Partner pri pôrode

úspešné dojčenie sa začína už v tehotenstve

Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod miskap » 23 Mar 2011, 00:40

Väčšina budúcich mamičiek netrpezlivo očakáva deň D, kedy privedie na svet svoje dieťatko.Kladie si veľa otázok: aké to bude, ako to zvládne, čo ju čaká, či to bude veľmi bolieť, ako dlho to bude trvať, budem vedieť, čo bábätko chce, prečo plače, budem vedieť dojčiť, budem mať dosť mliečka, atď, atď.
Pre dobrý priebeh pôrodu je veľmi dôležité, aby sa žena nebála, nestresovala, aby bola pokojná, uvoľnená. Potom bude dobre reagovať na signály dieťatka a pôrod bude dobre postupovať. Ale povedzme si úprimne, kde v pôrodnici sa dá rodiť bez stresu, bez napätia, keď sa okolo vás premelie kopa cudzích ľudí, stále niekto niečo od vás chce, vyrušuje vás a vy sa nemôžete sústrediť na kontrakcie. Veľkú úlohu tu môže zohrať dobrý partner pri pôrode. Už len ten pocit, že tam je niekto blízky, dodá žene energiu a dá jej pocit bezpečia. Nemusí to byť vždy len nastávajúci otecko, môže to byť kamarátka, mamina, dula. Zakladám túto tému, aby sa tu mohli podeliť žienky o skúsenosti s partnerom pri pôrode. Ako vplývala prítomnosť partnera na vás, aké boli reakcie partnera, aké boli reakcie personálu pôrodnice. Ďakujem za odpovede.
miskap
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:53
Bydlisko: Banská Bystrica
Počet detí: 2
Môj status: Vedieť všetko nie je v našich silách, treba vedieť, kde pomoc hľadať...

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod leelo » 23 Mar 2011, 18:19

ahoj miskap,
ja som rodila v de, kde je porodnictvo povedzme zhumanizovane oproti tomu slovenskemu, ale aj napriek tomu mi bol partner super oporou. najma - nezavolali ho na poslednych 15 min tlacenia, ako to na sk byva zvykom, ale bol so mnou cely cas, odkedy sme dorazili na kliniku sa odo mna nepohol.
v de je trosku ina organizacia porodu - vedie ho asistenka, nie lekar, cize aj ked je rodicka z nejakeho dovodu sama, ma pri sebe partnera - hebamme, ktora sa jej cely cas venuje.
v hre su este dalsie faktory ako: 1. ja som ta dolezita a oni mi len POMOZU porodit dieta; 2. moje dieta je od 1.sekundy iba mojim a ja rozhodujem co, kedy a ako sa s nim bude robit. tieto skutocnosti nahravaju vybornemu celkovemu pocitu z mojho posobenia ako rodicky a minimalizuju vselijake tie boliestky, ktore kazda iste mame.
ja si dokonca dovolim tvrdit, ze to, ako sa ku mne spraval personal a ako prebehol cely porod a poporod, mi dodalo tak velke sebavedomie, ze som neskor uspesne bojovala s problemami s dojcenim, ktore boli velmi vazne.
nechcem privelmi odbocovat od temy, preto uz len dodam, ze na slovensku by som jednoznacne rodila v sprievode duly. ta by mi pomohla viac ako moj partner v prostredi, kde nam baby-friendliness neponukaju ako sluzbu, ale treba o nu este stale bojovat. je uzasne, ze mnohe z dul su aj laktacne poradkyne, a teda v 1 osobe odbornicky na vsetky oblasti, ktore sa porodom a casom po nom prekryvaju. toto ani v nemecku casto nevidat - maloktora porodna asistentka je zaroven lakt. poradkynou...
Obrázok užívateľa
leelo
 
Príspevky: 344
Registrovaný: 22 Mar 2011, 15:20
Bydlisko: Mnichov, Nemecko
Počet detí: 2
1. dieťa: Benjamin
Rokov: 14 rokov, 5 mesiacov, 11 dní
2. dieťa: Hugo
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov
Môj status: Podla nemeckeho casopisu Eltern 4/2012 usetri dojciaca zena domacemu rozpoctu zhruba 75 euro mesacne. tym, ze dojci. tak sem s peniazmi a idem nakupovat!

