Zrušiť denny spanok?

diskusia o spaní a uspávaní bábätiek

Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod vejula » 08 Feb 2013, 13:40

Ahojte dievčata. Prepačte že zas zakladam novu temu. Chcem sa spytať na vas nazor. Dominko, bude mať o 2 mesiaci tri rôčky, ked spinka cez den, tak večer zaspava okolo pol noci. Najskôr o 23 hodine. Teraz ked mam na starosto aj Kristinku par krat sa stalo, že som ho nemala dať ako cez den spinkať, kedže Kristinka mi spinkava viac menej v šatke a Dominko potrebuje na zaspatie prsník (pokial zaspava pri mne). Pokial nespinkava cez den, tak večer o deviatej mi pekne zaspi behom 10 minut, čo je užasne. Ale badam u neho večer už nervozitu, asi z tej unavy. A tak rozmyšlam čo je pre neho lepšie. Či nemôžem niečo pokaziť, ked ho cez den nebudem davať spať, bojim sa hlavne ohladom tej nervozity, ktoru už večer u neho badam.
No pred pol deviatou večer ho nemôžem dať spať, lebo ak ho dam spať skôr, tak sa o desiatej večer zobudi s vetou : Ideme si pobehať :? No a tiež neviem ako by to potom bolo so spankom v škôlke, ked by som ho už nedavala spavať doma.

Ako by ste to riešili vy?
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod shira » 08 Feb 2013, 15:57

nedavaj spať, ak vydrží do polnoci, denný spánok dokáže vynechať. ak je večer nervózny, myslím, že to by bolo len prechodné - po čase by nabehol na režim, ked spí iba v noci. v škôlke sa to môže zmeniť a začne znova spávať. to uvidíš potom. ja mám čo robiť vydržať s malým do pol jedenástej. do polnoci by ma to zabilo.. veci ktoré sa pri ňom nedajú porobiť, robím až ked zaspí (papierovačky a pod.). už teraz chodím spávať po jednej v noci :roll:
inak nám pomáha skoršie ranné vstávanie, ale to neaplikujem, lebo sama spím čo najdlhšie :mrgreen: na obed spať musí, to by sa uložil aj na zemi - ked ho nedáme, ide sám :D inak to máme podobné, ked by náhodou cez den nespal, a dala by som ho večer skor, okolo osmej, tak to berie ako denný spánok a po 2 hodinách začne "žiť"
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod vejula » 08 Feb 2013, 16:09

ďakujem za odpoved. PRe nas by to bolo najlepšie určite. Hlavne manžel vstava rano o pol šiestej do prace a je uplne mimo, ked večer kvôli malemu nemôže spať. Len to ma zaujimalo, či to malemu nemôže nejako uškodiť. Ale v podstaTE spí to iste ako ked chodi spať cez den, akurat, že to spi vkuse a nema to rozdelene. LEbo tolko kolko spí cez obed o tolko potom chodí spavať skôr večer ak nemal ten denny spanok
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod miška11 » 08 Feb 2013, 16:12

co ja viem, su deticky, ktore v skolke nespavaju...hraju sa v inej miestnosti..tak mozno ten denny spanok ani potom nebude potrebny :)
Obrázok užívateľa
miška11
 
Príspevky: 55
Registrovaný: 05 Aug 2011, 22:39
Počet detí: 1
1. dieťa: Jasmína
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 20 dní

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod quaxi » 08 Feb 2013, 16:58

vejula, my sme z rovnakeho dovodu denny spanok zrusili, ale nebolo to dobre, sice konecne chodil spat o osmej namiesto polnoci, ale uz od piatej vecer bol nervozny a nezvykol si ani po dlhsej dobe - este na to nebol zrely. Preto sme sa k tomu chceli vratit, ale on uz davno predtym strasne protestoval proti dennemu spanku a bolo to tazke, malokedy sa nam doma podarilo dosiahnut, ze by zaspal. Asi o 3/4 roka neskor nasupil do skolky a tam sa vratil ku dennemu spanku, ale vecer uz nie je problem, ide spat o deviatej (ked nespi tak o osmej). V skolke zaspi asi 2x do tyzdna, doma nikdy, ale uz mu to staci a je spokojny, vydrzi v dobrej nalade az do vecera.
V skolkach to nemaju moc radi, teda hlavne u deti ktore sa nevydrzia potichu hrat, ale to sa poriesi neskor, on sa totiz aj v skolke inac utaha nez doma, takze keby tam aj zaspal, snad uz potom nebude doma tolko ponocovat. Ak mas pocit, ze to uz nepotrebuje, tak vyskusaj, urcite tym nic nepokazis.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod janka » 08 Feb 2013, 19:47

