Tandemove dojcenie

témy o dojčení detí rôzneho veku, dojčení dvojčiat či počas nového tehotenstva

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 04 Apr 2012, 21:29

kinsi, myslim, ze je to uplne normalne mat taketo protichodne pocity na zaciatku tehotenstva, hlavne ak vas to zaskocilo. Nic si nevycitaj, ale tiez sa neboj - zvladnes to. Clovek toho zvladne podstatne viac, nez si vopred mysli, to som si uz niekolkokrat overila na vlastnej kozi. A prave tieto zvladnute situacie, o ktorych sme si mysleli, ze su nezvladnutelne, nas posuvaju osobnostne dopredu, a nie zdokonalovanie nejakej zabehnutej rutiny. Neboj sa, Kristinku o nic nepripravis, o devat ci osem mesiacov to bude uplne ine dieta, a uz bude vo veku, ked bude sama aktivne vyhladavat kontakt s inymi ludmi a hlavne s inymi detmi, teba casto bude chciet mat len pod dohladom, no a to sa kludne mozes venovat druhemu dietatu. Dovtedy si jej plne k dispozicii, teda az na nejake nevolnosti a ine neprijemnosti spojene s tehotenstvom. Mimochodom, ako algon, ani ja som uz druhe tehotenstvo tak neprezivala, tiez som casto uplne vytisla z hlavy, ze som tehotna, nikdy som poriadne nevedela, v ktorom som tyzdni, este tak mesiac som si podla kalendara vedela rychlo vypocitat :D A podobne je to potom aj s dietatom, to druhe sa uz ta nejak vezie, uz tolko neriesis, ze co je spravne a co nie, uz mas cosi zabehnute a ides pdla toho, ani cele to uz tak velmi neprezivas - asi preto, ze nestihas :D

Klemka, kludne si vyber cokolvek, co som napisala, budem rada, ked urobis nejaku reportaz o kazdodennych strastiach mamiciek dojciacich dve deti. Mna aj potesilo, ze tie moje vylevy sa daju citat, lebo casto, ked nieco napisem, tak potom prevraciam ocami, ze co som to vsetko popisala, ved to nema hlavu ani patu, len som tak naklepala, co sa mi prave vyrinulo z hlavy, a ze je to cele urcite uplne odveci :?

Ja tieto dni stale zapasim s mojim negativizmom voci dojceniu Misky, horsie dni sa striedaju s lepsimi, napisem snad viac, ked budem stihat.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod TIA » 04 Apr 2012, 21:47

Chcela by som mat este dalsie dieta/deti, ale doteraz som sa nejak moc nezamyslala ako to v potom v skutocnosti funguje, a ked citam tuto temu, tak mi to take jednoduche nepripada, dve deti naraz si neviem predstavit (nieto este viac :) ). Ale podobne to bolo pri prvom, tesila som sa na babatko, celkovo som si to predstavovala skor tak romanticky, ale veru som nemala ponatia ake to bude, ked sa babo narodi. Kinsi, Tvoje pocity su celkom pochopitelne, vsetko neplanovane, cloveka zaskoci a potrebuje cas to spracovat. Ak Vam to priroda tak zariadila, ze bude druhe, asi to tak ma byt a si na to pripravena. Aj Kristinka bude, ked sa babo narodi a urcite to zvladnete skvele.

Janka, tie tvoje "vylevy" sa citaju velmi dobre, prosim nic nemen na style "naklepala som co sa mi vyrinulo z hlavy" :D :goodjob:
TIA
 
Príspevky: 422
Registrovaný: 07 Aug 2011, 22:12
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod kinsi » 08 Apr 2012, 18:44

Dievčatá, ďakujem za podporu. Dnes som si urobila test, je pozitívny.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod luciole » 08 Apr 2012, 19:26

kinsi, úprimne blahoželám, verím, že čoskoro príde pocit radosti z malého človiečika! :love:
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod luludi » 08 Apr 2012, 19:45

kinsi :love: :love: :love: blahozelam
Obrázok užívateľa
luludi
 
Príspevky: 274
Registrovaný: 22 Mar 2011, 10:01
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 1
1. dieťa: Richard
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 17 dní
2. dieťa: Milota
Rokov: 11 rokov, 5 mesiacov, 24 dní
Môj status: Sú len dva trvalé odkazy, ktoré môžeme dať našim deťom – jedným
sú korene, druhým krídla.