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod bubelko » 23 Mar 2011, 21:18

ja som tiez rodila v zahranici, konkretne vo svjaciarsku a tam to prebieha rovnako ako v nemecku. kedze som mala oba porody vyvolavane, tak som bola neskutocne rada, ze mohol byt manzel so mnou po cely cas v porodnici. pri prvom porode to bolo takmer 24 hodin, k tomu dostal rozkladaciu postel na noc, veceru a ranajky, ktore sme ale platili. postel bola zadarmo. pri druhom porode to islo rychlejsie, ale veceru dostal tiez. pocas celej tej doby bol pre mna velkou oporou, povzbudzoval ma slovne a potom aj fyzicky pocas tlacenia. a hlavne partner sa tu berie ako sprostredkovatel zelani rodicky - ak sa nieco nedeje podla porodneho planu a rodicka nevladze protestovat, je to prave partner, ktory sa ozve a povie - halo, ale takto sme sa nedohodli...
tiez som mala rovnaky pocit alo leelo, ze ja som dolezita a moje dieta je od zaciatku mojim. u nas sa to troska skomplikovalo pri oboch porodoch neporodenim placenty. pri prvom som zacala velmi krvacat, takze mi dieta rychlo zobrali so slovami, musime konat - a konali. v priebehu 5 min (mozno aj menej) bola z porodnej izby operacka, so vsetkym, co k tomu treba. pri druhom uz tuto komplikaciu cakali, takze to islo pozvolnejsie a ked sa placenta neuvolnovala presli k cinu. pri oboch tychto situaciach bolo ale dieta s otcom, cize stale bolo nase. a presne to su veci, ktore aj z takejto neprijemnosti nespravia katastrofalny zazitok, s pocitom - nikdy viac.
sestricky na poporodnom oddeleni boli tiez velmi dobre - ukazali vsetko, co prvorodicka potrebuje vediet - ako prilozit, ako sa starat o dietatko a pod. dieta vam vzali, len na vlastnu ziadost, alebo ked vzhladom na porod mamicka nemohla dietatko zdvihnut k sebe. co bol aj moj pripad, kedze som bola napojena na jednej ruke na infuziu a na druhej na tlakomer. ale je to presne ako popisuje leelo - clovek vdaka nim nadobudne uzasne sebavedomie. taktiez, co bolo skvele, obe porodnice v ktorych som rodila, mali vlastne laktacne oddelenie. to z druhej porodnice som aj mala moznost vyuzit a ich pristup hodnotim velmi dobre. citlivy, velmi vnimavy a hlavne nenasilny, zamerany tak ako pri vsetkom na pacientku, jej problem a jeho riesenie. okrem toho, velmi vela porodnych asistentiek-hebamme su aj laktacne poradkyne a tieto chodia po porode domov - samozrejme podla dohody, nie automaticky, ale je to velmi bezne, takze ak ma clovek problem, ma sa hned na koho obratit.
ked som potom pocuvala zazitky mojej sestry a znamych zo slovenska, uvedomila som si, ze keby som zostala doma, tak som asi dodnes bezdetna :(
bubelko
 

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod luludi » 24 Mar 2011, 09:18

Ja som rodila na SVK - v porodnici na Kramaroch. A musim povedat, ze sme mali nadherny porod, urcite s prispenim pritomnosti manzela. Este pred porodom sme sa o tom rozpravali, ze budem velmi rada, ak pri porode bude, ale pokial sa na to neciti, nevadi, zavolame dulu. Manzel sa porozpraval so svojimi kamaratmi, ktori sa porodu tiez zucastnili, absolvoval pripravny kurz a bol so mnou uplne po cely cas. Musim povedat, ze mi bol obrovskou oporou. Predychaval so mnoul, chodil po chodbe, nahnal ma pod sprchu aj mi pomahal tlacit a po porode tlacit na brusko. Bola to pre nas nadherna skusenost, ktora nas vztah utuzila. ;) Velmi mu za to dakujem
Obrázok užívateľa
luludi
 
Príspevky: 274
Registrovaný: 22 Mar 2011, 10:01
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 1
1. dieťa: Richard
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 17 dní
2. dieťa: Milota
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 24 dní
Môj status: Sú len dva trvalé odkazy, ktoré môžeme dať našim deťom – jedným
sú korene, druhým krídla.

