čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spinal

úspešné dojčenie sa začína už v tehotenstve

čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spinal

Neprečítaný príspevokod vejula » 27 Sep 2012, 09:48

Ahojte dievčata.
Práve si píšem pôrodny plán a kedže som po jednom cisarskom reze, citim potrebu napisať do neho aj to, ako si predstavujem, že sa vykona cisarsky rez v prípade nutnosti.
Prvý krát som bola v celkovej anesteze a citila som sa fajn, nemala som väčšie problemy, až na to, že som mohla prvý krat priložiť maleho až po 24 hodinách. PReto teraz uvažujem nad spinalom, aj ked po pravde, mam trocha strach, neviem si predstaviť ten pocit byť pri vedomí ked mi budu rezať brucho a nasledne vyťahovať bábätko. Tak som v dileme, čo zvoliť.
Viete mi poradiť? Prípadne aké mate prakticke skusenosti s jednou či druhou možnosťou? Ďakujem.
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod venus » 27 Sep 2012, 10:14

Ahoj Vejula, ak sa chystas rodit prirodzene a doslo by na akutny, cize nie planovany cisarsky rez, nestihnu ti urobit spinal... ak budes mat epidural, tak vdaka nemu ti podaju lieky na lepsie umrtvenie a budes moct byt pri vedomi alebo ta uspia celkovo bez ohladu na to ci chces spinal z praktickych dovodov...
Ak by si mala cisarsky rez planovany, potom je to na tebe...
venus
 
Príspevky: 72
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:40

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod Klemka » 27 Sep 2012, 12:50

Pri akútnom cisárskom reze pravdepodobne nebude čas na čiastočnú anestézu.
Aj tak je však možné priložiť bábätko koža na kožu na telo matky a dať mu priestor na samoprisatie - je úplne jedno, že Ty ako matka nebudeš pri vedomí, pre bábätko je to mimoriadne dôležité a aj v prípade, že matka je pri vedomí, musí byť na sále niekto, kto bábätko na tele matky pridržiava (pretože aj pri plánovanom cisárskom reze má matka obe ruky nepoužiteľné kvôli tlakomeru, kanyle a iným veciam). Takže ten postup by mal byť rovnaký či ide o akútny cisársky rez alebo plánovaný - bábätko čo najskôr po vybratí z maternice položiť na telo matky koža na kožu a pokračovať v tom kontakte hneď ako je to možné aj po prevoze matky z operačného sálu. Pozri si k tomuto viaceré články na http://www.mamila.sk - aj v sekcii Články, aj v sekcii Príbehy matiek a takisto na našej FB stránke "Mamila - stránka o dojčení" nájdeš hneď navrchu fotku našej poradkyne Ľudky Bencovej, ktorá mala možnosť toto zažiť nedávno v Košiciach. A potom klasika - čo najviac kontaktu koža na kožu v ďalších dňoch po pôrode, sledovať, ako bábätko pije pri dojčení, neovplyvňovať negatívne jeho schopnosť sa prisať použitím cumlíka, fľaše či klobúčikov. Ideálne je byť na nadštandardnej izbe s niekým, kto Ti pomôže so starostlivosťou a prikladaním bábätka v prvých dňoch, kým ešte nebudeš úplne schopná sa starať o bábätko sama. Mám k tomuto celý protokol na svojich stránkach - pozri si ;)
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod vejula » 27 Sep 2012, 15:19

venus, klemka, dakujem za odpovede.
Klemka, tie članky som si pozrela na mamilackej stranke, ale na tej tvojej sa k nim nemôžem akosi dopatrať.... Viem o tom, že po spinale je možne priložiť babatko, a čo sa tyka celkovej anestezy, neviem si predstaviť, či by boli ochotní, toto podstupiť.. Pamatám si totiž na prvý pôrod, tam mi maleho nedovolili nadojčiť, lebo vraj mam v sebe tu anestezu a že by to mohlo dieťatku ubližiť. TEraz chcem isť sice do inej pôrodnice, ale mne na Slovensku všetky nemocnice pridu v tomto ešte trošku takéééé mimo, tak fakt neviem, ktora pôrodnica by mi toto schvalila. Ty poznaš nejake pripady, kedy bolo na Slovensku počas celkovej anestezy dieťatko priložene hned ku prsniku? Ak ano, prosim ťa v ktorej nemocnici to bolo?
A ešte sa chcem spytať, či v pripade, že sa na konci tehotenstva rozhodnu že musim na planovaný cisarsky (bolo mi naznačene, že moje babo je priliš velke na moju panvu a pokial sa mu nebude chcieť ísť von do terminu, tak mi naplanuju cisarsky) je lepši ten spinal? Ja mam pocit, že ano, len sa bojim, aby som potom nebola mimo tie dni v nemocke, lebo kamaratku prišerne bolela hlava po spinale, a dieťatko dojčila až o niekolko dni, čo nebola ničoho schopna... Ja som bola po celkovej anesteze v pohodičke a maleho som prikladala často (i ked prvy krat až po 24 hodinách)... Taku mam z toho dilemu, asi až moc dopredu teoretizujem, ale nechcem si nič vyčitať, chcem byť na všetko pripravená. Samozrejme, že dufam v prirodzeny pôrod, ale ked to nepôjde, musim spraviť všetko, pre čo najlepší štart drobčeka na svet, i ked nie celkom prirodzený.
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod Klemka » 27 Sep 2012, 16:13