Hodding S. Carter

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod algon » 09 Apr 2012, 21:15

kinsi drzim palce :love:
algon
 
Príspevky: 52
Registrovaný: 25 Mar 2011, 13:00
Počet detí: 1
1. dieťa: Michal
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 2 dni
2. dieťa: Juraj
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 16 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod kinsi » 10 Apr 2012, 14:52

ďakujem :) Vynára sa mi hrozne veľa otázok, ale asi bude najlepšie počkať a riešiť situácie, či problémy, až keď prídu .
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 13 Apr 2012, 22:19

Tak hlasim, ze predminulu noc sa mi prvykrat podarilo uspat dojcenim naraz obe deti, asi aj vdaka tomu, ze Adelka bola vlastne este nie uplne rozobrata a tak nie prilis rozrusena, tomu hovorim efektivne dojcenie :D Len by ma zaujimalo, miriam, ked si sa este snazila uspavat v posteli oboch naraz, ako si to robila? Najlepsie, co som zatial vymyslela, je, ze lezim na chrbte, na pravej ruke mi v pazuche lezi starsia a cuca, lavu ruku mam podopretu vysokym tvrdym vankusom, tak pridrziavam mladsiu a cuca. Spociatku (v porodnici a par dni potom) sa mi darilo dojcit Adelku aj tak, ze len lezala na brusku na mne (ja som bola na chrbte), ale postupne to akosi prestalo fungovat, zrazu sa jej tak nedalo dojcit, hlava jej padala raz na jednu raz na druhu stranu (predtym len tak bezvladne lezala, ako som ju polozila), sklzavala sa mi cela kamsi prec, az zacala kricat odusu, co samozrejme nerobilo dobre Miske cucajucej hned vedla.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod cacika » 17 Apr 2012, 14:05

ahojte, som rada ze som nasla vasu diskusiu :) moje idylicke predstavy o tandeme sa rozplynuly uz davno a tesim sa ze nie som jedina :) tiez mavam niekedy riadne nervy na starsieho jakubka ked pyta castejsie a pije dlhsie ako mala sestricka... a ked ju budi v noci zo spanku lebo mu odmietnem v noci dat cuckat ako on vravi "tošku mečka mami, iba tošku" :) tak skoro kazdy den rozmyslam ze dokedy este to tahat dalej s tandemovym dojcenim... lebo dietatu to sice veeelmi vyhovuje, ale mne, matke, momentalne menej... nasiel by sa tu niekto, kto ma skusenosti s odstavovanim starsieho pri dojceni v tandeme?? predsa len mu uz nenahovorim ze mliecko nie je, ked vidi stale malu sestricku ako spokojne pije... na druhej strane si vravim , ze ked sme to dobojovali az sem, ci to nebude skoda. no ale pravda je, ze su rozkosni ked sa obaja pritulia a mojkaju sa a piju mliecko.
cacika
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 17 Jún 2011, 21:28
Počet detí: 2
1. dieťa: jakubko
Rokov: 14 rokov, 6 mesiacov, 5 dní
2. dieťa: hanička
Rokov: 12 rokov, 3 mesiace, 20 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 17 Apr 2012, 21:04

Janka, to je uzasne, ze sa Ti podarilo obe deti uspat, myslim, ze taketo svetle okamihy dokazu velmi povzbudit a urcite do buducna velmi pomoze kazdy dalsi takyto uspech ..Je jasne, ze sa Ti deticky navzajom vyrusuju, ale mozno je to len otazka casu, ze si na zvuky tej druhej dievcata zvyknu a bude to lepsie. Aj ked u nas to velmi neplati, starsi sa da lahko zo spanku vyrusit a na ruchy si proste nezvyka..
Co sa tej polohy tyka, v lahu dojcit dve deti sa inak, ako si opisala asi ani neda, ja som nic ine neskusala, len tak isto ako Ty, podlozit sa zboku vankusmi..Mam kamaratku, ktora dojci 20-mesacne dvojicky, ona lezi a dvojicky si k nej kazda zo svojej strany prikvoknu, ale to je ine, ked su uz takto velke..
Mne malicky tiez v takychto chvilach zvykne sklzat z prsnika, ak som s nimi musela v noci spat sama, tak ma zachranilo vacsinou to, ze precitali v inom case a tiez to, ze sa jeden skratka odpojil :) A druheho som uz potom douspala na boku..
Budem zvedava, ako sa Ti dari dalej a drzim palce..
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 17 Apr 2012, 21:11

