mlieko

mlieko

Neprečítaný príspevokod Marika » 08 Aug 2012, 00:10

:D ja som sa tu tak prehrabala, lebo dosť málo sem chodím pre nedostatok času. Ja len že mám opačný problém s laktáciou. No hrúza ;) .Mám teraz 3 dieťa. Ale vždy som mala problém s priveľkým množstvom mlieka. Ja viem, mnohé závidíte. Nejedla som veľa, nepila, doslova ma smädilo ako psa, len aby som mala menej mlieka. Pri kojení sa mi okamžite spustilo,a dokonca mi strieka. Deti si vlastne skoro dusím. Jeden prsník krmi dieťa a druhý zatiaľ mi zalieva oblečenie. Ked nekujpujem menštruační tak aspom laktačne vložky :) . Ono sa to dá. Len pri prvom dieťati, ked som nevedela ešte ako to bude, treba piť, aby si mala mlieka, oddýchnuť, najesť.Ochjoj.To ste mali vidieť. Ešte k tomu poporodná depka, no vtedy ma to zobralo. Pri dalších deťoch som už aspon vedela čo ma čaká tak to bolo lepšie. Držím palce všetkým, aj ked máte opačný problém :lol:
Marika
 
Príspevky: 133
Registrovaný: 21 Máj 2012, 20:35
Počet detí: 4
1. dieťa: Dominik-15r
2. dieťa: Miriam-14r
3. dieťa: Lucinka uz v nebi
4. dieťa: Michaela
Rokov: 12 rokov, 1 mesiac, 9 dní
Môj status: ...byť sám sebou a nebyť sám...

Re: mlieko

Neprečítaný príspevokod Norika » 08 Aug 2012, 08:10

tak ako malo,ani vela mlieka nie je dobre...ja som tiez mala nadprodukciu a bola stastna, kolko mlieka mame...lenzeto babo nemusi byt stastne,ak mu to rychlo tecie...navyse, dieta moze potom priberat viac, ako by malo....aj nadprodukciu treba riesit s LP, tak ako nedostatok mlieka... :)
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: mlieko

Neprečítaný príspevokod Klemka » 08 Aug 2012, 08:32

Prílišné množstvo mlieka dokáže mamičku takisto potrápiť. Pri nesprávnom začiatku dojčenia dokáže byť nadprodukcia niekedy omnoho ťažšie zvládnuteľná, ako nedostatočná tvorba mlieka. Základným predpokladom pre to, aby dieťa zvládalo tok mlieka, je výborné prisatie. Preto je dôležité snažiť sa dôsledne polohou (najjednoduchšie sa to uskutoční v priečnej polohe, ktorá má veľmi veľa technických aspektov, ktoré je ťažké odsledovať z videa alebo fotografií a najjednoduchšie sa ju mamička naučí v spolupráci s poradkyňou pri dojčení). Správna poloha pomáha prisať bábätko v správnom prisatí. Pripomínam, že správnosť prisatia bábätka zásadným spôsobom deformuje používanie náhrad prsníka - cumlíka či fľaše, nehovoriac o klobúčikoch. Správnosť prisatia podporuje aj začiatok dojčenia v pôrodnici - samoprisatie po pôrode (ideálne nemedikovanom prirodzenom pôrode) a kontakt koža na kožu počas pobytu na šestonedelí v čo najväčšej možnej miere. Pri dojčení je ďalej dôležitá technika stláčania prsníka na "dopitie" prsníka pred tým, než ponúkne mamička druhý.
Dieťa môže na prsníku pri nadprodukcii zažívať aj nepríjemné pocity, keď ho zalieva mlieko, zvlášť, ak si s tým nedokáže poradiť. Ako som spomínala, aby si s tokom dokázalo poradiť, je dôležité správne prisatie. Aby vnímalo prsník ako príjemné miesto, pomáha v čo najväčšej miere podporovať vzťahovú väzbu dieťaťa a matky - nájstrojmi, ktoré toto podporujú sú fyzický kontakt (koža na kožu najlepšie), nosenie, spoločné spanie, dojčenie a reagovanie na plač a potreby dieťaťa bez obáv o rozmaznanie dieťaťa.

Ešte chcem pripomenúť, že nadprodukcia sa nerieši znižovaním tvorby mlieka. Dieťa reaguje na tok mlieka. Pri znižovaní tvorby mlieka je možné, že tvorba mlieka poklesne na úroveň, ktorá je "príjemnejšia", ale tok mlieka poklesne tiež. A čo ako je dieťa pri nadprodukcii niekedy nespokojné s tokom mlieka, ak ten tok mlieka behom nejakej doby krátkej poklesne, môže mu začať veľmi vadiť, že tok mlieka je pri dojčení pomalý.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1


Späť na Dojčenie a ochorenia, boľavé prsníky

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 9 hostia

cron