Hodding S. Carter

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod Norika » 24 Mar 2011, 15:30

Ja som mala manžela pri pôrode, a som mu za to vďačná, no i tak to mohlo byť lepšie...Nemocnica, v ktorej som rodila má pri pôrode taký postup, že otecko môže prísť ku mamičke, až keď je už tesne pred pôrodom, cca keď je na 8 cm otvorená. Ja som ho potrebovala už od začiatku. Do porodnice sme prišli v noci zo stvrtka na piatok okolo 2:00. Sestrička, či kto to bol ma vzala dnu, a manžel so svokrou ostali za dverami, ja vyhukana, prečo to tak je som sla za ňou. A spustil sa vo mne veľký strach. Bola som taká vyplašená, že som im tam nadiktovala zlý dátum svadby a oni sa na mňa ešte ohurili, že prečo som taká vyplašená, že len rodím. Manžel mohol prísť za mnou len na návštevu, celý piatok som pretrpela, nemala som spoločnosť, na vzdychárni som bola len ja a moje bolesti a najmä únava a strach, Deň pred pôrodom som sa nevyspala, ale kto vedel, že budem rodiť. A tak veľmi som ho potrebovala. To ste mali vidieť potom ten ˇučet za telefón, čo mi prišiel. Potom tam už prišla jedna mamička tak bolo lepšie, ale mne bolo stále do plaču, aj keď som ležala na monitore, tiekli mi slzy, strávila som na ňom hodiny. na druhý deň, v sobotu kolo desiatej sestrička bola konečné ochotná riešiť, či môže prísť môj manžel ku pôrodu. Ten už čajal za dverami, kedy ho vpustia. Okolo po dvanástej ho konečne pustili ku mne, to som už bola na sále a prešlapovala z kroku na krok, v rozlhoe 1 m stvorcovy, na bruchu monitor, za mnou pôorodné kreslo a predo mnou stolička s dnom. Tak som striedala, čo mi bolo lepšie, on tam pri mne len stál, čo iné mohol robiť. Aj sa mi snažil trocha i on dohovárať, čo mám robiť, lebo musím sa priznať, už som bola na konci so silami a nespolupracovala som. Nakoniec, huráá, šla som rodiť, tak stál vzadu, za mnou, nemiešal sa doktorom pod nohy. Počas zašívania mu nedovolili byť pri mne, išiel sa pozerať, ako kúpu malého. Potom prišiel ku mne, a mi povedal, že museli malého byť po zadku, lebo bol pridusený šnúrou. Potom tam mohol byť so mnou na sále 1 a pol hodiny. No radšej by som bola, keby bol so mnou počas prvej doby ako po pôrode, keď sa mi už veľmi chcelo spať. Ale zvládol to, ani neodpadol ani nič, len si tam sestričky z neho uťahovali, že dva týždne pred nami tam mali otecka, ktorého museli kriesiť. Ale som rada, že bol so mnou aspoň toľko, boli sme spolu pri narodení nášho syba, a aspoň trocha má potuchy, čo je to pôrod. Určite ho budem chcieť aj pri ďalších, ale výber nemocnice už zmením. ;)
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod livia4285 » 04 Apr 2011, 21:05

Norika, tak to ma mrzi, ze si si toto musela prezit. My sme rodili v KE, na Triede SNP, aj ked sme tam sli s malou dusickou, lebo sme sa napocuvali tooooolko zlych veci o tej porodnici, napokon sme si ju vybrali kvoli neonatologickemu oddeleniu a kvoli dobrym referenciam s pomocou maminkam pri dojceni. Nakoniec sa ukazalo, ze sme ani lepsie nemohli urobit. Vsetci boli velmi mili a hlavne nikomu nevadilo, ze manzel bol so mnou pocas celeho porodu, to znamena od 15/30 do 00/30 a po porode cely cas aj s Filipkom, kym ma neodviezli na izbu. Naozaj je to veeelka pomoc, ak je tam manzel s Vami. My sme sa rozpravali, pomahal mi, tajne mi daval napit sa ;) ale hlavne bol obrovskou oporou!!! Z vlastnej skusenosti radim vsetkym kamoskam, vyberajte si taku porodnicu, kde moze byt manzel s Vami uz pocas 1. doby porodnej a takisto nadalej!!!!
livia4285
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 27 Mar 2011, 17:46
Počet detí: 1