ahoj cacika, vitaj. Tak su to tusim naozaj uplne bezne pocity, tie nervy na starsiu za vydatne dojcenie, tiez ma to stale dost vytaca. Hlavne preto, ze mam dojem, ze dojcenie starsej ide akosi na ukor mladsej. Miska sa hned od Adelkinho narodenia dojci viac nez Adelka. Pyta si strasne casto, dojci sa vzdy strasne dlho. Zas sa vratila k svojmu zvyku dojcit sa styrikrat pocas obeda a podobne. A zda sa mi, ze najradsej by bola nacucnuta nonstop. Neprijemne je to najma pri uspavani. Mladsia bohuzial spi len na mne, ak ju odlozim, tak je hned hore, takze ju mam stale uviazanu v satke. No a teraz ako vecer uspat starsiu - jeden scenar je, ze mladsia je hore a vedla v izbe s nou pochoduje manzel a ona mu takmer bez prestania vresti na rukach. Ja sa v spalni snazim dojcenim uspat starsiu, no ta robi vsetko pre to, aby sa co najdlhsie udrzala bdela a mohla sa tak co najdlhsie dojcit. A ja pocuvam vreskot odvedla - 5 minut... 10 minut... 20 minut, a dost napadne sa mi to uz podoba obycajnemu sprostemu vyplakavaniu babatiek. Druhy scenar je, ze Adelku mam priviazanu v satke a uspatu, pri uspavani Misky sa akrobaticky skrutim a vytrcim prso spomedzi pruhov satky, aby sa mohla dojcit, no a Miska sa zase dojci, kolko sa da, cuca a cuca a cuca, az kym to Adelku nepreberie, vtedy sa odvrati, zapcha si usi a konecne je ochotna zaspat, a ja utekam prec zo spalne douspavat Adelku. V oboch pripadoch Adelka plati za Miskino dojcenie, a ja som si nie ista, ci je to ok. Noci si asi tiez vies predstavit ako vyzeraju, vacsina casu je striedave uspavanie jednej a druhej. Tak tiez mi pravdupovediac pride casto na um, ci by nebolo lepsie Misku odstavit, aj manzelom by sa snad nechala uspat, aj noc by mozno uz prespala, a vsetci by sme sa viac vyspali. Ale mozno je to uplne normalne, ze druhe dieta uz nema tak luxusnu starostlivost ako prvorodene, neviem. (Aby to nevyzeralo, ze kazdy vecer je horor: niekedy sa podari aj bezbolestnejsie uspavanie, ale zatial je pravidlom skor to, co som popisala.)

K tomu odstavovaniu - jedna znama vraj dojcila dve deti, mala podobny vekovy rozdiel, cosi vyse dvoch rokov. Ze to tahala 4 mesiace, potom s tym prastila. Vraj starsi sa stazoval, ze mu mladsi pije mlieko :o Vraj odstavovanie bolo uplne v pohode, ale blizsie detaily neviem. Ja by som sa asi pri tom veku uz netvarila na "pokazene mlieko" ani nic podobne, ale to normalne dietatu vysvetlila tak, ako to naozaj je. U Misky mam dojem, ze omnho lepsie reaguje, ked jej vyjasnime skutocnost co najpravdivejsie, ako ked sa hrame na kadejake pseudodovody. Ona velmi dobre citi, nakolko sme k nej uprimni.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod cacika » 17 Apr 2012, 21:56

