Stránka 5 z 6

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 13 Júl 2014, 21:52
od janka
ach, ano, a to najdolezitejsie som zabudla, varim presne ako luciole, cez noc nechat odstat s cukrom, na druhy den popucit ci pomixovat a uvarit. Varila som najprv vsetko naraz v jednom hrnci, ale to strasne dlho trva, kym to zhustne, tiez sa mi nepozdava take dlhe prevaranie ovocia, takze nakoniec som presla na varenie po troskach v panviciach. A luciole, davas aj citronovu stavu do tej zmesi, ci nie? Vraj kvoli lepsiemu tuhnutiu sa to dava, ale mozno je to uzitocne, len ak sa vari velke mnozstvo naraz, vies o tom nieco?

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 15 Júl 2014, 21:17
od snežienka
janka, luciole, dakujem za odpovede. Islo o ribezlovy lekvar :)
Prve 2 pokusy som uskutocnila este skor, ako ste odpisali na moju otazku. V jednej pro-nature knizke som nasal recept na lekvar bez cukru, tak som sa riadila tym postupom prace ale dala som tam namiesto 1-2 lyzic medu cca 1/4 trstinoveho cukru na objem prepasirovanych ribezli. Dokopy sa ten lekvar ma varit asi tak 40 minut, takze vam je asi jasne, ze to skoncilo ako sirup. V druhom pokuse, budete sa smiat, som sa s tymi ribezlami trochu popilala. Asi 1/4 ribezli som oddelila supky bokom, kratko povarila zvysok a ostatne ribezle, potom prepasirovala, pridala k tomu supky a cukor (teraz cca 1/3 vahy stavy so supkami). To vyslo ako dobra strategia, kedze vysledok bol lekvar.
A samozrejme, horuce naliala do flasticiek, uzavrela a otocila hore dnom, polozila na tacku a zabalila do deky spinkat do tepla.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 16 Júl 2014, 09:26
od JankaMich
Inak mnam specialitka je lekvar z ciernych ribezli zasurova. Viem, ze sa to na zaciatku musi asi hodinu miesat, dalsie podrobnosti si uz nepamatam, ale na internete snad je.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 22 Júl 2014, 19:04
od quaxi
Marhulovy - vykostkujem (nesupem), ocukrim 1:3 k hmotnosti ocistenych marhul, necham do dalsieho dna, potom povarim, az sa rozpadnu supky a trochu sa pritom aj odpari voda, naflaskujem, neobraciam hore vieckom, ale davam do truby este na 120C na 1/2h (plati pre vsetky).
Jahodovy - takisto, ale treba viac cukru (skoro 1:2). Spravili sme z mensieho mnozstva cukru a bol taky nijaky.
Ribezlovy - mame taky pekelny stroj na odstavovanie paradajok. Tam odstavim ribezle. Stavu cukrujeme asi 400g cukru na 1l stavy, staci prevarit a dat do flasiek. Zozaciatku to vyzera riedko, ale ribezle maju vela pektinu, takze to po par dnoch-tyzdnoch zhustne. Vylisovane zvysky (stopky, supky a jadierka) zalejem vodou, objemovo asi 3 nasobok, necham 24h vyluhovat, ocedim a poriadne vytlacim. Velmi chutne je pridat do toho jahodovu, malinovu, cernicovu alebo inu stavu zo zahradneho ovocia (staci napr. tu vodu, co pustia jahody pri rozmrazovani). Potom takmer 1:1 pridat cukor, prevarit a mame sirup. Rovnaky postup je aj na malinovy, ale to sme uz davno nerobili, lebo sme prisli o zdroj malin.
Slivkovy - ten som uz 2r nerobila, tak si nepamatam presne postup, ale viem ze sme robili 2 verzie, jednu s cukrom a jednu bez. Nakoniec ta bez cukru bola lepsia, ale treba tam skoricu.
S tym ze varenie nici vitaminy sa netrapim, bez prevarenia to nejde a ked sa to uz raz zohreje, je to aj tak "mrtva" hmota. Lekvar a sirupy povazujem za sladkosti a aj ich tak davkujem.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 22 Júl 2014, 20:53
od reanda
baby a nemate tie dzemy riedke, ked to tak malo varite? ci je to tym, ze hned davate cukor? ja to vzdy varim do bezvedomia a aj tak mam vzdy dzem riedky (teda konkretne marhulovy, iny som este nerobila).. ale ja to varim najprv bez cukru, aby sa dobre odparila voda a cukor davam az tesne pred dovarenim, to tak podla nasich, lebo vraj ked dam hned cukor, tak potom treba furt miesat, lebo s cukrom to prihara..
a slivkovy varievala este babka, bez cukru, ale to bol lekvar, poriadne husty, varili to vonku v kotli a miesala na striedacku cela rodina, teda to poznam uz len z rozpravania a tiez vraj cely den sa to muselo varit, alebo neviem, ci aj nie dva... alebo tri? :mrgreen: .. jo a daval sa tam ocot :o

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 22 Júl 2014, 22:41
od Mamamima
Prosim Vas, ked to varite po troskach, ake su tie trosky velke? Na dve flasticky cca?
Dakujem