Vejula, tu je link https://sites.google.com/site/problemys ... rskom-reze
Celková anestéza nie je kontraindikáciou pre dojčenie. V momente, ako sa bábätko vyberie, môže sa dojčiť. Čo ak sa mu vytvorí priestor pre to, aby sa správalo podľa vzorcov správania, ktoré má v sebe zakódované, nebude robiť hneď po vybratí, ale tak, ako iné deti, až niekoľko minút po čase, ktorý strávi v kontakte koža na kožu.
Z hľadiska organizácie práce je úplne jedno, či je matka pri vedomí alebo nie - aj tak nemá akými rukami dieťa pridržať. Kontakt koža na kožu je dôležitý pre bábätko a stimuluje bábätko k tomu, aby, ak sa rozhodne prisať, sa prisalo správne. Správne prisatie je pre dobrý začiatok dojčenia kľúčové - ovplyvňuje to, či bude získavať dieťa kolostrum počas prvých dní života, či bude poškodzovať bradavky matke, či sa vyskytnú iné problémy - neobvykle zvýšené hladiny bilirubínu, prílišná strata hmotnosti, bolestivo naliate prsníky po pôrode. Viac v tom mojom protokole.
Neviem posúdiť, aká forma anestézy je vhodnejšia, toto nemám naštudované. Z hľadiska dojčenia anestéza bábätko takisto ovplyvňuje, čím viac jej dostane do času, kým sa mu oddelí krvný obeh od krvného obehu matky, tým viac môže byť po narodení letargické a nemusí sa prisávať správne.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 27 Sep 2012, 18:52

Ahoj vejula,
ja som mala dve sekcie. Prvú v celkovej, druhá bola spinál - tak viem porovnať aj zo subjektívneho hľadiska.

Z objektívneho hľadiska ma vždy lekári ubezpečovali, že spinál je menej zaťažujúci pre organizmus dieťaťa i matky. Pri spinále ma hlava nebolela, možno aj preto, lebo mi dávali infúzie, aby ma zavodnili - anesteziologička mi inak zdôrazňovala, že je dôležité piť veľa tekutín, vtedy hlava nebolí, nič som nepila, ale zrejme tie infúzie urobili svoje.

Spinál som však ťažko niesla z psychického hľadiska, mne to bolo strašne nepríjemné, priam protivné - keby som mohla utečiem z toho stola, ja viem, mala som byť statočná, ale nebola som - nič ma nebolelo, ale všetko som cítila - naťahovanie kože, dotyky... úplná panika, neviem, či by ma upokojilo, keby mi malého dali na hruď, keď som ho zbadala, chcela som plakať od šťastia, ale vzápätí ma znova premohla panika, keď som cítila zase ako sa mi hrabú v bruchu, hanba-nehanba prosila som, nech mi dajú nejaký oblbovák kým ma zašijú. Neviem, som asi fakt posero a lúzer, neviem to inak ani nazvať. :-(

Každopádne - ak by som si mala teraz vybrať, idem na celkovú anestézu.

Už len záverom, rodila som v ZA - ktorá inak ani neakceptuje pôrodné plány a novorodenecké je úplná katastrofa, už som inde o tom písala, čistá hrôza... Jedno poschodie bolo zavreté, málo lôžok, sestričky nervózne, na nič nemali čas ... Za všetko hovorí fakt, že tam je normálne, že matka nafasuje fľašu a môže si chodiť po mlieko do kuchynky...

So synom sme boli dlho odlúčení, najskôr na JISke po sekcii, potom bol zase na pozorovaniach a vyšetreniach, pretože pri pití z fľaše sa zavzdušňoval a fialovel, akoby prestal na chvíľu dýchať - teda ďalšie vyšetrenia - rontgen hrudníka, sono srdca... našťastie na vyšetreniach nič nezistili, mmch. pri dojčení to už nerobí, múdry chlapec, vie, čo sa patrí... do toho strašné zapareniny na prdelke, zahnisané oko .. proste úplne rozhasené a zničené decko som si doniesla domov.. a čo je hlavné, neprisávajúce sa....

Prosila som počas odlúčenia o alternatívne dokrmovanie (cievkou po prste, pohárikom, lyžičkou), ale všetci - sestričky, lekárky - pozerali po mne ako po debilovi, tvrdiac, dieťa sa predsa za takú krátku dobu na fľašu nenaučí...a keď sa neprisával, že to JA mám byť trpezlivá a je to o mojej šikovnosti... ako zážitok na celý život, ja som prerevala celý čas v pôrodnici... Doma sme sa dali nejak do kopy, ja som si ani na sekundu nepripustila, žeby som nedojčila, nebola pre mňa iná alternatíva a fakt som mala obrovské - obrovitánske šťastie, že som sledovala dianie okolo dojčenia a vedela na koho sa mám obrátiť, teda na poradkyne Mamily - konkrétne mi pomohla Janka Mekyňová (vejula si zo ZA, takže ju vrelo odporúčam, ak by si nedajbože potrebovala pomoc, je šikovná a milá), ktorá sa dokonca špecializuje na neprisávajúce deti, takže toto bola super pomoc a to, že sme to podchytili na začiatku... mal presne týždeň, keď sa konečne prisal....