vejula, vyskusaj a uvidis. Ze by mu to nejak ublizilo, ked cez den nebude spavat, toho by som sa nebala. V Anglicku sa v skolkach vraj uz dvojrocne deti nedavaju spat, a ziju a su zdrave. U nas v skolkach sa to podla mna so spankom trochu prehana, akoze sa musi spat, az do skolskeho veku. Ale vraj su na to predpisy, ze keby im prisla inspekcia a deti nie su v posteliach, tak by vraj mali problem, aspon tak mi to hovorila ucitelka z tunajsej skolky, nakolko je to pravda, po tom som nepatrala. Ja to robim tak, ze po starsiu chodim uz naobed, cize je v skolke len doobeda, a pokial viem, tak to tak riesi vela mamiciek, co ostava doma s mladsim dietatom. Ale je mozne aj, ze sa Ti potom v skolke viac unavi (pradsalen viac podnetov je to) a bude tam spavat a nebude problem. Ja som Misku prestala cez den ukladat v dvoch rokoch, lebo s tym spankom boli len problemy. Do dva a pol roka to bolo take prechodne obdobie, ze bolo citit, ze je uz poobede dost uvaneva a vylozene som ju udrziavala bdelu do nejakej rozumnej hodiny. V dva a pol roku sa to nahle upravilo, ze jej ten denny spanok uz absolutne nechyba. Stane sa, ze zaspi, ked cestujeme poobede autom, ale tak to sa stava aj dospelemu, tiez som sa naucila si vo vlaku pospat, ked som zvykla vela cestovat, takze to nepovazujem za prejav spankoveho deficitu, ved cim sa uz tak male dieta zabavi na takej dlhej ceste, ze.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod luciole » 08 Feb 2013, 23:38

My sme uz teraz v prechodnom obdobi, hoci do 2 rokov nam chyba este mesiac. Uz mala Hanka par takych dni v decembri, ze odmietala spat cez den, nijako som ju nedokazala uspat. Potom sa vratila k spaniu a teraz to mame opat. Tiez taha do vecera, no vidim na nej, ze este by sa jej ten spanok zisiel. Cele poobedie je potom striedavo v pohode a v krize, ked by zaspala hadam uz aj pri chodzi, no uz je zas neskoro, by sme potom neviem kedy zaspali vecer. Vcera ma napriklad viezol manzel na poradenstvo, tak udrzat ju pri zivote v aute bol takmer nadludsky vykon. Ale neviem, co s tym, lebo nijako ju nedokazem uspat. Cez den sa nikdy nenaucila zaspavat na prsniku v posteli, vzdy zaspala len na mne v satke/manduce. Teraz nezaspi uz ani tam, hrabe sa von, skusam aj niekolkokrat - pri prvych naznakoch unavy, aj neskor, no nic z toho. Dufam, ze ked pride zase obdobie, ze budeme normalne cele dni vonku, hadam sa to opat este trochu upravi, ze sa viac unavi, bude mat viac podnetov a bude potrebovat oddych. Alebo, ze sa to upravi tak, ze vydrzi do vecera bez unavy. Tak, ci tak, tieto prechodne obdobia su asi najhorsie. Ale celkovo mam dojem, ze tie nase ocakavania, ze deti poobede spavaju az do skolskeho veku su nejake prehnane. Tiez som doteraz zila v domneni, ze to tak je, lebo my sme vraj tak spavali atd. Ale veru neviem, ako to bolo v skutocnosti, lebo ako dokazuje aj tato tema, mnohe deti odmietaju denny spanok uz ovela skor :?
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod akdarka » 09 Feb 2013, 00:01

Vejula, podla mna kludne zrusit.
U nas bol "problém" s denným spankom tiez mesiac pred dovrsenim 2rokov. Definitívne mi nespi cez den od 2rokov. Cez den spi len ak vstaneme o 5:00 ráno. Ale to uz nie je často našťastie. Vacsinou vstava o 7:00 a ide spat okolo 19:00. ked potrebuje nieco dospat tak rano potiahne dlhsie.
Pre mna je utopia spiace 3rocne dieťa :mrgreen:
Ale teda počula som o vselicom od mamiciek, ze ich teda nezaujimalo, ze dieťa nechce spat - muselo ležať 1-2hodiny...veď aj ona potrebuje kľud cez den. a nechcem vediet aký nátlak treba použiť aby dieťa v posteli zostalo :cry:
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod vejula » 09 Feb 2013, 00:02

dakujem dievčata všetkym za odpovede a nazory. Dnes som Dominika nedokazala uspať a ani moja mama, s ktorou som mala včera ostrejšiu vymenu nazorov ohladom tejto temy (mame to prišlo sebecke, že chcem maleho držať hore, len kvôli tomu aby sme nemuseli my chodiť spavať o polnoci) a napriek tomu nechcel večer isť spať, tak som ho musela dohnať do postele a zaspal až o 22 hodine, to nechcem vedieť o kolkej by šiel spať, keby spal aj cez den...
Inak ste ma velmi potešili, lebo po včerajšom rozhovore s maminou som mala zo seba dosť zlý pocit.
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod artemis » 10 Feb 2013, 18:30

