Tandemove dojcenie

témy o dojčení detí rôzneho veku, dojčení dvojčiat či počas nového tehotenstva

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 26 Mar 2012, 20:26

Vdaka za odpovede, tak ma to upokojilo, ze je to asi normalny jav na zaciatku tandemu, ze starsie dieta zrazu nepotrebuje tolko prikrmov, takze sa nemusim obavat, ze by Misku obchadzala nejaka choroba ani nic take. Aspon teda rychlejsie zhodim nadbytky po porode, ked mam dvoch vydatnych stravnikov :D Miriam, mne sa tiez zda, ze sa Miska dojci aspon tolko co Adelka, aj casto, aj dlho, aj intenzivne preglga. Je sranda, ako vidim, ze sa mlieko spusta naraz v oboch prsnikoch - ked je Adelka nacucnuta a len tak podudlava, podriemkava, a pricucne sa aj Miska, a zacne tahat, tak sa zrazu mlieko zacne liat aj do Adelky, ta vyplesti oci a odusu preglga, co vladze. A niekedy sa smejem, ked su obidve len nacucnute, ani jedna riadne netaha, akoby cakala na tu druhu, ze ta potiahne a jej to zadarmo stecie do hrdla, ci co :D

Pozrela som si ten clanok od Veroniky Mihalskej, teda ona ten tandem popisala tak idylicky. Pravda o tandeme je casto podstatne prozaickejsia, aspon u nas, napriklad vcera vecer to vyzeralo takto: Miska uz spala, tu ukladam dost skoro, kedze cez den nespava, Adelka bola stale pri mne, pretoze je to dalsie neodlozitelne babatko, ktore nemieni spat v nezivej posteli, ale potrebuje lezat na niekom zivom, teda na mne, takze ide do postele az so mnou. Ked som ju vecer v obyvacke uspala, a ze idem s nou do postele, tam dvakrat zaplakala, Miska sa hned zobudila a zacala si samozrejme tiez pytat mlieko. Tak z jednej strany cucala Miska, z druhej Adelka, ta uz bola dost unavena, nejak sa jej uz nedarilo, rozkricala sa a hlasisko ma teda riadny, Miska tvrdohlavo nacucnuta, aj ked pri tom kriku zaspat nemohla, nakoniec som od nej musela s Adelkou ujst naspat do obyvacky, zo spalne sa ozyval Miskin narek. Manzel teda zasiel za nou a snazil sa ju nahovorit na vodu, vodu si dala, no potom cakala na mlieko, manzel pritom zaspal, takze pomocna sila mi odisla. Prisla som za Miskou so zadriemanou Adelkou, no scenar sa zopakoval, zase krik, jediny, kto kludne spal, bol manzel, Adelka sa nedokazala ukludnit dojcenim poleziacky, bolo ju treba zaroven dojcit aj natriasat, Miska zase chcela dojcenie poleziacky, zapchavala si usi a stale pytala mlieko... no des, ale o polnoci sme konecne spali. Dnes mam Misku uz ulozenu, este ma caka uladanie Adelky, snad to pojde hladsie nez vcera.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod algon » 26 Mar 2012, 21:16

janka, tak to mas teda vesele :?
akurat som odpisovala v zijeme s batoliatkom...ja som zase postrehla, ze az teraz cca mesiac pred porodom sa mi zmenilo mlieko na kolostrum, dokonca ze malemu este viac chuti, ale na druhej strane cez den zje ovela menej normalneho jedla, napr. z obeda len par lyzic a to vedel spratat aj 2 taniere polievky a druhe a potom to este zaliat mlieckom, tak som presne rozmyslala, ci je to tym kolostrom, ze ho tak zasyti, kedze je skoro cely den nonstop na prsniku :dojcenie:
algon
 
Príspevky: 52
Registrovaný: 25 Mar 2011, 13:00
Počet detí: 1
1. dieťa: Michal
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 2 dni
2. dieťa: Juraj
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 16 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 26 Mar 2012, 21:19

Janka, opisujes to uplne realisticky- takto to byva aj u nas..Ja som o tandeme citavala este pocas tehotenstva a zakazdym to boli rovnako romanticke opisy nadhernych chvilok s dvoma hlavkami na hrudi pocuckavajucich si mliecko..Citila som sa rozpacito, kedze u mna sa ziadne euforicke pocity nedostavovali..Proste som len konala ako som najlepsie vedela a co sa rozbehlo, tomu som nechavala priebeh..Zacala som sa na dojcenie pozerat ako na nieco, co je sucastou nasej domacej starostlivosti- obcas som na nas hrda, ale obcas sa citim ako masina na mlieko..Nechcem sirit negativnu osvetu, len si myslim, ze je dobre hovorit aj o tychto strankach tandemu..ked uz nic ine, aspon sa cloveku ulavi :)
Situacia so zaspavanim, ktoru opisujes, alebo mnohe ine podobne, vznikali prve mesiace velmi casto aj u nas a stale aj sem tam vzniknu, musim ale napisat, ze spavat s nimi oboma som ja nezvladla..Bola nasa rodinna dohoda aj s manzelom, ze sa proste na noc oddelime a on bude so starsim- kym som bola v porodnici, nasiel si manzel sposob, ako syna v noci upokojit, takze ziadne strasne scenky sa nekonali- az na pripadne place, ked som ja prave uspavala maleho a starsi nechcel ist zaspavat bezo mna a podobne..Tiez sa niekedy stalo, ze som prave uspavala maleho v spalni a pocula som, ako sa starsi buchol a plakal- a vedela som, ze keby dostal prsnik, bolo by okamzite po probleme..Trhalo mi srdce, ale jednoducho som si musela povedat, ze nie je sam, je predsa so svojim tatom, s kym inym by mal mat pevnu vazbu, ked nie so svojimi rodicmi..oboma rodicmi..To iste aj v noci, ked precitne, je pri nom tato..A dnes vidim, ze ich vztah je skutocne velmi blizky a syn ma v manzelovi oporu..
Ja som mala najtazsie chvile koli dennemu spanku- prve tyzdne malinky takmer stale spal, takze som starsieho mohla ulozit doma do postele a uspat ho na prsniku- rovnako k nemu pribehnut, ked sa po 3/4hodine prebral a chcel douspat- co bolo u neho bezne a nikdy pocas tehu mi nenapadlo, ze s tymto bude problem..Ked uz ale malinky tolko nespaval a mal coraz viac bdelych faz, alebo sa prebudil prave, ked som uspavala starsieho, ten uz-uz spal a v tom v obyvacke rev..Bolo to hrozne- starsiemu som vytrhla prsnik, letela za malym, ten sa rozreval tiez, vrestali obaja, nevedela som, co skor..Takto som sa pokusala este asi dva tyzdne, po ktorych som sa rozplakala uz aj ja a vzdala to- zacala som chodit von- starsi spi v kociku, maly v satke..Vsetci traja sme boli spokojni, deti vyspate..Moj sen o tom, ze budem lezat s nimi v posteli a oni budu vedla mna sladko spinkat, sa rozplynul, ale skutocne sa to u nas nedalo..A mozno by sa to aj dalo, ale len by som pchala prsnik raz nalavo, raz napravo a to proste nevladzem.Ono samotna starostlivost o dve male deti je narocna a ked mam aspon nejaku moznost si to ulahcit, tak to velmi pomoze..
Takze klobuk dole Jani, ze to zvladas..Potesim sa, ked napises, ako tie "dramaticke" chvile beries Ty..Malo sa o tychto veciach sa dozvediet :)
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod algon » 26 Mar 2012, 21:28

