Pracujúce dojčiace mamičky

debata o všetkom a pre všetkých

Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod shira » 08 Máj 2011, 23:38

Ak je tu náááááhodou taká mamička, rada prijmem rady a skúsenosti, ako to čo najlepšie zvládnuť a hlavne ako dlho sa to dá vydržať. Viac, ako dojčenie počas pracovnej doby, ma trápi dojčenie v noci, nevyspatosť, únava... zajtra idem do roboty prvý krát, tak držte palce. bojím sa aj ja, aj moj manžel :o som zvedavá ako to bude :o :roll:
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 09 Máj 2011, 19:25

Je to narocne, ale dojcenie to napriek vsetkej namahe velmi ulahcuje. Aj tebe ako mamicke (ziadne zarabanie UM, ziadne vstavanie v noci ku babatku..), aj babatku z dovodu odlucenia. Ak sa ti len trochu bude dat, po navrate z prace si pospi, idealne s babom (vtedy nemusis riesit ze by si sa s nim mala hrat - jednoducho spolocnym spankom sa mu tiez venujes).
Ta noc, ktorej sa najviac bojis, je prave tvoj najvacsi pomocnik. Velmi dolezite je spat spolu s babom - jednak aby ste si uzili spolocnej blizkosti, ktora cez den chyba a jednak, aby si mohla dojcit v polospanku, bez nutnosti vstavania. Dietatko si na novy rezim zvykne asi lahsie ako ty, ono bude mat len novy system, akurat mamicku nie 24 hodin denne, ale volaco menej. Narocnejsie to budes mat v prvom rade ty, lebo budes pracovat na dvoch miestach a ked budes mimo baba, budes nanho mysliet. Vtedy si skus pomysliet, ze jednoducho tak to ma byt, o babo je postarane, preziva novu etapu v zivote a ked prides domov, budete spolu. A na vacsie upratovanie si radsej niekoho najdi. Drzim palce.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod shira » 11 Máj 2011, 16:38

no len u nás je ten spánok práve kameň úrazu... my nedokážeme spolu spať, a dojčiť v ľahu už vôbec nie... tak po 3 dňoch zaiaľ to vyzerá tak, že doobeda som v práci, poobede druhá smena doma, malý zaspáva tak pred desiatou- to ja už by som stokrát zaspala dovtedy, no a samozrejme k nemu ešte vstávam v noci :(
Deňvyzerá asi takto: ráno medzi 7-7.30 dojčenie, vtedy sa malý začína mrviť, beriem ho ešte v polospánku lebo inak už by mal všemožné iné záujmy. pri tom mi ešte zadrieme, položím ho do postielky, polhodinku si ešte pospí. ja odchádzam na osmu do roboty, manžel vstane, malého oblečie, prebalí, pohrajú sa, a začnú sa chystať za mnou, aby tam pred 10.00 boli. niekedy mu v aute zaspí, niekedy nie. Ak aj zaspí, cesta trvá tak 15min takže nič moc. Po príchode ideme papať, ale väčšinou nechce (rôzne podnety, prostredie) takže musím ponúkať niekoľkokrát, pomedzi prácu :? medzitým samozrejme sa sním všelikto baví, kuká...malý je v tomto super, usmiaty, "zhovorčivý"...lenže popritom akosi zabúda na mamine mliečko.. spomenie si až ked je zo všetkého vyčerpaný a mrzutý, vtedy je prsník záchrana, ale pár krát potiahne a spí. nechám ho pospať na prsníku, ked sa pomrví, preberá, stále potiahne, nakoniec vypije celkom dosť (aj stláčam) ale trvá to dosť dlho... niekedy ho spiaceho položím a vyšlem muža, nech ho ide voziť (lenže muž sa pri prvej príležitosti zakecá, zastane a malý sa zobudí) alebo ked ho už pri prekladaní preberiem, zase rozhadzuje úsmevy po okolí a kolegyniach. V práci potom doháňam zameškané, lebo celé toto značne rozptyľuje. Chlapi ma čakajú okolo roboty. Manžela pošlem povybavovať po robote, čo treba a ja beriem malého domov. celú cestu mi reve, lebo vlastne celé doobedie spal nejakých 20-30min a potrebuje byť zase na prsníku (aby sa upokojil, vyriešil podnety, napil, zaspal) doma hned po príchode nadojčím, zase málo, kedže okamžite zaspáva na rukách... to, že doma nie je nič urobené, to je jasné. je okolo 13.00 a mne sa zavierajú oči. vždy, ked chcem malého položiť, zobudí sa už pri minimálnom pohybe. tak sa snažím dať ho opatrne do kočíka a naspäť uspať chodením donekonečna, aby sa vyspal, tak chodím skoro dve hod. to je už aj 16.00. na čas sa prebaví s hračkami, snažím sa niečo si urobiť na jedlo, zjesť, porobiť čo treba doma a zistím že malý je zase mrzutý, takže zase nadojčím, dám do nosiča a nosíme sa vonku... potom kúpeme, večeriam, dojčím uspávam...stále dokola... rozmýšľam dať prvý príkrm okolo 10.00-11.00 tak ako býva doobedné dojčenie, s tým, že by zostali v pokoji doma, malý by sa možno lepšie najedol, potom by si dobre pospal v kočíku pri vození, lebo tu sa muž nemá s kým zakecať a postávať, mliečko dokáže vypiť aj z pohára keby chcel od smädu. ja by som bola v práci "efektívnejšia" . takže ešte mesiac budeme takto všelijako a potom niečo vymyslíme.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod akdarka » 11 Máj 2011, 17:34

