Dojčenie na verejnosti

témy ako sa pripraviť na dojčenie a život s bábätkom a kde získať správne informácie

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod reanda » 27 Mar 2013, 12:10

teraz neviem, co si mam z toho akoze vyvodit... ze ked nevyzeram ako miss world, tak nemam dojcit na verejnosti? ja viem, ze ludia maju kopu sprostych predsudkov, ale mam sa tomu prisposobit, aby som ich nepoburovala a bol klud, alebo co ste tym chceli povedat.. nechapem
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod miriam » 27 Mar 2013, 13:51

Video som skukla len velmi narychlo, dokonca bez zvuku..netusim teda, o com sa tam zhovarali, ale pacila sa mi spontannost tejto mamicky. Ja osobne by som taku guraz nemala, aby som nadojcila vyse 2- rocne dieta v telke. Uz ci to bolo esteticke, alebo nie, to si kazdy posudi podla svojho gusta..Mne z takychto diskusii (myslim tyck prevazne kritickych, ktore su pod clankom) pride vzdy smutno, preto take veci ani necitam..nepotrebujem vediet, co vsetko by si o mne mohli ludia mysliet, keby ma videli dojcit starsieho syna..Podpora a pozitivna propagacia je velmi velmi dolezita, lebo za takychto podmienok to iste mnoho mamiciek dopredu odradi, ak nie rovno sformuje nazor, nielen na dojcenie na verejnosti,ale aj na jeho castost, dlzku a vobec...Sice som nepocula o com sa tam zhovaraju, ale domnievam sa, ze dievcatko sa dojcilo na upokojenie koli neobvyklej situacii, akou zucastnenie sa natacania rozhodne je, rovnako ako svadobny obrad..keby mu mamka dala cumel, ako pise carodejnica, alebo dala flasku s cimkolvek, ci niaky cukrik, bolo by to spolocensky prijatelne, nikto by sa nad tym nepozastavoval..
Idealom by urcite bolo, keby matka nemusela riesit kde a kedy a ako ma svoje dietat nadojcit, nech je akokolvek stare. Mnohe mamicky sa ohanaju tym, ze same dojcili a nemuseli sa s tym nikde vystavovat. Mnohe z nich ale dojcili relativne kratko, dieta malo cumel, flasku s cajom, skratka, dalo sa to uhrat..Myslim ale, ze je nieco ine, ked uz dojcime dlhsie, trebars aj niekolko rokov, ked uz mame druhe,ci tretie dieta..Komu by sa chcelo cele roky niekde skryvat a davat si pozor ?Ja za seba mozem povedat, ze mna to prestalo bavit velmi kratko. Starsieho syna som na verejnosti velmi nekojila aj koli rastucemi brusku- predsalen som nebola zvedava na prekvapene pohlady, ale pri mladsom som sa na vsetko vykaslala. V lete som bezne isla s malym na prsniku cez cele mesto, ked sme sa vracali z ihriska s manzelom aj starsim synom a maly uz bol od unavy uvrestany..A na toto mam pekne spomienky..Kdezto v otazkach vseobecnej podpory a akceptovania dojcenia spolocnostou, mi zostanu uz do konca zivota spomienky horke..Samej mi je uz blbe dojcit nasho starsieho syna pred ludmi, dokonca pred rodinou. Nikdy som to nerobila, ale teraz uz radsej idem do inej izby a tam ho nakojim..a je to skoda..
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod miriam » 27 Mar 2013, 14:02

a este by som dodala- su to ti isti ludia, ktori povedia, ze niet krajsieho obrazku, ako je matka s dietatkom na prsniku a ze dojcit starsie dieta je nevhodne..nasa spolocnostskratka nevie ani milovat, ani akceptovat bez nejakej podmienky.. :(
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod Mamamima » 27 Mar 2013, 15:11

Ja som tym chcela povedat, ze je to smutne, ze vela ludi ma daku zidealizovanu nepravu predstavu o realite, ku ktorej prispievaju informacie a fotky upravenych prominentnych mamiciek, ktore 3 tyzdne alebo 3 mesiace po porode predvadzaju krasne tela po modnych molach. A potom, ked obycajna mama, ktora sa upravit nestihne, lebo je na vsetko sama, si niekde ide na chvilu vydychnut, vyzera z pohladu mnohych neslusne (toto slovo sa vyskytovalo v komentaroch na jej adresu).
Mamamima
 
