Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

všetko o nosení a šatkách, vakoch, nosičoch

Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod luciole » 27 Jan 2012, 12:27

Idem si po radu k skusenym "nosickam", alebo vsetkym, co sa touto temou zaoberaju. ;) Vela sa pise o tom, ze v nasich podmienkach treba satku vyuzivat spravne, aby dieta nemanipulovalo rodicom. Ze v krajinach, kde sa iba nosi a mama (alebo ktokolvek iny, kto ma dieta prave na sebe) s dietatom fyzicky pracuje je to jasne - dieta nema na vyber a kym porobi, musi proste v satke byt, ci sa mu to paci, alebo nie. A ze je to tak spravne, lebo dieta sa tak uci obmedzeniam a vymedzuju sa mu hranice. A tak to treba mat na pamati aj u nas a tiez naucit dieta znasat obmedzenia.

No a otazka - ako to uviezt do praxe? My sme zrovna v obdobi, ked je Hanka supernebezpecna pre seba i svoje okolie :mrgreen: Stale sa o vsetko stavia, vsade lezie, snazi sa vydriapat, ako sa da, pricom kedze este sama nestoji, tak nedrzi poriadne stabilitu a tak, ved to poznate 8-) Sama sa nezahra, hrozne ju zaujima vsetko, co robim, dokonca aj ked je manzel doma a venuje sa jej, tak stale uteka za mnou, chyti sa ma za nohu a stvera sa hore, proste aj vtedy nieco urobit je pomerne narocne :) Na satku/manducu je navyknuta od 2. mesiaca, no viac-menej ako na dopravny prostriedok, ktory este striedame s kocikom. Plus si ju beriem na seba pri niektorych domacich pracach, no dlho tam nevydrzi.

Tak sa chcem spytat,c o myslite, je vhodne aj napriek tomu, ze nie je nosena vylucne a denne a pri vsetkom, zacat vyuzivat obmedzujucu funkciu satky? Lebo uz by som fakt chcela nieco v domacnosti robit, poriadne varit a proste nejako rozumne fungovat. A neviem si predstavit kupit nejaku ohradku a tam ju zavriet, to by bol na 100% len plac a cele mi to pride absurdne, to sa mi zda ozaj zdravsie obmedzovat ju na sebe.

Asi prilis vsetko riesim, ale tak ked uz tu tak o vsetkom diskutujeme a filozofujeme... ;) Jaaaj, ved vela je nas tu takych, co sme si mysleli, ze budeme "normalne" mamicky, ako tie, co vidime vsade okolo a potom porod vsetko zmenil a hladame sa vo vztahovej vychove, noseni, dojceni, tak hadam tato tema pomoze aj inym.
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod akdarka » 27 Jan 2012, 13:47

luciole, a Hanka ako vnima/ako reaguje ked ju proste uviazes a robis co potrebujes - pises, ze vela nevydrzi...ake uvazy si skusala a co si s nou robila? moj predtym vydrzal iba pri aktivnych cinnostiach (vysavanie, umyvanie dlazky mopom, drhnutie kupelne...) teraz asistuje aj pri cisteni zeleniny, vareni, peceni. len tak ho dat na linku sa neda, on si mysli, ze je modelka na promenade. ked sa v uvaze na boku predklana tak ho napomeniem ci chce ist dole alebo kludne sediet a je chvilu klud :-) mne sa s nim naboku da robit vsetko: krajat nozom, cistit zemiaky, mrkvu, vazit pri peceni, mixovat...mozno zvyk z jeho strany lebo to robime spolu od jeho narodenia. mne by maly na chrbte pri "statickych" cinnostiach nevydrzal - vyuzivam v kuchyni vylucne nosenie na boku. s nim na chrbte jedine vysavanie, umyvanie dlazky, nosenie dreva do krbu :mrgreen:

mimochodom, vztahova vychova - nechapem tu "rovnovahu" ako sa da aplikovat od narodenia :o skusila by som mojmu malemu prvy rok "povedat nie" ked mal potrebu byt na rukach/u mamy a ja by som chcela sprchu/ist na toaletu/byt s manzelom vecer...to by bez revu neslo. preto som sa sprchovala ked bol manzel doma (expresne rychlo lebo prve mesiace chcel len mna), na zachod jedine s nim, byt s manzelom zacala byt realita nedavno... tento bod teda fakt nechapem. teraz uz sa da ked je vacsi ale aj tak su dni kedy sa skoro cely den nosime lebo proste sa inak neda - lutostivy plac inak. a viem/citim, ze to manipulacia z jeho strany nie je. minule mi bolo fakt zle, mala som 38°C teplotu ale musela som ho nosit lebo bol placlivy, nestastny. tak mi niekto tu rovnovahu vysvetlite :mrgreen:
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod shira » 27 Jan 2012, 14:19

len v skratke - akurát sme boli na dovolenke vo švédsku, ked mal Tomáško také obdobie, že nedokázal koordinovať vlastný pohyb- všetko strašne chcel ale nevedel... vtedy som ho naozaj musela velmi veľa nosiť.. keby to tak nebolo, asi sa tam zbláznim... bola som z toho neskutočne unavená, bolelo ma všetko ale bola to jediná možnosť, aby si neublížil. ked bol unavený, bol schopný capnúť aj zo štyroch alebo z ľahu na bruchu :roll: vtedy som ako samouk musela zvládnuť úvaz na chrbát, denný spánok mal iba na rukách, celkovo asi najhoršie vývojové obdobie.. ked nebol na mne, nonstop padal a reval.
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod shira » 27 Jan 2012, 16:29

tak teraz som si mohla v klude prečítať príspevky- Akdarka, musíš mať obdivuhodnú kondičku, ja som tak fungovala -non stop s ním- jedine ten týždeň a bola som z toho na nervy. kvoli krátkodobým činnostiam sa mi nechce malého viazať na seba. viažem, ked potrebujem viac variť alebo rýchlo porobiť veci. úvaz na bok v kuchyni mi funguje akurát pri miešaní niečoho na sporáku. keby som mala niečo rezať, tak už asi nemá ruky, aj ked varím alebo iba zalievam čaj, musím dávať obrovský pozor- on dáva ruky úplne všade. je to pre mňa vyčerpávajúce. takže si nechávam činnosti radšej na čas, ked spí (chvalabohu už spí samostatne). neviem, asi som oproti vám tu, mnohým, pohodlná žena... doma ako po výbuchu, a navarené bud nič alebo niečo rýchle, jednoduché... žiadne experimentovanie ma momentálne nebaví. pravda je, že Tomáško sa veľmi dobre samostatne prehrá, stačí že je niekde v mojej blízkosti- vyťahuje nejaký šuflík alebo si nájde vždy niečo zaujímavé. ked chce vidieť na kuchynskú linku, vezmem ho na ruky, povysvetľujem... ked potrebujem vybehnúť von ( napr. pre drevo alebo so smeťami, alebo dať psom) ide do ohrádky a pustím rozprávku- ked sa zapozerá, sú to pre mňa blažené chvíle, potom stihnem aj čo to nerušene spraviť. ked je mu dlho, on sa teda partrične ozve, a zase robíme niečo spolu. nikdy neodmietam, pokial je to možné, jeho žiadosť o pritúlenie alebo zobratie na ruky. taktiež rešpektujem jeho potrebu, ked chce ísť na zem, samozrejme, pokial je to možné. no, akurát ideme v manduce von, to má rád.. ale ked som s ním takto vnútri, zúri :mrgreen:
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod tina » 27 Jan 2012, 19:06

dobra tema...pre mna obdobie od 10.mes.-1rok bolo najtazsie - lebo to bol definitivny koniec spokojneho kukania zo satky- vsetko chcel vyskusat - noz, pohar s vodou, ihlu, mixer, bud ohrozoval seba, mna, alebo robil svincik (v tom uz aj tak beznadejnom neporiadku :lol: ),, rovnake to bolo aj na zemi, ak sa mi prave nekvackal na nohy, musela som byt neustale v strehu, bola som z toho uplne hotova, castokrat nie a nie dokoncit jednoduchy obed...no nezvladala som to, asi nie som moc talentovana matka... Tak ma to zaujima pre buducnost, co by bolo najlepsie, ci uviazat na chrbat, aby nedociahol a nech sa hneva... a sem tam rozpravka v ohradke, .... ?
tina
 