Kľudne ten denný spánok zruš. Je to celé hovadina nútiť a dávať spať deti cez deň keď to nechcú. Potom logicky nespia v noci. Nútenie detí spať v škôlke, ani nekomentujem - lebo by to slovo nebolo slušné čo si o tom myslím. Je to minimálne pohodlnosť učiteliek a prežitok z roku 100.
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 10 Feb 2013, 21:12

vejula, moja dcéra nespí cez deň od roka a pol (!), presne za tých istých dôvodov o ktorých píšeš, v škôlke je inak jediná čo nespí, našťastie učiteľky sú v pohode :)
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod mia » 11 Feb 2013, 00:01

vejula, moja malá je na tom presne ako carodejnica - cez den nespi od 19 mesiacov... teraz posledny mesiac sice da raz do tyzdna aj jeden denny spanok, ale to asi skor preto, ze bola prechladnuta...
carodejnica, ak sa mozem opytat, a co robi dcerka v skolke, ked nespi...? lezi alebo sa moze hrat...?
mia
 
Príspevky: 67
Registrovaný: 26 Apr 2011, 19:40
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 21 dní
Rokov: 9 rokov, 3 mesiace, 18 dní

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 11 Feb 2013, 10:04

Mia, Naďa chodí do takej malej dedinskej škôlky, kde je 10 detí :D, takže učiteľky nie sú nervózne :D , ale nie, zo začiatku si vraj zvykla aj schrupnúť, ale teraz že už vôbec, ale že normálne sa prezlečie do pyžamka, ako všetky deti, naberie hračiek do postele a hrá sa, alebo len tak leží... akože vyžadujú od nej aby bola ticho, aby nerušila druhé deti, ale že to v pohode rešpektuje, lebo vidí, že druhé deti búvajú...... aj mi to učiteľky tak povedali, že spať nemusí, hlavne aby oddychovala... ale inak je sranda, že je jediná, čo nespáva, ostatné deti spia... :)
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod artemis » 11 Feb 2013, 16:28

Za mojich čias sme deti, ktoré v škôlke nechceli spať, museli kľačať v kúte. Prihodilo sa mi to veľmi skoro, a učiteľku, ktorú som dovtedy obdivovala a zdala sa mi dobrá a krásna, som v tom momente vo veku mojich 5 rokov jedným šmahom morálne odpísala :mrgreen:
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod Norika » 11 Feb 2013, 17:21

zienky, a co teda v pripade, ze dieta si este aj v skolke rado pospi, ale je dojcene?? ako zvladne ten prechod z domaceho prostredia, kde ho uspava mama dojcenim, a pride do skolky? ja sa toho bojim...u nas este denny spanok musi byt...naprik tomu, ze vstavame cca od 7:30 do 9:00 , poobede si pospi, do vecera by nevydrzal....raz som ho nechala az do vecera, o siedmej zaspal, a o pol desiatej vecer bol vyspaty...presne to , ako ste pisali, bral to ako poobedny spanok....
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod elinka27 » 11 Feb 2013, 19:18

norika, deti toto zvladaju zvacsa lepsie ako ich mamy :) Ked dozreje do veku, ze pojde do skolky, jedoducho to pride samo, ak je dojcenie ukotvene dokaze si na neho pockat, a preto je pravdepodobne, ze sam v skolke zaspi a potom sa bude tesit na prsko a na maminku, ked pre neho poobede pride :)
Obrázok užívateľa
elinka27
 
Príspevky: 240
Registrovaný: 26 Mar 2011, 21:15
Počet detí: 2
1. dieťa: Jakubko
Rokov: 16 rokov, 4 mesiace, 10 dní
2. dieťa: Zinka
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
Môj status: www.nosmesa.eu
www.dojcenie.webnode.sk

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod Norika » 11 Feb 2013, 23:54

elinka27 píše:norika, deti toto zvladaju zvacsa lepsie ako ich mamy :) Ked dozreje do veku, ze pojde do skolky, jedoducho to pride samo, ak je dojcenie ukotvene dokaze si na neho pockat, a preto je pravdepodobne, ze sam v skolke zaspi a potom sa bude tesit na prsko a na maminku, ked pre neho poobede pride :)