miriam, janka...som velmi rada, ze to tu takto realisticky pisete, lebo presne tohoto sa obavam, ze sa stane u nas, neviem ci budem psychicky schopna riesit tandem, cez tehotenstvo mi to az tak neprislo, bolo pre mna jednoduchsie malemu dat prsnik ako ho odstavit /obcas som si myslela, ze sa odstavi sam a ja nebudem bojovat, aby vydrzal, no nestalo sa a ja sa teraz presne obavam, ze budem jen od rana do rana dojcit jedneho a druheho, neviem, ci to psychicky zvladnem...a to sa posledne mesiace strasne trapim s malym a jeho nocnym spanim...ale to tu nebudem rozpisovat/ proste mam z toho tandemu obavu, ani neviem vlastne ako na to :o
algon
 
Príspevky: 52
Registrovaný: 25 Mar 2011, 13:00
Počet detí: 1
1. dieťa: Michal
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 2 dni
2. dieťa: Juraj
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 16 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 26 Mar 2012, 21:40

Algon, napisala som Ti aj do temy Zijeme s batoliatkom...Chapem Tvoje obavy, viem ako sa citis, aj ja som to takto vnimala a s bliziacim sa terminom porodu sa vselijake strachy a obavy len stupnovali..Ale musim Ti napisat, ze presne tak, ako pises, ze Ti je teraz jednoduchsie dat synovi prsnik, ako sa pokusat ho odstavit, ze takto Ti to bude jednoduchsie aj po porode- je to proste normalne a prirodzene a da sa to sklbit..A urcite je to super aj pri pripadnej ziarlivosti starsieho- ked tu budes aj nadalej pre neho, tak ako doteraz..
Urcite Ti Tvoje terajsie obavy nezmierni momentalne nic, ale iste je, ze po porode si niaky system najdete a bude to fungovat- obavy budu zase o inych, zatial nepredstavitelnych veciach, ktore nas este len cakaju- ja sa napriklad teraz bojim, ze takto budem kojit hadam este 5 rokov, kedze starsi je do cuckania totalny blazon..pomoc :)
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod shira » 26 Mar 2012, 22:24

baby s velkým záujmom čítam čo prežívate a obdivujem vás.. ja stále žijem tak trochu v nereálnej predstave, že popri dojčení otehotniem a potiahnem dojčenie staršieho do porodu a potom romanticky a bezproblémovo naskočí novorodenec "na hotové". začiatok nášho dojčenia bol katastrofálny, čomu by som sa takýmto spôsobom vyhla. proste by som pridala "ešte jedného prísavníka navyše". lenže momentálne prežívam tak strašne vyčerpávajúce obdobie, že mám zajačie úmysly nechať na noc dieťa s manželom a ja mám chuť to zabaliť. takže ked si k tomu predstavím, že by som bola tehotná a potom by ešte pribudol novorodenec, je mi už viac menej jasné, že by nastala deľba detí medzi mňa a manžela... nezvládala by som to, lebo ani jedného neviem zvládnuť. obdivujem vás, baby. ste super.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod algon » 27 Mar 2012, 10:27

miriam dakujem Ti velmi pekne za take krasne povzbudive slova, mas pravdu, nejako to pojde samo od seba a ked to nepojde, tak nieco uz vymyslim...najhorsie je o tom premyslat, ked sa este nic nedeje, potom, ked sa stane, tak je lahsie riesit veci za pochodu uvidime..potom vam napisem, co sa u nas bude diat :o ;)
algon
 
Príspevky: 52
Registrovaný: 25 Mar 2011, 13:00
Počet detí: 1
1. dieťa: Michal
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 2 dni
2. dieťa: Juraj
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 16 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 30 Mar 2012, 21:22

algon, ako ti uz miriam pisala v teme o batoliatku, myslim, ze sa naozaj nemusis trapit, ci budes mat dost mlieka - urcite budes. Ono sa to porodom cele nastartuje odznova, zas budu prebytky, ako to byva na zaciatku, a ked bude odber, tak sa v tych velkych mnozstvach bude pokracovat. Ja neviem, ci som mala pred porodom kolostrum, na Miske som nepozorovala ziadne zmeny v dojceni ani v mnozsrve prikrmov. Ale je fakt, ze ten mesiac pred porodom Miska poriadne narastla, vyse 2cm za februar. Potom v marci, po porode prestala s prikrmami, tak som zvedava, ci napriek tomu rastie dalej, v nedelu zase meriame :D A fakt sa tym tandemom skoda trapit vopred, budes riesit problemy, ako budu prichadzat, aj tak si clovek ani nevie vopred predstavit, s cim vsetkym sa stretne. Aha, este to vyhradenie prsnikov - ja som sa vobec nechystala vyhradit kazdemu dietatu jeden prsnik, lebo Miska si spravidla sama vyberala, z ktoreho prsnika chce prave pit, a ci chce prestriedat a kolkokrat pocas dojcenia... tak sa mi to zdalo nerealizovatelne. No nakoniec sa to tak nejak vyvrbuje, ze Miska ma jeden, Adelka druhy, obcas cucaju aj z opacneho, ako pride, nejak to neriesim, ale spravidla kazda zo svojho. Je to tym, ako v noci spime, Miska je napravo, Adelka nalavo, tak tak sa mi v noci najjednoduchsie dojci, a tiez, ked Adelku cez den jednou rukou drzim pri prsniku a popritom nahanam Misku, tak som nejak sikovnejsia lavou rukou drzat v koliske a dojcit Adelku a pravou vybavovat Misku, ci uz pomahat s obliekanim alebo krmit lyzickou alebo cokolvek ine. Miska si uz prsniky nevybera, proste berie, co je volne, ani si neziada prestriedanie, jednak asi rozumie, ze to proste nejde, a asi aj mlieka je bohate v tom jednom. Mam tiez velke stastie, ze sa Adelka pekne prisava, takze sa nemusim na prisavanie prilis sustredit a mozem sa dost venovat Miske, Adelka si uz tu bradavku nejak ulovi, a znova a znova, ked jej ujde pri mojej divokej manipulacii.

