Potrebujes 1l cerstveho plnotucneho mlieka a jeden jogurt 150-200ml - mozes si odlozit posledny z domacich, alebo kupit novy, musi byt uplne bez prisad, len mlieko a ziva jogurtova kultura. Nam sa najviac osvedcil Hollandia alebo Tami zivy jogurt, z activie alebo danone mi to nevyslo. Recyklovat domaci sa da aj roky, kym sa omylom nezjedia vsetky
Ak pouzijes polotucne mlieko, tak ti vyjde jogurtove mlieko, takze to je prakticke robit do nejakych flasiek, aby sa dobre pilo, z plnotucneho mlieka je normalny jogurt.
Do mlieka vmiesas jogurt, dobre je ho premiesat este v kelimku, aby bolo menej hrciek (male hrcky nevadia, nemusi byt uplne rozpusteny), zohrejes na cca 40C - skusam to malickom, aby to bolo horuce, ale este znesitelne. Ak mas teplomer, tak treba teplotu 38-42C, nie viac, lebo si zabijes kultury. Potom sa nalozi do kelimkov a da na teple miesto - truba, radiator a pod. Je dobre ho nejako zakryt, nech vydrzi teply. Ak mu zostane tych cca 40C, tak sa spravi za 3-4h, ak je teplota nizsia, trva to dlhsie, niektori to len nechaju na linke na 24h. Ja to davam do truby po peceni, ked je v nej asi 50C a ked vychladne, tak ju este par krat na chvilku zapnem znovu na tych 50C (realne je tam menej) a potom to uz nehcam tak, spolu to tam mavam tak od obeda do vecera a vecer odlozim do ladnicky, alebo nalozim vecer, potom uz nezapinam a rano su hotove. Vydrzi asi 2 tyzdne.