V ramci vyhladavania roznych informacii o dojceni narazim prilezitostne na zdroje, alebo udaje, o ktore by som sa chcela podelit.
Nasla som nedavno 2 clanky zaoberajuce sa trvanim dojcenia ako takeho a obdobia zavadzania prikrmov (podnet od Carodejnice) v neindustrialnych populaciach. Nie ze by som Klemke neverila, ked vravi, ako dlho trva u cloveka prirodzene dojcenie. Jaj jej zozerem vsetko.

Ale niekedy sa v diskusii lepsie argumentuje konkretnym vedeckym poznatkom, ako odovodnenim, ze: Klemka povedala. Aj ked je to koniec koncov to iste.
1) Studia viac menej archeologicka: Na zaklade obratu kolagenu v kostiach (velmi zjednodusene vyjadreny pomerne komplikovany princip) vykopavok 39 populacii z celeho sveta z obdobia Holocenu (poslednych cca 11 tisic rokov az do teraz) stanovili dobu odstavovania na 2,8 +/- 1,2 roka. Tie iste udaje poskytuju i etnograficke studie. Takze su autori so svojou metodou velmi spokojni. Aj my.
Link, kto ma zaujem:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/240152342) Studia etnograficka skumajuca 133 neindustrialnych populacii v obdobi 1873 -1998.