miriam, naozaj pri propagacii tandemu sa clovek stretava len s idylickymi opismi, ale pride mi to presne ta ista situacia ako pri starostlivosti o babatko - tiez kym si to clovek len teoreticky studuje, tak ma predstavu krasne spinkajuceho dietatka vo svojej postielke, vycisteny upratany dom, usmievava mamicka, ze staci si dat zalezat, aby dieta bolo pohodlne oblecene, v cistej suchej plienke, dostavalo pravidelne mlieko a bolo vcas polozene do postielky, aby krasne samo tichucko zaspinkalo, a ze to bude fungovat. A potom je obdareny niecim, co casto a nahlas place a ani za svet nevies prist na to, ze preco (a to si matka, ktora to predsa ma jasne na tom dietati vidiet), uspat ho musis dobre ze nie nadhazdovanim do vzduchu, a ked uz konecne spi, nesmies ho zlozit z ruk, lebo sa hned prebudi... clovek rychlo vytriezvie. Tak aj tandem, tiez to neberiem ako nieco uzasne, ale ako normalnu sucast starostlivosti o dve deti, tak isto, ako treba vyprat a navarit, tak treba aj nadojcit, ked si pytaju. Okolie si zatial velmi nevsimam, vela ludi o tom vlastne este ani nevie, na pripadne pochybnosti, ci mam dost mlieka pre dve deti, sucho odpoviem "mam" a pripadne ukazem Adelku, ze aha, ako pekne rastie.

Ale som strasne rada, ze je tu tato tema, a ze si tu ty, miriam, s uz znacnymi skusenostami, a o chvilu pribudne algon a coskoro snad dalsie mamicky, a dozviem sa tiez nieco o pocitoch a ako to prezivaju. Napriklad mna posledne dni dost trapi, ze ma casto prepada zlost na Misku kvoli castemu a dlhemu dojceniu, hlavne ked to zacne rusit Adelku. Ta totiz spi iba v satke na mne, mam ju uviazanu tak, aby sa Miska dostala k druhemu prsniku, ked bude chciet, aj ked je to trochu akrobacia. No a nezriedka to Adelku vyrusi, neviem, ci do nej Miska nechtiac stucha, alebo zacne Adelku rusit pach mlieka, ktore sa pri Miskinom dojceni spusta aj v prsniku pri nej, skratka, Adelka sa preberie, zacne mrncat, nie aj nie ju ucicikat naspat do spanku, a Miska je tvrdohlavo pricucnuta a cuca a cuca a cuca, potom si zapcha usi, ked sa Adelka rozplace a cuca dalej. Trapi ma to, bojim sa, ze si Misku takymito svojimi nezvladnutymi pocitmi odcudzujem, a to by som nechcela. Prezivala si aj ty cosi podobne? Na jednej strane mam stale chut Miku stopnut v dojceni, na druhej strane sa mi to zda voci nej strasne nespravodlive, lebo Miska sama je uplne uzasna, ako akceptuje Adelku, ze nema problem sa s tym vyrovnat, ze nie vzdy mozem priskcit k nej, ale obcas musim obriadit najprv jej malu sestricku, tiez verim, ze ma sama toho dost z toho, ako Adelka place, je to cim dalej tym horsie (ach, este take dva mesiace to vydrzat, kym sa to zlepsi), cim dalej tym viac uteka prec do inej izby a zapchava si usi, aby Adelku co najmenej pocula, je mi to strasne luto, no i tak najviac, co v tom mozem urobit, je asi vyjadrit pochopenie.

Som tiez strasne rada, ze u nas sa denne uspavanie Misky uz nekona, to by musel byt horor. Cim menej Miska cez den spavala, tym to bolo cele lahsie, najlepsie casy nastali, ked prestala cez den spavat uplne. Tiez mavala taky spanok, ze ju bolo treba chodit douspavat, pripadne dospat spolu s nou, no a to si s dvoma detmi neviem predstavit. Tiez neviem, ako to cele zvladneme, ked Adelka uz bude cez den viac bdela, ostava mi len dufat, ze to bude uz v dobe, ked bude menej plakavat a potrebovat menej ukludnovania. Zatial je to tak, ze kym je bdela, tak ju treba bud dojcit, alebo natriasat a pochodovat s nou, alebo proste niekde place, ked nutne potrebujem nieco vybavit okolo Misky. Nuz ale, vsak dako snad bude.

No ale som sa rozpisala, ale ked sa k foru poriadne dostanem teraz naozaj zriedka, tak sa toho nazbiera.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod algon » 30 Mar 2012, 22:19

Janka dakujem Ti velmi pekne, si super, hej prestala som riesit, nejako bude :)
Inak obdivujem Ta, ako to vsetko zvladas, je to teda velmi narocne, najma, ked je clovek s takymi malinkymi detmi sam a nema mu kto pomoct, dufam ze sa vam polepsi, snad aj vonku sa Miska viac zabavi, ked uz bude teplejsie, uz bude len a len lepsie, za chvilku budes mat z oboch velke baby ;) Drzim palce
algon
 
Príspevky: 52
Registrovaný: 25 Mar 2011, 13:00
Počet detí: 1
1. dieťa: Michal
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 2 dni
2. dieťa: Juraj
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 16 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 30 Mar 2012, 22:23