Príspevky: 499
Registrovaný: 03 Jún 2012, 23:02
Počet detí: 3
Rokov: 15 rokov, 9 mesiacov, 17 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 9 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod reanda » 27 Mar 2013, 15:24

mne je z toho tiez smutno a rozculuje ma to hrozne.. a preto sa tomu urcite nechcem prisposobovat..
boze, aka by to bola ulava, keby sa ludia mohli spravat prirodzene a nemuseli by sa stale kontrolovat, ci nerobia nieco neslusne ci nepripustne.. mna to tak hrozne unavuje a ubija..
zavidim ludom, co si dokazu nevsimat okolie a nic si nerobit z negativnych reakcii
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod artemis » 27 Mar 2013, 16:42

reanda píše:mne je z toho tiez smutno a rozculuje ma to hrozne.. a preto sa tomu urcite nechcem prisposobovat..
boze, aka by to bola ulava, keby sa ludia mohli spravat prirodzene a nemuseli by sa stale kontrolovat, ci nerobia nieco neslusne ci nepripustne.. mna to tak hrozne unavuje a ubija..
zavidim ludom, co si dokazu nevsimat okolie a nic si nerobit z negativnych reakcii


No reanda, sama si si odpovedala - buď robíme niečo čo je proti prúdu, ale potom si z negatívnych reakcii nesmieme robiť ťažkú hlavu, treba sa naučiť si to nevšímať, horšie je keď by nám ten odpor ľudí v reálnom živote vedel prekaziť nejaké podnikanie, povesť, ktorú potrebujeme, vtedy sa človek musí rozhodnúť čo je priorita...(preto tí herci a politici sú zvlášť nacvičení byť umelinoví a sterilní :mrgreen: ), ale bežný nezávislý človek to môže mať na háku...

ono vieš správať sa prirodzene...hm, hm, mne by sa to teda nepáčilo, keby si napríklad v obchode ľudia hromadne prdeli, alebo na úradoch grgali... to sú maniere, ktoré pomáhajú predchádzať vzájomnej nevraživosti, agresivite, nepríjemným pocitom zo spoločnosti, všade tam kde sú cudzí ľudia pokope - teda na verejnosti.

Vieš, keby mne niekto prišiel na návštevu, smradľavý a neumytý tak by som to pociťovala ako urážku, ako bezohľadnosť z jeho strany, že tomu človeku nezáleží na tom, že ma bude svojimi smradom a špinou obťažovať...iné je keď takto ide nejaký biedák chudobný čo vidím v televízii v Brazílii na smetiskách čo ľudia tam žijú z odpadkov. Voči tým nepociťujem odpor, lebo viem, že to nie je dobrovoľná voľba, neodsudzujem ich zato, že musia (ako inak) byť špinaví.

Rovnako ako s kojením, viem si predstaviť, že niečo podobné sa odohráva v ľuďoch v psychologickej rovine pri pohľade na kojacu ženu. Niektorým to neprekáža, lebo nie sú hanbliví, alebo sú zvyknutí na ľudskú nahotu (napr. zdravotníci, funebráci :mrgreen: )...no niektorí sú iní a uráža ich nie to, že žena kojí, ale že nemá zábrany sa pred nimi obnažovať...uráža ich to, že im tá žena spôsobuje nepríjemné, nechcené pocity...V podstate je to o tolerancii, ale i naopak - oni majú rovnako právo nebyť vovedení do situácie, ktorá im je nepríjemná...aj keď je to ťažko pochopiť, ale to je tá podstata toho, prečo niektorí ľudia negatívne reagujú.

No a ako písala jankamich, je to aj vplyv kultúry, zvykov...ja by som tú Afriku ani za príklad prirodzenosti moc nedávala, pretože tam majú tí ľudia rovnako predsudky a mnoho krát ostrejšieho súdka (napr. vedeli ste, že hlavným tam argumentom ženskej obriezky je, že neobrezané ženské pohlavné orgány sú škaredé a špinavé? Považujú to za niečo ako keď v Kanade má žena neoholené nohy...všetci ju považujú za špindíru a socku) No a v arabských krajinách zasa je pohľad na ženské vlasy asi rovnako intímny ako na prsia...ˇ

Ale vráťme sa ku nám. Toto je taká mediálna doba, pomaly nevieme ktorá je tá pravá realita, či tá za oknom vonku, či tá v televízii (ono tam vonku sa dejú nepredvídateľné a neuveriteľné veci, a v televízii sú síce samé vraždy, kriminálky či naopak happyendové filmy a seriály s kráskami ale podstatné je že všetky tie scenáre ako to začne a skončí poznáme, vieme, čo očakávame a preto nás to upokojuje...aj keď je to celé umelé...a reálny svet sa nám zdá nereálny, lebo sme od neho akosi odvykli práve kvôli tým televíznym klišé...proste prevrátený svet...
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod Klemka » 27 Mar 2013, 22:27

