Tiez musim priznat, ze sa mi medzi tymi super zdravymi jedlami tazko da najst nieco, co by naozaj oslovilo. Skusala som kuskus na niekolko sposobov, Miska navela co-to zjedla, potom uz odmietla a radsej sla spat hladna. Ja ked som to po nej dojedala, tiez som to tlacila len tak nasilu, takze sa jej ani nedivim. Skusala som aj pseno ako ho popisala estterka, v podstate take zeleninove rizoto, len namiesto ryze pseno, ale tiez to nemalo velky uspech. Na veceru najviac fici rizoto a cestoviny, aj tie cestoviny len take obycajne, kadejake spaldove ci celozrne nie. Z pre mna nestandardnych veci prijala len polentu.
Tak mi to vychadza, ze take ako pseno, pohanka a kuskus najviac zaberu ako zavarka do polievky, na spestrenie namiesto cestovin alebo jacmennych krup. Podla mna to vobec nie je nahoda, ze popularitu ziskala z tych zrn akurat ryza. To ostatne mi pride byt tazke chutne pripravit. Ale skusala som uvarit pohankovu polievku s mrkvou podla jedneho linku tu a ta kupodivu Miske chutila.
To rizoto s cviklou vyzera dobre, urcite vyskusam, presne takym stylom (talianskym) pripravujem rizota aj ja
Vcera som robila rizoto s cuketou, tak pridavam navod:
Na oleji (najlepsie olivovom), podusit cibulku do sklovita, pridat nadrobno posekany cesnak, poprazit, kym trochu chyti farbu, pridat nakrajanu cuketu (v recepte je ze na kolieska, ja som nakrajala na tenke palicky, nech je to dobnejsie) a zase posmazit (tak zo 10 minut). Pridat trosticku soli a smazit dalej (10-15 minut). Pridat trochu masla, prisypat ryzu, dobre pomiesat, prilievat vyvar, kym sa ryza neuvari. (Vyvar mi slabucko vrie v hrnci vedla, nech prilievam horuci. Ked sa minie, dolievam vodu.) Na zaver nenechat vyvarit vodu uplne dosucha, trosticka jej tam nechat. Po odstaveni primiesat zas trosku masla a nastruhaneho parmezanu (ja som dala obycajny eidam). Pri papani sa zase moze podla chuti posypat parmezanom. Ja na rizoto ziadnu specialnu ryzu nekupujem, pouzivam najviac natural, alebo potom obycajnu bielu, pokial to ma jest aj manzel, on natural nejak moc nemusi.