Janka, tiez som rada, ze je tato moznost zdielat pocity a skusenosti a tiez je fajn zistit, ze nie som divna, ked tandem beriem tak, ako sme sa v podstate zhodli obe, troska pragmatickejsie :) Inak, aj u nas su viac menej strany rozdelene, presne ako u Vas aj ja som od zaciatku prikladala malinkeho na lavo, koli tomu, ze som takto bola zdatnejsia aj nieco druhou rukou porobit. Hlavne zo zaciatku, ked bol hore, sa v podstate nonstop dojcil a do satky k prsniku si priviazat neviem..No a teraz som to uz dlhsiu dobu prehodila, kedze teraz sa dojcia vela obaja naraz a zvyknem si s malym sadat na kraj sedacky a na lavu stranu sa prida starsi..Zo zaciatku som zvykla casto ponukat starsiemu podla potreby ked sa mi prsia naplnali a malinky spinkal. Velmi sa mi zakazdym ulavilo. Ale nadprodukcia sa okolo Vianoc uz upravila.
Tie pocity zlosti na starsieho za caste dojcenie poznam, ja by som to skor nazvala, ze mi lezie na nervy..Dokaze si vypytat aj v najnevhodnejsich chvilach a niekedy mam pocit, ze som pre neho len chodiaci prsnik..Tiez mavam koli tomu vycitky, lebo ked "tazoba situacie" vyprcha, pozeram sa na vec zase uplne inymi ocami..Castokrat mavam chut s tym celym prastit, ale pravda je taka, ze tazke to nie je koli tandemu, ono same o sebe je to uz narocnejsie, starat sa o dve deti a nemyslim, ze by to bolo lahke, keby som nekojila.
Drzim palce, nech u Vas uplackane obdobie prejde- nas druhy syncek prve mesiace neplakaval, tak som si uz myslela, ze mame tie typicke 3mesacne place za sebou- a sup, zacal mi s tym v januari..Trvalo to skoro 2 mesiace, co mi tak 1-2 x do tyzdna spustil z nenazdajky rev, ktory sa uz len stupnoval, prsnik odmietal a nic nepomahalo..Jedinym vysvetlenim mi je, ze to bolo asi od unavy- zrejme sa mi nie vzdy podarilo zladit si cas tak, aby som ho dala vcas spinkat..Nastastie to uz preslo, teraz zase chyta panicky plac, ked k nam pride niekto, na koho nie je zvyknuty..
Urcite to bude lepsie aj u Vas, vydrzte :)
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod algon » 31 Mar 2012, 11:25

miriam Ty mas este mensi rodiel medzi detickami, tak to teda klobuk dole, este ze sem chodite z casu na cas nieco o sebe napisat a nas ostatne povzbudit, drzte sa a dakujem :goodjob:
algon
 
Príspevky: 52
Registrovaný: 25 Mar 2011, 13:00
Počet detí: 1
1. dieťa: Michal
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 2 dni
2. dieťa: Juraj
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 16 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 31 Mar 2012, 12:03

Baby, klobúk dole! Nechcem sem nič extra vypisovať, Vaše príspevky mi pripadajú omnoho cennejšie, ale toto je úžasná diskusia prínosná pre mnohé budúce mamičky, ktoré čaká tandem! Pretože všade inde by dostali aj rady, ako to celé nemá zmysel, ako to to staršie už nepotrebuje a zbytočne sa všetci len trápia. Dojčenie je súčasťou materstva. Materstvo nie je vždy len krásne, romantické a plné úžasných pocitov. Veľmi oceňujem, ako tu otvorene hovoríte o tom, ako to prežívate. Ďakujem.
A Janka - ešte som Ti neblahoželala k Adelke, tak aspoň takto dodatočne, nech je zdravučká a má pred sebou krásny, dlhý život plný lásky, šťastia a radosti!
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 31 Mar 2012, 19:53

Suhlas s Klemkou :) . Tiez som sem prave odnavigovala jednu moju mamicku, ktoru cochvila tandem caka. Myslim, ze taketo skusenosti sa ozaj len tak nenajdu. I ja citam velmi pozorne, urcite budem tieto skusenosti pre nejake moje mamicky potrebovat :love: :dojcenie: .
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 31 Mar 2012, 20:10

Ja by som ešte - Miriam, Janka, nenapísali by ste vlastný príbeh, ako s tandemom fungujete? Mohol by sa uverejniť medzi príbehmi na Mamile. Možno taký bežný deň, ako fungujete s dvomi deťmi a pritom dojčíte (všetky tie milé aj náročné situácie) alebo celková skúsenosť.
Príbeh Veroniky Mihalskej poznám aj osobne a môžem Vám povedať, že tie náročné situácie, ktoré popisujete aj Vy vo Vašich príspevkoch, sa vyskytovali aj u nej. Osobne si napr. pamätám ako staršia dcérka veľmi protestovala, keď chcela spať a pýtala si dojčenie, ale nebolo to možné, lebo mladšie dieťatko bolo zabalené v šatke a spalo. Príbeh, ktorý napísala a je uverejnený na Mamile môže vzbudzovať dojem, že tandem je len o idylke a romantike. Rozmýšľala som nad tým, prečo sa to tak javí a jediné, čo mi napadlo, bolo, že Veronika vníma dojčenie ako jedinú možnú starostlivosť o dieťa. Preto ho jednoducho berie ako jedinú možnú cestu a tak z toho príbehu nie je veľmi vidieť, že tandem zahŕňa aj náročné situácie. Podľa mňa také náročné situácie zažívajú aj nedojčiace matky, jednoducho rozdeliť pozornosť medzi dve deti naraz sa nedá a vždy sú ťažké situácie. V konečnom dôsledku si ale myslím, že keby ste si mali celú tú situáciu, v ktorej ste, predstaviť bez možnosti dojčiť, možno by ste videli iné, náročné situácie, ktoré by toto prinieslo. Držím Vám palce! Tu si môžete aspoň slobodne pofrflať, keď je to náročné.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 31 Mar 2012, 22:08

Klemka, JankaMich vdaka za pochvaly a povzbudenia, a budem rada, ked sem aj vy obcas napisete co-to z takeho toho pohladu poradkyne, ved ste urcite uz zazili nejednu tandemujucu mamicku. Neviem ci by sa dal napisat taky pragmatickejsi pribeh o tandeme, je fakt, ze ine napisem, ked sa chcem vyzalovat na fore a ine, ked pisem pribeh pre verejnost, mozno aj preto to Veronika a ine mamicky popisuju tak romanticky, ale porozmyslat mozem, aj ked ja mam este kratku skusenost. A mozno je to aj o tom, ako sa k tomu vie mamicka postavit. Teraz sa mi zda tandem dost narocny, no mozno keby som to zazila druhykrat, tak si to uz vychutnam viac. Tak ako ked sa narodila Miska, tak som bola zufala z toho, ze to nezvladam, a teraz pri druhom dietati uz mam trochu nadhlad, uz mam nejake osvedcene postupy co a ako, a zasnem, co som robila so vsetkym tym volnym casom, kym som mala len Misku.