Ja mám k tejto téme len pár poznámok.
Ak by dojčenie na verejnosti bolo bežné, príklady, ako ten nedávny v Teleráne, by človek skrátka videl všade a často. Ľudia by videli, že ženy bežne popri starostlivosti o dieťa robia iné veci, napr. pri dojčení sa rozprávajú s niekým iným. Vnímali by, že dojčenie nie je vždy len idylické, romantické posedenie plné nežných pohľadov do očiek dieťaťa, ale že občas je to napĺňanie potrieb dieťaťa a život matky popri tom. A najmä by ho vnímali v celom kontexte. Videli by, že dieťa potrebuje spať - matka ho na prsníku uspáva, dieťa sa fyzicky zranilo - matka ho na prsníku za pár sekúnd utíši, dieťa je nervózne z novej spoločenskej situácie - učí sa ju zvládať na prsníku atď - mimochodom, keď sa teda rieši, prečo to nie je intímna záležitosť, čo je na starostlivosti o dieťa intímne? Nič. Dojčenie je vzťah. Vzťah sa nedá robiť len za zavretými dverami spálne. Vzťah funguje aj na ulici, aj v reštaurácii, aj u lekára, aj inde. Nie je potrebné sa skrývať.
Pýtali ste sa, či propagáciu dojčenia podporuje dojčenie na verejnosti. Samozrejme, že propaguje. Raz vidieť a zažiť je totiž omnoho účinnejší spôsob, ako sa učiť, než počúvať niekoho vysvetľovať, ako by veci "mali byť". Preto pre budúce matky a tehotné ženy je nesmierne dôležité vidieť napr. to, čo videli v Teleráne - mamička sa rozprávala s dospelými ľuďmi, dieťa prišlo, dala ho na prsník a bez prerušenie pokračovala v tom, čo robila. Neriešila, či má dojčiť. Nepozerala na hodinky, či prešli tri hodiny. Neriešila, či dieťa rozmazná. Neriešila všetky tie veci, ktoré toľko riešia Vaše maminy, svokry, tety, sestry, kamošky a iní ľudia, ktorí sa Vám snažia hovoriť do toho, že "ešte nemáte dojčiť, veď ešte nemôže byť hladný", "rozmaznáte si ho", "bude sa mu miešať staré mlieko s novým", "bude sa prejedať" atď. Všetky tie veci, ktoré dokážu mamičku ovplyvniť a priniesť problémy s dojčením, ktoré sa bez správnej pomoci ťažko riešia.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod venus » 28 Mar 2013, 13:30

ja by som len chcela povedat Artemis, ze odjcenie na verejnosti sa absolutne neda prirovnavat k prdeniu, grganiu alebo tomu ked niekto chodi smradlavy pretoze tymito vecami realne obtazuje ludi okolo seba, no neviem si predstavit ako by mohlo byt dojcenie obtazujuce okoliu v takomto rozsahu...k dojciacej zene sa totiz da otocit chrbtom a nedivat sa ked nam to prekaza, kdezto ostatne spominane pripady sa ignoruju len tazko...to porovnavame hrusky s jablkami...

suhlasim, ze v ramci moznosti je lepsie sa zakryt a "neprovokovat" zbytocne negativne reakcie, no v pripade, ze to nieje mozne by sme nemali mat pocit ze sa musime schovavat...ak z objektovnych dovodov nieje mozne dieta nakrmit diskretne tak to potom okolie musi akceptovat pretoze keby som mohla, tak im rada urobim po voli, ale bohuzial nieje to v mojich silach...
Mi to ked to prezeniem pride rovnake ako keby niekto chcel povedat matke s postihnutym dietatom aby s nim ani nechodila na verejnost pretoze pohlad nan ludom nerobi dobre, odpudzuje ich a vyvolava v nich neprijemne pocity...je potom takato matka povinna sa s nim schovavat doma alebo chodit po kanaloch? princip je ten isty....len v tomto pripade si nikto nedovoli nieco povedat...
venus
 
Príspevky: 72
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:40

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod artemis » 28 Mar 2013, 15:24

venus píše:ja by som len chcela povedat Artemis, ze odjcenie na verejnosti sa absolutne neda prirovnavat k prdeniu, grganiu alebo tomu ked niekto chodi smradlavy pretoze tymito vecami realne obtazuje ludi okolo seba, no neviem si predstavit ako by mohlo byt dojcenie obtazujuce okoliu v takomto rozsahu...k dojciacej zene sa totiz da otocit chrbtom a nedivat sa ked nam to prekaza, kdezto ostatne spominane pripady sa ignoruju len tazko...to porovnavame hrusky s jablkami......


