Ahojte, opäť sa chcem podeliť ako pokračujeme s tandemovým dojčením ....úplne hrozne
Je to presne navlas u nás ako píše kinsi. Pomaly sa chovanie staršej zlepšilo ako sa jej zlepšovalo zdravie ( tri týždne jej neustupoval záchvatový kašeľ a nádcha...).
Tak som sa začínala tešiť. Lenže teraz bude mať mladšia 4 mes. a nejako zúrivo si hryzie ruky a je dosť nervózna - aj v šatke...žeby sa jej už posúvali zuby?
A musím sa jej viac venovať...No a dnes mi staršia zase spravila scénu - zobudila sa a mladšia akurát spala na prsníku. Spustila najskôr "iba" plač a keď som sa snažila jej vysvetliť - neplač, za chvíľu dostaneš prsník ( nezobuď Nikolku )- tak vystupňovala záchvat plaču až do zajakávania sa za to, že ho nedostala hneď. Vystrašené a plačúce bábo som dala manželovi a utišovala som staršiu. Za takýto záchvat prsník nedostala. Takto ma budieva aj v noci - som vyčerpaná, nevyspatá...robí mi neskutočné naschvály, nepustí ma ani na krok samú, pre všetko plače. Je nám jasné, že žiarli a bojuje o svoje miesto, ktoré stratila...nie je to takto každý deň, ale je to veľmi často...Som z toho doslova zdrvená...vsadila som na vzťahovú výchovu - ale všetko je inak...
Robia to všetky deti, ale neverím a nikdy nebudem veriť aj keby ma presviedčal a argumentoval najlepší a najskúsenejší psychológ, že je to normálne a musí to byť...V koncepte kontinua a aj Naomi Aldort spomínala, že dieťa sa nemá stať stredom života rodičov, ale jeho súčasťou...súhlasím. Možno robíme pravý opak. Naomi píše, že nemusíme žiť ako indiáni, celý deň v komunite - že stačí svet rodičia - dieťa ( ale takisto podporuje časté stretávanie rodín a prospešný život v malej komunite, ak sa dá..). Lenže si myslím, že práve v spôsobe života, kde je sú často prítomný iní členovia rodiny ( komunity ) sa starostlivosť o deti prerozdelí a je väčšia šanca, že deti budú mať skôr splnené potreby....Keď sme vonku a môže sa hrať s deťmi, je taká šťastná, až som dojatá - hrá sa a je z nej iné dieťa...
Keď chodila k rodičom, bola oveľa lepšia, lenže teraz tam bezo mňa nechce ani za svet....
Ozaj a ako to vyzeralo v tej indiánskej dedine z Konceptu kontinua? Rodičia celý deň robili rôzne činnosti potrebné pre život a nehrali sa s deťmi...nie? Naomi hovorí, že keď sa povenujeme dieťaťu a splníme mu potrebu pozornosti, potom nás nechá robiť "svoje veci". Ale teraz dcéra vyžaduje pozornosť stále, keď ju posielam, nech ide za deťmi pri panelák s mojou sestrou ( ktorú ma veľmi rada ) ,nechce bezo mňa...ja viem, v indiánskej dedine sa deti hrali spolu a keď potrebovali rodiča, bol nablízku...Keď pôjde dcéra k našim a bude ma potrebovať, ja na blízku nebudem
- ale viem, že nahradiť na pár hod. ma môžu - prečo však tá dcéra chce teraz iba mňa?
Andrea