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod estterka » 15 Apr 2011, 23:16

ja som mala pri sebe muza tiez,pred porodom a po porode.nuz,bohuzial,to skoncilo sekciou,kedze mi ho vyvolavavi o mesiac dopredu a nevyvolali :( na operacke byt nemohol,ale podla mojich instrukcii isiel hned s malou na novorodenecke,aby bol pri nej on,ked ja som nemohla. bol mi velkou oporou,nemala som kontakt s malou vyse 16 hodin ziadny a on za nou chodil. v spanielsku je bezne,ze je pri zene nikto na izbe po porode aj pred porodom 24 hodin,pri posteli je roztahovacie kreslo pre tuto osobu.v jeden den odisiel na chvilu domov,zobrat nejake veci a personal sa cudoval,akoto,ze som zostala sama. ani sme neuvazovali,ze by aj v pripade prirodzeneho porodu nebol pri mne,bolo to samozrejme,ze mi bude oporou.,vsak kto iny,ak nie on.
bolo hrozne,nevidiet dceru po porode,ale musela byt na pozorovani a potom pod svetlom a velmi mi vadili sestricky na novorodenckom.mohla som ju od druhe dna po operacii chodit kojit kazde tri hodiny,malou triasli aby ju zobudili,mne triasli prsnikom a pchali jej ho doslova nasilu do pusinky,vobec sa kvoly tomuto stresu neprisavala a ked som povedala,ze nevadi,prideme domov,budem mat klud a budem kojit,tak sa smiali na mne,ze doma to nepojde tak isto ako tam..ja som vedela,ze nemaju pravdu :)
estterka
 
Príspevky: 555
Registrovaný: 24 Mar 2011, 08:57
Počet detí: 1
1. dieťa: Hannah
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod dulkagabulka » 16 Máj 2011, 19:02

V minulosti ženy rodili so ženami...Muži mali za úlohu zohrievat veeela a veela vody a na scénu prichádzali vtedy,ked už dietatko bolo na svete...
Poďme sa pozriet, čo sa robí pri porode so ženou a čo to robi s mužom :D :D :D
žena pre dobrý a lahký porod potrebuje veeela a veela a veela oxytocínu. Je to tzv hormón lásky ,ktorý sa vylučuje pri milovaní, orgazme, hladení, túlení, spoločnom stravovaní atd.. Tento hormón má prezývku aj "hamblivý"- lebo on sa hambí a neukáže sa len tak pred hocikým- potrebuje istú intimitu...
žene robí dobre spoločnost dalších žien, ktoré sú tiché, rešpektujúce a materské osobnosti....tie jej napomáhajú ,aby mohla vytvárat viac a viac oxytocínu...
Ak je žene zima, ak je hladna, smadná, ak ma velky strach, vytvára nie oxytocín, ale jeho akýsi "opak"- teda adrenalín. Adrenalín, ako vieme, sa prenáša aj vzduchom. Všimnime si stádo zvierat, kde sa splaší jedno a splašia sa aj všetky ostatné- to adrenalín sa "rozletel" všade okolo.
Pri porode platí priama úmera- čím viac adrenalínu, tým menej oxytocínu . /to neplatí pre fázu tesne pred vypudením babatka, vtedy žena vylúči aj "špetku" adrenalínu/
Muž ale pri ženinom porode oxytocín neprodukuje /hmm..mal by erekciu a tu nema/...muži často produkuju adrenalín..je to ako pri autonehode, kedy aj zraneny muž ošetrí všetkých viac zranených,ako bol on a až potom skolabuje...to adrenalín ho držal "nad vodou"..
Nuž , teda, ak je pri žene muž, ktorý má velky strach...čo produkuje?.....adrenalín...a čo teda ponúka , nechtiac, svojej polovičke? čím ju "zásobuje"? ano..adrenalínom..čím vačší ma o nu a o babatko strach, tým vačšie dávky žena dostáva...
v takych pripadoch žene prospeje viac indiferentný personál, ako muž...lebo v takych pripadoch často porod nepostupuje a nepostupuje..ale mužom to nemožeme mat za zle...oni skratka funguju hormonalne inak..