Venus a Ty nečítaš ako som to oddôvodnila? Opakujem:
Rovnako ako s kojením, viem si predstaviť, že niečo podobné sa odohráva v ľuďoch v psychologickej rovine pri pohľade na kojacu ženu. Niektorým to neprekáža, lebo nie sú hanbliví, alebo sú zvyknutí na ľudskú nahotu (napr. zdravotníci, funebráci )...no niektorí sú iní a uráža ich nie to, že žena kojí, ale že nemá zábrany sa pred nimi obnažovať...uráža ich to, že im tá žena spôsobuje nepríjemné, nechcené pocity...

Som nútená pritvrdiť. Baby uvedomte si kde žijete, niekto idealizuje Afriku, že akí sú tam uvoľnení, že muži si ani nevšimnú babu obanženú s visiacimi prsami sa zavesenými deťmi na nich...no áno nevšimnú, lebo je pre nich 25 ročná žena s 3 deťmi (áno tromi, lebo 5 jej už stihlo zomrieť) už stará, ale za rohom odchytia dvanásť štrnásťročné a znásilnia ich raz dva, a znásilnenia sú Afrike aj v Indii nekonečný problém, takže sa tu nehrajme na úbohú zaostalú prudérnu Európu.

Si uvedomte, že každý môže v tomto štáte robiť to, čo mu zákon nezakazuje a neukladá. Všetko ostatné je dovolené, takže všetky matky môžu na verejnosti kojiť, pokiaľ by nevzbudzovali verejné pohoršenie, a to pohoršenie by bolo, keby napríklad kojili dospelého chlapa...príklad...alebo by sa správali pritom obscénne, aj to by musel byť niekto, kto by to právne napadol.

Takže ešte raz, rovnako každý má právo slobodne sa prejaviť, takže keď sa to niekomu nepáči, to kojenie na verejnosti, má právo slušným spôsobom vyjadriť svoj názor, trebárs v diskusii. Nemôžete nikomu zakázať resp. prikázať, aby mu kojenie na verejnosti neprekážalo, keď mu prekáža, a rovnako nemôže kojeniu na verejnosti zabrániť niekto koho to obťažuje...neostáva mu nič iné len otočiť sa a pozerať inam. A tu si treba povedať, že AJ TO JE ISTÉ OBMEDZENIE JEHO OSOBNEJ SLOBODY, že ho kojaca žena prinútila otočiť sa, lebo JEMU to bolo nepríjemné. Ale určite to nie závažný zásah do jeho osobnej slobody, že by mohol si vymáhať nejakú škodu za ujmu a podobne, aj práve preto, že je to na VEREJNOSTI a tam jeden človek nemôže rozkazovať druhým, ľudia sú v svojich právach rovnocenní a ich uplatnenie musí byť potom často vecou kompromisu...

Pokiaľ niekto niečo povie, nech povie, ale nijaký postih ani konanie z toho pre dotyčnú ženu nevyplýva, sú krajiny kde je žena zbičovaná za to, že je oblečená "necudne" teda napríklad že jej vytŕča lýtko z habitu, či pramienok vlasov spod burky, tak to sú hrozné veci.

Pokiaľ ľudia ale len vravia, pohoršujú sa, kritizujú, je to ich právo a prirodzenosť zodpovedajúca ich úrovni a osobnosti, s tým treba žiť, ale nikto to tej žene nemôže zakázať. A to je podstatné.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod artemis » 28 Mar 2013, 16:16

venus píše: ...
Mi to ked to prezeniem pride rovnake ako keby niekto chcel povedat matke s postihnutym dietatom aby s nim ani nechodila na verejnost pretoze pohlad nan ludom nerobi dobre, odpudzuje ich a vyvolava v nich neprijemne pocity...je potom takato matka povinna sa s nim schovavat doma alebo chodit po kanaloch? princip je ten isty....len v tomto pripade si nikto nedovoli nieco povedat...