janka, no hned mi je lepsie, ked viem ze aj ine mamky riesia podobne dilemy ako ja :) u nas niekedy vyzera uspavanie tak ze ja len beham z vyhrnutym trickom z izby do izby a chvilku reve jeden potom druhy... az kym to niektory nevzda. väčšinou je to vsak na ukor mladsej co ma mrzi. je to neuveritelne dieta, dokaze zaspat bez mojej pritomnosti aj ked nie vzdy bez placu, sama na mojej posteli, ale mne je to luto ze ju nemozem v klude uspat a pozerat sa na nu ako zaspinka, to je predsa najkrajsia odmena po celom dni - spokojne odfukujuce babo :) no a namiesto toho aby som si to vychutnala tak riesim zachvaty zlosti starsieho jakubka. ked je manzel doma, tak to mame dohodnute tak ze kubka nadojcim ale potom spat idu chlapi spolu v detskej a ja mam hanku len pre seba. no potom okolo polnoci jakubko docupita ku mne a obaja sa na mna tlacia a ja medzi nimi vrtim zvysok noci :) pred tym ako sa hanicka narodila kubko uz spaval v podstate celu noc, s prestavkou na vycikanie alebo pomojkanie, ale teraz sa zas budi niekedy castejsie ako hanka. stale verim ze postupne za zacne pekne spinkat, ani nie tak kvoli mne, ale aby malu nebudil stale...
s tym odstavovanim nie som definitivne este rozhodnuta... ved som si tolko musela presadzovat ze chcem dojcit aj starsie dieta, aj v tehotenstve, k tomu tie narážky a dobre mienené rady sirokeho okolia... este stale cakam ze sa to nejako ustali, ze jakubko prestane zurit zakazdym ked mu doslova musim vytahovat prsnik z ust lebo on by sal aj hodinu, a na to neni cas a uz ani chut...
no uz bezim hanicka sa mi zobudila. zacina nocny kolotoc.
cacika
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 17 Jún 2011, 21:28
Počet detí: 2
1. dieťa: jakubko
Rokov: 14 rokov, 6 mesiacov, 5 dní
2. dieťa: hanička
Rokov: 12 rokov, 3 mesiace, 20 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 18 Apr 2012, 11:20

Janka, tieto situacie tiez velmi dobre poznam, zdlhave uspavanie starsieho a v obyvacke plac maleho, ktoremu je este v novorodeneckom veku tato nafigu :) Casto som myslela na to, ze ci by to nebolo lepsie, keby mal malinky dudel, ze by sa upokojil na tu chvilu aj bezo mna, ale nakoniec sme to vydrzali..Tak Ti skusim napisat moje skusenosti, mozno Ta to aspon povzbudi, lebo toto obdobie urcite nebude trvat stale- u nas sa situacia velmi zlepsila po tom, co uz malinky prestal tolko spinkat pocas dna a od tej 17h bol uz hore. Mal tak 2 a pol-3 mesiace..Aj som to niekedy tak sama riadila, aby skratka uz na vecer nezaspal, lebo potom byval hore este aj o 22h a spat isiel prakticky az so mnou.Takto bol uz na vecer unaveny, okolo 19h som ho okupala a o 19:30 isla uspavat..Starsi si zatial, uz tiez v pyzamku, cita s tatom a cakaju ma. Hned ako maly zaspi, ukladam aj starsieho. Takto nam to funguje uz niake 4 mesiace, ze najneskor o 20:30 spia obaja.
Napadlo mi, ci by u Vas, kym je este Adelka dlhsie hore a pri tatovi place, nepomohlo, keby skusil ist Misku uspat manzel- nadojcit ju v obyvacke a do spalne by sli uz sami..U nas to funguje a je to obrovska pomoc, ze syn zaspi aj pri ocinovi. Normalne uspavam oboch ja, ale nespocetne vela krat sa stalo, ze som proste musela byt pri malom a starsi uz nevedel co od unavy. S tatinom zaspava dlhsie, ale to vobec nevadi..Mavala som casto koli tomu vycitky, ze som ho neuspala ja, tak ako je zvyknuty na prsniku, ale tieto obvinovania nemaju opodstatnenie- ved rola otca je nenahraditelna, to, ze idu spat spolu upevnuje ich puto a prehlbuje vztah..Tiez si dnes uz nic nerobim z pripadneho vybuchu placu starsieho, ze sa mu nechce ist do izby s tatom, casto je to len afekt, ze od unavy zabojuje, ale len co zavru za sebou dvere je klud.
Tiez mi napadlo, ze by mozno mohol zatial manzel skusit Adelku nosit v satke, skusit niaky jednodychy uvaz, alebo ak mate kocik, dat ju do kocika a pohojdat ju- u nas to zaberalo, moj manzel drobca hojdaval vo vajicku, alebo v kociku, kym som uspala starsieho. To bolo vlastne jedine, co sa dalo, ked plakal, lebo nosenie na rukach a tisenie nezaberalo. Ja som to inak takmer nikdy nevydrzala a bolo po uspavani starsieho, predsalen to malinke babatko ma prednost, starsie sa da rozpylit, ale babo nie...Drzim palce a zase napis, ako sa dari !
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 18 Apr 2012, 11:23