obdivujem Ta shira! a zijes v zahranici, ze si musela ist? podla mojho nazoru by bola ta alternativa, ze doobeda zostanu doma lepsia. hodnotim to teda len podla mojho krpca. ten to doobeda nikdy neprehanal s dojcenim - okolo 7mej sa nadojcil, okolo 9tej zaspal (predtym uz nechcel) a niekedy potiahol do 11tej :-) ved vyskusate co vam bude vyhovovat, utrasiete sa a vsetko bude ok!
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod kinsi » 11 Máj 2011, 18:46

Shira, klobúk dole. Ja by som tiež rada išla na deň-dva do práce, ale je to zložitejšie, musela by som byť bez malej min. 9hodín, inak to nejde zariadiť a nosenie na kojenie neprichádza do úvahy. Moja je ale zase už vačšia, takže stále nad tým špekulujem, no keďže zatiaĺ moc toho nepoje, tak ešte s prácou čakám.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod shira » 11 Máj 2011, 19:37

akdarka - presne, ani moj to nepreháňa vobec s dojčením doobeda. ak sa poriadne napil o pol osmej, stalo sa mi pár krát, že som ho doobeda nedostala vobec na prsník, až okolo 12.00 a poobede si to vynahradil. podľa toho mi to príde skôr ako výhoda. doobeda má dobrú náladu a nemá až takú potrebu dojčenia, takže som spokojná, že ma až tak veľmi nepotrebuje, ako popoludní. vtedy si dojčenie vynahradíme, ponúkam často, nosíme sa, vozíme, hráme, ked je mrzutý tak sa môže túliť ku mne kolko chce. všetko by bolo ok len ma to vyčerpáva, pravdu povediac riešim potreby malého a až ked padám z nôh, tak začnem riešiť vlastné potreby. Dnes mi spinkal od 22.00 do 4.00 takže som celkom vyspatá... len sa bojím, aby sme sa nedostali na nočné dojčenie každé 2-3 hod, to by som nezvládla. nie som v zahraničí, nikto ma nenúti, len okolnosti. idem už "v hodine dvanástej" (mám zubnú ambulanciu -leasingy, nájom, mzdy zamestnancom, faktúry..už som nemala z čoho platiť, rezerva došla,zarábam vlastnými rukami, to je nevýhoda, a zástup sa nedá zohnať, aj aj keby, kto by bol ochotný splácať moje veci, že?)
kinsi 9 hod je veru dlho, ja som zatiaľ mimo domu max. 5 hod. a budem to dalej riešiť "za pochodu", výhoda je, že si viac-menej sama určujem, kolko budem :-|
polorok doma mi prešiel neuveriteľne rýchlo, ako nič :o :o
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 11 Máj 2011, 22:37