Myslim, ze je to naozaj pravda, ze keby som Misku uz nedojcila, tak to nie je lahsie, skor naopak. Aj ked to naozaj obcas moze vyzerat, ze pre Misku som v podstate len chodiaca mliekaren, to ostatne je roznorody tazko pomenovatelny servis. No keby som ju nedojcila, tak som pre nu... co vlastne? Tak si vravim, preco sa s tym proste nestotoznit? Koniec - koncov, to som si uvedomila, ked Miska znakovala, teda znakovala iba mlieko, a vtedy som si vsimla, ze si to mlieko pyta nielen, ked chce ist naozaj na prsnik, ale aj ked je na rukach u niekoho ineho a chce ist ku mne - zaznakovala mlieko, doniesli mi ju, no ked som jej ponukla prsnik, nechcela, uspokojila sa s tym, ze je u mna. Tak mi to prislo, ze pre nu je to take synonymum: mlieko = mama. Takze je to vlastne uplne prirodzene. Asi si kazda vravime, ze mame ohladne deti vyssie ambicie, nez len strcit prsnik do ust, ked si zaziada, ze chceme vychovat uzasne deti a studujeme si o tom kadejake knizky, ale priroda nas matky asi naozaj planovala hlavne na to - strcit do ust prsnik, ked si zaziada. Ked to uz nie je take nutne, obnovuje sa plodnost a pride dalsie dieta, ktore bude zase stale cucat mlieko a bude vyzadovat najviac nasho casu a energie. Je to take postupne strihanie pupocnej snury, ked si zrazu uvedomim, ze dieta uz nevisi len na mne, ale citi sa dobre aj pri niekom inom, zabavi sa pekne aj sama ci s inymi detmi, dalsi velky milnik pride, ked sa sama odstavi. Vcera som ju krmila a popritom odbiehala k Adelke, a zrazu som zbadala, ako si Miska pritiahla tanier k sebe a zacala jest sama. Vedela to aj doteraz, ale vzdy chcela, aby som ju krmila, tak som ju krmila. A teraz asi videla, ze nestiham tak pruzne ako predtym, tak si pomohla sama. Na jednej strane radost, ze si vie poradit a nepotrebuje ma tak intenzivne, na druhej strane smutok, ze ma nepotrebuje tak intenzivne, ze to vzala na vedomie, ze mam Adelku a ze uz tak nestiham, aj ked sa snazim do roztrhania. Take vzdalovanie sa od seba. A tak si poviem, ked chce to mlieko, tak jej dam to mlieko a budem sa snazit ju v tom neobmedzovat, nech ju neodtiskam od seba viac nez je nevyhnutne. Tak snad to nie je nejake chorobne udrziavanie zavislosti dietata na mne, ako sa to niekedy vysvetluje.

miriam, to si inak neviem predstavit, ako by som fungovala, kebyze nedojcim v satke. Misku som tak nedojcila, no teraz som si to dala ako zavazok: po navrate z porodnice si najprv nacvicit s Adelkou dojcenie poleziacky, a potom sa naucit dojcit ju v satke. Teda dojcim ju aj vytiahnutu von, ale na uspatie ju dojcim v satke, aby som si ju tam potom mohla nechat a pripadne znovu dojcit, ked sa po chvili zacne preberat, nech ju douspavam a nech spi dalej.

algon, este mi tak zislo na um, ze by som ti fakt odporucala poziaat o prilozenie babatka hned po narodeni. Aj sa zadari a ak sa aj prisaje, a ked je naozaj pravda, ze toto vcasne prilozenie vyrazne pomaha dobremu prisavaniu neskor pri dojceni (u Adelky sa mi to potvrdilo), tak je to fakt obrovska pomoc, ked nestihas pozornost tak sustredovat na babatko, ale musim sa obzerat aj o druhe. Adelka si fakt lovi ten prsnik sama, aj ked ju mam v satke, tak len obcas pocitim, aha, prisala sa.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod janka » 01 Apr 2012, 08:39

miriam, este som vcera zabudla - tiez mi to teraz tak pride, ze strasne vela placu v ranom veku je kvoli unave. Pri Miske som to este nechapala, jednak som bola vtedy este dost pod vplyvom takych nazorov, ako ze nenauciti si na ruky, privykat na postielku... Tak som asi mesiac a pol stravila zistovanim, ako dlho ju po uspati na rukach este musim kolisat, aby uz ostala pokojne sama spinkat v postielke, samozrejme som na nic neprisla, vzdy sa po polozeni zobudila a plakala, pretoze bola nevyspata. Vysledkom bolo akurat chronicky nevyspate dieta a jeho matka na pokraji zrutenia. Ked som sa konecne na to "neucenie na ruky" vydlabla, tak nastali podstatne lepsie casy, akurat to uz Miska mala len take tie 40-minutove spanky. No dokopy spavala o par hodin viac ako predtym, niet divu, ze dovtedy tolko plakavala. Pri Adelke som to parkrat skusila, polozit ju spiacu, vzdy sa rychlo zobudila, tak som to uz neriesila a spi iba na mne. Tiez u nej pozorujem, ze tie najhosie place su zrejme nie od hladu ale od unavy. Tak si vravim, ze vselijake tie edukacne hracky pre najmensie babatka, ze pre spravny rozvoj zmyslov a tak, su hluposti na tahanie penazi z rodicov. Take male dieta nepotrebuje extra stimulovat, potrebuje ukludnovat, utisovat, uspavat.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 01 Apr 2012, 16:42

