Dobry den,
poprosila by som laktacne poradkyne tu na fore MirkuMich a Klemku o posudenie, ci je priberanie mojho syna t. c. 10 mesacneho, od cca feb - marca sice male, ale este v norme alebo uz rizikove a treba to riesit. Pediatricka tvrdi, ze uz je pod hranicou, pichla mu zatial do prsta - hemoglobin mal 120, chce robit krvne testy. Od toho feb - marca pribera menej (od 6 - 7 mes), vtedy sme zacali s prikrmami, ktore je v roznych mnozstvach, skor menej, aj zuby zacali rast a odvtedy sa stale hybe, cize aj vydaj je logicky vacsi nez predtym.
Pridavam zhrnutie a prehlad priberania od narodenia:
dojceny na poziadanie, dojcenie aktivne ponukam, spime spolu, nosim ho v nosici, kde ho aj dojcim. S prikrmami sme zacali v 6. mesiaci, postupne, podla chuti. Sme na latkovych plienkach, za 24h 6-8 plienok precika, v noci neprebalujem, ma hrubu vrstvu plienok. Za normalnych okolnosti kaka 1-2x denne, ked isli spodne zuby v 7. mes. a teraz idu postupne 4 horne, kaka 3-4x denne. Vo veku 10 mes. ma aktualne necelych 7,9 kg (porodna vaha 3,7 kg). Do cca 6 mes. priberal cca 400 g mesacne, v tom obdobi sme zacali s prikrmami (pritom zo zaciatku cca 6 tyzdnov z prikmov zjedol malicko, par lyziciek) a zacal sa aktivne pohybovat, stale je v pohybe. Od tohto obdobia, od cca 7 mes. sa priberanie spomalilo, mesacne okolo 200 g, co sa pediatricke zda velmi malo. Prikrmy papa skor mensie mnoztsva, teraz ked idu zuby, mu velmi nechuti, navyse mal cca tyzden nadchu s malym kaslom, tiez velmi neje, samozrejme uprednostnuje dojcenie, co viem, ze je najlepsie pre neho. Pediatricka uvadza, ze podla rastovych tabuliek pribera prilis malo, je na 3. percentile. Inak je spokojny, aktivny, zvedavy, prejavuje zaujem o vsetko, stale sa uci nove veci.
Prehlad hmotnosti:
porodna vaha 3, 73kg
9 dni 3,6kg
4 tyzdne 4,13 kg,+530g
7 tyzdnov 4,92kg, +790g
10 tydnov 5,32kg, +400g
4 mesiace 6,2kg
6 mesiacov 7,02kg, +820g
8 mesiacov 7,43kg, +410g
9 mesiacov 7,69kg, +260g
10 mesiacov necelych 7,9kg
Dakujem pekne za odpoved.