Takže si sypem popol na hlavu, veľmi, veľmi, veľmi som podcenila situáciu, mala som naštudovaný aj Klemkin článok, ale vravela som si, že kašlem na to, nejak ten týždeň v pôrodnici prežijem, doma sa doladíme. Doladili sme sa, dnes krásne dojčím, ale za akú cenu??? :?
Inak všetko by som prežila, ale dorazila ma veta v prepúšťacej správe "dieťa dojčené s chuťou".... :evil:

Vejula, dúfam, že nejdeš do ZA... a každopádne odporúčam to, čo píše Klemka, vybaviť nadštandard a sprievodnú osobu..
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod vejula » 27 Sep 2012, 19:25

vdaka klemka kuknem link. Zajtra idem do Ružomberku a tam sa pana prednostu popytam všetko možne aj nemožne, čo a ako :-)

carodejnica fuuu tak mala si to ťažké. A presne toto si aj ja hovorim, že to psychicky asi nezvladnem, ten pocit ako sa mi hrabu v bruchu ako ma režu a zašivaju, mam z toho už teraz paniku ked si to predstavim. Do Žiliny určite nechcem isť, to je posledna volbe. Rozmyšlam nad Ružomberkom, trošku sme sa tak nezaväzne dohodli s jednou super pôrodnou asistentkou, že ak vydá tak by mi mohla byť pri pôrode. Však asi vieš, bola s nou aj beseda v rodinnej rozpravke.
Inak prave som kukala hodnotenie pôrodnic a tiež Ružomberok ma hadam najmenej cisarskych rezov čo som kukala pôrodnice.... Tak sa budem snažiť ešte spraviť všetko preto aby to šlo aj prirodzene, to by bolo najidealnejšie a s ohladom na začiatok dojčenia. Ale niesom hlupa a viem, že je tam už predpoklad na dalšiu sekciu, ked bola prvá a malé vyzera byť riadny valibuk. JEdnoznačne si pišem pôrodny plan, zajtra ho dam podpisať prednostovi, a žiadne flašky, žiadne cumle sa teda konať nebudu...
Ale ja sa fakt na ten spinal necitim, vôbec, asi som aj ja slaba, ale toto je na moju psychiku silne kafe....
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 27 Sep 2012, 20:48

Vejula, aj tu ti viem dať skúsenosť, ;) dcéru som rodila v RBK, manželova teta tam robila na novorodeneckom (už je na dôchodku). Prednosta je Ondrejka, ak sa nemýlim, a ten ma mal na starosti. Fajn doktor. :)

Nebolo to tam ideálne, ale tisíc krát lepšie ako v ZA. Dodnes ľutujem, že som tam znova nešla, ale nechcela som už otravovať tetu, keď už je na dôchodku.

Ešte podotknem, že som vtedy bola úplná nevedomá prvorodička... Mala som tam akútnu sekciu (nepostupujúci pôrod), dcéru mi prvý krát doniesli na JISku na prvé priloženie po cca 5-6 hodinách, teda keď som sa úplne prebrala z narkózy, ďalšie dojčenie znova na JISke o ďalších možno 10 hodín, potom ma však už pustili na izbu. Prvé dni som nebola schopná kvôli jazve a bolesti starať sa o dcéru nonstop a dojčiť na požiadanie, nosili mi ju však pravidelne na dojčenie každé tri hodiny vo dne v noci (na rozdiel od ZA!), prvú noc mi ju však nedoniesli vôbec. Bola pár krát dokrmovaná fľašou (zrejme aj UM), ale nie tak okato, ako v ZA, teda žiadne fasovanie fľaše. Určite uprednostňovali dojčenie a sestričky boli všetky veľmi milé a ochotné (a som presvedčená, že nielen preto, že som tam mala tetu).
Na krvavé bradavky som mala odporučené klobúčiky (inak práve zmienenou pôrodnou asistentkou :? ale zase ona jediná mi povedala, že môžem jesť všetko pri dojčení, ostatné sa mračili, keď videli nektarinky :D na stole, že to sa nesmie a podobne) a dojčila som s klobúčikmi niekoľko dní, ale zasa iná sestrička mi ich kázala chvalabohu zahodiť. :) Odišla som odtiaľ s odporúčaním dojčiť každé tri hodky, ale aj to som si časom už doma doladila.
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod fliacik0103 » 27 Sep 2012, 21:17

vejula, ja som mala spinal, ale pocity ako opisuje carodejnica som nemala, ale naopak som sa tesila, ze ked uz mam sekciu, tak aspon mozem byt pri tom:-D pooperacne bolesti a bolesti hlavy som zvladala ok, dieta mi dali po 18stich hodinach a uz u mna ostalo. kamaratka, ktora rodila sekciu 10rokov dozadu, mala celkovu anestezu a spomina si, ze bola smutna z toho pocitu, ked sa prebrala a babo bolo prec z brucha a ona ani netusila ako a ak by mohla, vyberie si spinalnu...takze je to podla mojho nazoru subjektivne, ak budes musiet mat planovanu sekciu, rozhodnutie je na tebe a tvojich pocitoch. drzim palce, aby vsetko dopadlo dobre a ci uz tak alebo onak, aby sa drobcek dostal z maminho brucha okamzite na jej hrud :dojcenie: :love:
fliacik0103
 
Príspevky: 271
Registrovaný: 16 Jún 2011, 20:58
Bydlisko: TT
Počet detí: 1
1. dieťa: Biuska
Rokov: 13 rokov, 27 dní
Môj status: Ze je uzasne byt mamou som zistila, ked som sa nou stala:-)

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod Ludka » 27 Sep 2012, 21:33