Cacika, ja len, ze aj nas druhorodeny dokaze-resp. dokazal, zaspinkavat sam, na moje obrovske pocudovanie. Raz sa stalo, ze som ho nadojceneho dala do postele a utekala este za starsim a kym som prisla nazad, spinkal..Takze sa potom casto stalo, ze zaspal takto, bezo mna. Odkedy sa ale pretaca a teraz uz aj plazi, tak ho sameho na posteli nenecham, takze skoncili aj samozaspavacie okamihy :)
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 21 Apr 2012, 20:49

miriam, vdaka, asi mas pravdu, ze to treba len preckat, tuto dobu. Tak som si uvedomila, ako mi ten cas rychlo leti, podstatne rychlejsie ako pri Miske, o chvilu ma Adelka dva mesiace, ledva si to stiham uvedomit. S tym uspavanim je to u nas najnarocnejsie, ked manzel nie je doma, casto totiz chodi z prace az potom, ako som Misku uz ulozila. Uvidim, ako sa to bude vyvijat dalej, zatial sme v stave, ze Adelka sama nespi, musi byt na mne priviazana, lebo ak ju polozim, tak sa zobudi. Miska bola taka ista, musela spat na mne, vecer sla do postele az so mnou, az okolo pol roka sa mi uz obcas darilo ju po uspati polozit a taku pol hodinu vydrzala spat sama, tak uvidime, ako to bude u Adelky. Kocik mam, ale nepouzivam ho, raz v nom Adelka spala, to bola par dni po navrate z porodnice, bola u nas mama, a ked sme sli von (na volby), tak pre nu to bola samozrejmost, ze Adelka pojde do kocika a velmi sa tesila, ze ju bude kocikovat. Tak sme ho strepali z povaly, Adelku sme v nom odviezli, je fat, ze spala, kym sa s nou jazdilo, ked sme kocik odstavili, tak sa zobudila, no a to mala este taky pomerne tuhy novorodenecky spanok, teraz je to uz podstatne horsie. Ja som uz kocik druhykrat ani neskusala, pride mi to strasne neprakticke, ked s nim musim vkuse hrkat, aby spala, ak to vobec pomoze, to si moze dovolit mamicka, co ma len jedno dieta, tak som ho po maminom odchode vytrepala naspat na poval.