Shira, tiez by som asi na tvojom mieste nevozila maleho na krmenie. Dokonca by som ani este nezavadzala prikrmy ako uvadzas, ze nad nimi rozmyslas, ked maly dokaze vypit mliecko z pohara (to je super, mnoho deti neprijme mliecko inak z prsnika). Radsej sa v praci sustred na pracu, aspon ju urobis rychlejsie, cez prestavku si odstriekaj v klude mliecko (daj si pred seba fotku maleho :-)) a to nech mu daju na dalsi den. Ak by aj mal nahodou menej mliecka doobeda, on si to potom poobede a v noci dozenie :-). Mas velmi dobre, ze si pracu mozes rozvrhnut podla seba, tvoja spokojnost je velmi dolezita aj pre maleho.
Vratim sa naspat k tomu spanku - v com je vlastne problem, ze nemozete spolu spat? Mas z toho obavy? Nemas dobru polohu pri dojceni poleziacky? Toto vsetko sa da trosku cvikom napravit. Poloha poleziacky: Lahni si na bok, spodnu ruku vystri v predlzeni tela, zohni v lakti a rukou opri hlavu, najlepsie dat si pod ucho aj vankus. O laket sa teda neopieras, iba lezis na celom boku a hornom ramene (malo by ti byt pohodlne, aby si tak mohla prip. i spat). Vrchnou rukou manipuluj babatkom. Pri tejto polohe mozes dojcit z oboch prsnikov bez potreby pretacania sa - najprv das spodny prsnik, a ked je ten spodny prazdny, trosku sa hornym ramenom naklonis, prsnik sa dostane na uroven ust babatka a dojcis z horneho prsnika. V noci by ste teda mali spat pri sebe tvarou ku sebe, a ked si maly zapyta, s minimalnou namahou si ho mozes prilozit (coskoro sa bude vediet obluzit i sam).
Ak si to stale nevies dobre predstavit, zacnite poobednym spankom. Beztak ako pises - nadojcis ho, maly zaspava a mas ho este na rukach. Pomaly sa tebe zavieraju oci, chces ho polozit a v tej chvili sa budi on. Tak preco to nevyuzit, skuste sa dojcit spolu v posteli a pospite si pri tom. Vsak jedna z funkcii dojcenia je uspavanie. Pravdepodobne zistis, ze takto bude spat lepsie a dlhsie. A ty si pri tomto dennom spanku mozes odskusat, ako to ma fungovat v noci. A ten denny spanok si vobec nevycitaj, velmi ho potrebujes, ak mas spokojne fungovat v dvoch zamestaniach.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod shira » 12 Máj 2011, 17:57

no nemyslela som zavádzať príkrm teraz, ale po začatí 6. mesiaca...včera sme sa s mužom bavili, ako to vylepšiť. takže dnes sa vybrali z domu skôr a vozili sa vonku v mojej blízkosti, aby sa malý dobre vyspal. tým pádom som zbytočne neskúšala dojčiť od pol desiatej, na niekolko pokusov, až kým sa malý nerozhodne chytiť, ale až o hodinu neskôr, po spánku. bol oddýchnutý, nešpekuloval, hned sa chytil a omnoho lepšie sa napil. o nejaký čas išli spolu pekne domov, dokonca mu v aute zase zaspal a ja som sa mohla lepšie sústrediť. o jednej som už bola doma a malému stále k dispozícii. muž si zatiaľ netrúfa nakŕmiť ho bez mojej prítomnosti z pohárika,tvrdí že cecek je cecek :D treba uznať, že je to zázračná pomôcka, všeliek na každý nepokoj 8-) k tomu spaniu... snažila som sa naučiť sa to vo vlastnom záujme, stále to skúšam, ked som poobede unavená. lenže výsledok je zatial zlý :cry: popíšem neskôr, kde je asi problém.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod Klemka » 13 Máj 2011, 21:12

