnych odberov, ktore sice znamenali asi 3 minuty zuriveho placu, vysli ale v poriadku, som sa velmi ukludnila. Aj manzelovi viditelne odlahlo a obaja sme zacali byt konstruktivni, miesto len vystraseni.
Nema to byt rada v zmysle: dajte sa povysetrovat. Chcem len poukazat na to, ze rozmer tych vysetreni moze byt vacsi ako len vecny, a sice pre ustrachanu zneistenu matku i emocionalny a moze jej poskytnut i istotu.
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod zigi » 16 Máj 2013, 01:03

Kuckac,

moja dcerka ma 2 roky a tiez 11 kg. Klesli sme v percentiloch dost vyrazne a napriek tomu ma pediatricka pochvalila, ze stale dojcim a ze vaha je dobra, aj ked som sa stazovala, ze mi mala nechce jest. Povedala mi, ze to nevadi, ked dojcim a ze sa jedneho dna rozje. Celkovo mi postoj lekarov k dojceniu pride velmi subjektivny a naozaj zavisi od toho na koho natrafis. To iste sa tyka aj zubkov. Dcerka ma pokazene predne zubky, pediatricka kazala zrusit nocne dojcenie, zubarka mi naopak povedala, ze to urcite nevadi :mrgreen: som si ista, ze keby som sa pytala dalej, tak sa mi obidve skupiny za aj proti rozrastu.

Ale ine som Ti chcela napisat. Mne pediatricka poradila Cebion multi 2x na zvysenie chuti do jedla....iste, su to synteticke vitaminy, ale skusila som ich a pravdupovediac jeme trosku lepsie. Podobnu skusenost maju aj moje dve susedky, ktore mali problemy s jedenim. Ja davam len tretinovu davku a asi to staci. V kazdom pripade ak nie si vnutorne presvedcena o odstaveni urcite to nerob. Skor by som hladala sposoby ako jedenie zatraktivnit. Ja som nase nejedenie tiez riesila tu na fore, velmi mi pomohli rady od lenkaa. Okrem toho sa mi podarilo najst asi tri jedla, ktore dcerke viac menej chutia, takze robim hlavne tie dokola a velmi neexperimentujem. Som rada, ze aspon nieco zje. Resp. mam vzdy aj to v zalohe, co viem, ze mi zje, ak by nechcela nic ine. Okrem toho sa vela stretavame s inymi detickami a mamickami a spolocne stolujeme, co je obrovsky tahak, lebo niekedy sa doslova pretekaju v tom, kto viac zje a vypije....samozrejme, ze sa to nepodari vzdy, musia mat na to naladu a asi musia byt hladni ;)

Drzim palce, nech sa spravne rozhodnes a nech to dobre dopadne :goodjob:
zigi
 
Príspevky: 267
Registrovaný: 05 Jún 2011, 17:55
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: Maťko
Rokov: 6 rokov, 9 mesiacov, 27 dní

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod Klemka » 16 Máj 2013, 07:44