Tak ja mam uplne ine zazitky s posledneho cisarskeho rezu. Velmi pozitivne, dokonca som si pobyt uplne uzila.
Bola som na spinale, to ako to opisuje carodejnica, mi vobec nevadilo, so mnou sa cely cas rozpravali, sestricka a primarka z Ara, takze som to nevnimala, to kyvanie, a neviem co vsetko co opisujes.
Ja som mala dohodnute cez prednostu kliniky, ze budeme davat babatko na hrudnik pocas operacie, vysiel mi v ustrety a bol velmi pozitivny v tomto smere nemal s tym absolutne ziaden problem. Taktiez pani primarka z Ara, nemala ziaden problem, este to sice nezazila, ale bol to pre nu myslim zazitok :)
Malinku mi vybrali asi do 10 minut, hned ako ju utreli, mi ju doniesli na hrud, kde vobec neplakala, bola kludna a zacala sa olizovat, slinit, otacat a hladat. Bolo to uplne kuzelne. I ked bola po spinale, bola velmi aktivna. I ked velmi sa jej prisat nepodarilo na sale, bola som mnou cely cas. Po prevoze na izbu, mi ju hned doniesli na izbu, kde sme boli v kontakte koza na kozu da sa povedat nepretrzite skoro po cely cas v nemocnici. Babatko bolo kludne, spinkalo na mne, proste pohodaaaaaaaa....
Musim, ale povedat, ze bez pomoci vrchnej sestry na novorodeneckom by sa nam to asi nepodarilo, kedze ona davala instrukcie svojim sestram na oddeleni. Ale i tak si myslim, ze sme boli pre ne dokazom, ze ide to aj po cisarskom reze. Ze sa necitim unavena, ked mam babatko pri sebe, ale prave naopak, som nesmierne stastna a nic cloveka nebolí.Chodili mi ju len prve dni prebalovat, inac spala a bola so mnou aj v noci. Mala som nadstandartnu izbu, takze sme mali klud a pohodu. Stale sme boli koza na kozu, vyhriate ako na slniecku, pot mi stekal po nohach. A to nehovorim o tom, ze s dojcenim sme nemali a nemame absolutne ziaden problem. Prisala sa krasne, spravne, bez pomoci sama :)) take to bolo pekne ;)

takze, ak ti mozem poradit, chod do spontanneho porodu. Ja som pri druhej dcerke, vyckavala doma a tak sme sli az s porodnymi bolestami do porodnice. Predsa len som to skusila, i ked si myslim, ze som mohla pockat viac doma. PRi tejto tretej sekcii, velmi do toho lekar nechcel ist, plus som mala problemy s kolenom....takze to bola sekcia viac menej planovana. Ale s pozitivnymi zazitkami. Akurat sa najhorsie zotavujem po tejto tretej, bolo to velmi bolestive, a este celkom nie som fit, ani po vyse 2 tyzdnoch.
Ale akokolvek to dopadne!!!!!! NEDAJ svoje DIETA z ruky!!!!!! stale mozes mat koza na kozu, povyzliekas a budete oddychovat a uzivat si jeden druheho, i ked budu mat reci. Ci budes v onej, alebo takej porodnici. JE TO tvoje DIETA!!!!! Ty si za neho zodpovedna!!!!!!!!
Drzim palec
Obrázok užívateľa
Ludka
 
Príspevky: 298
Registrovaný: 22 Mar 2011, 00:06
Bydlisko: Košice
Počet detí: 3
1. dieťa: 8
2. dieťa: 3
3. dieťa: 14 dní
Môj status: ...aby dojčené dieťa bolo normou...

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod lulu » 27 Sep 2012, 22:30

Vejula, ja mám za sebou dva cisárske pôrody. Oba pri vedomí. Pri prvom mi vyvolávali pôrod, o čom mi ani neráčili povedať. Pri vyšetrení, resp. po ňom mi dr. oznámila, že mi dala tabletku na vyvolanie pôrodu. Nikto sa so mňou o ničom nebavil... Potom som šla cisárskym, dodnes som si nie istá dôvodom... Prístup lekárov bol otrasný. Zákrok trval šeho-šudy 30 minút. Bolesti som mala iba, keď mi malú ťahali z brucha, to som mala pocit, akoby zo mňa niečo fakt "ťahali", trvalo to chvíľu.
Pri druhom mi vraveli, nasadiť diétu, dieťa bude tučné, veľké! Keďže prvý pôrod bol cisárskym, tak plánovali aj druhý - ten som absolvovala už v inej nemocnici. Boli sme za primárom, pýtala som sa, čo ma napadlo. Chcela som malú aj priložiť na prsia, vraj by to aj nejak šlo. Ale chyba bola, že sa to nikde nezaznamenalo, alebo čo... Tento druhý pôrod začal o pol /teda ma začali rezať/ a pol aj päť bola malá vonku. Nič, žiadna bolesť. Iba sme sa rehotali, že som mala spúúústu plodovej vody a lekári boli premáčaní aj v topánkach :lol: A malá vôôôbec nebola obrovská ako ma strašili. Mala som brušisko ale plnééé vody. Vážila 3.150g. Malú mi nepriložili, iba ukázali ako pri prvom pôrode. A to som sa ešte tesne pred pôrodom pýtala, či mi ju priložia. Vraj však, keď to pôjde... Nakoniec to asi nešlo naprsia, iba pri tvár na chvíľočku. Malinkú dali hneď na chocbe ockovi na ruky, neskôr ju priniesli aj mne na priloženie.
Pri prvom som nemala bolesti hlavy vôbec a musela som ísť na nohy do 12-tich hodín. Pri druhom som bola na infúzkach dhlšie a vstávala som asi po 24 hodinách, a to som sa ani nespršila hneď ako pri tom prvom... bolesti hlavy pri druhom boli fest, ale aj napriek nim som na vlastnú žiadosť odišla na 5 deň aj so stehmi v bruchu domov. Tie mi potom vyberal môj doktor. Malinká pri druhom pôrode často plakala už v pôrodnici a aj doma. Preto lieky, čo mi dali na bolesť hlavy som už nebrala a snažila sa to prežiť bez nich. Tá bolesť vraj trvá najviac asi 8 dní, hovoril lekár, keď som chcela ísť domov skôr. A určite netrvala viac ako týždeň...
Keď ti môžem odporučiť, tak ja by som rozhodne bola pri vedomí. A to, že to niekto cíti je podľa mňa chyba anesteziológa. To by sanemalo stať.
Pýtaj sa, pýtaj sa, pýtaj sa! Nech máš vo všetkom jasno. Všetko sa dá a všetko je len o ľuďoch.
Držím ti palce, nech ti to dobre dopadne:)
lulu
 