Práve preto má byt účast otca na porode podmienena splnenim 3 podmienok vzajomnej dohody, teda ma to byt:
1,Dobrovolná :)
2, Z ktorejkolvek strany /z ktorejkolvek !!/ ;)
3, Kedykolvek vypovedatelná /kedykolvek je kedykolvek!!/ ;)
DOHODA

Ak je muž pripravený na to, čo bude vidiet, počut, citit a dokáže udržat v sebe pokoj, može byt žene neuveritelnou pomocou...a porod može byt pre oboch nadhernou životnou situaciou..

Tiež muž, ktorý sa porodu nezúčastní a príde do atmosféry "zlatej hodinky", kedy je mamička s babatkom-najlepšie koža na kožu- kedy mamička k dietatku cíti obrovskú dávku lásky, nehy a bezpodmienečnej lásky, ak muž príde do tejto atmosféry, aj on je zahrnutý do tejto bedpodmienečnej ženinej lásky :D

Zhrnula by som to takto...muž ano...ak je tam dobrovolne a dokaže byt pokojny :) :P :love: ....avšak ak žena v kutiku duše citi ,že ho tam už nechce mat,alebo ak citi muž, ze tam byt nechce,/to može prist v ktorejkolvek faze porodu/ mali by mat tolko zodpovednosti k ženinmu telu a dietatku, že muž odide :) a dovoli žene aby sa mohla uvolnit...
konieckoncov- može prist po porode,ked ma matka oxytocinu a endorfinu najviac vo svojom živote..že ano??
dulkagabulka
 
Príspevky: 9
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:33
Bydlisko: Trnava
Počet detí: 3
Môj status: Nakoniec je všetko dobré. A ak to dobré nie je, ešte nie je koniec :-)

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod janka » 17 Máj 2011, 00:02

dulkagabulka, tak u nas to bolo vlastne idealne, co sa tyka pritomnosti manzela pri porode:
1 Isiel uplne dobrovolne, ani som na neho nenaliehala, ani som ho vobec nepoprosila, aby isiel, nechala som rozhodnutie uplne na nom.
2 Jeho popis porodu: "Vyzeralo to presne tak, ako ked nasa fenka vrhala mlade, naozaj patrime do zvieracej rise." - bol na porod pripraveny, priebeh ho nezaskocil.
3 Ked ma zasivali (potrhala som sa statocne), prave sa vratil odvedla, kde bol s Miskou, kym ju osetrovali. Od dveri videl vsetko v plnej parade a jeho komentar potom bol: "Bolo to ako na zabijacke, krv a maso tam viselo." - dokazal si zachovat chladnu hlavu, urcite nebol z tych, ktorych by bolo treba zachranovat, ked ich zacnu obchadzat mrakoty.

Ospravedlnujem sa za trochu naturalisticky popis, zivot je ale niekedy taky :D
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod kinsi » 18 Máj 2011, 12:40

