vdaka, kocky, za nazory a za podporu. Trochu som sa sem prisla vykecat. Stale este nie som rozhodnuta, som dohodnuta s gynekologom, ze poviem svoje rozhodnutie, ked budu vysledky z AFP testov, dovtedy mam este par dni cas. On ma ubezpecuje, ze je to velmi bezpecne, ze to riziko, ktore sa kadetade uvadza, je dost prehnane. Nuz, na slovenskych strankach vsade uvadzaju riziko potratu 1:100, na anglickych zase, ze 1:200 az 1:400, v zavislosti od kliniky a skusenosti doktora, ktory to prevadza. Vraj studia z r.1970 dospela k riziku 1:200, no odvtedy sa technika zdokonalila, nejaka novsia studia uz uvadza riziko 1:1600. Tak neviem, odkial tie slovenske weby vyhrabali to cislo 1:100, asi niekto niekde nieco z brucha napisal a potom to uz vsetci od seba kopirovali. Este nez som otehotnela, tak som bola rozhodnuta amnio odmietnut, ale teraz, ked je to aktualne a zvazujem pre a proti, mi to az take ciernobiele nepripada.
miriam, to su dobre postrehy, ze zamysliet sa nad vplyvom dojcenia. Ja s nim vlastne nemam pocas tehotenstva ziadne problemy, ziadne stahy mi to nevyvolava, tiez nemam nijaku taku, ze "drazdivu" maternicu - ked som pri prvom tehotensve dostala kontrakcie, tak to uz bolo naostro, na rozdiel od mojej sestry, ktora mala stale poslickov, a ani pri tretom dietati si nebola ista, ci su to falosne kontrakcie alebo uz naozaj rodi. Cize asi vobec nemusim brat do uvahy, ze dojcim, zda sa, ze moju maternicu nieco len tak nerozkyve. A gratulujem, ze sa ti teraz tak dari, telo je naozaj dost velky zazrak. To som zvedava, ako sa ja budem v poslednom trimestri natahovat s Miskou. Ak bude prilezitost, tak sa ho skus, prosim ta, opytat na jeho nazor na amniocentezu. Cim viac nazorov, tym lepsie. Moj gynekolog sa dost prihovara za, a viem, ze on je velmi opatrny doktor, urcite by mi neodporucal zbytocne rizikove vysetrenie.
Bibiq, ked ja vlastne ani neviem posudit, ci mam zvysene riziko postihnutia alebo nie, z ultrazvuku presvetlenia sije a nosovych kosticiek mam len cisla, ze pravdepodobnost postihnutia pred tym ako sa zaratal moj vek a potom ako sa zaratal. A je fakt, ze ten vek to slusne skresava, akoby to bola ta najpodstatnejsia informacia, podobne to bolo aj pri Miske. Vysledok z AFP este len dostanem, uz si ale nespominam, v akej forme to bolo pri Miske, ci to bola tiez nejaka pravdepodobnost ci co. Gynekolog mi aj spominal, ze by som alternativne mohla ist na nejaky specialny ultrazvuk, aj meno doktora mi vravel, ale nepamatam si ho, vraj robi aj ultrazvuk srdiecka plodu, mozno to bude on. Ze tam by sa mohlo odhalit nieco viac.
luludi, skor mam dojem, ze v takomto pripade by oslobodzovala nevedomost
Niekedy mi to tak pride, ze keby som nemala moznost dozvediet sa vopred, ci bude moje dieta zdrave alebo nie, a narodi sa postihnute, tak to jednoducho prijmem ako udel, urcite je to tazke, no popasujem sa s tym, lebo ved co ine robit. A ked mam zrazu moznost takto sa rozhodovat, tak mi to pride byt strasna zodpovednost. Alebo tak trochu nieco ako v knihe Sophiina volba, neviem, ci to niekto poznate, ked je clovek postaveny pred nezmyselne a zbytocne rozhodnutie, a ci sa rozhodne tak ci tak, bude mat do smrti vycitky svedomia. Toto je tak trochu loteria, mozno budem mat stastie, mozno nie, neovplyvnim to. Je to zvlastne, co ak o 20 rokov bude prenatalna diagnostika uz na takej urovni, ze bude vediet odhalit nieco ako, ze 3 roky bude vase dieta zdrave, no potom dostane taku a taku rakovinu a bude strasne trpiet, a rodic bude postaveny pred rozhodnutie, ci priviest take dieta na svet a nechat ho trpiet. Nie je to strasne?
No, tusim som sa rozkecala, koncim nateraz.