Klemka, moc ďakujem, že si si našla čas a mám i celkom výčitky, že Vás toľké zamestnávam svojimi problémami. Ano, kamarátka je Evica Tóthová
Obávam sa, že teraz ale presne došlo na to, čo často zdorazňuješ - riziká iného, ako osobného poradenstva - sprostredkovane, prípadne cez net. Som totiž ozaj presvedčená, a v podstate k rovnakému záveru sme sa dopracovali i s poradkyňou (telefonický kontakt), že problémy skor sposobuje nadprodukcia, ako znížená tvorba. Skúsim vysvetliť moje pohnútky - u nás, aj keď to nie je asi celkom správne, tak kvoli dosť výraznej "cicichtivosti" staršej som prsníky oddelila, pričom ich občas , raz za 3-4týždne vymením. Kristínkyn je o dosť "silnejší", malá totiž pije často a intenzívne, prakticky sa plne dojčí, pribrala na 15,8kg...Ak náhodou ide s tatinom na výlet a 3 hodiny nepije, prsník sa naleje ako hrom. Keď som nad tým spatne rozmýšlala, tak hlavné problémy začali (tá ozaj nízka frekvencia) , keď sme prišli na slovensko, tam sú naopak postele a ja som deťom tým pádom vymenila prsníky a malý dostal ten silnejší a myslím, že mu to zrejme dosť vadilo a chvílu trvalo, kým sa mu to upravilo. Možno sa samozrejme mýlim, ale kludne možem malému zase ponúkať opačný, silnejší prsník, len sa bojím , že ho to skor odradí, nakoľko dnes som si ho lepšie všímala (aj kvoli tvojej otázke) ako sa chová pri dojčení a on je taký trošku nepokojnejší a odťahuje hlavičku (ale nepustí) práve keď sa mlieko spustí, potom sa už upokojí a pekne pije do konca a spokojný sa púšťa.
Ja som i pri malej mala skor nadprodukciu prvé mesiace, musela som používať také tie zberače plastové. Evica ešte zdorazňovala, že mám uviesť, že mám roky, minimálne 15r, diagnostikovanú hyperprolaktinémiu, mala som galaktoreu od cca 18r (samo minimálnu, len po zatlačení), ale to nemyslím, že by malo vplývať, nakoľko hodnoty prolaktínu som nemala nikdy nejaké brutálne, vždy len tak 2-3x norma (pri dojčení je prolaktín, myslím, násobne vyšší). Moc som ju neliečila, len asi 2-3roky, potom som lieky vysadila, lebo prolaktín som i tak nemala v norme a v podstate mi táto idiopatická hyperprolaktinémia nerobila problémy.
Keby si ale teoreticky tvorbu zvýšim, ako myslíte, že by to pomohlo? Nebolo by to ešte horšie? Ak už teraz malý na dojčenie vypije vyše 3dcl mlieka a potom by vypil povedzme ešte viac (nie je to ale isté, lebo on už i teraz po dojčení vracia, takže asi nemá vačšiu kapacitu žalúdku), tak by možno nebol motivovaný jesť ešte dlhšiu dobu.
Mrzí ma, že malý nechce využívať ostatné funkcie dojčenia. Naštepená hlavne týmto fórom
(chvalabohu, nemyslím to vobec zle) som sa snažila od narodenia ozaj nenarušiť dojčenie, bonding...Malý sa narodil bez akýchkolvek zásahov, nemala som ani flexilu, ani nálev, nič, po porode bol cca 2,5hod nepretržite na mne holý, následne asi 20 min u pediatra pod dohladom priatela - nenechali sme ho nijako stresovat, nedovolili sme pichnúť Kanavit, odsávať, ani ho okúpať a po pár hodinách sme odišli domov na neg.reverz.Odvtedy ho nosím, núkam...no asi proste smola...