Shira, nesmierne obdivujem, že takto bojuješ!!!
K tomu dojčeniu poležiačky, čo keby si vyskúšala nacvičiť toto v niektorý deň, keď nepôjdeš do práce alebo kedy ho manžel poriadne uťahá vonku a budeš to môcť vyskúšať? Môže Ti zase pomôcť byť s malým koža na kožu. Vyskúšaj tú polohu na boku, čo odporúča Janka alebo, ak nepôjde, skús ležať na chrbáte a bábätko si dať bruškom na Tvoje brucho k prsníku, hlavičku mu podopri lakťom ruky, ktorú si zospodu podoprieš vankúšom. Takto sa dá ľahnúť tak, aby si bábätko sama aktívne vôbec nepridržiavala, takže nebude treba stále držať hlavu bábätka, môžeš zaspať a pri precitaní len presunúť k druhému prsku. Takto sa dá spať aj v noci, ak by Vám to išlo. Je veľmi náročné chodiť po pracovnej smene 2 hodiny s kočíkom po vonku a potom sa starať o vyspaté bábätko, keď prídeš domov a jediné, po čom túžiš, je spaaaať. Fakt Ti veľmi veľmi držím palce, aby ste to spoločné ležanie pri dojčení nejako zvládli! Držím veľmi palce!!!
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod shira » 23 Máj 2011, 15:30

No nejako sem nestíham chodiť :o
trošku sa nám to utriaslo, zdá sa :D dojčenie v ľahu som vzdala, aspoň na čas. klemka,tak ako si písala, je pre mňa lepší spôsob, ako ten klasický v ľahu na boku. ked ležíme obaja na boku, jednu bradavku mám skoro schovanú alebo teda úplne na plachte, a druhá smeruje kamsi hore :o takže z dolného sa dá dojčiť, iba ked som v polohe medzi ľahom na chrbte a na boku, prakticky dolná časť tela na bok a horná časť tela vytočená na chrbát, čo je veľmi nepríjemné už po pár minútach. takže som vyskúšala to čo píšeš, bolo nám to pohodlnejšie, len to nespĺňa účel, ja tak nedokážem spať, aj ked malý si pekne pospal, ja som hodinu ležala bez pohybu a čakala.nakoniec som vstala celá stŕpnutá, ked sa malý zobudil.
základ je ab y som mala dostatok mlieka a vtedy sa mi malý večer tak napije, že potiahne aj 6 hod vkuse, a tolko mi úplne stačí, aby som bola v pohode. nad ránom nadojčím znova a spíme ďalej, malý bez prebudenia a ja, kedže som spokojná, tak zaspím v podstate hned. dojčenie v práci sme posunuli na 11.00 to je po 4 hodinách, kedy sa zaručene vďačne prisaje a dobre sa napije. vtedy je po doobednom spánku a prakticky celé doobedie trávi von s mužom. skôr ho ponúkať nemá zmysel, iba ho to rozčuluje, po tom štrajku vie prsník odmietať dosť ráznym spôsobom, pokial nie je hladný. potom idú zase von alebo domov a tam ma počkajú. poobedie máme s malým pre seba. roztiahli sme si gauč v obývačke, tam sa dojčíme po sediačky s vyloženými nohami do zblbnutia, hráme sa, túlime...ja pri tom vegetím, malého mám na sebe a dokáže sa striedavo dojčiť a spať aj vyše 2 hodín. vypustila som nekonečné uspávacie prechádzky kvoli malému. ked mám chuť ísť von alebo dačo porobiť, dám ho do manducy a pohoda. už sa dá zapnúť aj na chrbát a s tým sa dá robiť všetko.
malý spáva sám v postielke, spoločné spanie nás ruší oboch. pokiaľ malý spí ja sledujem či dýcha a ked sa mrví hned som hore, aj ked sa iba v spánku otáča. zase ked sa mrví manžel na posteli, mrví sa aj malý a ja aby som ho nerušila, zase sa bojím pohnúť. takže sa vobec nevyspím. ked sa malý začne v noci budiť, budí sa s plačom, lebo zistí že nie je pri svojej stene v postielke a zľakne sa. aj tak na dojčenie musím ísť do kresla a to mám ešte navyše robotu, nosiť ho z našej postele a naspäť. v postielke spí od začiatku 2.mesiaca, tam je monitor dychu a tak sme si zvykli. ja nemám strach točiť sa v posteli, nemusím sledovať malého a on vo svojej postielke sa otočí, oprie o hniezdo a spokojne spí. uspávam pri dojčení, pohodlne sedím v kresle, ked tvrdo spí ho uložím a nemali sme nikdy problémy s budením a plačom. teraz sme boli dve noci mimo domu, dali sme si ho k sebe do postele. prvú noc som nespala vobec, malý hore každú hodinu. druhú noc už dobre, ale sme museli komplet prestavať nábytok v izbe, aby bol malý pri stene, potom ako dostal hodinový amok (to ešte nikdy nebolo, také dačo). po pokusoch utíšiť ho v ľahu, nadojčiť a spať,už som aj ja plakala- utíšila som ho zase len v kresle, ked sa mi ho podarilo upokojiť a dostať na prsník... potom som ho položila do postele k stene a my s mužom sme sa posunuli trochu dalej od neho. :-|
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod charlie » 23 Máj 2011, 18:22