Nie, nie je to ten istý princíp...postihnuté dieťa, farba pleti, žena, muž, rasa...to sú trvalé stavy, týkajú sa človeka samotného jeho existencie...na to sú zákony proti diskriminácii, proti rasizmu a pod. Preto nemôže nikto nič povedať, aj keby chcel...kdežto kojenie, pokiaľ je na verejnosti robená takou prezenciou ako to urobila tá pani v televízii, je to už spoločenská záležitosť a v tej miere (kde právo na nediskriminovanie má aj dojčiaca matka) je to potom vec kompromisu, to nemôže žiaden zákon posudzovať, pokiaľ to nevzbudí verejné pohoršenie, a to by muselo byť nechutné, nemravné a obscénne, čo teda nebolo, bola to iba vec vkusu.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod kinsi » 28 Mar 2013, 16:21

reanda píše:ja, ked dojcim na verejnosti, tak preto, ze to potrebuje moje dieta a nie preto, aby som nieco propagovala.. myslim, ze aj to je castokrat chyba, ze to tak zeny beru, ako ze nieco propaguju.. l

Reanda, bohužial si ma zrejme nepochopila. Ja určite nedojčím preto, aby som niečo propagovala :D Ale keď už dojčím a myslím si , že robím dobre , že dojčím a tým pádom by som rada pomohla i iným maminám , aby dojčili svoje deti zaujíma ma , či je vhodné toto robiť verejne (neriešim, či dojčiť, ale kde a ako dojčiť - to že dojčím mám vyriešené :) ), aby to povedzme ešte viac ľudí nepopuďovalo a neposobilo na budúce mamičky skor odpudzujúco.
Ale zrejme je asi dobré, keď mladé ženy, dievčence vidia dojčenie i z cenu istej kontroverzie zo strany spoločnosti. Asi je ale vhodné zachovávať isté dekórum a nedráždiť zbytočne, i keď možno i tie verejné diskusie sú pre dojčenie skor plus....neviem, ale fakt je ten, že ja sa pri druhom už skrývm menej, ako pri Kristi, asi je to aj tým, že ťažko mi je niekam behať sa s malým a v závese s malou schovávať a tak chtiac-nechtiac musím dojčiť aj verejne, lebo zase určite nie som ochotná malému nedať, ak už niekde vyložene žiada :)
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod quaxi » 28 Mar 2013, 17:46

venus, ale ved to grganie a prdenie co spominala artemis, bola odpoved na reandinu tuzbu, aby sa ludia mohli spravat prirodzene a nemuseli sa obmedzovat kvoli tomu ze je nieco neslusne (nejde mi vlozit viacnasobnu citaciu, ale ved si to spatne pozri, artemis tam aj dala citaciu, takze je jasne, na co reaguje a ze nejde o porovnavanie dojcenia a prdenia). Taka tuzba je aj podla mna dost cudna, pretoze keby ludi neobmedzovala slusnost, tak to grganie by bolo uplnou malickostou oproti tomu, co by tu zavladlo (myslim na rozkradacky, bitky, verejny neviazany sex a kopu dalsich veci, ktore sa dnes so velkej miery obmedzuju prave vdaka tlaku spolocnosti na slusne spravanie).

Z vlastnej skusenosti to vnimam takto: slusni chlapi (neslusnych mam na haku) vedia, ze v nasej kulture sa nepatri pozerat zenam do vystrihu, a ani to nerobia. Ked sa ocitnu zoci-voci kojacej zene, maju pocit, ze tej zene moze byt neprijemne, ze jej vidno prsia a nema sa tomu ako vyhnut. A je im neprijemne, ze svojou pritomnostou sposobuju neprijemne pocity tej zene. Okrem toho su v rozpakoch uz len preto, ze je to situacia, s ktorou sa nestretli, a tak nevedia vhodne reagovat. Nic z toho nie je natolko hrozne, aby sa zena mala obmedzovat a kojit kvoli tomu niekde mimo, zaroven ale ak viem tymto neprijemnym pocitom zabranit vhodnym oblecenim, tak je odo mna slusne, ak to aj spravim.

A konkretne v TV - moj nazor je, ze clovek, ktory ide do telky, si musi uvedomit, ze su tam trochu ine naroky zo strany divakov, nez bezne. Clovek, ktory vystupuje v TV, je automaticky vnimany ako niekto, kto sa tam prisiel predvadzat, a v takej situacii kojit (este k tomu tak, ze zbytocne vytrca aj druhy), znamena ze to drviva vacsina ludi pochopi ako predvadzanie sa, a nie laskyplne naplnanie potrieb dietata. Mozno je to pre nu natolko normalna vec, ze jej to vobec nedoslo, kazdopadne na vacsinu ludi to asi posobi inac.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod reanda » 28 Mar 2013, 20:40

uz zacinam byt alergicka na to neustale pripominanie grgania, prdenia, curania a sulozenia, ked sa spomenie ludska prirodzenost.. to nepoznate ziadne ine vlastnosti ludskej prirodzenosti? :) .. lebo ano, samozrejme, ze toto vsetko pisem iba preto, lebo mi je luto, ze si nemozem prdnut v autobuse, alebo sa vytento naprostred ulice.. ach boze