Podľa mojho názoru je prítomnosť partnera pri porode veľmi doležitá. Je to (alebo mal by byť) človek, ktorý je žene jedným z najbližších, doveruje mu. Navyše nie je oslabený porodnými bolesťami, ľahšie si zachováva nadhľad a tak može byť veľkou oporou. Zároveň i myslím, že i chovanie ostatného zdravotného personálu je k rodičke lepšie, ak je v blízkosti partner.
Nerozumiem ako bolo v príspevku od dulkygabulky myslené zásobovanie hormónmi z osoby na osobu („Nuž , teda, ak je pri žene muž, ktorý má velky strach...čo produkuje?.....adrenalín...a čo teda ponúka , nechtiac, svojej polovičke? čím ju "zásobuje"? ano..adrenalínom..čím vačší ma o nu a o babatko strach, tým vačšie dávky žena dostáva...“). Doslovne je to biologicky nezmysel – adrenalín a oxytocín ako hormóny samozrejme fungujú u osoby, čo ich vyprodukovala, nešíria sa vzduchom… Preto predpokladám, že to myslela len obrazne, že vystrašený muž ešte viac straší manželku? ako keby tam vobec nebol. No mojou skúsenosťou + skúsenosti z praxe na porodnici počas štúdia mi hovoria skor to, že pre ženu, ktorá práve rodí, nech ju k porodu prevádza ktokoľvek, porod je a bude bolestivý a stresujúci a tak si adrenalínu naprodukuje sama dosť a prítomnosť blízkej osoby ju skor ukľudňuje ako straší…
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod Norika » 18 Máj 2011, 14:27

dulkagabulka, pekne si to napisala, som vobec netusila ze existuje nieco take......
ja som mala tolko streesu,ze este aj ten oxytocin,co mi tiekol z infuzie sa mohol schovat pred adrenalinom u mna :( ....
ale moj muz bol statocny, myslim,ze on by nebol ten pripad, ktory by ma stresoval, ja som naozaj potrebovala psychicku podporu,ktoru som nemohla vcas dostat

a janka, som sa zasmiala z toho naturalistickeho popisu "po zabijacke" :-D
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod LaLiSa » 18 Máj 2011, 18:28

Môj partner pri pôrode bol, pretože sme to tak obaja chceli. Síce boli na mňa všetci na pôrodnici veľmi milý, aj tak som mu neuveriteľne vďačná za to, že tam so mnou bol. Síce som prečítala veľa všeličoho o pôrode, aj si vypočula všelijaké rady, išla som do niečoho, čo nepoznám a čoho som sa popravde aj dosť obávala. Bez neho by som sa cítila na tej sále úplne stratená a sama, vydaná na pospas neviem čomu... Znášala som to vďaka nemu všetko lepšie. Držal ma ruku a ja som sa nebála.
LaLiSa
 
Príspevky: 18
Registrovaný: 12 Máj 2011, 07:47
Počet detí: 1
1. dieťa: Samuel
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 13 dní

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod dulkagabulka » 21 Máj 2011, 22:02

Lalisa...s tym adrenalinom a šírenim "vzdochm" som to myslela asi takto:
Samozrejme,ze si každy produkujeme vlastne neuropeptitdy, neurohormony...samozrjeme,že ak som v dobrej duševnej kondicii, tak na mna adrenalin z druheho nervozneho ustrachaneho človeka "nepreskočí"...
No žena pri porode je v uplne inom rozpoložení.
žena pri porode sa otvára..otvara sa jej telo,otvara sa jej duša, otvara sa jej podvedomie...lepšie počuje, ma lepší čuch...a lepšie aj vnima...v tomto stave ju možu rušit nielen negativne vibracie inych ludi, ich slova, ju možu rušit aj ich myšlienky...žena pri porode je otvorena a velmi lahko zranitelna...prave preto potrebuje jemne zaobchadzanie...pokoj, bezpečie a intimitu...potrebuje mat prostredie podobne prostrediu pri milostnom akte- vtedy je porod naozaj rychly a lahky...
všetky negativne energie v jej pritomnosti možu jej porod spomalit,či zastavit...
a jednoducho muž a žena pri porode fičia na inych hormonoch...tak to priroda zariadila...

tak som to myslela.....
dulkagabulka
 
Príspevky: 9
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:33
Bydlisko: Trnava
Počet detí: 3
Môj status: Nakoniec je všetko dobré. A ak to dobré nie je, ešte nie je koniec :-)

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod dulkagabulka » 21 Máj 2011, 22:12

aha...sorry..predchadzajuci prispevok patrik kinsi..

kinsi este niečo...bohužial...na praxi v nemocnici si nikdy nemohla vidiet normalny porod..jedine ,že by si bola na praxi v Banskej Štiavnici, alebo niekde v Hainsburgu... :)

velmi sa myliš, ked si mysliš, že pri porode si žena vytvori vela adrenalinu aj sama,lebo porod je strasny a bolestivy...lebo on taky vobec byt nemusi..