Janka, veľmi sa mi páčia tieto príspevky, aj od Teba, aj od ostatných mamičiek! Ďakujem aj za tieto posledné dva!! Mám pocit, že táto múdrosť sa nesmie stratiť :) Máš pravdu, že spísať to do jedného príbehu môže spôsobiť, že namiesto pragmatického pohľadu as to zmení na niečo, čo potom mamičky zažívajúce tandem a odžívajúce si pri ňom to dobré aj zlé, môže znepokojiť - že to neprežívajú ako niečo extatické, plné romantiky. Rozmýšľam nad tým, spísať nejaký článok, akoby reportáž z týchto Vašich príspevkov, ak by ste s tým súhlasili, čo poviete, žienky? Keď si na to teda niekedy nájdem čas... ak by sa to stalo, poslala by som Vám ss s článkom, či by ste súhlasili s tým, ako som to podala, čo poviete?
Odhalila si veľkú pravdu o dojčení - dojčenie=matka, presne tak to je. Toto myslel dr. Jack Newman, keď hovorí "Dojčenie je omnoho viac než len príjem mlieka".
Píšeš: Asi si kazda vravime, ze mame ohladne deti vyssie ambicie, nez len strcit prsnik do ust, ked si zaziada, ze chceme vychovat uzasne deti a studujeme si o tom kadejake knizky, ale priroda nas matky asi naozaj planovala hlavne na to - strcit do ust prsnik, ked si zaziada.
Toto je mimoriadne častá obava a nejasnosť matiek. Majú pocit, že sa dieťaťu treba zvlášť venovať, rozvíjať ho, stimulovať, vyrobiť z neho šikovné a schopné dieťa. Pritom poznatky, ktoré dnes máme o dojčení, jasne dokazujú, ako mimoriadne je dôležité pre dieťa dojčenie práve pre rozvoj mozgu. Ak ponúkame dieťaťu prsník, nie je to o tom, že mu "zalepíme pusu" a tým mu obmedzujeme jeho vývoj. Práve naopak. Dieťa rozvíjame práve výchovou, pri ktorej mu napĺňame všetky potreby, poskytujeme mu istotu a bezpečie, ale pritom sa nejako mimoriadne nesústredíme na dieťa samotné, nezabávame ho, neumiestnime ho do nášho centra záujmu, ale naopak - umiestnime do centra záujmu matkine aktivity, na ktoré sa dieťa môže z bezpečia matkinej náruče pozerať v stave "quiet alertness" (božinku, ako sa toto prekladá? - jednoducho dieťa pokojne, potichu pozoruje život okolo seba). Takto sa naučí omnoho viac, ako keď matka strávi celý deň ukazovaním hrkálok a iných hračiek, ktoré majú dieťa rozvíjať. To, že ich každé dieťa nevyhnutne potrebuje, je zase len výsledkom dobrého markentingu, ktorý poukazuje na to, že len rodičia, ktorí toto robia, dajú svojmu dieťaťu to najlepšie.
Janka, veľmi súhlasím aj s týmito Tvojimi slovami:
"algon, este mi tak zislo na um, ze by som ti fakt odporucala poziaat o prilozenie babatka hned po narodeni. Aj sa zadari a ak sa aj prisaje, a ked je naozaj pravda, ze toto vcasne prilozenie vyrazne pomaha dobremu prisavaniu neskor pri dojceni (u Adelky sa mi to potvrdilo), tak je to fakt obrovska pomoc, ked nestihas pozornost tak sustredovat na babatko, ale musim sa obzerat aj o druhe. Adelka si fakt lovi ten prsnik sama, aj ked ju mam v satke, tak len obcas pocitim, aha, prisala sa"
Absolútne súhlasím s Jankou. Vstup do materstva so starším dieťaťom nie je jednoduchý (bez ohľadu na to, či matka staršie dieťa dojčí alebo nie). Treba zosúladiť novú širšiu rodinu, zvyknúť si, nastaviť novú rutinu, pribudne veľa povinností atď. Dojčenie toto všetko môže podľa mňa zjednodušiť. To ale hovorím o dojčení bez problémov. Bojovať s týmto všetkým a ešte k tomu riešiť problematické dojčenie novorodenca vôbec nie je jednoduché. Je preto mimoriadne dôležité sa ešte pred pôrodom obrátiť na poradkyňu pri dojčení a oboznámiť sa so všetkými bodmi prevencie problémov s dojčením. Pretože dojčenie bez problémov nie je otázkou výhry v lotérii. Na dojčenie sa dá pripraviť a s podporou v pôrodnici sa dá skutočne problémom s dojčením vyhnúť. A tým pádom dojčenie môže robiť to, čo robiť má - vstup do materstva s novým bábätkom uľahčovať. Samoprisatie po pôrode je jedným z dôležitých krokov. Okrem toho sú aj ďalšie dôležité body, ktoré je dobré vedieť ešte pred pôrodom a najjednoduchšie je na to sa obrátiť na poradkyňu ešte pred pôrodom.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod algon » 01 Apr 2012, 17:27

dakujem kocky, ja to vsetko mam v plane a dufam, ze sa to podari, len aby nenastali nejake komplikacie, nechcem sa na to natolko upinat, aby som nebola viac frustrovana a nestastna, ak sa to nepodari hned po porode, zbytocne by som upadla do depresie
algon
 
Príspevky: 52
Registrovaný: 25 Mar 2011, 13:00
Počet detí: 1
1. dieťa: Michal
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 2 dni
2. dieťa: Juraj
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 16 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod kinsi » 02 Apr 2012, 08:26

Dievčatá chcela by som Vám tiež poďakovať, že sem píšete Vaše skúsenosti. Možno to znie divne, ale ja sa momentálne hrozne obávam, že som tehotná. Ani neviem, ako sa to stalo, ale to ani nie je podstatné. Je síce teoreticky možné, že sa mi oddialila menštruácia kvoli dojčeniu, ale keďže som ju mala doteraz už relatívne pravidelnú, nepovažujem to za veľmi pravdepodobné. Som asi fakt divná, ale ja sa tomu vobec neteším. Posledné 2 týždne zažívam len neskutočnú uzkosť a pocit viny - hlavne kvoli Kristínke, že jej ubudne mliečka, že na ňu nebude tolko času, proste, že jej nebudem " k dispozícii", tak ako by som jej mohla byť, keby nemáme druhé dieťa. K druhému potomkovi cítim len negatívne pocity, aj keď za to vobec nemože a v zápatí mi samozrejme príde ľúto i jeho, že keď sa narodí, nebude ma mať len pre seba a je nechcené. Je strašné, že to tu píšem, keď sem chodia i dievčatá, ktoré sa snažia otehotnieť a povedzme sa nedarí, ale ja si neviem pomocť, som zo situácie ozaj zúfalá. Zvažovali sme síce aj druhé dieťa, ale až po prirodzenom odstavení malej. U mňa to už došlo tak ďaleko, že zvažujem i ukončenie tehotenstva, ale v tom prípade by som musela do smrti žiť s tým, že som si dala zabiť dieťa, lebo i keď nie som veriaca, je mi jasné, že už i v tomto štádiu tehotenstva sa jedná o nevinného človiečika :(
Asi to do tejto témy ani nepatrí, ospravedlňujem sa.
kinsi
 