Shira, tak toto ja budem riesit o 3 mesiace...V septembri chcem ist do prace, konci mi materska a zacina rodicovska, a ked nepojdem zarabat, tak skoncime pod mostom. Nasa mala bude mat 7 mesiacov, tak my uz budeme mat prikrmy, tak to hadam nejak ustojime. Ja takisto neviem dojcit po leziacky, aj ked som sa o to uz vela krat pokusala, no nejde to. Mala sa len zbytocne rozculi. Ja mam totiz male prsia a nam to proste nejde, ja som nakoniec v nepohodlnej polohe a malej vzdy prsnik vypadava z ust. Mozno ze ked bude starsia a bude si ho vediet chytit nejak... A takisto ked si ju vezmem k sebe, ze budeme spolu spat, taj jej sa to zjavne nepaci a ja by som tiez nespala, tiez by som celu noc sledovala, ci dycha...Ja som koli "nedychaniu" stravila aj tyzden na detskej JIS, tam tiez raz nedychala, takze ja mam dost. :roll:
charlie
 
Príspevky: 132
Registrovaný: 18 Máj 2011, 09:30
Počet detí: 2

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod shira » 23 Máj 2011, 19:48

no charlie, ja normálne nemám skoro nijaké prsia a teraz ked sa mi nalejú tak béčko košík aj s rezervou :twisted: :twisted: poznám ten pocit, ked ležíme, trápime sa, pohnúť sa nemôžem ani o milimeter lebo maalý chytí nervy a po tom našom štrajku veru nič neriskujem... po 2 týždňoch na fľaši sme sa vlastne učili dojčiť nanovo, tak som musela sedieť a veľmi kontrolovať polohu a prisatie, o chvíľu zase 5 týždňov zlomená ruka-nepoužiteľná, potom štrajk.... proste sme sa dojčiť poležiačky ani nemali kedy naučiť... a teraz sa to malému väčšinou nepáči.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod charlie » 23 Máj 2011, 21:15

No, tak to ste si dost uzili teda. no presne, ona chyti nervy, ze jej to vzdy vyklzava z ust a potom uz plac neskutocny. Raz v zivote sa mi to podarilo a spali sme obidve spokojne hodinku, ale odvtedy neviem prist na to, ako som to urobila. Joooj, tak by mi to pomohlo, ked nie v noci, tak aspon cez den. Nasa mala cez den skoro vobec nespi, jedine v kociku, ja mam este skolu, skusky (robim si doplnenie kvalifikacie), tak som uple hotova, doma neporiadok, naucena tiez nie som a mam aj vycitky svedomia, ze malu zanedbavam, ked sa pozeram do tych papierov a ona si chuda vedla mna len tak mrnci. :( Cez den mi niekedy zaspi pri dojceni, ale to ju mam pred sebou na vankusi a bojim sa pohnut, aby som ju nezobudila. Keby som si aspon mohla schrupnut s nou...
charlie
 