Určite by som odporúčala pozrieť sa na dojčenie spolu s poradkyňou. Toto je základ, od ktorého sa je potrebné odpichnúť. Kopírujem Ti k tomu informácie od svetovo uznávaného odborníka na dojčenie a odborného garanta poradkýň pri dojčení MAMILY:
"Dostávam veľa emailov o dojčených deťoch, ktoré po 6. mesiaci nepriberajú dostatočne. Tieto deti niekedy strávia hodiny na prsníku a často jedia malé množstvá príkrmov, alebo príkrmy odmietajú úplne. Myslím si, že toto je jeden z dôvodov, pre ktorý sú lekári či pediatri presvedčení, že "materské mlieko po 6. mesiaci už nemá výživovú hodnotu". Dieťa je na prsníku neustále, ale nepriberá. Môže dokonca chudnúť.
Lekári, zvlášť pediatri potom často povedia matke, že dieťa je "preplnené materským mliekom" a to je dôvod, pre ktorý odmieta príkrmy. Toto tvrdenie samozrejme nedáva zmysel a protirečí predchádzajúcemu tvrdeniu o "žiadnej výživovej hodnote materského mlieka". Ak by bolo dieťa "preplnené materským mliekom", priberalo by.
Ak by sa lekári skutočne pozreli na tieto deti na prsníku a vedeli by, čo majú sledovať, zistili by, že tieto deti, ktoré odmietajú príkrmy a strávia hodiny satím na prsníku, nie sú "preplnené materským mliekom", ale že získavajú veľmi málo materského mlieka. Pozrite si videoukážky dojčenia http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne- ... -dojcenia/ a v nich videá zobrazujúce deti, ktoré z prsníka získavajú mlieko a tie, ktoré sajú bez pitia.
Mám teóriu. Moja teória je, že tieto deti získavajú pri dojčení tak málo mlieka, že sa dostávajú do stavu ketózy. To znamená, že ich telo rozkladá zásobný tuk, pričom sa vytvárajú ketóny. Na vytvorení stavu ketózy sú založené viaceré populárne diéty pre dospelých. Ak sa dostanete do stavu ketózy, nemáte chuť jesť. Toto je dôvod, pre ktorý môžu ľudia, ktorí držia hladovku, nejesť aj celé týždne.
Na základe mojej teórie by sa malo pri riešení situácie s bábätkami, ktoré odmietajú príkrmy, zabezpečiť, aby získali viac materského mlieka, nie menej. Ak sa takéto deti odstavia, nemusí to nevyhnutne pomôcť, aby tieto deti začali jesť. Tu je jedna z prípadových štúdií:
Dieťa má 17 mesiacov. Je stále na prsníku, odmieta akékoľvek príkrmy. Nepribralo už 5 mesiacov. Pediater povedal matke, že v materskom mlieku už nie sú žiadne živiny a odporučil matke prestať dojčiť. Keď sme pozorovali dieťa pri dojčení, bolo zrejmé, že nepilo takmer vôbec, stále len salo bez pitia. Predpísal som matke domperidón, ktorý zvyšuje tvorbu mlieka.
V priebehu ďalších dvoch mesiacov sa dieťa dojčí výdatnejšie, začína jesť príkrmy a pribralo 500 gramov. Nie je to veľa, stále je chudé, ale každým dňom sa mu darí lepšie, dojčenie (a pritom pitie väčšieho množstva mlieka) pokračuje ďalej a začalo jesť príkrmy."

Plus - nočné dojčenie - ak sa dieťa precitá a chce sa dojčiť, toto môže takisto pomáhať veľmi v príjme materského mlieka. V noci je tvorba mlieka stimulovaná najviac, nočné dojčenie môže tvoriť veľkú časť celkového príjmu materského mlieka. Zúbky sa nekazia od dojčenia a materského mlieka - prečítaj si k tomu túto odpoveď z poradne o. z. MAMILA:
dojčenie v noci a zúbky - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=221
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod artemis » 16 Máj 2013, 10:55

kuckac píše:No dievčatá doplním teda informácie, ktoré som na začiatku nedala - narodil sa 3550 g a 50 cm, v súčasnosti má 26 mesiacov a má asi 10,5 kg a 90 cm. Nevyznám sa v tabuľkách, nikdy som žiadne nevidela, neviem posúdiť, ako na tom vlastne je. Len doktor povedal, že na hranici a ja som v obavách, že v MM už nedostáva všetko potrebné, keď neje žiadne mäso napríklad. Čo sa týka predispozícií, manžel vraj bol ako dieťa preberavý, ale svokra si nepamätá na prípadnú podváhu a v tej dobe vraj nikto nič neriešil.
.....


kuckac tabuľky napríklad nájdeš aj tu: http://www.swissmom.ch/kind/medizinisch ... gegewicht/ ale je toho plno a údaje sa rôznia...mne to na orientáciu úplne stačí...

píšeš že má: v súčasnosti má 26 mesiacov a má asi 10,5 kg a 90 cm.

no a podľa švajčiarskych ( :mrgreen: ) tabuliek je stále v norme - citujem z tabuľky pre Vek od 2 do 3 rokov:

dĺžka v cm (Chlapci) 83-94 cm

Váha v kg (Chlapci) 10,5-14,7 kg


Nechcem sa hrať na lekára, a v žiadnom prípade jeho rady nahradiť, ale na rovinu by som sa toho Tvojho spýtala, že o čo mu ide...či okrem tej váhy, ktorú on považuje za tak dramatickú aby ťa posielal po špecialistoch, sú ešte nejaké symptómy, ktoré v ňom vzbudzujú obavy...máš na to právo pýtať sa...pretože nechať sa šikanovať po špecialistoch bez vážneho dôvodu..., podrobovať dieťa nepríjemným a stresujúcim vyšetreniam, kvôli takej blbosti - že trošku nižšej váhe, mi príde od veci - samozrejme - preto by som sa pýtala, v najlepšom záujme dieťaťa - nič nepodceniť, vyšetriť ak naozaj treba, ale ak nie, nenechať zo seba robiť idiota.