cacika, no to si vystihla, tiez obcas uvazujem, naco si na noc davam nocnu koselu :D mam taku na ramienkach, vzdy len stiahnem ramienko dole na dojcenie, no a vzdy v noci koncim tak, ze obe stiahnute, nech mozem rychlo striedat dojcenie jednej a druhej. Naozaj, ako tu citam, co pisete s miriam a tiez ako si uvedomujem svoj zivot s detmi, tak mi to pride, aka je to blbost sa stazovat, ze ake je to cele narocne a preco je s tym materstvom tolko starosti a ziaden poriadny oddych, a cas plynie a plynie a plynie a ja si nevychutnavam tie chvile s detmi. Tak by som sa mala naucit skor tesit, ze si vyzaduju tolko pozornosti a starostlivosti a stale sa mi pripominaju, ze tu su a ze ma potrebuju a snazit sa vnimat to tak intenzivne ako viem, lebo to uteka straaasne rychlo. Dieta sa mi meni pred ocami, ani to nestiham nikomu porozpravat, co vsetko na tej mladsej pozorujem. Pri Miske sa cas taaak vliekol, mala som pocit, ze sa nic nedeje, cakala som stale, kedy sa uz zacne pretacat na busko, kedy zacne lozit, kedy zacne chodit a tak sa aj hrdo tesila, ake mam sikovne dieta, pri Adelke to prezivam uz cele inak, len zasnem nad vsetkymi jemnymi zmenami v jej spravani, nechapem, preco som to nevidela u Misky, a skor si vravim pomalsie, pomalsie! nestiham to sledovat a spracuvat. Ktovie, mozno ked bude mat Adelka dva a pol roka a bude sa stale dojcit, tak to tiez budem vnimat uplne inak a nebudem chapat, preco ma to u Misky tak otravovalo. Uvidime, skoda ze tu nie su mamicky, co maju uz jeden-dva tandemy za sebou, vsak :D vedeli by nam dat pohlad z inej perspektivy.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod cottoncandy » 21 Apr 2012, 21:57

janka, tak krásne si to napísala...musím sa ako prvomatka vážne nad sebou zamyslieť...koľkokrát sa len sťažujem, že malá nechce spať, že mrnčí, že hento tamto, a ono je to naozaj fakt, že čas rýchlo plynie, ani sa nenazdám a pôjde do školy :D mnohé tvoje príspevky sú veľmi motivačné, krásne sa čítajú a som veľmi rada, že o materstve píšeš tak reálne, nielen pozitívne, ale so všetkým, čo k tomu patrí:goodjob:
cottoncandy
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 02 Aug 2011, 21:23
Počet detí: 0
1. dieťa: Veve
Rokov: 12 rokov, 8 mesiacov, 27 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 21 Apr 2012, 22:00

Presne, janka píše krásne. Aj mne sa dobre číta. 8-)
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 22 Apr 2012, 21:56

vdaka za pochvaly, to ma celkom tesi, ze sa tieto moje vylevy daju citat :)

a miriam, cacika, ako to robite s dojcenim mimo domu? Dojcite obe deti aj na verejnosti? Lebo dojcit obe naraz sa uz velmi diskretne neda, no a to uz ani nehovorim, co si asi ludia myslia, ze este stale dojcim starsiu.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 24 Apr 2012, 09:44

Janka, s dojcenim mimo domu to zvladame zatial bez problemov, kedze starsi ma vonku vzdy kopu podnetov a napriklad aj ked sa potkne a buchne, nebezi za mnou ako doma, ze si prosi ham, ale staci ho pritulit a utisit..Ani ked vidi ako dojcim malickeho si nespomenie, ze by aj on chcel. Ine to uz je pri celodennom vylete, to uz mu dojcenie samozrejme chyba a spomenie si, kojim ho solo, co je pomerne diskretne. Co sa navstev, oslav a rodinnych stretnuti tyka, tam tiez dochadza k momentom, kedy sa dojcia obaja, ale kazdy zvlast.Zo zaciatku som s tym mala problem, nerobili mi dobre zacudovane a este ktovieake pohlady, ze sa prvy syn este stale koji, mozno niake tie prve chvile mimo domu, som sa aj snazila odviezt jeho pozornost, ale pochopila som, ze menej rozruchu narobime, ked mu ten prsnik dam a on si par minut pocuca, nez aby mal skriekat, trhat mi vystrih a ja by som mu dohovarala, ze az doma :)
Takze takto sa to zatial da a je to v pohode, uvidime ale, co bude v lete na vyletoch, kupaliskach, pri vode...Tam uz to zrejme takto lahko nepojde. Nateraz si skutocne neviem predstavit samu seba ako sedim na plazi a dojcim oboch..
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 24 Apr 2012, 13:44

