od miriam » 12 Okt 2011, 11:55
Ahojte,
uz je to vyse 2 tyzdnov, co sa narodil nas druhy drobec a vyse tyzdna, co som doma z porodnice, tak by som rada aspon strucne poreferovala, ako to u nas dopadlo a ako sa to vyvija aktualne..
V prvom rade musim smutne skonstatovat, ze bolo naivne sa spoliehat na to, ze nam v nemocnici na Kramaroch dokazu sekciu vykonat humannejsie a proste, viac baby friendly..Po nasej terajsej skusenosti som presvedcena, ze titul BFHI im vobec nepatri..Moj porodnik si z nas robil asi dobry den, ked nam nasluboval hory doly a jedine, coho sme sa dockali, je aspon to, ze zakrok prebehol hladko, rychlo a bez komplikacii..Mojho synceka sa ale vybrat na svet dost poponahlal a tak sa narodil s vahou 2690g a dlzkou 45cm..Bezprostredne po porode mi ho ukazali len cez plachtu a odniesli na novorodenecne oddelenie. O nejakom prilozeni sa im ani nesnivalo- stol je maly, pacientka zaruskovana, dieta po sekcii musi ist co najskor do adaptacneho boxu- nepochopim, preco mi porodnik najskor slubil, ze mi ho daju okamzite, zatialco ma budu sit..O ostatnych zalezitostiach, ktore som dohadovala a nic z toho sa uz ani nebudem rozpisovat..
Prislo totiz nieco, co sme vobec necakali- po prevoze na pooperacku, kde som dufala, ze synceka coskoro donesu sestricky, ma miesto nich navstivila detska doktorka, ktora mi oznamila, ze nas maly sa narodil s vybornym skore, ale polhodinku po porode sa mu pritazilo dychanie, vsetko nasvedcovalo infekcii, tak ho dali do inkubatora a zaviedli mu infuziu..Ziadnej mamine nemusim opisovat, ako sa citila..Doktorka povedala, ze maly je stabilizovany, ze je sledovany a ze mi este pridu povedat, ako sa to vyvija..Na druhy den rano sa bol na syncekov stav pytat manzel osobne, doktorka mu povedala, ze mu dali zenske mlieko z banky, ale vsetko vyvratil a nafuklo sa mu brusko, takze ma dietu a na moju ponuku, ze mu mozem odstriekat moje kolostrum, odpovedala, ze netreba, lebo mu nebudu davat nic.
Nekonecny cas na pooperacke, z ktorej som sa mala presunut na samotku aby ma manzel so starsim synom mohli navstevovat priamo na izbe, sa predlzil na 30 hodin..Dalsie a dalsie hodiny separacie od mojich najblizsich a od drobceka, ktory ma tolko potreboval..Nemali ma kam prelozit, uz mi bolo jedno kam ma daju, len nech mam aspon slobodu hybat sa a moct sa ist spytat na syna. Nikto si ma tam nevsimal, dotecene infuzie, preplneny sacok na moc, aj sadnut a chodit som zacala sama..
Ked ma konecne previezli na sestonedelie, okamzite som letela na novorodenecke, sestricky ma nasmerovali do poslednej izby, kde pri okne v inkubatore lezal moj drobcek- ano zienky, s dudlom v pusinke !!! Nevedela som, ci sa mam tesit, ze ho konecne vidim, alebo plakat nad absurditou situacie, okamzite som na sestricku skrikla, nech mi zavola doktorku, prisla ta ista, co bola za mnou na pooperacke po porode..Opytala som sa jej, ci je potrebne, aby mal moj syncek v ustach cumel, ked este nemal ani len mamin prsnik a ze ci si je vedoma, ake skody to moze napachat, nehovoriac o separacii, cosi tam koktala do coho som jej skocila otazkou, ci niekedy citala body vyhlasenia BFHI, ze nesuhlasim s tym, aby mu davali cumel, pytala som sa jej, cim ho krmili, tvrdila, ze striekackou, ale cele oddelenie, ako som si neskor vsimla, je vyzdobene Aventackymi reklamami a Avent flasku mala v ruke snad kazda sestricka. Naozaj som neverila, ze je nieco take mozne.
Opytala som sa doktorky, ci mi syna vyberu na prilozenie, nie, ci jej nieco hovori klokankovanie, nie, ci je vobec niaka sanca, aby mi ho vybrala z inkubatora a podporila nas spolocny kontakt, nie. Na vsetko mala odpoved typu, ze jemu je tam dobre, tecie mu infuzia, ze keby som videla, ako mu po porode bolo tazko, nechala by som ho na pokoji. Opytala sa ma, odkial viem, ze po cisarskom mam vobec mlieko, tak som si vypytala skumavku a na par krat som ju naplnila..Povedala som jej, ze dojcim aj starsieho syna, tak na to mi povedala, ze to moje mlieko teda vobec nie je pre novorodenca vhodne, ze mu bude prilis takze !Nevladala som, s placom som odtial odisla a dufala, ze na druhy den bude lepsie..Nebolo, nas maly si v inkubatore pobudol od pondelka do strednajsieho vecera a kedze som nemala viac sil bojovat s tou lekarkou, odstriekavala som mu a nosila kazdu chvilku kolostrum..Este aj na to mi ta mlada lekarka povedala, ze je to len na mne, ze oni mu maju co dat jest, ze ked chcem, mozem nosit svoje mlieko..Akoby to MOJE MLIEKO nebolo to najlepsie, co syn mohol dostat !
V spominanu stredu vecer som sa od jednej sestricky dozvedela, ze mojho syna prave vykladaju z inkubatora a tak som letela za nim, okamzite som ho dostala na prsnik, pricom sa krasne prisal a napapkal..Pytala som sa, kedy ho konecne dostanem na izbu, kedze bol uplne v poriadku, vsetky testy a vysledky boli negativne, infekcia sa nekonala, ale dostala som odpoved, ze najskor az na druhy den, ze este ho musia odsledovat, ako si bude drzat telesnu teplotu a podobne nezmysly..Citila som, ze bojujem zbytocne, len som si tam narobila nepriatelov, zazerali na mna, ked ma videli, ze opat som tam, ale bolo mi to samozrejme jedno- to ze bol moj malicky konecne vonku z inkubatora som vyuzivala naplno a chodila tam co sa dalo, aj v noci som si nastavovala budik a chodila ho dojcit..
Na izbu som ho dostala az v piatok, podotykam, ze maly krasne prospieval, mal 2700g, bol uplne v poriadku. Ak mal po porode niake tazkosti, tie uz boli davno prec. Napriek tomu uzival 5 dni antibiotika, na prsnik som ho dostala 48 hodin, na izbu 96 hodin po porode, jedinym vysvetlenim mi bolo, ze musel byt pod dohladom..V nemocnici ma drzali este do pondelka, ale to som sa uz nepohla z izby, len som s drobcom na hrudi lezala a snazila sa na vsetko zabudnut..Manzel so starsim syncekom ma navstevovali dva krat denne, starsiemu som zakazdym ponukla prsnik, aby nezabudol..
Co sa nasho malinkeho tyka, momentalne ma 3020 g, vsetko je v poriadku, je pokojne a kludne babo. Zatial s dojcenim nemame tazkosti...o tom, ako to bolo po navrate z porodnice, napisem neskor..