Príspevky: 470
Registrovaný: 25 Mar 2011, 11:29
Počet detí: 0

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod tina » 27 Jan 2012, 19:21

musim este dodat, ze niesom posadnuta poriadkom a podobne, praveze sa snazim uz dlhu dobu zredukovat domacnost na minimum, dokonca casto fungujeme na zemi - pripravujeme suroviny na varenie a podobne - ale predsa ...
tina
 
Príspevky: 470
Registrovaný: 25 Mar 2011, 11:29
Počet detí: 0

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod shira » 27 Jan 2012, 19:31

som rada, že nie som jediná zúfalá z beznádejného neporiadku. ja si ho viažem na chrbát a musí vydržať, kým porobím to čo chcem (ponáhľam sa čo najviac), ale je pravda, že to musí byť akčné, takže aj napr. pri čistení zeleniny poskakujem a rozprávam somariny alebo spievam. predkláňanie nemá rád, to okamžite vreští (len sa zohnem po hrniec do skrinky) takže sa snažím robiť všetko vzpriamene. letné trhanie buriny som vzdala po jednom pokuse... kosiť som nechcela, lebo motorová kosačka smrdí- tak sme zavolali výpomoc, lebo muž by asi oplešivel zo všetkého. no a s výcvikom psov som skončila tiež, dôsledky sú evidentné. dielo skazy, čo nestihne tomáš, dokončia psi. skúšala som cvičiť s tomášom na chrbte ale nedalo sa- tomáš sa vrtel za psom a pes za tomášom- no som zjavne autorita :lol: :lol:
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod jjjulia » 27 Jan 2012, 20:01

luciole super tema... tiez by ma zaujimalo ako to vlastne s tym obmedzovanim je... ja ho nikdy nenecham doma ked nechce byt v satke, vonku ale musi vydrzat, lebo ho nemam kam dat.
tina, shira...nie ste jedine, u nas to vyzera podobne, domacnost sa riesi iba na rychlo ked maly spi alebo ked sa hra s manzelom... popripade ked treba povysavat a nieco rychlo urobit, tak vydrzi na boku alebo na chrbte ( na chrbat si ho zatial sama neviem dat, iba s pomocou manzela, tak to je take hlupe, ked som sama doma)
akdarka teba obdivujem, ze ste taki zohrati... tak nejako si satkovanie predstavujem, u nas ale vylucene:)
jjjulia
 
Príspevky: 155
Registrovaný: 04 Nov 2011, 12:22
Bydlisko: dacov, okres sabinov
Počet detí: 1
1. dieťa: Jonasko
Rokov: 12 rokov, 8 mesiacov, 9 dní
Môj status: pády na bicykli sú súčasťou toho, ako sa naučiť bicyklovať...

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod fliacik0103 » 28 Jan 2012, 17:08

paradna tema:-) pridavam sa do klubu neupratanych domacnosti a deti visiacich za nohy (mamine:-)...tiez som vela rozmyslala, ci dieta nechat na chrbte,ked sa mu nepaci, nebola som s tou myslienkou stotoznena. lenze teraz, ked je mala vacsia a ja chcem aspon nieco urobit, tak si poviem, ze to jej nespokojne mrncanie musim vydrzat a ona sa do 5-10min ukludni, stichne a odovzda sa osudu na chrbte. ak vyslovene place, davam ju dole, to je ine ako len nesuhlasne mrncanie. osobne si myslim, ze ide skor o to, ze deti nedavame na chrbat od narodenia, kdezto v afrike idu na chrbat okamzite, kedze zeny musia robit(opravte ma, ak mam mylne info) a z toho dovodu su aj na to zvyknute. lenze ked sa dieta 8-10 mesiacov nosi vylucne vpredu a odrazu je odsunute dozadu, je to vlastne nova situacia, s ktorou sa nemusi vediet vysporiadat a aj ked je stale u mamy, je to ine ako ked je v naruci uviazane... bolo by zaujimave, keby napisal niekto, kto viaze od narodenia na chrbat a ma uz cca rocne dieta, ze ako je zvyknute na chrbte... ked je mala moc nervozna, unudena a upistana, ide do nosica na prsnik, to ju ukludni. ak musim prave robit nieco neodkladne, co sa neda s nou vpredu, bez milosti ju davam na chrbat - ma na vyber, ci byt s tatom v izbe (haha ani omylom) alebo "sama" na chrbte a ukludni sa za par minut. pri vareni si ju dam do nosica nizko, nech ma prsnik v dosahu a posuniem ten nosic tak nabok ako sa len da a aj vidi, aj cuca, do ruky mrkva, nech nieco drzi a takto sa nam dari varit. v satke na boku mi to nejde, lebo ju neoblapnem rukou...
lucole, tazko poradit, ako pisem, moja si na chrbte po par minutach mrncania a mrvenia zvykne, ked upratujem, skus tam hanku nechat aj ty, ak samozrejme neplace(na plac som ja citlivka:-) a uvidis, ci sa ukludni. daj jej do ruky nieco, nech tam nie je taka sama:-) zacala by som dynamickymi pracami a casom skusila pri vareni. myslim, ze treba tomu cas.
fliacik0103
 
Príspevky: 271
Registrovaný: 16 Jún 2011, 20:58
Bydlisko: TT
Počet detí: 1
1. dieťa: Biuska
Rokov: 13 rokov, 27 dní
Môj status: Ze je uzasne byt mamou som zistila, ked som sa nou stala:-)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod tamoulik » 28 Jan 2012, 22:13

Tak sme sa znova nasli vsetky co neupratujeme, varime rychlo a efektivne, ak vobec a mame nebezpecne deti :) Samko teraz vsade vylieza, stoji bez pomoci a nie vzdy udrzi rovnovahu a nestacim sledovat, kedy ktora hrca a modrina pribudla. Tiez sa nevie pohrat ani 5 min a kam idem, tak mi kmase nohu, aby som ho vzala naruky. Hlucne a akcne cinnosti ako vysavanie a umyvanie su ok, to pekne vydrzi na chrbte, varenie a zehlenie ho nudia, tak ak naozaj uz nemam na vyber, dam ho na chrbat (uvazy na boku su nie bezpecne pre neho, kedze tiez vsetko sa snazi dociahnut), ked tam jenespokojny, tak chvilu cakam, ci sa neukludni, ak nie, tak ho dam dole a poviem, ze ked chce plakat, moze aj na zemi pri mne, necham chvilu na zemi, ked sa taha spat, dam do nosica a uz place menej, a ked je spokojnejsi na zemi, tak mu strcim nejaky hrniec, lyzicky atd, aby sa aspon chvilu pohral. Ak ideme MHD a je vpredu a tiez sa taha von, vtedy proste nema na vyber a snazim sa ukludnit skor prsnikom a :dojcenie:
Obrázok užívateľa
tamoulik
 
Príspevky: 497
Registrovaný: 22 Máj 2011, 22:05
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 3
1. dieťa: Tomáš
Rokov: 15 rokov, 4 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Samuel
Rokov: 13 rokov, 1 mesiac, 6 dní
3. dieťa: Izabela
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: On ne voit bien qu´avec le coeur, l´essentiel est invisible pour les yeux (A.de Saint Exupéry)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod martuliena » 28 Jan 2012, 23:12

ach jaj, a ja uz som bola presvedcena, ze som nemozna matka, mala ma 8 mesiacov, zacala lozit a to je pre mna uplna pohroma, tiez jej nechcem hovorit nie, nic nestiham, ledva navarim a ja som bola zvyknuta celkom na poriadok a teraz mam pocit, ze je vsade neporiadok a mam hrozu z toho, ze v takej spine mi ma lozit mala, v satke ju mam zatial vpredu, lebo iny uvaz neviem, to vsak znamena, ze mam kratke ruky na varenie... uz som sa chcela naucit viazat na chrbat, ale priznam sa ze sa este bojim ju tam mat a nevidiet na nu :-( zatial som ju v kuchyni mala v lehatku, ale uz tam dlho nevydrzi, chce sa hybat...
martuliena
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 20 Okt 2011, 21:48

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod mamusia » 28 Jan 2012, 23:13

Aj my patrime z tahacov za nohu :-D no mala je zas zvynuta na chrbte,my sme ju celkom skoro dali na chrbat a bolo obdobie,ked byvala cele dni a chrbate,kym som ja nieco robila,teraz je to uz pomenje,no ako ju dam na chrbat,tak tam je spokojna,skor ked je vpredu,tak sa vselijak vykruca,ja zvyknem dat aj hryzatko,mam ho pripnute o satku,ci Manducu ako by sa dudlik zapol a vtedy je uplne spokojna,ked ma aj co hryzkat :-)
mamusia
 
Príspevky: 200
Registrovaný: 15 Apr 2011, 14:04
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Zoe
Rokov: 14 rokov, 2 mesiace, 27 dní
2. dieťa: Zara
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 24 dní

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod mamusia » 28 Jan 2012, 23:15

Martuliena na chrbat treba hlavne pri krku pevne priviazat,ze ak sa bude aj natahovat a vymyslat,tak nevypadne,neboj,je to velmi jednoduche,mne sa to hadam zda jednoduchsie ako v Manduce ju dat na chrbat :-P a nasa odkedy 4nozkuje,tak je na 100% neobmedzovana,jasne,obcas spadne a buchne sa,no vacsinou si ide kde chce a za mnou pride,len ked nieco chce :-)
mamusia
 
Príspevky: 200
Registrovaný: 15 Apr 2011, 14:04
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Zoe
Rokov: 14 rokov, 2 mesiace, 27 dní
2. dieťa: Zara
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 24 dní

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod miška11 » 29 Jan 2012, 17:09

:) aj my vyuzivame nosenie na chrbte pri cinnostiach...tiez ma rada, ked som v pohybe, kuka a je spokojna...ked vsak dlhsie postojim, tak zacne strajk. Ja vyuzivam jednoduchy uvaz - batoh. Ake uvazy na chbat pouzivate?? Mne minule aj zaspinkala, kedze uvaz batoh je bez moznosti uchopit satkou hlavicku, musela som davat vacsi pozor..
Obrázok užívateľa
miška11
 
Príspevky: 55
Registrovaný: 05 Aug 2011, 22:39
Počet detí: 1
1. dieťa: Jasmína
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 20 dní

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod shira » 29 Jan 2012, 17:31

ja na chrbát tiež využívam batoh, viem si tam dať dieťa aj sama. dám šatku na kreslo, posadím tam malého, prisadnem k nemu, a už je na chrbte :) potom ho len vysuniem hore, dotiahnem a uviažem. doma využívam šatku, na pochody vonku využívame iba manducu, šatka sa mi stále nejak posúva, sťahuje ma okolo pása a ide mi na nervy :evil:
Obrázok užívateľa
shira
 
Príspevky: 1916
Registrovaný: 22 Mar 2011, 21:55
Bydlisko: NM
Počet detí: 2
1. dieťa: Tomáško
Rokov: 13 rokov, 3 mesiace, 5 dní
2. dieťa: Lukáško
Rokov: 9 rokov, 8 mesiacov, 27 dní
Môj status: Čo vyžaruješ, to priťahuješ :-)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod janka » 29 Jan 2012, 22:42

Ja si myslim, ze si tu vychovu deti v prirodnych narodoch trochu idealizujeme, ze ako matky od narodenia nonstop nosia svoje deti a tie su spokojne. Ved ked si spomeniem na svoje predstavy o materstve pred porodom, tiez som si predstavovala, ako bude moje dieta spokojne, lebo bude mat dobry kociar, postielku s kvalitnym matracom, bude stale v teple, suchu, cistote, tak co by mu chybalo. A to bola naivna predstava o tom, ako to funguje u nas - ako velmi potom moze byt skresleny moj obraz o vychove v Afrike? Asi dost.

Misku som zacala na chrbte nosit, ked mala neceleho pol roka, cize nie od narodenia, a nemozem povedat, ze by neskor uprednostnovala uvaz na bruchu, pretoze by bola nan viac zvyknuta, skor naopak, na chrbte sa mi zdala spokojnejsia, lebo som si ju mohla vyssie uviazat a lepsie videla. A ked som ju este neskor zacala nosit na boku, tak to milovala najviac, to mala dokonaly prehlad o okoli.

Akoze inde matky kratko po porode zacnu pracovat s dietatom na chrbte a tak si deti na to zvyknu, to mysim tiez nie je celkom pravda. Viem skor tak, ze aj pol roka po porode sa matka o nic nestara, len dojci dieta a chrani ho, vsetko ostatne jej zabezpecuje komunita. Cize ma este menej roboty (mimo starostlivosti o dieta) nez matka u nas. Aj tu si obcas vypocujem, ze este prednedavnom boli zeny u nas ake mocne, ako kopali zemiaky az do porodu, porodili a hybaj naspat na pole. To mi povie chlap v mojom veku. A ked som tehotna v osmom mesiaci a idem v Bratislave MHD-ckou, tak kto mi uvolni miesto? Mladez nie, ani chlap v mojom veku nie. Miesto mi uvolni stara pani a velmi nalieha, aby som si sadla, pani presne z tej generacie, ktora mala akoze odrodit popri kopani zemiakov. Hm. Takze tolko k tomu, co si predstavujeme a kde moze byt pravda.

Ono je to pekna myslienka, ze satkou vychovavat, ale ak ma ist o stanovovanie hranic a vychovu k discipline, tak nevidim velky rozdiel v tom, ci dam rocne dieta do satky alebo do ohradky. Ja beriem satku hlavne ako pomoc, co mi ma ulahcit zivot - napriklad ked cestujem a mam primalo ruk na batozinu aj dieta, ked mam nejake behacky po meste a je mi jasne, ze Miska tolko kracat nevydrzi, kym bola mensia, tak aj na prace doma a okolo domu... ono to nebolo nikdy, ze by som toho nejak extra vela stihla, ale aspon volaco sa obcas podarilo, hlavne take, ked ju poriadne natriasalo. A cim skor nejak zapajat Misku, ale to sa zacalo masivnejsie az tak po roku, ze som napriklad cistila zemiaky, tak tiez dostala do ruky skrabku a zemiak a hrala sa s tym, ked umyvam riad, tak jej prisuniem k drezu stolicku a ona sa tam tiez macha (spociatku ju bolo treba na konci komplet prezliet do sucheho) a tak. Kym nechodila, tak mi myslim nanajvys tak lozila medzi pradlom, co som vesala, a rozvlacala ho po okoli. Podla mna ide o to, najst si nejaky sposob, ako fungovat s dietatom k obojstrannej spokojnosti, robit veci tak, ako mi to vyhovuje, a nie ako mi to predkladaju nejaky knizky, ci uz tie popisujuce u nas standardnu vychovu alebo tie popagujuce vychovu v prirodnych narodoch.
janka
 
Príspevky: 668
Registrovaný: 22 Mar 2011, 23:05
Počet detí: 0

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod JankaMich » 30 Jan 2012, 00:34

Myslim, ze kebyze sa nenasli ludia, co opisali ako to funguje v prirodnych narodoch, tak sme tu stale bez satky a najvacsia vymozenost civilizacie by bola koliska. Nasa civilizacia totiz uz uplne zabudla, ako by to vsetko malo prirodzene fungovat a aj na tie najzakladnejsie veci (napr. preco je materske mlieko lepsie ako umele) potrebujeme velmi vela argumentov, kym ich prijmeme a naucime sa ich (bohuzial nie vsetci). Samozrejme, to ze tieto prostriedky z prirodnych narodov u nas nie vzdy funguju (tazko uplatnit napr. v aute), je uz dan civilizacii a musime preto hladat schodne cesticky.

Ja som napr. pri najstarsej nemala do polroka ziaden nosic. Jednoducho vtedy staky, babyvaky ci ergonosice neboli. Najlepsim nosicom bol sedak hlinikovej konstrukcie, ktory som si samozrejme hned kupila. Bola to pre mna obrovska ulava, ked uz mala vedela sediet a mohla som ju tam posadit. Konecne som mohla nieco porobit a dokonca som mohla ist s nou aj do obchodu a nemusela vymyslat zlozitu logistiku nakupu! Mal vsak svoje muchy - dieta prilis vysoko posadene (lahko kvakala vlasy), bala som sa, ked tam zaspala (hlavicka nebola fixovana), kopala mi nohami do boku a dokonca dokazala odtial aj vyliezt. Takze nenosila som ju uplne vzdy, len ked bolo najhorsie alebo jednoducho bez nosica "na koniku". Pri druhej som mala babyvak (oo, aka nadhera ist sa poprechadzat po hlbokom snehu s dietatom) a teraz mam dokonca Manducu, ktoru som kupila, ked mala najmladsia rok ( a musela som si to vnutorne silno vyargumentovat - vsak som mala predsa vak i turisticky nosic), ale rozhodne sa oplatila. Mimochodom, je zaujimave, ze starsie deti sa v pohode nosili bez nosica "na koniku" a najmladsia polohu na koniku nechce, ale velmi dobre zvladne bez nosica drzanie sa len na chrbte.
JankaMich
 
Príspevky: 1614
Registrovaný: 14 Apr 2011, 00:42
Bydlisko: Drahovce (Piešťany)
Počet detí: 3
1. dieťa: Olinka
Rokov: 22 rokov, 4 mesiace, 19 dní
2. dieťa: Jajka
Rokov: 18 rokov, 4 mesiace, 12 dní
3. dieťa: Katuska
Rokov: 15 rokov, 13 dní
Môj status: ako poradkyňa pri dojčení rada pomáham využívať materský inštinkt

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod tina » 30 Jan 2012, 12:13

Mne sa to zda rozdiel, ci ohradka- alebo satka, lebo v ohradke je dieta viac ako vazen vyhnanec (pokial tam nechce byt), satka vdaka kontaktu dava pocitit, ze je dieta vitane, ak znesie neoblubenu polohu z ktorej nic nedociahne, kym mama urobi nutne prace, co sa nedaju spolocne. Je to signal, ze dieta nieje stredobodom sveta, maminho,ostatnych, ale je lubene...a to je podla mna zdrave.
Nasa starka rozpravala, ako az do porodu tvrdo pracovala, od nahadzovania sena isla rovno rodit, ako napriek malym detom musela chodit na pole, vraj nemala na vyber. Je asi celkom ine, ak dieta vidi citi, ze matka nevyhovie jeho zelaniu koli nutnostiam, alebo koli manikure...
tina
 
Príspevky: 470
Registrovaný: 25 Mar 2011, 11:29
Počet detí: 0

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod akdarka » 30 Jan 2012, 12:57

tina, suhlas :-) ohradka a satka je vyznamny rozdiel. ten kontakt s matkou musi byt pre dieta super. vsetko vidi z vysky rovnako ako matka, podla mna matka dietatu aj viac rozprava, komentuje dianie (aspon ja mu veeela hovorim), pri stretnuti s niekym dieta vnima komunikaciu ludi intenzivne kedze je skoro zoci-voci druhemu cloveku ale zaroven v bezpeci u matky...ja mam velmi rada, ze ked sa s niekym rozpravam a maly je v manduci/satke tak vidim, ze maly hlta kazde slovo :-) a vacsinou robime dobre meno noseniu kedze je na 95% kludny a spokojny. no a nesuhlasne mrncanie v manduci na chrbte pri akcnejsich domacich pracach vzdy skoncilo spankom :-) praktizovala som to do cca 1roka, ze 2.spanok mal poobede na chrbte. potom chvalabohu presiel na 1 spanok
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod luciole » 30 Jan 2012, 13:19

Tak u nas je to tak, ze Hanku mam casto na boku v manduce, nieco jej vzdy dam do ruky a vydrzi, no len kratko, kazdu chvilu musim nieco ine vymysliet, ist sa prejst po byte, aby som ju niecim zaujala a aj tak dlho nevydrzi, takze to je na pracu tak max. 10 minut. Tiez v manduce si ju skusam davat na chrbat (v satke neviem ten batoh uvaz, ani iny chrbtovy), no to je uz uplny protest. Ked fakt nieco musim rychlo spravit, tak tam je, ale mrauci a to stale chodime k zrkadlu, skackam s nou, robim vselico, len, aby sa zabavila, no nemam velky uspech a vysledok je rovnaky - zas nic nespravim :evil: Ale ako citam, ten chrbat je kriticky pre vacsinu a prave ten by sme vsetky potrebovali, aby sme realne nieco spravili :mrgreen:
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod akdarka » 30 Jan 2012, 13:30

ja som uz asi za total exota ale predverom som vysavala s malym v manduci na bruchu. bola som presvedcena, ze sa to neda ale DA :-) pan velkomozny bol spokojny a ja v podstate tiez lebo som povysavala poschodie. dnes som umyla podlahu (mop mam taky, ze sa nemusim zohynat) s nim na chrbte - na zemi ho nemozem nechat lebo by mi vsetko pobehal, zacapkal a to by som skolabovala :-) poschodie som nestihla, uz sa stveral z chrbta dole...
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod luciole » 30 Jan 2012, 13:43

akdarka :goodjob: a nezaklanal sa ti strasne? Mne sa v manduce na bruchu Hanka zaklana tak, ze sa bojim, ze si krk zlomi :lol: Ale ona sa zaklana aj pri beznom noseni a ked sa nieco okolo deje, tak to uz je fakt kriticke zaklananie sa, preto si ju davam na bok.
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod akdarka » 30 Jan 2012, 13:48

ja mam manducu uz rozopnutu takze je mu po plecia, nezaklana sa...ale tak ja mam asi spolupracujuce dieta, ktore prave chrni v satke :-)
akdarka
 
Príspevky: 935
Registrovaný: 22 Mar 2011, 06:36
Počet detí: 1
Rokov: 13 rokov, 7 mesiacov, 5 dní
Môj status: "Stratené je len to, čoho sa sami vzdáme."

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod luciole » 30 Jan 2012, 14:38

my sme prave mali nasu 10minutovku na chrbte a tiez som jej ju rozopla, aby mi odtial nevyskocila :mrgreen:
Obrázok užívateľa
luciole
 
Príspevky: 875
Registrovaný: 28 Jún 2011, 12:53
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Hanka
Rokov: 13 rokov, 19 dní
2. dieťa: Grétka
Rokov: 9 rokov, 7 mesiacov, 24 dní
Môj status: dojčenie je jedna z najúžasnejších vecí na materstve a na svete vôbec :)

Re: Satka/nosic a jej vychovna obmedzujuca funkcia

Neprečítaný príspevokod mamusia » 30 Jan 2012, 15:53

Aj ja si myslim,ze satka a ohradka su velky rozdiel.....mozno,keby je matka v ohradke s dietatom :twisted: .....ale aj tak
Ja malu nenosim az tak moc,bo velakrat sa stane,ze mam vsetko urobene,navarene,upratane.....tak s nou len tak pobyte nebudem predsa chodit :mrgreen: no ona je na chrbte spokojna aj ked skladam plienky :P ale vpredu zas nie je taka spokojna,mozno preto,ze vacsinou je len na chrbte a vpredu nevidi tak....mmm,neviem.

A ake uvazy pouzivate nabok?Ja som skusala aj Manducu nabok,no nejak mi tak je zle,alebo som ju zle mala....
Ale inak ma mala strasne taha za vlasy,ked je na chrbte,parkrat ju upomeniem a ked neprestane,tak ide dole a ukazem znak a poviem hotovo,to ma fest vytaca :mrgreen:
mamusia
 
Príspevky: 200
Registrovaný: 15 Apr 2011, 14:04
Bydlisko: Bratislava
Počet detí: 2
1. dieťa: Zoe
Rokov: 14 rokov, 2 mesiace, 27 dní
2. dieťa: Zara
Rokov: 12 rokov, 11 mesiacov, 24 dní

Ďalší

Späť na Nosenie detí

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 11 hostia

cron