Ja som počula historku, ako mamina dojčila dve deti (ale zrejme to boli dvojičky) tak, že bola štvornožky a oni sa nejak zospodu pricucli, tak že sa smiali v rodine, že je ako kozenka na paši... :lol: :dojcenie: :lol: Ale muselo to byť milé 8-)
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod cacika » 04 Máj 2012, 14:43

janka, no na verejnosti ich oboch nedojcim, to uz je na mna vela. diskretne sa to ozaj neda. preto vzdy sa snazim aby starsi nebol hladny smädny, aby mlieko mimo domu nepytal... a pochopil uz ze malinka nema zubky tak musi iba mlieko a on uz moze aj kadejake ine fajnoty :) okrem toho sa starsieho snazim trochu zrezimovat ak sa da a dojcit len po zobudeni alebo pred spanim. vlastne je len velmi malo ludi co vedia ze ich dojcim oboch, len manzel a par spriaznenych dusi. uz sa ma na to ani nikto nepyta, a som rada, lebo cele moje okolie riesilo len to, ze kedy uz starsieho odstavim (ze uz je velky, a musi aj ine pit, a bude nesamostatny, a este som aj tehotna bola...)
cacika
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 17 Jún 2011, 21:28
Počet detí: 2
1. dieťa: jakubko
Rokov: 14 rokov, 6 mesiacov, 5 dní
2. dieťa: hanička
Rokov: 12 rokov, 3 mesiace, 20 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod didulka » 04 Máj 2012, 15:28

carodejnica píše:Ja som počula historku, ako mamina dojčila dve deti (ale zrejme to boli dvojičky) tak, že bola štvornožky a oni sa nejak zospodu pricucli, tak že sa smiali v rodine, že je ako kozenka na paši... :lol: :dojcenie: :lol: Ale muselo to byť milé 8-)


Ked bola Sara velmi mala, tak mala obdobie, ze podvecerny plac sme riesili polohou na 4. Ona lezala, ja som bola nad nou na 4. Jedine tak sa prisala. Mam aj take foto... :D
Obrázok užívateľa
didulka
 
Príspevky: 475
Registrovaný: 22 Mar 2011, 12:13
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 05 Máj 2012, 22:46

na styroch je naozaj jedna z moznych poloh pre dvojicky.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 13 Máj 2012, 20:07

cacika, tak to je super, ked sa ti dari dojcenie starsieho uz ako-tak rezimovat, u nas to bohuzial zatial nehrozi, skor to vyzera tak ako u miriam, starsia sa dojci asi tolko, co mladsia, nejak jej to obmedzovat sa mi prilis nedari. Pyta si aj vonku, bez ohladu ma to, ci je hladna, smadna alebo nie, vzdy beriem so sebou aj nieco na jedenie a na pitie. Rada by som do jej dojcenia zaviedla nejake pravidla, no bude to zrejme dlhodobejsia zalezitost. Nastiastie mam dojem, ze uz sa tak zufalo casto a dlho nedojci, ako sa dojcila po porode, to sa mi obcas zdalo, ze nic poriadne nerobim, len dojcim starsiu, akoby sa nevedela nabazit toho mlieka.

Tiez to vyhradenie prsnikov pre kazde dieta ma za nasledok, ze Adelku som postupne zacala viazat do kolisky len na jednu stranu. A nie som si ista, ci robim dobre, lebo ved strany by sa mali striedat, aby dieta nebolo skutene vzdy tym istym smerom. Tak neviem, ci ju zas radsej nezacat prehadzovat zo strany sa stranu, no to zas nebude mat mlieko site presne na nu, ale sa bude miesat s Miskinym, neviem, co je lepsie, co myslite?
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Norika » 13 Máj 2012, 20:32

no to by ma zaujimala nejaka odborna odpoved, ako to je s mliekom, ked sa dojcia dve rozdielne stare deti....raz mi kamoska snazila nanutit nieco o cyklickom dojceni, v negativnom zmysle...tak som teda zvedava, ci to je az tak "skodlive",ak by s adieta napilo mlieka vytvoreneho pre starsie dieta :D

Ale tak logicky, zas len sedliackym rozumom rozmyslam, ze napr taka gorila ktora dojci tandem asi nepremysla, na ktorej strane sa jej dojcil ktoreho potomka....
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

PredchádzajúciĎalší

Späť na Dojčenie v tehotenstve , tandemové dojčenie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia

cron