porod moze byt radostny ...
...a može byt aj bezbolestny...

lenze take v klasickej slovenskej porodnici zatial bohužial neuvidiš....resp . uvidiš minimlane a vynimočne...
dulkagabulka
 
Príspevky: 9
Registrovaný: 24 Mar 2011, 20:33
Bydlisko: Trnava
Počet detí: 3
Môj status: Nakoniec je všetko dobré. A ak to dobré nie je, ešte nie je koniec :-)

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod etnicka » 21 Máj 2011, 22:22

dulkagabulka, krasne si to napisala :) a suhlasim s tym, ze porod moze a mal by byt krasny a bezbolestny zazitok. Kto o tom pochybuje, moze si precitat knihu Lucie Groverovej Suchej Aby porod nebolel alebo pozriet filmy Birth as we know it ci Orgasmic birth. Je mi uprimne luto zien, ktore su presvedcene o tom, ze porod musi boliet a treba ho pretrpiet.
Obrázok užívateľa
etnicka
 
Príspevky: 326
Registrovaný: 23 Mar 2011, 00:23
Bydlisko: Sazdice
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 11 mesiacov, 28 dní
Môj status: Kazdy si vytvara svoju realitu

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod charlie » 29 Máj 2011, 21:21

Ja mam z porodu dost negativny zazitok a preto neviem, ci by som este chcela mat dalsie deti. Manzela som mala po cely cas pri sebe, lebo som isla hned na monitor, koli klesajucim ozvam srdiecka a na Antolskej partner pri porode sice na "vzdycharni" byt nemoze, ale na porodnej sale uz hej a ja som isla rovno tam. Boli ku mne sice mili, resp. v ramci slusnosti, ale aj tak som bola rada, ze som ho tam mala. Oni si robia svoju pracu a aj ked boli mili, nemaju cas na ziadne tutuli mutuli. Nakoniec to skoncilo sekciou, ale to uz som po vyvolavani mala strasne bolesti, na sale ma obracali z jednej strany na druhu, co som ja v tych bolestiach nezvladala a vlastne som rezignovala, malej klesali ozvy na 70 a ja som v tej chvili myslela na to, ze mi je to jedno, co so mnou budu robit, len nech uz je koniec. Ked povedali, ze idem na sekciu a konecne mi pichli spinal, mala som blazeny pocit. Nakoniec mi ani spinal nezabral a museli ma uspat celkovo, co som vrelo uvitala. Ked som sa prebudila, manzel a moja doktorka stali nadomnou, co som ani nevnimala a ani si velmi nepamatam. Malu mi vraj priniesli hned, ale to si tiez nepamatam. Mne by pomohlo, keby tam bol so mnou v porodnici cely cas, lebo ja som mala strasnu depku. :(
charlie
 
Príspevky: 132
Registrovaný: 18 Máj 2011, 09:30
Počet detí: 2

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod etnicka » 30 Máj 2011, 09:25

Ja som mala pri porode manzela a aj ked bol uzasny, chybala mi tam nejaka skusena zena, s ktorou by som mala doverny vztah. Nabuduce by som chcela mat pri porode dulu a manzela niekde nablizku, aby som ho mohla zavolat, keby som ho potrebovala, alebo na privitanie dietatka :).
Obrázok užívateľa
etnicka
 
Príspevky: 326
Registrovaný: 23 Mar 2011, 00:23
Bydlisko: Sazdice
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 11 mesiacov, 28 dní
Môj status: Kazdy si vytvara svoju realitu

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod etnicka » 30 Máj 2011, 09:25

charlie, je mi luto, ze mas zle spomienky na porod, ale ver, ze cas vsetky rany zahoji.
Obrázok užívateľa
etnicka
 
Príspevky: 326
Registrovaný: 23 Mar 2011, 00:23
Bydlisko: Sazdice
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 11 mesiacov, 28 dní
Môj status: Kazdy si vytvara svoju realitu

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod charlie » 30 Máj 2011, 10:42