kinsi, ved dobre som to pochopila, ked dojcis na verejnosti, tak okrem toho, ze to robis pre dieta, tak zvazujes aj, ako to posobi na okolie... ja toto neriesim.. teda okrem toho, ci to niekoho neobtazuje, k tomu som donutena.. ale ze by som to robila zaroven napr.ako podporu ostatnym zenam, to mi hlavou nechodi

ale ja som vlastne uz dobre davno nedojcila nikde vonku
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod quaxi » 28 Mar 2013, 22:20

reanda píše:boze, aka by to bola ulava, keby sa ludia mohli spravat prirodzene a nemuseli by sa stale kontrolovat, ci nerobia nieco neslusne ci nepripustne.. mna to tak hrozne unavuje a ubija..

reanda, pravidla slusnosti vznikli preto, ze ludske spravanie je prirodzene egoisticke, ale ludia zistili, ze sa im vsetkym zije lepsie, ak niektore svoje egoisticke chutky potlacia. Slusne spravanie je predovsetkym o pomoci, ucte a ohladuplnosti. Nie vzdy je nam po chuti sa tak spravat, ale vyhody slusneho spravania pocituju ludia len vtedy, ak sa tak sprava vacsina. Ak si myslela len na otazku kojenia na verejnosti, mohla si to tam napisat. Lebo pravdu povediac, okrem tejto jednej temy si neviem predstavit prilis vela situacii, kedy by kaslanie na akekolvek pravidla slusneho spravania bolo pre ludi prinosom. Nacala si nejaku temu, tak ju nezaklincuj hned prvym prispevkom o tom, ako ti lezie na nervy, ked na tu temu ludia diskutuju - ved staci mozno jedna veta na upresnenie a cele to vyzneje uplne inac. Asi je kazdemu jasne, ze netuzis po prdeni v autobuse :mrgreen: ale v com ta teda tak strasne unavuje a ubija slusne spravanie?
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod artemis » 28 Mar 2013, 23:02

reanda píše:....boze, aka by to bola ulava, keby sa ludia mohli spravat prirodzene a nemuseli by sa stale kontrolovat, ci nerobia nieco neslusne ci nepripustne.. mna to tak hrozne unavuje a ubija...

a veď prezraď, čo Ťa hrozne unavuje a ubíja? V čom sa musíš kontrolovať?
Ja napríklad sa musím kontrolovať, aby som sa nesprávala prirodzene za volantom, keď vidím ako (proti všetkým predpisom) ma svojou prirodzenou jazdou ohrozuje nejaký hňup. To ma napríklad unavuje a ubíja, ale vždy lepšie ako by ma mal ubiť ten dotyčný, keby som sa svojim prirodzeným správaním dostala prirodzene do ešte horšieho konfliktu ;)
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod Norika » 28 Mar 2013, 23:42

artemis,znova miesas jablka s hruskami
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod Norika » 28 Mar 2013, 23:48

ja som to pochopila,ze reanda mysli,ze chce,aby zeny mohli dojcit na verejnosti,kedy si akokolvek stare babo ziada,tak ako sa dojci prirodzene v sukromi a nie hladat tajne miesta a rozmyslat nad tym,co si pomyslia ini, alebo dokonca odmietat, hoci doma by uz davno ponukla
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod artemis » 29 Mar 2013, 00:47

Norika píše:ja som to pochopila,ze reanda mysli,ze chce,aby zeny mohli dojcit na verejnosti,kedy si akokolvek stare babo ziada,tak ako sa dojci prirodzene v sukromi a nie hladat tajne miesta a rozmyslat nad tym,co si pomyslia ini, alebo dokonca odmietat, hoci doma by uz davno ponukla


ale však môžu ženy dojčiť na verejnosti, nemusia hľadať tajné miesta, nemusia rozmýšľať nad tým čo si pomyslia iní...naozaj nemusia.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 29 Mar 2013, 02:09

Ono jedna vec je ako vnima dojcenie spolocnost (kazda spolocnost je ina, ma ine moralne a kulturne zasady) a druha vec je ako vnima kazda jedna matka dojcenie v ramci svojej spolocnosti. Mimochodom, ked sa tam spomenuli tie arabske zeny - tie (tam kde musia byt zahalene celkom od hlavy po paty) maju ohromny problem svoje dieta co len objat a pobozkat, s dojcenim na verejnosti to asi jednoduche mat nebudu - na verejnost asi ani velmi kvoli tomu nechodia.