A to ani nechcem hovoriť, že koľkí lekári sú platení od súkromných firiem aj za to, aby mamičkám odporúčali umelé mlieko tej ktorej ich značky. V rámci predchádzania korupcie v zdravotníctve, by som toto zakázala ako prvé. Aby lekári mali zakázané rodičovi odporúčať konkrétnu značku umelého mlieka, rovnako ako by som bežné umelé mlieko, vrátane krémikov, cukríkov a blbostí čo nemajú s liekmi nič spoločné zakázala predávať v lekárňach, ale iba v bežných obchodoch. (ono tie výrobky totiž v lekárni psychologicky lepšie pôsobia na kupujúceho, ľahšie kúpi predražené veci a s v§čšou dôverou, výrobcovia to veľmi dobre vedia)

Takže je možné, že i odtiaľ vietor veje...potrebujú zvýšiť predaj umelých mliek vo vašom regióne...ale nehovorím, že to tak nutne musí byť...


hehe prinútila si ma pokutrať v knižnici a vytiahnuť starý zošit...moja dcéra sa norodila s necelými 2490 g a 47 cm.

V 11. mesiacoch mala necelých 9,30 kg výšku 78 cm a obvod hlavy 45,5 kg.
V 25. mesiacoch mala necelých 11 kg, a výšku 86 cm, obvod hlavy 47 cm.
V 39. mesiacoch mala necelých 13 kg a výšku 95 cm, obvod hlavy 49 cm.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 16 Máj 2013, 11:20

="kuckac"a ešte doplním, že od septembra by mal ísť do MŠ a ja do práce, takže osamostatnenie by prospelo. .

Ja som išla do práce, keď mala dcérka 2 roky, (dojčila som 34 mesiacov) a dojčenie nám veľmi pomohlo prekonať odlúčenie. Vedela, že ma nestratila, že prídem z práce bude mliečko a maminka. :dojcenie:
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod artemis » 16 Máj 2013, 12:37

Mamamima píše:.... Chcem len poukazat na to, ze rozmer tych vysetreni moze byt vacsi ako len vecny, a sice pre ustrachanu zneistenu matku i emocionalny a moze jej poskytnut i istotu.


Áno, veľká pravda...ale treba zvážiť i riziká takýchto vyšetrení...mám na mysli už len obyčajné riziko nesterilnej ihly, schytanie rôznych rezistentných nemocničných baktérií (ktorých sa fakt už človek nezbaví) z nesterilných nástrojov a to nehovorím vôbec o možnosti chýb v zručnosti, pri vyšetreniach kolono a rektoskopických, veď tam aj človek musí osobitne podpísať, že súhlasí s rizikami ako prederavenie čreva a pod...
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: 26 mesačné dieťa nechce jesť,musíme odstaviť

Neprečítaný príspevokod quaxi » 16 Máj 2013, 13:10

predstavte si, ze by niekto povedal lekarovi, ze napr. jeho dieta jedava iba jablka a kuracie maso. Bola by rada lekara, okamzite zakazat tieto dve jedla? Keby to bolo dieta na UM a pilo by iba UM, radil by uplne zrusit prijem UM? Silne pochybujem... ale ked ide o kojenie, opakovane sa matky stretavaju s tym, ze ak dieta neje ine ako MM, treba mu este aj to MM zrusit. Ved to vobec nedava logiku. Kopa deti zije cele mesiace az roky na zopar oblubenych potravinach. Zo vsetkych moznosti, co si mohlo dieta vybrat ako jedine akceptovane jedlo, je zrovna MM to najzdravsie, a lekarom sa to nepaci? Mojej kamoske pri rovnakom probleme lekar radil okamzite odstavit, a zaroven si vypocula odporucanie, ako ma dietatu dat hocijake jedlo ktore by bolo ochotne zjest, aj keby to boli cipsy alebo happy meal, lebo dieta je vychudnute, tak radsej nech je nezdravo, ale aspon trochu priberie. Prenho bolo akceptovatelne, aby dieta mesiace zilo na hamburgeroch, ale na MM nie. Ako moze clovek s takouto logikou skoncit vysoku skolu, mi je zahadou.

kuckac, ja mam obe deti male a slabo priberajuce, dcera je v rovnakom veku ako tvoj, narodila sa 3600g a teraz vazi 10,4kg, ma 81cm a pritom zje vsetko co nezje ju. Bezne jedava vacsie porcie ako ja, jedava obcas az 7x denne. Takze ja myslim, ze s mnozstvom jedla to az tak nesuvisi, skor je to geneticky dane, my mame vsetky deti v rodine velmi podobnej velkosti a to su medzi nimi aj vysloveni zruti, aj fajnovky co zjedia 1 polievkovu lyzicu jedla za den. Rozhodla si sa velmi dobre, kojenie tvojmu synovi urcite nespomali priberanie a ak by nedajboze mal nejaky zdravotny problem, tak budes za to velmi vdacna.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Ďalší

Späť na Rast a zdravie bábätka

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron