Klemka, schválne som hľadala celý ten príspevok od tej maminy - zootechničky, aby som ho tu skopčila. Dúfam, že sa neurazí, ako si ho tu niekedy vygúgli, alebo objaví...
Ja som nechcela s ňou moc polemizovať (reagovala som hlavne na to, že nesúhlasím so spochybňovaním materského mlieka a že dojčenie nie len o kŕmení), ale aj kopa ďalších vecí mi na tom nesedí, teda nielen tie africké ženy...
Ešte kontext. Tam išlo o to, že jedna mamina písala, že má málo mlieka... (našťastie nedala na radu, že "všechny ženy kojiť nemužou" ale zavolala si LP a vysvitlo, že išlo o nesprávne prisatie a neefektívne pitie)
..................
"Baby, všechny ženy na světě kojit nemůžou, tak jako nemůžou mít všechny ženy na světě děti. To, jestli žena může kojit záleží na založení mléčné žlázy společně s velmi dobrým krevním zásobením, protože k tomu, aby vzniklo mnoho mléka musí mléčnou žlázou prokolovat veliké množství krve, ze které se berou pro jeho produkci základní prekursory (bílkoviny, cukry, tuky,....) Tu se dostáváme k druhému problému a to, že i přesto, že se tvoří mléko to opravdu neznamená, že musí být plnohodnotné, protože je závislé na stravě a životním stylu matky. Pokud žena nepřijímá dostatečné množství proteinů, cukrů, tuků, vitamínů a minerálů, tak nemůžou být také v mléce. To je naprostá logika a jednoduchá matematika. Je sice pravda, že organismus dokáže určité množství dotovat z kostní dřeně matky, nicméně i v tomto ohledu má organismus každé ženy své limity.
Ženy v Africe sice kojí parádně, ale ty děti podle toho taky bohužel vypadají, těžko bys tam pohledala takové baculátko jako máme tady Jsem zastánce kojení, ale opravdu nesnáším takové kecy o tom, že mateřské mléko je něco jako "zázračný elixír" na všechny neduhy na světě. Je to naprosto normální strava savců, nic víc, nic míň. Teď ještě trošku o těch imunoglobulinech - největší množství obsahuje mlezivo - tj. nezralé mléko, které se tvoří před a po porodu - to má svůj význam, protože touto dobou je ještě střevní stěna novorozence dostatečně propustná těmto látkám a je schopna je vstřebávat, to se ovšem velmi rychle mění, střevní stěna se postupně uzavírá a pár dnů po porodu je vstřebání jakéhokoli imunoglobulinu střevní stěnou jen sporadické a logicky na to navazuje i to, že se mléko mění složením a stává se z něj plnohodnotná strava. Takže touto dobou našim dětem můžete chtít předávat jakékoli protilátky, ale vstřebatelnost a využitelnost organismem kojence je opravdu minimální a navíc, musíte být tou dobou také nemocné, protože jen tehdy se v organismu nějaké imunoglobuliny tvoří. Dalším faktem je, že matka může předat svému dítěti jen protilátky proti nemocem, které sama prodělala, tudíž, pokud netrpím na zánět středního ucha, tak na něj nemám vytvořené protilátky a nemůžu je v mléce předat dítěti. Mnoho žen si totiž myslí, že když dítě kojí, tak ho chrání proti všem nemocem světa, jak mají některé weby v oblibě zveličovat a to prostě není pravda. Jsem sice zastánce kojení, ale za každou cenu určitě ne. Nevidím absolutně žádný důvod k tomu, aby se žena cpala léky podporující kojení, to je podle mě kontraproduktivní, to už je určitě užitečnější UM, v dnešní době má pak žena jistotu, že obsahuje všechno co má. Když ten organismus kojit nechce, tak k tomu má prostě opravdu asi nějaký důvod,...Toť můj výklad, já jenom, že jsem v tomto ohledu vzdělaná a myslím, že je plno věcí, co se na internetu překrucuje. Nejsem doktorka ani laktační poradkyně, ale prachsprostá Ing. zootechniky, jak s oblibou říkám živočichářka tím se nechci nad nikoho povyšovat nebo ponižovat, každý je pro svět důležitý a jsou lidé daleko chytřejší než já, nicméně mám plno relevantních zkoušek z VŠ jako anatomie, imunologie, fyziologie (včetně fyziologie laktace), genetika,...tak si myslím, že k tomu mám kus co říct a že na to mám poměrně zdravý názor,..."
.........................