Príspevky: 352
Registrovaný: 22 Máj 2012, 11:45
Počet detí: 2
1. dieťa: princeznička
2. dieťa: bzučinka
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 24 dní

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod mamickalenocka » 27 Sep 2012, 22:37

Ludka, tak dobre sa to cíta. Nenapises na Mamilu aj clanok, nech to mozeme sirit do tejto spolocnosti dalej.
Klemka, tvoje prispevky mi vzdy otvoria nove obzory. Mat tak tvoje vedomosti...
Cim dalej tym viac zistujem, ze dojcenie je mozne VZDY VZDY VZDY. Len o tom malo ludi vie, bohuzial!!!
mamickalenocka
 
Príspevky: 133
Registrovaný: 09 Dec 2011, 12:46
Bydlisko: VS
Počet detí: 1
1. dieťa: Ondrej
Rokov: 12 rokov, 7 mesiacov, 18 dní

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 27 Sep 2012, 22:48

Ľudka, super zážitok. V dobrom, úprimne závidím.

Ja neviem, ja som fakt mimo, proste ja som celú tú operáciu (vpodstate je to operácia) psychicky veľmi zle znášala, neviem, nerozumiem tomu, čím to je. Dovolím si tvrdiť, že jeden z najhorších zážitkov, možno som fakt mala zlú anestézu, keď som všetko cítila, vravím nebolelo to, ale bolo to protivné. Aj so mnou sa anesteziologičky rozprávali, teda snažili sa, ale ja som ich vôbec nevnímala, čo mi hovoria....

Chcem sa spýtať, ty si mala pri sebe niekoho? Myslím na izbe, nejakú sprevádzajúcu osobu, lebo to si tiež nejak neviem predstaviť, že by som mala čerstvo po operácii s ranou na bruchu takto nepretržite, bez pomoci, dieťa pri sebe. Ani si nebola na JISke?

Neviem, spätne s uvedomujem, že som pri tomto pôrode istým spôsobom zlyhala, namiesto boja, som sa nechala unášať prúdom, bola som paralyzovaná strachom.. Asi som fakt nejaký omyl prírody.. :cry:
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod Klemka » 28 Sep 2012, 08:18

mamickalenocka píše:Ludka, tak dobre sa to cíta. Nenapises na Mamilu aj clanok, nech to mozeme sirit do tejto spolocnosti dalej.
Klemka, tvoje prispevky mi vzdy otvoria nove obzory. Mat tak tvoje vedomosti...
Cim dalej tym viac zistujem, ze dojcenie je mozne VZDY VZDY VZDY. Len o tom malo ludi vie, bohuzial!!!


Ďakujem mamickalenocka, dobre sa to počúva, dáva mi to impulz vzdelávať sa ďalej, pretože toho, čo neviem, je ešte spústa.

Carodejnica, ono to nie je také jednoduché... chápem, prečo sa cítiš nepríjemne, ale - keby si mala vytvorené podmienky - myslím, že budeš so mnou súhlasiť, že by si iste tiež chcela a mala bábätko so sebou od prvých chvíľ, keby taká starostlivosť, ako popisuje Ludka, bola rutinou v pôrodnici, kde si rodila (a ona časom bude, len jednoducho žiješ v dobe, kedy sa tieto veci ešte len menia, vidíš však, že v Košiciach už sa situácia veľmi približuje tomu, ako by to na základe súčasných vedeckých poznatkov malo vyzerať). To, že sa to nestalo, je v situácii, že rodíš v pôrodnici, kde je systém nastavený úplne inak, predsa pochopiteľné. To nie je Tvoja chyba. Mnohé mamičky po takomto zážitku prídu domov s neprisávajúcim sa bábätkom a už sa z toho nevyhrabú.
Je to ich chyba, že nedojčia? Určite povieš, že nie. A každá poradkyňa Ti povie, že nie - nie je to chyba matiek, že nedojčia.
Pretože vieme, čo všetko na dojčenie vplýva. Pretože Ty to vieš, využila si možnosti, o ktorých si vedela a zabojovala si. Bojovať v pôrodnici, kde je všetko nastavené proti tomu, ako by si si to predstavovala je mimoriadne ťažké a v situácii, že si po veľkej brušnej operácii, neschopná sa postarať o seba, nie ešte dohadovať sa, je predsa pochopiteľné, že to nie je jednoduché. Chápem, že si to vyčítaš... ale Tvoj podiel viny je v tomto celom minimálny...
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod Ludka » 28 Sep 2012, 10:48

Mala som pri sebe manzela asi do 22,30 hod. Ale podarilo sa mi ju prisavat len s rukami a lezanim na chrbte. Proste slo to i bez pomoci. Snazila som sa to robit v tej Newmanovej polohe ale po leziacky. Plus niekedy sa zastavila sestricka a pomohla mi, plus manzel bol napomocny. Ale fakt je, ze po porode, deticky vacsinou spinkaju, takze spinkala so mnou a toho malo kolostra co vypila sa zasytila a bola spokojna ;)
V NOvej nemocnici, JISka nie je, preto som si tuto nemocnicu aj vybrala, inde by mi ju nedoniesli prvych 24 hodin a to som nechcela. Nova nemocnica, ma na novorodeneckom sestricky z Mamily, takze to bolo

Ano clanok chcem napisat.....sice neviem ako to dopadne, nemam spisovatelskeho ducha :D 8-)
Obrázok užívateľa
Ludka
 
Príspevky: 298
Registrovaný: 22 Mar 2011, 00:06
Bydlisko: Košice
Počet detí: 3
1. dieťa: 8
2. dieťa: 3
3. dieťa: 14 dní
Môj status: ...aby dojčené dieťa bolo normou...