Príspevky: 806
Registrovaný: 04 Apr 2011, 16:05
Počet detí: 2
1. dieťa: Kristínka
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 22 dní
2. dieťa: Matúško
Rokov: 11 rokov, 3 mesiace, 17 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Norika » 02 Apr 2012, 09:04

kinsi píše:Dievčatá chcela by som Vám tiež poďakovať, že sem píšete Vaše skúsenosti. Možno to znie divne, ale ja sa momentálne hrozne obávam, že som tehotná. Ani neviem, ako sa to stalo, ale to ani nie je podstatné. Je síce teoreticky možné, že sa mi oddialila menštruácia kvoli dojčeniu, ale keďže som ju mala doteraz už relatívne pravidelnú, nepovažujem to za veľmi pravdepodobné. Som asi fakt divná, ale ja sa tomu vobec neteším. Posledné 2 týždne zažívam len neskutočnú uzkosť a pocit viny - hlavne kvoli Kristínke, že jej ubudne mliečka, že na ňu nebude tolko času, proste, že jej nebudem " k dispozícii", tak ako by som jej mohla byť, keby nemáme druhé dieťa. K druhému potomkovi cítim len negatívne pocity, aj keď za to vobec nemože a v zápatí mi samozrejme príde ľúto i jeho, že keď sa narodí, nebude ma mať len pre seba a je nechcené. Je strašné, že to tu píšem, keď sem chodia i dievčatá, ktoré sa snažia otehotnieť a povedzme sa nedarí, ale ja si neviem pomocť, som zo situácie ozaj zúfalá. Zvažovali sme síce aj druhé dieťa, ale až po prirodzenom odstavení malej. U mňa to už došlo tak ďaleko, že zvažujem i ukončenie tehotenstva, ale v tom prípade by som musela do smrti žiť s tým, že som si dala zabiť dieťa, lebo i keď nie som veriaca, je mi jasné, že už i v tomto štádiu tehotenstva sa jedná o nevinného človiečika :(
Asi to do tejto témy ani nepatrí, ospravedlňujem sa.

kinsi, myslim, zeby si sa nemala vinit aj za negativne pocity.....ja som prezivala podobne, ked som pred rokom zistila ze som tehu, boli sme s muzom v soku, maly mal len 8 m, nevedela som si predstavit,ako zvladnem tehu, starostlivost atd...a to som si test spravila len tak, mala som intuiciu...o 3 dni na to som zacala krvacat, bezali sme na pohotovost, kde mi potvrdili tehu, videla som tu malu bodku na ultrazvuku, zacala som sa tesit, az potom som sa s tym zmierila, prijala to, prisla radost.....na druhy den som definitivne potratila...
Obrázok užívateľa
Norika
 
Príspevky: 1601
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:52
Bydlisko: Kežmarok
Počet detí: 1
1. dieťa: Janíčko
Rokov: 13 rokov, 6 mesiacov, 3 dni

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod Klemka » 02 Apr 2012, 09:33

Kinsi, toto nepíšem z pozície poradkyne pri dojčení, ale osobne, pretože mi to nedá. Myslím, že Tvoj život je Tvoj život. Vôbec nemá zmysel sa obviňovať, že čo by iné ženy dali za tehotenstvo. Oni sú vo svojej pozícii, vo svojom živote. Ty si tehotenstvom zaskočená, jednoducho ste to takto neplánovali a myslím, že má zmysel pracovať na svojich negatívnych pocitoch, ale nie sa obviňovať. Život neplynie vždy tak, ako si ho naplánujeme. Myslím, že keď si dáš čas, postupne uvidíš svetlo na konci tunela. Tehotenstvo trvá dlhých 9 mesiacov, za ten čas bude všetko úplne iné, staršie dieťatko bude omnoho vyspelejšie, Ty sa stihneš viac pripraviť... jediné, čo viem určite je, že potrat naozaj nie je riešenie.
Klemka
 
Príspevky: 1363
Registrovaný: 22 Mar 2011, 09:46
Počet detí: 1

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 02 Apr 2012, 10:52

Kinsi, na začiatku tehotenstva ženou lomcujú hormóny, teda aspoň ja som mala na začiatku, takmer celý prvý trimester, každého môjho tehotenstva, vždy depky, a častokrát som sa viac bála ako tešila, pri Nadi som mala depky, lebo som nevedela do čoho idem, bola som už staršia, obávala som sa straty slobody, nezávislosti... Pri druhom tehotenstve, som zas mala depky, lebo v mojej bývalej robote sa uvoľnilo miesto a strašne som sa tam chcela vrátiť, ale keďže som bola tehotná nešlo to. Nakoniec to, žiaľ, niekto za mňa vyriešil, ja som potratila a do práce som sa vrátila.. :-( Teraz som zasa mala depky, že som v robote krátko a hneď pôjdem na materskú, ale našťastie tentokrát ma nik nevyslyšal a dopadlo to fajn, ja už ťahám 21 týždeň, čakám zdravého chlapčeka a nesmierne sa teším... :-)
Klemka píše trefne, to je ešte 8 mesiacov, to je pri malých deťoch kopa času, tvoja dcérka bude mať pri narodení súrodenca skoro 2,5 roka, ja som si minule pozerala zrovna videá s Naďou, kde mala rok aj trištvrte a potom dva a pol roka, to bol úplne iný človek za 9 mesiacov, začala rozprávať, prestala nosiť plienky atď.... so starším dieťaťom sa dá aj "dohodnúť" ohľadom dojčenia - napríklad, dovarím obed, mliečko bude zachvíľku a podobne :) , neboj sa, všetko dobre dopadne, hlavne, aby si bola zdravá, aj tvoje bábo v brušku. :-)
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod miriam » 02 Apr 2012, 10:52

