cottoncandy píše:Ahojte, nedávno som sem písala, dnes sme boli u zubára, tak aj ja pridám svoju skúsenosť...len pre info, v medzičase medzi objednaním u lekárky a tým, ako sme sa k nej dostali, sa mojej dcére postihnuté zúbky začali lámať (medové zuby má tri horné), ulomilo sa jej z dvoch najviac rozpadnutých, tak som návštevu zubárky už naozaj urgovala, lebo sme boli objednaní až na koniec mesiaca... viacmenej sme sa nedozvedeli nič nové, nerobila z toho paniku, vraj je to bohužiaľ bežný jav, ale ona s tým zatiaľ nebude robiť nič...povedala mi síce, že to vyzerá, že to má dcérka z dojčenia, kedže sladké jej nedávame (resp. v minimálnej miere), ale rozhodne bola proti odstaveniu či stopnutiu nočného dojčenia, to vraj nemám robiť ani za cenu, že toto je príčinou stavu dcériných zúbkov...povedala mi, že kazivosť mliečnych zubov je zapríčinená mnohými faktormi a nie vždy to dokážeme ovplyvniť - choroby a lieky počas tehotenstva, detské lieky a sirupy...zaujímavé je, že ma vystríhala pred bylinkovými čajmi, nesladenými samozrejme, vraj aj tie majú nepriaznivý vplyv na sklovinu mliečnych zubov a dokážu ju poškodiť, resp. zhnedne a pod. - tu sa veľmi s jej názorom nestotožňujem, ok, čaj môže zafarbiť sklovinu, ale žeby mal vplyv na kazivosť zubov? Počuli ste už o tom niektorá? Takisto má na kvalite zubov značný podiel aj genetika, to je jej názor, hoci sa s tým mnohí kolegovia nestotožňujú. Nedala nám pre malú nič, budeme to len pozorovať, fluoridové tablety sú vraj zakázané, lebo sú karcinogénne, a nejaký špeciálny lak na zuby jej dať nemôže, lebo malá nevie spolupracovať ...odporučila nám len predajňu Zdravé zuby sa to tuším volá, v Avione pri Hypernove, tam vraj máme nakúpiť nejaké prípravky na vytvrdnutie, resp. remineralizáciu skloviny, plus špeciálne zubné kefky a kadejaké hračičky, aby sme malú motivovali umývať si zuby, odporučila nám aj detskú zub. pastu Elmex...keďže si malá nechce ani za ten svet dať umyť zuby, musíme to vraj minimálne jeden raz denne, hlavne večer pred spaním robiť aj nasilu, ak sa inak nedá...chápem to, aj sme sa o to doteraz pokúšali, ale pravdu povediac, vôbec nám to nešlo, báli sme sa, že jej ublížime, resp. že ju to bolí, kedže má pri tom doslova hysterické záchvaty, pri ktorých nevie ani dýchať
máme teda nakúpiť všetko možné aj nemožné, plus sa tam informovať o rôznych prípravkoch na domáce použite a o dva týždne prísť opäť sa ukázať, prípadne ak sa nám nič nepodarí použiť, budeme hľadať iné riešenia...
Povedala ešte, že vraj tie remineralizačné prostriedky zvyčajne tie zúbky zachránia a prestanú sa lámať, v tom horšom prípade sa zlomia úplne, ale nebolia a vtom najhoršom bolia, vtedy ich ona neplombuje, ale tovno trhá:-(
Skvelé, že lekárka podporila dojčenie. Aby sa to tu nestratilo - materské mlieko nie je rizikovým faktorom pre vznik zubného kazu. Znova si dovolím dať sem odpoveď z poradne - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=221