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod miriam » 28 Sep 2012, 12:41

Ludka, blahozelam k babatku a kedze je tu tema o cisarskom, tak aj ku podarenej sekcii, je uzasne, ze sa pomalicky da uz aj u nas dohodnut a hlavne zazit kontakt s babatkom. Mne toto v BA na Kramaroch umoznene nebolo ani po dohodach s prednostom..o mojich zazitkoch zo sekcie pisem v inej casti fora, nechcem tu teraz opisovat svoje traumaticke zazitky, len by som rada podporila Vejulu, ze sa spinalu netreba bat. Ja som mala prvu sekciu urgentnu, v celkovej anesteze a syna som videla prvy krat na fotke z MMSky, ked som sa prebrala a nasla som si vedla seba svoj mobil..Dojcit som mohla, priniesli mi ho hned ako som sa prebrala- sekcia bola o 14:50 a synceka mi priniesli nieco pred 17h..Bolo to len take rozpacite prilozenie, ale hrialo ma aspon, ze je v poriadku, ze je krasny a zdravy a ma sa k svetu..Druhu sekciu som mala planovanu, takze som si sama vybrala spinal- tuzila som byt pritomna, zazit to, mala som niaky pocit zodpovednosti, ze tym, ze budem pri vedomi, "porodim"..neviem to dobre vysvetlit..Tiez ma trasie este dnes pri pomysleni na tu chladnu salu, svetla, na vsetko okolo toho, prijemne to teda rozhodne nie je, hlavne psychicky, ale dnes je pre mna dolezite aj to, ze si pamatam, ako splechla plodova voda a malinky prvy krat zamrnkal, ako som ho prvy krat videla a ze ked ma po operacii viezli von zo saly, mohla som s manzelom prehodit par slovicok..Carodejnica, nie si ziaden omyl prirody, sekcia je skutocne velmi traumatizujuca, povedala by som,ze je to kruty zazitok a nie kazdy ma stastie na to, aby sa s nou vyrovnal smahom ruky..Drzim palce baby co Vas to caka aj co ste uz doma s babatkami..
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod vejula » 28 Sep 2012, 15:53

Dakujem dievčata za odpovede a tolko podnetov ešte to všetko zvažiť.
dnes som bola v Ružomberku a tak sme tam preberali pôrodny plan a došlo aj na to, že čo a ako ked by musela byť sekcia. Tak prednosta ma upozornil na to, že aj akutny cisarksy si môžem, vybrať a on osobne radše dava spinal, aby bola mamička pritomna pri vybratí babatka.
KEd som sa ho pytala, ake su tam možnopsti s priloženim ku prsniku hned na sale, tak povedal, že davaju dieeťatko až na JIS-ke, že na sale nie a tak. Kukam, že asi je to skoro všade tak, teda okrem toho čo pisala
Ludka - a to je v KOšiciach, velmi daleko :( Inak krasny pôrod, i ked sekcia, super.
Ja pôjdem ešte pzrieť trenčín, uvidim čo mi povedia tam, ale priklanam sa k tomu Ružomberku, lebo su tam velmi fajn, aj naklonení prirodzenemu pôrodu, po ktorom nesmierne tužim, aj čakaju, teda podla toho čo mi rozpraval prednosta.
Miriam chapem ako to mysliš, tiež chcem mať ten pocit, že som aspon ako tak pritomna pôrodu... LEn ma bude o to viac mrzieť ked uvidim to drobatko a nebudem ho môcť hned pritisnuť k sebe. Pri prvom som to tak nebrala, teraz to vnimam celkom inak
lulu tak tie odhady lekarov - super.. A to ti odhadovali len podla velkosti bruška, či podla ultrazvuku???

Kočky, klemka, čo myslite, da sa nejako trvať na tom priložení aj pokial nenajdem ludí, nemocnicu, čo su tomu prístupní??? Čo všetko môžem urobiť pre to ,aby som to dieťatko dostala ešte na operačnej sale? ako bojovať. Neviem.... Neviem ake su moje pravomoci, kde je hranica... NEviem či ma chapete....
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 28 Sep 2012, 16:07

Klemka, presne nič viac by som si nepriala, ako mať svoje dieťa pri sebe...

Miriam, keď čítam, čo si napísala, tak áno, nikdy nezabudnem na to, ako malý začal kašlať keď ho vybrali a na tú jeho zmrštenú tváričku... takže asi ten traumatizujúci spinál stál za to.. a možno by som fakt bola psychicky inde keby som mala hneď malého na hrudi...

Vejula, presne toto ma s odstupom času neskutočne vytáča, a aj teraz mi je do revu, keď to píšem, prečo nie sú tieto veci samozrejmé, prečo s nami takto zaobchádzajú ?