Ja skusim dat jeden pohlad za seba. Najmladsia mala mat krst (mala tie 3-4 tyzdne a ja som este nemala Mamilu za sebou) a ku kostolu som ju pekne doniesla v babyvaku. Pred kostolom som ju prelozila pekne podla kulturnych tradicii do krasnej perinky. Uprostred obradu (iboli sme asi tri rodiny) sa mala rozplakala a ja som sa asi po prvy krat dostala do pomykova. Bolo mi jasne, ze potrebuje nadojcit, ale to by znamenalo vytiahnut ju z perinky (prave sme stali a s perinkou som nikdy nevedela dojcit) a prerusit cely obrad. Tak sme to radsej preplakali - nastastie taky krst netrva dlho. Tiez mi bolo jasne, ze placuce dieta pri krste je na rozdiel od dojciaceho sa nieco uplne normalne.
Viem, ze ak by som sa dnes ocitla v uplne rovnakej situacii, znova by som asi nechala dieta plakat. Na druhej strane, do rovnakej situacie by som sa uz nedostala, lebo som si jednoznacne spatne vycitala, ze som podlahla kulturnej tradicii = krasna perinka a neprisposobila sa dietatku = babyvak. V babyvaku (mozno i na rukach) s dojciacim oblecenim by som zrejme dietatko nadojcila hoci aj pred knazom. S odhalenym prsnikom a dekoltom ako bolo v TV by som jednoducho nenasla guraz. I ked som poradkyna a o dojceni a podpore dojcenia viem vsetko mozne i nemozne, som len matka zijuca v urcitej spolocnosti. I tak v nasej dedine som bola bez kocika neprehliadnutelna (s prezyvkou klokan :D ), ale bolo to mile, hlavne babky sa zvykli pristavit a nostalgicky zaspominat na stare dobre casy.

Mate aj vy nejake zaujimave spomienky?
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod artemis » 29 Mar 2013, 03:05

JankaMich píše:.....Ja skusim dat jeden pohlad za seba. Najmladsia mala mat krst ... a ku kostolu som ju pekne doniesla v babyvaku. Pred kostolom som ju prelozila pekne podla kulturnych tradicii do krasnej perinky...
Mate aj vy nejake zaujimave spomienky?


Na tému kojenie, nemám špeciálne spomienky...
Ale čo sa týka krstu- svoj krst si nepamätám ( :D ), ale tie perinky v ktorých som bola krstená, si pamätám. Dostala som raz pod stromček takú bábiku-dieťa a do tých čipkovaných periniek, ktoré mama vytiahla zo skrine ako pamiatku a ktoré sa mi ako naivnému dieťaťu veľmi páčili, som tú bábiku balila. Ale raz otec opravoval či čistil auto a nebolo nič poruke, tak tie perinky na môj des jednorazovo upotrebil na utretie tých motorových olejov, či čo. Bol s perinkami Amen.

No a spomienky na krst mojej dcéry sú také, že dávať perinku ma už ani nenapadlo, pretože tak niečo gýčové odmietam prijať (a vlastne chvalabohu tá moja skončila ako skončila) :mrgreen: dcéra bola krstená v tom čo mala práve v ten deň na sebe: ružové dupačky a žltú mikinku. Nikto v kostole neodpadol z tej farebnej kombinácie :mrgreen: pred obradom som ju doplna nakŕmila, takže hladná nebola, iba čo ovracala kňaza, takže sa nič nestalo :D
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod artemis » 29 Mar 2013, 03:42

quaxi píše: Lebo pravdu povediac, okrem tejto jednej temy si neviem predstavit prilis vela situacii, kedy by kaslanie na akekolvek pravidla slusneho spravania bolo pre ludi prinosom.


No ja si viem predstaviť takých situácii tisíc...lenže problém je, že aj keby to malo mať logicky prínos, nutne nebude, lebo ľudia sa iba just urazia a urobia aj tak podľa seba :mrgreen: Ale nestrácam nádej :D

Stačí príklad: pýta sa kamarátka ako vyzerá s tou novou pusou napichanou kolagénom...

No čo jej poviete? Buď sa budete pretvarovať: že jéj perfektné, alebo neutrálne zaklamete, že: ale fajn, sedia ti, alebo porušíte dekórum slušnosti a poviete pravdu: no hrôza!

Logicky, eventuelným prínosom by bola len posledná odpoveď (už by si to MOŽNO nikdy viac nedala urobiť), lenže prínosom to nie je pre vás, lebo sa v najlepšom prípade s Vami prestane baviť.