Príspevky: 132
Registrovaný: 18 Máj 2011, 09:30
Počet detí: 2

nastup do prace a dojcenie

Neprečítaný príspevokod etnicka » 26 Máj 2011, 23:38

ahojte, pracujem na plny uvazok 4 dni v tyzdni, o synceka sa zatial stara manzel. Dojcim stale a este sa aj dlho chystam. Tesim sa na skusenosti a postrehy dalsich pracujucich dojciacich mamiciek :)
Obrázok užívateľa
etnicka
 
Príspevky: 326
Registrovaný: 23 Mar 2011, 00:23
Bydlisko: Sazdice
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 11 mesiacov, 28 dní
Môj status: Kazdy si vytvara svoju realitu

Re: nastup do prace a dojcenie

Neprečítaný príspevokod shira » 27 Máj 2011, 07:35

etnicka píše:
> ahojte, pracujem na plny uvazok 4 dni v tyzdni, o synceka sa zatial stara
> manzel. Dojcim stale a este sa aj dlho chystam. Tesim sa na skusenosti a
> postrehy dalsich pracujucich dojciacich mamiciek :)
etnicka super :D tak pojdem podla tvojho vzoru.. aj o mojho stará manžel. ako často zhruba ešte dojčíš? zatiaľ nemám predstavu o dojčení bábätka okolo 2 rokov. my máme tento týždeň takú fázu, že v noci spí 8 hod vkuse (vďaka bohu, dospala som celý deficit) ráno stihol papať 2x (pred šiestou, pred osmou) doobeda sa nechce dojčiť, tak má 4 hod prestávku aj ked núkam, popoludní si to asi dobehne, tam v pohode po 2 hodinách, aj po hodinke si dá niekedy a navýdatnejšie papá večer, to zvláda oba prsníky. ale mení sa to teraz z týžda na týždeň, aj zo dňa ne deň, podľa jeho potreby...
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod etnicka » 01 Jún 2011, 09:33

ahoj shira, obdivujem Ta, ako to super zvladas. Ja kojim celu noc, spime so syncekom spolu. Spali sme tak od jeho narodenia, lebo on v postielke spinkat nechcel, ked sme ho tam polozili, hned sa zobudil. Do prace som nastupila, az ked mal 17 mesiacov a prvych par mesiacov to bolo dost tazke, lebo dovtedy bol skoro vylucne dojceny. Pamatam sa, ze sa mi velmi naplnali prsia mliekom v praci, az to bolelo. Uz sa to nastastie urovnalo. Teraz fungujeme tak, ze ked som doma, kojim ho, kedy chce (niekedy velmi casto, inokedy vydrzi aj niekolko hodin bez, podla toho, co prave robi). Ked som v praci, pije vodicku, mliecko alebo zriedene ovocne stavy z poharika.
Obrázok užívateľa
etnicka
 
Príspevky: 326
Registrovaný: 23 Mar 2011, 00:23
Bydlisko: Sazdice
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 11 mesiacov, 28 dní
Môj status: Kazdy si vytvara svoju realitu

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod charlie » 04 Júl 2011, 09:33