To akože každá žena má teraz lustrovať každú pôrodnicu, kde sú tieto veci normálne? Neviem, pre mňa nebolo reálne ísť rodiť niekam na druhý koniec republiky, keď tam nemám zázemie, a na to aby som bývala na hoteli nemám. Taktiež so sprevádzanou osobou to nebolo jednoduché, môj muž proste nie je na to stavaný (on pôrod vníma ako ženské tabu, čo neodsudzujem, vlastne chlap pri pôrode je taká novodobá vymoženosť), babky majú 70rokov, kamošky mám zväčša slobodné, jediná osoba, čo by prichádzala do úvahy bola na dlho plánovanej rodinnej návšteve v Nórsku... možno som si mohla zaplatiť nejakú dulu... skrátka samé prekážky, neistoty...

Baby nedá sa urobiť petícia, aj cez Mamilu, alebo niečo podobné, zatlačiť na kompetentných... inak v poslednej dobe často nad tým rozmýšľam, že mám chuť to proste tvrdo riešiť, aby sa tieto veci nikdy nikomu už nestali.... a najmä aby pôrodnici ako Žilinská zobrali certifikát baby friendly !!!!!
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod lulu » 28 Sep 2012, 16:53

Vejula, jasné, že mi robili ultrazvuk pár krát pred pôrodom a aj bruško mi nezabudol okomentovať doktor, že to bude aký valibuk? Vraj, keď nedám diétu, tak malá bude mať dobre cez 4 kilá. Potom som mala teda riadne obavy, zbytočne ma vystrašil :evil:
A v pôrodnici som nechala dobrých 11 kilov, čo som bola plná vody /aj opuchy/
Tiež som veľmi chcela malinkú priložiť. Ja som nemala žiaden predôrodný plán. Len som sa dosť vypytovala, pretože pri prvom mi nejak nič nechceli povedať.
A nedaj sa!!! Trvaj si na svojom, fakt je to všetko o ľuďoch, skús nájsť nejakého prístupnejšieho lekára, povedz, že ti na tom priložení nesmierne záleží. Je to predovšetkým tvoj pôrod, tvoje dieťa a nemal by byť až taký problém trochu posunúť tú plachtu, čo budeš mať pred tvárou o niečo nižšie. Na všetko majú lekári nejaké zaužívané normy a je čas, aby sa aj tie pomenili, aby to bolo v prvom rade o mamičkách a ich detičkách....
Veď čo je krajšie, ako šťastná mamina so svojim dieťatkom v náručí. Keď to tak píšem, je mi ľúto, že sa mi to nepodarilo. Predstavovala som si to ináč.
Ty sa nedaj odradiť, urob všetko preto aby ti dieťatko proste priložili. Držím ti palce, nech sa ti to podarí. Zvládneš to ;)
lulu
 
Príspevky: 352
Registrovaný: 22 Máj 2012, 11:45
Počet detí: 2
1. dieťa: princeznička
2. dieťa: bzučinka
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 24 dní

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod Klemka » 28 Sep 2012, 18:10

Matka je právny zástupca dieťaťa. Matka má právo požadovať starostlivosť, ktorá je v súlade so súčasnými vedeckými poznatkami. Tie hovoria jasne - dieťa nikde inde, ako na tele matky, nedokáže byť v stabilnejšom zdravotnom stave, počiatočný kontakt aj po cisárskom reze je to, k čomu sa zaväzuje nemocnica získaním plakety baby-friendly, je neskutočne dôležitý pre správny začiatok dojčenia a pre vzťahovú väzbu matky a dieťaťa. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by toto malo byť odmietnuté dieťaťu a matke po cisárskom reze. Matka má právo toto požadovať, aj keď to nie je rutinou pôrodnice. Asertívne predostrenie požiadaviek a trvanie na nich, aj za cenu zmeny rutiny, spôsobujú, že postupne nemocnice začínajú tento krok realizovať.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod Norika » 28 Sep 2012, 21:00

Klemka píše:Matka je právny zástupca dieťaťa. Matka má právo požadovať starostlivosť, ktorá je v súlade so súčasnými vedeckými poznatkami. Tie hovoria jasne - dieťa nikde inde, ako na tele matky, nedokáže byť v stabilnejšom zdravotnom stave, počiatočný kontakt aj po cisárskom reze je to, k čomu sa zaväzuje nemocnica získaním plakety baby-friendly, je neskutočne dôležitý pre správny začiatok dojčenia a pre vzťahovú väzbu matky a dieťaťa. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by toto malo byť odmietnuté dieťaťu a matke po cisárskom reze. Matka má právo toto požadovať, aj keď to nie je rutinou pôrodnice. Asertívne predostrenie požiadaviek a trvanie na nich, aj za cenu zmeny rutiny, spôsobujú, že postupne nemocnice začínajú tento krok realizovať.

ak sa mozem spytat, tak, co ak personal je proti?? ja som taky bojazlivy clovek, co ak by mali kopex argumentov a proste by takuto poziadavku nechceli splnit?? ja ak by som bola tehu tak by som mala riadny strach, ze si personal urobi po svojom a mna nebude respektovat...uz sa mi to proste stale, ak to nezapadalo do ich rutiny....

Ludka, tvoj zazitok je super pozitivny, cloveku doda trocha nadeje a odvahyy...fakt uprimne zavidim, snad aj my raz nieco podobne budeme mat stastie zazit...by sa mi pacilo,len tak si "vylihovat", druhi by babo prebalili, a nic ine nemat na starosti...
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 28 Sep 2012, 21:11

Presne ako píše Norika, aj ja som taký ten typ, čo sa bojí autority bielych plášťov.