Etnicka, dakujem, my sme chceli druhe hned po roku, ale ja sa teraz uz tak bojim porodu, ze sa mi do toho vobec nechce, tak cakam, kedy ten cas pride, co zahoji rany...Najradsej by som rodila doma a potom aj doma ostala.
charlie
 
Príspevky: 132
Registrovaný: 18 Máj 2011, 09:30
Počet detí: 2

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod etnicka » 31 Máj 2011, 08:09

charlie, uplne Ta chapem. Nerozmyslala si nad dulou?
Obrázok užívateľa
etnicka
 
Príspevky: 326
Registrovaný: 23 Mar 2011, 00:23
Bydlisko: Sazdice
Počet detí: 1
Rokov: 14 rokov, 11 mesiacov, 28 dní
Môj status: Kazdy si vytvara svoju realitu

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod miskap » 13 Máj 2012, 12:10

Milí nastávajúci rodičia,
v rámci Týždňa rešpektu k pôrodu Vás pozývam na diskusiu o úlohe otecka pred pôrodom, po pôrode a počas neho pod názvom: Pomóóc, moja žena rodí!
Uskutoční sa 16.5.2012 o 17,30 hod. v MC Mostík, Moskovská 2, v Banskej Bystrici.
Teším sa na Vás
Miška
miskap
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:53
Bydlisko: Banská Bystrica
Počet detí: 2
Môj status: Vedieť všetko nie je v našich silách, treba vedieť, kde pomoc hľadať...

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod magdal » 15 Máj 2012, 00:20

miskap píše:Milí nastávajúci rodičia,
v rámci Týždňa rešpektu k pôrodu Vás pozývam na diskusiu o úlohe otecka pred pôrodom, po pôrode a počas neho pod názvom: Pomóóc, moja žena rodí!
Uskutoční sa 16.5.2012 o 17,30 hod. v MC Mostík, Moskovská 2, v Banskej Bystrici.
Teším sa na Vás
Miška


ak máš nejaký plagátik, link,,,napíš, dala som to aj sem

http://www.dary-zivota.sk/dary-zivota/e ... vo-a-porod
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod miskap » 15 Máj 2012, 21:11

Pridávam link na diskusiu, ktorú som ohlasovala v predchádzajúcom príspevku:
http://www.dulamichaela.szm.com/aktuality.html
miskap
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:53
Bydlisko: Banská Bystrica
Počet detí: 2
Môj status: Vedieť všetko nie je v našich silách, treba vedieť, kde pomoc hľadať...

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod magdal » 15 Máj 2012, 22:08

miskap píše:Pridávam link na diskusiu, ktorú som ohlasovala v predchádzajúcom príspevku:
http://www.dulamichaela.szm.com/aktuality.html


super, dala som na stranku :)
Obrázok užívateľa
magdal
 
Príspevky: 203
Registrovaný: 16 Nov 2011, 21:29
Počet detí: 0
1. dieťa: prve
2. dieťa: druhe
3. dieťa: tretie
Môj status: *rozmýšľať srdcom a cítiť rozumom *

Re: Partner pri pôrode

Neprečítaný príspevokod any395 » 17 Jún 2012, 06:54

osobne mám 8-ročnú skúsenosť s oteckami/blízk.osobami pri pôrode, a môžem potvrdiť len pozitívne a podporné pôsobenie na rodičku, ktoré jednoznačne eliminuje komplikácie a vlastne ukončenie pôrodu operačne (SC, forceps, VEX) a samozrejme priebeh pôrodu sa stáva rýchlejším, hladším, pretože samotná mamička je uvolnená, teší sa :-) má väčší pocit bezpečia a istoty, cíti empatiu, je vnímavejšia a vytrvalejšia... a toto všetko dáva predpoklady k zdarnému priebehu. Len je tam určite potrebná predpôrodná príprava otecka, uviesť ho do pôrodnej problematiky, kde sa zoznámi s pôr. procesom, a ak vlastne môže byť užitočný a nápomocný pri pôrode... viac v téme: príprava na pôrod pôrodnou asistentkou
any395
 
Príspevky: 5
Registrovaný: 17 Jún 2012, 06:28

Ďalší

Späť na Tehotenstvo a pôrod

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia

cron