Tak ozivujem zasa temu, kedze uz ani spavat pomaly nemozem. Od septembra zacinam pracovat, 3 dni v tyzdni po 4 hodiny. Buduci mesiac uz zaciname zavadzat prikrmy, ale neviem, ako bude nasa mala reagovat. Teraz sme v podstate ustaleni na takom 2-hodinovom rezime - vstava cca o 7 rano, napapa sa, 2 hodiny je hore, napapa sa, ide von a 2 hodiny spi a ked sa zobudi, dozaduje sa prsnika a neukludni sa, kym ho nedostane, co zatial nie je problem, potom je 2 hodiny zasa hore a poobede 2 hodiny spi a potom este hodinku medzi 5 a 6 vecer. Spavat chodi okolo 9 vecer, v noci sa budi kazde 2 hodiny, co som sa uz ako-tak naucila zvladat, takze cez den dokazem v celku fungovat. Manzel s nou bude doma, kym ja budem v praci, ale bojim sa toho, ako to bude s dojcenim na poziadanie. :-| Je zvyknuta, ze vzdy, ked sa zobudi, dostane prsnik, pred spankom ho ani tak nepotrebuje, ale ja jej ponukam, aby mohla kludne spat, aby ju nezobudil hlad. Problem je aj v tom, ze este neviem, kedy presne budem pracovat, lebo rozvrhy sa robia az v auguste(som ucitelka), takze ju neviem zatial na to pripravit. Mozno by jej manzel mohol dat doma desiatu a doniest mi ju docucnut cez velku prestavku... :-| Len vobec este neviem, ci ju budem mat kde nadojcit, ci budem mat nejaky kabinet....alebo co. Uz som aj zvazovala, ze nepojdem do prace, ale nas rozpocet by to neuniesol, aj ked sme uz vselijak spakulovali. Bojim sa, ze sa mi predcasne odstavi. Mozno uz aj zacne menej spat, mne sa zda, ze spi este dost - 5 hodin cez den a 10 hodin v noci. Hmmm? Inak mi este v zivote neprespala viac, ako 4 hodiny a pravdupovediac, ani nejak tomu neverim, ze sa to zmeni. Poobede uz potom nebude problem, to uz budem doma, len to rano...Budem jej musiet zaviest asi iny rezim, alebo co. Bojim sa, ako to zvladneme.
charlie
 
Príspevky: 132
Registrovaný: 18 Máj 2011, 09:30
Počet detí: 2

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod etnicka » 04 Júl 2011, 12:33

charlie, aj ja som ucitelka :) inak presne to iste, co prezivas Ty teraz, som mala pred 2 rokmi. Mala som nastupit od septembra do skoly na polovicny uvazok, syncek by mal akurat 5 mesiacov. Nakoniec som sa rozhodla rok pockat a bolo to dobre rozhodnutie. Sice sme zivorili, ale boli sme stastni a spokojni :). Myslim, ze by sa to zvladat dalo, ale bol by to obrovsky stres pre vsetkych.
Obrázok užívateľa
etnicka
 
Príspevky: 326
Registrovaný: 23 Mar 2011, 00:23
Bydlisko: Sazdice
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 11 mesiacov, 28 dní
Môj status: Kazdy si vytvara svoju realitu

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod charlie » 04 Júl 2011, 13:39

No, u nas to take jednoduche nie je. Mame hypoteku, pozicku a situacia sa akosi tak vyvrbila, ze su aj dlhy, takze nejde len o uskromnenie sa, ale o hrozbu, ze skoncime pod mostom, alebo nam vezmu auto. :( Zistila som, ze dojcenie je zavislost nie len pre dieta, ale aj pre matku.
charlie
 
Príspevky: 132
Registrovaný: 18 Máj 2011, 09:30
Počet detí: 2

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod shira » 04 Júl 2011, 16:23

charlie mala zmení správanie, ked nebudeš doma. moj sa cez víkendy dojčí aj doobeda, ale cez týždeň nie a je v pohode. poriadne sa napije ráno okolo 7.00, ako sa podarí... pri tom mi ešte na chvíľu zaspí. ked sa zobudí, chvílku sa hrá v postielke, muž vstane, prebalí ho, malý sa hrá na zemi asi do 9.30, potom papá príkrm, idú za mnou, cestou zaspí. spí asi hodinu, po prebudení si u mňa cucne a motajú sa okolo... okolo 12 dojčím znova ešte v práci, tiež väčšinou chce len trochu. potom prídeme domov no a to sa ceckuje furt :lol: a pospáva pri tom. niekedy idem s ním von, niekedy sa mi nechce..skúšala som si aj ja ľahnúť popri ňom, ale bezúspešne, ked sa snažím dojčiť poležiačky tak reve, musím si sadnúť a vtedy pokojne pije aj spí. v noci sa nič nezmenilo, niekedy sa budí každé 2 hod a niekedy prespí aj 7 hod vkuse
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod charlie » 09 Júl 2011, 10:08