Ja keď som prosila o to alternatívne dokrmovanie (kým bol malý na pozorovaniach), tak doktorka pozerala na mňa ako na debila, alebo keď som sa sťažovala doktorke i sestričkám, že dieťa sa neprisáva, lebo tam dávajú automaticky fľašu, tak všetci do jedného ma ubezpečovali, že dieťa sa na fľašu za pár dní nenaučí a ešte ja som bola sprostá nešikovná, že si neviem decko priložiť - tak som sklapla, keď odišli tak som revala a nevedela som sa dočkať, kedy pôjdem domov.

Za svoje deti s budem biť ako levica kedykoľvek, ale fakt hento obdobie pôrodné a popôrodné je nesmierne citlivé, ja som bola ako paralyzovaná.. proste kým v personále novorodeneckého nebude medzi tými bielymi ovcami jedna čierna ;) , ktorá bude mať za vzor Jacka Newmana, tak my- bojazlivé mamičky máme smolu... :(
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 29 Sep 2012, 00:43

Vejula, osobne by som asi volila radšej Ružomberok ako Trenčín. Je to tuším aj jedna z najčerstvejších BFHI pôrodníc. Odporúčam nakontaktovať sa s ružomberskou poradkyňou (napr. Mudr. DOminika Senková) a nechať si poradiť aj od nej.
A čo sa týka domáhania svojich práv, tak viem, že práve v Ružomberku v období okolo nežnej revolúcie si vydobil istý otec zo Žiliny (neviem si spomenúť na meno ani na názov knihy ) právo zúčastniť sa pôrodu, nakoľko už jeho manželka nechcela zažiť pôrod v anonymnom chladnom prostredí. A zrejme aj táto kniha pomohla k zmenám, aby otcovia mohli byť pri pôrode. Takže bolo by fajn, keby mohli pokračovať v pozitívnych zmenách.

Mimochodom, po právnej stránke má asi otec jednoduchšie právo na dieťa ako jeho zákonny zástupca než matka, ktorá je prvé dve hodiny po pôrode považovaná za kritického pacienta.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod vejula » 29 Sep 2012, 10:03

carodejnica, norika, klemka, lulu tiež som skôr pred lekarmi trochu opatrný, a viem, že je to hnusny pozostatok z komunistickej ery, že mame pred bielymi plaštami strach... JA osobne neviem ako mam trvať na svojom. Ano asertivne, ale čo ked budem trvať na svojom a oni povedia, že to proste neurobia, čo mam ešte povedať... PRoste ked to odmietnu, ako si mam vydupať svoje. Neviem si to vôbec v reale predstaviť. Podla mna ja lekarov nijako nedonutim aby urobili tak ako chcem ja. Aj ked im budem oponovať tym, ako napisala klemka.
Možno to z mojej strany vyzera slabošsky.... Ja som totiž rada, že som vo svojej akej takej blizkosti našla nemocnicu, ktorá nerobí rutinne zasahy do pôrodu - podavanie oxitocinu, pichanie vody.... Nechavaju ženu vo volnom pohybe počas prvej doby pôrodnej, umožnuju prijimať tekutiny, môžžem mať pri sebe manžela aj PA, s ktorou som v kontakte, prikladaju dieťa po prirodzenom pôrode ešte pred ošetrením na brucho matke, po cisarskom davaju dieťa ku prsniku pomerne skoro(aj ked to nieje hned na sale) A tak rozmyšlam, budem tam robiť bordel, že nesplnia všetky moje požiadavky, vytvorim si tam nejake zle meno a vytvoria si tam ku mne nejake antipatie... Neopohoršim sebe aj dieťatku ešte viac ako keby som tak netrvala na svojom? ALebo zmenim nemocnicu, ale ktoru??? Ked tato je podla mna najlepšia možna v mojom okolí.... Tu v okoli MArtin, Žilina, Čadca - 30% cisarskych rezov, nemožnosť prijimania tekutin počas prvej doby, V martine nemožnosť pohybu, rutinne prepichovanie plodovej vody. Po sekcii dieťa na prsnik až po 24 hodinach, pôrodné plany neprijimaju vôbec (teda neviem ako martin s tymi pôrodnymi planmi)
Nechcem sa vôbec vyhovarať, ja sa to snažim všetko len nejako premietnuť na realitu. Ono da sa povedať, že stať si za svojim, ale na kolko je toto všetko realne? To je iny pribeh
lulu v ružomberku sa zazmluvniť lekar nedá, takže to bude aj tak všetko o nahode, kto tam bude....

JankaMich dakujem ti za odporučanie. Vôbec ma nenapadlo spojiť sa s pôrodnou asistentkou z Ružomberka... JE to super napad, určite jej zavolam a popytam sa na možnosti. A dakujem za pozitivne slova :-) a skusenosti
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Re: čo je lepšie v pripade sekcie - celkova anesteza či spin

Neprečítaný príspevokod vejula » 29 Sep 2012, 10:04

JAnkaMich opravujem sa myslela som nie s pôrodnou asistentkou ale s laktačnou poradkynou, už som taka zmatená z tych nazvov všetkych :-D tak určite zavolam s danou LP.. Je to super napad
Obrázok užívateľa
vejula
 
Príspevky: 841
Registrovaný: 29 Máj 2011, 10:14
Bydlisko: žilina
Počet detí: 0
1. dieťa: Dominik
Rokov: 13 rokov, 11 mesiacov, 19 dní
2. dieťa: kristinka
Rokov: 11 rokov, 4 mesiace, 24 dní
Môj status: nieje nič krajšie ako byť mamičkou

Ďalší

Späť na Tehotenstvo a pôrod

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 9 hostia

cron