Ale maly pojde do skolky pravdepodobne este skor,ako bude mat tri,mozno uz o dva mesiace. Este nezaspal v posteli bezo mna,ak neratam den,ked som bola v nemocnici, kazdy vravi,ze to deti zvladnu,ale este nikto nepodal konkretny priklad dojceneho skolkara. Bojim sa,ze maly sa tam umorduje od unavy,kym bude cakat na mna. Druha vec je.ze vystraja pri zaspavani.a nehovoriac,ak pri nas spala neter.neviem si jednoducho predstavit,ako tie ucitelky uspia deti
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod artemis » 12 Feb 2013, 00:56

Norika píše:Ale maly pojde do skolky pravdepodobne este skor,ako bude mat tri,mozno uz o dva mesiace. Este nezaspal v posteli bezo mna,ak neratam den,ked som bola v nemocnici, kazdy vravi,ze to deti zvladnu,ale este nikto nepodal konkretny priklad dojceneho skolkara. Bojim sa,ze maly sa tam umorduje od unavy,kym bude cakat na mna. Druha vec je.ze vystraja pri zaspavani.a nehovoriac,ak pri nas spala neter.neviem si jednoducho predstavit,ako tie ucitelky uspia deti


Nerieš...uvidíš. Ak bude problém, budeš riešiť potom. Prečo by sa mal umordovať od únavy, keď je dieťa naozaj unavené zaspí. To, že vystrája pri zaspávaní doma, neznamená že bude v školke. Nelám si s tým hlavu, ak, tak budú si s tým lámať hlavu učiteľky...ale neboj, oni vedia s deťmi ajajajaj...
artemis
 
Príspevky: 815
Registrovaný: 16 Nov 2011, 15:58
Počet detí: 1

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod quaxi » 12 Feb 2013, 11:56

Norika, moj syn ked nastupoval do skolky, tak som pocula ako jedna mamicka dietata co malo mat az v decembri 3r (toto bolo v septembri) hovorila ucitelke, ze jej syn asi nebude vediet zaspat, lebo este nikdy nezaspal bez dojcenia. Potom sme nahodou prisli pre deti naraz a ucitelky ho chvalili, ako pekne zaspinkal, a pocula som este niekolkokrat ako ho chvalia. Takisto deti, o ktorych boli rodicia presvedceni, ze tam nic nezjedia, odrazu v skolke krasne jedli aj svoje neoblubene jedla. Ten kolektiv spravi svoje, ked dieta vidi, ze ostatni nieco robia, tak sa prisposobi, vobec to dopredu neries.
quaxi
 
Príspevky: 840
Registrovaný: 08 Dec 2011, 11:48
Počet detí: 2
1. dieťa: Zbojnik
Rokov: 15 rokov, 10 mesiacov, 27 dní
2. dieťa: Potvorka
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 27 dní

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod vejula » 13 Feb 2013, 21:14

dakujem kočky za vaše rady.
Môj maly ma dni take že nepotrebuje spať a uplne v pohode vydrži aj do desiatej s tym ,že ešte skače po posteli, ale su dni, kedy to doslova potrebuje. A ked ho spať nedam dopadne to katastrofalne. V nedelu sme ho nedali spať a o šiestej zaspal, zobudil sa o 11 večer so slovami dobueee uááánko :-D som myslela že ma trafi šlak. V noci potom zaspal o druhej. Tak som ho v pondelok dala spať aj zaspal v noci šiel spať ako obvykle o pol noci, ale lepšie ako o druhej. VčERa bol zas uplne čuly vôbec nepotreboval spinkať a zaspal celkom v pohode bez nervov o 9 večer. Dnes zas spinkal, lebo zas vyzyvoval. Tak to vyzera tak, že budeme cez den spavať obden :-D
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Re: Zrušiť denny spanok?

Neprečítaný príspevokod shira » 14 Feb 2013, 00:06

vejula pre prechodné fázy je toto typické, že raz spí, raz nespí cez deň. my sme tak prechádzali vždy z väčšieho počtu spánkov na menší - že určité obdobi sa striedalo to aj to. náš zase vyzerá, že spávať bude celkom dlho, len aby som to nezakríkla..
neter v škôlke nemusí spať, ale môže ticho ležať alebo si ticho kresliť. tiež hovoria, že aj ked nespí, oddýchne si od aktivity, aj to je dôležité.
ja som v škôlke zaspala jeden jediný raz a to si dodnes pamätám, takú obrovskú pochvalu som dostala od učiteliek, priam som stála na piedestáli :D inak som ticho ležala, nebrala som to tragicky, rešpektovala som ticho pre ostatných, nikto ma nenútil a rada som sa robila, že spím, ale učiteľky samozrejme vedeli, že nespím..
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)


Späť na Keď nespí

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia

cron