Takže áno kamarátom klamem, len kvôli slušnosti, takže z môjho pohľadu s nimi vlastne v reále zaobchádzam horšie a egoistickejšie (nechcem stratiť priateľstvo), než s ľuďmi cudzími, ktorým poviem pravdu, (a ktorá by mohla byť pre nich prínosom ak si to pripustia, a ak nie, pre mňa to nie je strata, lebo ma nespája s nimi priateľstvo). :? Blbé, ja viem :mrgreen:
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod reanda » 29 Mar 2013, 09:51

moja poznamka o prirodzenosti patrila v tomto pripade vylucne dojceniu, aj ked je to siroka tema, o ktorej by sa dalo dllho diskutovat a polemizovat, uz len o tom, ci je skutocne ludska povaha prirodzene egoisticka a ak ano, ci je to naozaj na skodu.. o vyhodach "priatelstva", kde sa klame do oci a podobne..
toto je ale tema o dojceni
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod reanda » 29 Mar 2013, 09:54

"ale však môžu ženy dojčiť na verejnosti, nemusia hľadať tajné miesta, nemusia rozmýšľať nad tým čo si pomyslia iní...naozaj nemusia."

nie, nemusia.. ani nemusia odist z kaviarne, ked ich odtial vyhodia.. ak im vyhovuje zivot, kde su stale s niekym v konflikte
Obrázok užívateľa
reanda
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 14 Feb 2013, 19:34
Počet detí: 2
1. dieťa: malá sojka
Rokov: 12 rokov, 5 mesiacov, 12 dní
2. dieťa: lapajo
Rokov: 10 rokov, 9 mesiacov, 25 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod quaxi » 29 Mar 2013, 12:49

JankaMich - ja velmi rada spominam, ako som kojila v parku, mala som kojotricko a tak si to vobec nevsimla tlupa pubertalnych skinhedov, ktori obsadili susedne lavicky a zacali tam fajcit. Syn mal problemy s prisatim, nedalo sa zdvihnut a ist kus dalej na inu lavicku, tak som len prisla ku nim a poprosila ich, ci by nemohli ist fajcit kusok dalej, lebo ja by som aj isla prec ale kym kojim, tak neviem odist. Ta reakcia bola nezabudnutelna - typicki pubertaci, co sa jeden pred druhym predvadzaju silnymi recami a ich rozhovor pozostava vlastne vylucne z nadavok, az mate pocit, ze tito majstri sveta snad ani ine slova nepoznaju - vyplestili na mna oci, pozreli do vystrihu, potom celi cerveni kamsi vyhybavo neurcitym smerom a odrazu onemeli, len jeden z nich zahabkal ze prepacte teta, my sme si to nevsimli - a uz ich nebolo. Bolo to take smiesne, ako zo seba robia velkych hrdinov, co maju nejake trapne ohlady na druhych na haku - ja som normalne zvazovala ci sa vobec ozvat, ci ma nezbiju :-D a odrazu reakcia ako u 10rocnych chlapcekov.

A tiez rada spominam, ako sa vyvijalo kojenie v nasej rodine. Prve dieta mala sestra, ta ked kojila tak vsetci chlapi zdrhli z miestnosti, potom som mala dieta ja, to uz neodchadzali ale aspon sa tvarili, ze pozeraju inym smerom, potom zase sestra - to uz veselo behala s nacucnutou odsavackou po dome, a pri mojom druhom dietati uz ani neviem, proste som sama nevnimala ze kojim a okolie takisto.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Dojčenie na verejnosti

Neprečítaný príspevokod vejula » 29 Mar 2013, 14:02

JankaMich my sme mali krst počas nedelnej omše. Pana farara som pred omšou upozornila, že dieťatko nebudem mať v perinke ale v šatke a len čisto na akt krstenia - polievania vodou ju vyberem a opäť uviažem do šatky, lebo inak by mi plakala, isto by nevydržala. Nemal s tym žiaden problem. A čo si mysleli ludia ma teda vôbec netrapilo

A ku teme. Ja Dominka dojčim na verejnosti vo vynimočnych situaciach - ked si moc udrie, alebo ho niečo vynimočne vyvedie z miery - objektivne. Čo by som bola za matku, keby som nechala svoje dieťa vrieskať od bolesti, alebo od strachu, len preto, aby som inym nespôsobovala nejaké traumatizujuce zažitky z pohladu na môj prsník. Moje dieťa je mi isto prednejšie ako cudzí človek, preto, ked potrebuje pomôcť, potrebuje môj prsník, nie len tak z dlhšj chvile, proste ked je na to dôvod dam, a nebudem hladať žiaden kutik ani mu bundu prehadzovať cez hlavu
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

PredchádzajúciĎalší

Späť na Význam dojčenia, príprava na dojčenie , poradenstvo pri dojčení

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron