mimuka píše:a inak z toho čo som prečítala pani Prekopová podľa mňa považuje dojčenie ako pričínu alkoholizmu v tom, keď sa ponúka za všetko prsník ako na upokojenie po nejakom zranení, že potom bude podobne hladať aj daný dospelý náplasť na svoje problémy... nehovorím, že s tým súhlasím len takto som ja pochopila jej názor...
Mimuka, ja som Překopovú nečítala, tak neviem, vyjadrím sa len k tomu, čo si napísala teraz Ty - ak je to takto, potom to len dokazuje, že Překopová nepochopila o čom celé dojčenie vôbec je a ako môže vyzerať prirodzené odstavenie (a keďže dojčenie je pre mňa osobne neoddeliteľná súčasť materstva, vyvstáva mi otázka - nakoľko pochopila o čom celé materstvo vlastne je...). Dojčenie je ideálny prostriedok na poskytovanie psychickej ale aj fyzickej úľavy od bolesti (fyzickej preto, že dojčenie samotné reguluje dýchanie a srdcovú činnosť - oboje má rozrušené dieťatko zrýchlené, znižuje hladiny stresových hormónov a prežívanie bolesti). To, že takto dieťaťu uľavujeme od jeho nešťastia, či už ide o fyzické zranenie, ale aj psychické, neznamená, že dieťa si na to "zvykne" a nebude sa chcieť naučiť robiť to samo, hoci toto je častá obava, rovnako ako obava, že ak si dieťa naučíme zaspávať či spať na prsníku, nikdy to nebude chcieť robiť ina - presný opak je pravdou, len to dieťa neurobí v čase, kedy k tomu v tejto spoločnosti nútime nepripravené bábätká, teda nie v roku, ani v dvoch rokoch. Dieťa je úžasný tvor - v čase, kedy sa na to necíti, si bez problémov povie o pomoc a postupne, keď začne cítiť, že na to už má, jednoducho dojčenie nechce alebo ho dokonca odmietne, keď mu ho matka ponúka v situácii, ktorú už vie vyriešiť. Osamostatňovanie je pomalý proces, ktorý trvá dlhé mesiace a prirodzené odstavenie je mílnikom na tejto ceste. Samotné odstavenie neznamená, že dieťa už je samostatné, ono na tej ceste pokračuje ďalej, len - ak mohlo byť odstavenie prirodzené - si skrátka uvedomilo, že už je natoľko samostatné, že to zvládne bez dojčenia. Práve včera som sa pýtala svojho syna, či mu nechýba dojčenie (ako sa dlhodobo dojčil a prirodzene odstavil si môžete prečítať tu
http://www.mamila.sk/domain/flox/files/ ... nie-vc.pdf) a povedal: "Nie vôbec." Napriek tomu, že som si pred vyše rokom nevedela predstaviť, že raz s dojčením skončí.