No uvidime, ako to bude. Hlavne teraz bude, ako zvladneme prikrmy. Len neviem, ako to urobit...zalezi zasa aj od rozvrhu. Vycitam si, ze som asi urobila chybu, ze nastupujem do prace, ale ved mozem kedykolvek skoncit, keby to neslo, snad to pochopia...Aj ked zohnat moju aprobaciu pocas sk. roka je uz dost problem, tak by som im tym pekne zavarila...
charlie
 
Príspevky: 132
Registrovaný: 18 Máj 2011, 09:30
Počet detí: 2

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod etnicka » 09 Júl 2011, 10:37

charlie, velmi Ti drzim palce. So zavadzanim prikrmov by som to zatial nechala na babatko, skor by bolo dobre, keby si si mohla v praci cez prestavky odstriekavat mliecko a Tvoj manzel by ho mohol potom davat poharikom, kym budes v praci. Este mi napadla dalsia vec - mohla by si nosit babatko do prace v satke a byt priekopnickou Konceptu kontinua na Slovensku :) Aku mas aprobaciu?
Obrázok užívateľa
etnicka
 
Príspevky: 326
Registrovaný: 23 Mar 2011, 00:23
Bydlisko: Sazdice
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 11 mesiacov, 28 dní
Môj status: Kazdy si vytvara svoju realitu

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod etnicka » 09 Júl 2011, 10:38

Inak s tymi dlhmi - aj my sme sa zadlzili, kym som nepracovala, ale uz sme sa z toho vylizali. Zili sme par mesiacov cela rodina a 6 psov zo 164 eur mesacne, tak si to asi vies predstavit, ako to vyzeralo. Ale prezili sme to :). Hlavne vdaka rodine a dobrym priatelom.
Obrázok užívateľa
etnicka
 
Príspevky: 326
Registrovaný: 23 Mar 2011, 00:23
Bydlisko: Sazdice
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 11 mesiacov, 28 dní
Môj status: Kazdy si vytvara svoju realitu

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod akdarka » 09 Júl 2011, 10:56

etnicka, tiez ma to napadlo, ze mala by mohla byt v satke. to by si v skole media podavali klucky ;-) a co je slovenska ucitelka horsia ako poslankyna eur.parlamentu? (to je pisane s nadsazkou :-) )
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: Pracujúce dojčiace mamičky

Neprečítaný príspevokod charlie » 09 Júl 2011, 11:14

:D Tak na taketo urcite nemam odvahu. Myslim tym nosenie dietata v praci, aj ked by to bolo celkom fajn, tym padom by matky kludne mohli pracovat...Ale to nase male sidlo v nosici aj tak dlho nevydrzi, ona sa chce pretacat a vsetko ozuzlavat ;) Mne to skor pripada, ze ona v tom nosici trpi, ze to ma ako za trest...Teda, ja to tak neberiem, ze ju tam davam za trest, ale jej sa tam az tak nepaci. :-| No, my mame teraz 200e na mesiac po odcitani vsetkeho, co treba zaplatit a ked by som od septembra zacala dostavat len tych 190e, tak sme v podstate na nule.Ak sa bude dat, tak ju skusim :dojcenie: cez velku prestavku. Manzel jej da doma prikrm(resp. pokusi sa dat) a ja ju potom docucnem, ak budem mat kabinet. Ta skola je hned za nasim panelakom, takze ok, ale domov a spat by som to asi nestihala. Ucim ANJ.
charlie
 
Príspevky: 132
Registrovaný: 18 Máj 2011, 09:30
Počet detí: 2

Ďalší

Späť na Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 10 hostia

cron