Pocas vikendu som nemala moznost ohlasit sa, takze este spatne velmi pekne dakujem aj ja za pochvaly a podporu. Klemka, sama by som asi pribeh o nasom dojceni napisat nevedela..premyslala som nad tym, ale zrejme by som naozaj napisala nieco podobne ako Veronika. Preto ak by si bola ochotna napisat niaku tu reportaz z nasich prispevkov Ty, bolo by to skvele. Velmi rada doplnim aj pripadne dalsie dotazy, alebo temy, ktore by este mohli zaujimat, ak by sa do reportaze nieco este hodilo.
Inak ako citam Jankine prispevky, tie pocity, ale aj realne situacie okolo bezneho dna sa dost zhoduju.V tandemovom dojceni sa stretneme s viacerymi druhmi dojcenia- dojcenie starsieho dietata, dlhodobe dojcenie, dojcenie maleho babatka...Dojcenie kazdeho zvlast, aj oboch naraz, je toho skutocne dost a moze to byt vycerpavajuce, ale je to hlavne normalne a prirodzene. Nemame doma ziadne flasky, dudliky, ani len cucacie pohariky, starsi pije vodicku len z pohara a skutocne to ludom pripada zvlastne a netypicke. Klemka napisala velmi pekne ohladom Veroniky, ze u nich je dojcenie jedina moznost starostlivosti o dieta. Takto to vnimam aj ja. Neviem si predstavit nic ine.Pocas tehotenstva som sa velmi bala, ze by som mohla o dojcenie prist a aj ked som mala za sebou najtazsie noci a uz som strasne chcela pokoj,brala som to tak, ze sme este len na zaciatku..Myslim, ze s tymto postojom sa skutocne da dopracovat k tomu, ze nakoniec aj odstavenie necham na synov, kedy sa pren sami rozhodnu, aj ked istotne budu chvile, kedy budem chciet so vsetkym prastit..Viem, ze raz budem na toto obdobie spominat s laskou a radostou a ze budem stastna, ze som svojim detom dopriala naplnanie tychto zakladnych potrieb.Ludia vravia, ze je dobre ukoncit dojcenie cim skor, aby sa dieta prilis nenaviazalo..Ale toto je sialene absurdne. Preco by som sa mala bat vlastneho dietata a toho, ze sa na mna naviaze. Ja nic ine, ako nasu rodinu nemam a zalezi mi na tom, aby som sancu, ktoru som s detmi dostala, vyuzila najlepsie ako viem. Preto aj velmi dakujem Mamile a Klemke za jej uzasne a odborne prispevky, ktore maju nesmiernu hodnotu.
Algon, este raz drzim palce a chcem Ta povzbudit, to, ze si dojcila cele tehotenstvo Ti urcite velmi ulahci start s novym babatkom, budes sa citit ovela sebaistejsie. Dopraj si vela spolocneho kontaktu s malickym este v nemocnici, ved tam sa nic ine robit neda, doma si potom zrejme dlhsie neodychnes, ale cim skor si najdes system, tym to bude pre Teba lepsie. Pre mna bolo velmi dolezite, naucit sa robit veci cim skor sama, kedze prve dva tyzdne mi chodili svokrovci pomahat tak, ze mi poobede vzali starsieho vybehat von. Vedela som ale, ze tento stav nepotrva vecne a ze budem musiet sklbit starostlivost o oboch vacsinu casu v pracovnych dnoch sama. Kazdy jeden uspech potom velmi povzbudi :)
miriam
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 23 Mar 2011, 11:18
Počet detí: 2
1. dieťa: *1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 4 dni
2. dieťa: *2
Rokov: 12 rokov, 6 mesiacov, 2 dni
3. dieťa: *3
Rokov: 9 rokov, 10 mesiacov, 15 dní

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod carodejnica » 02 Apr 2012, 11:09

Ešte k tandemu, aj ja ďakujem za krásne príspevky všetkých mamičiek...
Všimla som si však, že väčšinou máte menšie deti, moja dcéra bude mať už 3 roky a dva mesiace, keď sa narodí braček, stále sa dojčíme, ale čoraz menej. Prispelo teraz zrejme k tomu aj to, že dojčenie ma posledné týždne začalo bolieť (o čom píšem v inej diskusii) a úprimne povedané, aj "otravovať", takže nakoniec sme s dcérou urobili kompromis a dojčíme len na zaspinkanie večer... do pôrodu je ešte takmer 5 mesiacov a dovtedy sa môže všeličo zmeniť, neviem ako to dopadne... ono to nebolo nejak zo dňa na deň (myslím to obmedzenie), ona sama začala strácať záujem, od januára je v škôlke, takže cez deň ju to ani nenapadne, pritom na začiatku tehotenstva, mala akýsi reštart, keď sme dojčili niekoľkokrát denne, postupne to ustalo...
Obrázok užívateľa
carodejnica
 
Príspevky: 584
Registrovaný: 22 Mar 2011, 17:37
Počet detí: 2
1. dieťa: Naďa
Rokov: 14 rokov, 9 mesiacov, 3 dni
2. dieťa: Matej
Rokov: 11 rokov, 7 mesiacov, 15 dní
Môj status: "Človek sa neutopí preto, lebo sa ponorí, ale preto, lebo zostane pod vodou."
Paolo Coelho

Re: Tandemove dojcenie

Neprečítaný príspevokod algon » 02 Apr 2012, 11:34

Velmi pekne vam dakujem dievcata za povzbudenie a ukludnenie, niekedy su dni ked som uplne v pohode, inokedy som z toho celeho strasne nervozna a ked je maly nonstop cely den na prsniku, tak zacinam saliet, ako to vsetko bude, ked je jeden a ja pre jeho dojcenie nic ine nestihnem urobit a hrozne ma s tym otravuje, ale ked potom vidim aky je zlaty, tak vsetko prejde... :)
kinsi aj ja som mala od zaciatku negativne emocie, dlho mi trvalo, kym som to vsetko spracovala a pritom, my sme druhe dieta chceli, lebo by som sa musela vratit do prace a maly do jasliciek, no a predsa ma to vobec netesilo, dokonca, akoby som vytesnila, ze som tehotna, len mi brusko rastlo, dokonca aj teraz pred porodom mam este zmiesane pocity, aj sa tesim, aj mam vycitky svedomia, ze cele tehotenstvo som akosi preskocila a chudacik malicky este sa nenarodil a uz je zanedbany...inak aj ja pozorujem obrovske zmeny na malom pocas tych 9mesiacov je to uplne ine dieta, kazdy mesiac, ba kazdy den badam pomale krocky k osamostatnovaniu, tak sa tesim, ze budeme mat maly rozdiel medzi detmi a ze si budu dufam v buducnosti rozumiet ;)
algon
 
Príspevky: 52
Registrovaný: 25 Mar 2011, 13:00
Počet detí: 1
1. dieťa: Michal
Rokov: 13 rokov, 8 mesiacov, 2 dni
2. dieťa: Juraj
Rokov: 11 rokov, 10 mesiacov, 16 dní

PredchádzajúciĎalší

Späť na Dojčenie v tehotenstve , tandemové dojčenie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia

cron