Aha, a este, z inej temy, ale zostanem pri zdravom stravovani: Cierne korenie na pazrave slimaky nefunguje. :-( Zozrali mi dalsie 2 kytky. Mala by som si precitat tu Bio-prirucku, mozno pomoze, ked lepsie pochopim ich dusu.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 22 Júl 2014, 23:27
od quaxi
reanda, slivkovy sa tusim mal varit od poobedia do dalsieho rana vkuse. Popri tom sa popijalo a aj do lekvaru sa malo tiez cosi uliat (ja poznam verziu s rumom, nie octom) :-) My mame zjednodusenu verziu - varit asi hodinu, odlozit, to zopakovat 3x po sebe s cca 24h odstupom.
Marhulovy mavam pekne tuhy, su tam este trochu hrce z nie uplne rozpadnutych marhul, ale uplne makke, lahko rozotieratelne. Jahodovy treba varit trochu dlhsie ako marhulovy, ale ja sa s tym netrapim, ak uz na to nemam cas, vrazim tam trochu gelfixu :-D My ho pouzivame hlavne na natieranie chleba a palaciniek, tak nepotrebujeme taky husty ako napr. do buchiet. A varim vzdy v hrnci co je nizsi a sirsi, z takeho sa lepsie odparuje.
Mamamima, takto to robieva moja sestra a ona ma presne odsledovane, kolko naberaciek sa po odpareni vojde do flasky, tak da vzdy na 2 flasky naraz (take od detskej vyzivy). Je to dost babracka. A aj je nevyhoda, ze nemas vsetky rovnake, just ked treba hustejsi, natrafis na flasku s redsim :-D

Teraz sme boli na dedine a pocula som mamicku, ako vysvetlovala asi 3rocnemu dievcatku v obchode ze sol potrebuju na varenie, nie na sliziakov. Pre dievcatko prekvapenie, ze sol ma aj ine pouzitie ako likvidaciu sliziakov :-D Hned som si spomenula na toto forum :love:

BTW nemate nejaky ucinny trik na hrabose? Rovno pod nasim hnojiskom sa usidlila velka rodinka a uz chodi na vyzieracie vypravy na nasu krasnu mrkvu :-(

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 22 Júl 2014, 23:33
od Mamamima
Ale ked posolim tu rastlinu, ktoru chcem pred nimi chranit, tak ta sol ide do zeme a po dakom case mi tam nic neporastie....Tak neviem, sak ja ich nechcem vrazdit z pleziru. Chcem len nech nezeru okrasne kvetinky. Preco nemozu zuvat travnik, aby som nemusela kosit. Aj to je v tej prirucke?

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 23 Júl 2014, 00:04
od JankaMich
Korenie - mne fungovalo, i ked ciastocne. Vzislo urcite viac s tym ako bez. Z takych fazul som nemala predtym skoro nic, potpm skoro vsetky. Ujo vtedy hovoril, ze on dava to korenie do zeme ku semiacku. Asi to ma vacsi vyznam ako sypat zhora, tam to moze zmyt dazd. A tiez je dobre sa drzat lunarneho kalndara, ktovie, mozno posobi ajna tieto potvory.
Slivkovy lekvar som raz v zivote varila vonku v kotli, potom som 5 rokov otvarala poharky s kuskami spaleniny :mrgreen: .
Dnes su lepsie hrnce, idealne s keramickym dnom. Varim podobne ako Quaxi - ked som pri sporaku, tak to zapnem, zamiesam, ked idem prec, vypinam. Takto az dovtedy, kym sa to spravne nevysusi. Nedavam ani cukor, ani ocot ( ten je asi kvoli pripaleniu) ani rum 8-)

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 23 Júl 2014, 03:00
od luciole
Dzemy su konzistenciou take akurat dzemove :mrgreen: s velkymi kuskami ovocia a fajn natieratelne. Teda nie ako starkin slivkovy lekvar,ktory bolo treba z pohara dolovat ostrym nozom :D Janka,citron nedavam,ale tiez som uz vselikde citala,ze sa dava.

Na slimaky mam dalsi tip,ktory cerstvo odskusala svokra a vraj super zabral - ovsene vlocky. Je ale teda tiez likvidacny, neberie do uvahy osobnost slimaka ;-) nazerie sa vlociek a zdochne. Soli sa myslim "cesta" odkial slimaky tiahnu,teda nie konkretne rastlinky alebo tesne pri nich. My sme byvali pri potoku,tak vzdy odtial bola solna bariera.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 23 Júl 2014, 03:07
od luciole
Jaj a ano,dzem vyvaram po mnozstvach cca 2 pohariky. Mam take vacsie ako od vyzivy,neviem presne,asi 3dl. V 2 kastroloch s neprilnavym dnom to islo sikovne,nic sa nepripalovalo a ani to nejako zvlast dlho netrvalo,netrebalo nonstop miesat....akoze su aj zabavnejsie cinnosti na svete,ale brala som to pozitivne. A cely byt krasne vonal :-)

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 23 Júl 2014, 08:24
od quaxi
luciole píše:A cely byt krasne vonal :-)

Keby len byt... my byvame na 10. poschodi a ked sme naposledy varili slivkovy lekvar, stretla som susedku z prveho a ta sa stazovala, ze nejaky sused uz 3 dni kazdu noc vari slivkovy lekvar a ona potom nemoze spat, lebo ma nanho hroznu chut :) Radsej som sa nepriznala :mrgreen:

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 02 Aug 2014, 23:00
od Mamamima
Tak sa spat vraciam k mojej zoologickej zahrade. Nasypala som teda este korenia spolu s ovsenymi vlockami. Uz chyba len tatarska omacka. Sol sa da tazko pouzit, lebo vyliezaju spod okolitych rastlin, musela by som solit zahon.

Vo Francuzsku podavaju slimaky poliate maslom a posypane petrzlenovou vnatou. Tak ja mam na ciernom koreni plnene ovsenymi vlockami. Este mam par druhov potravin v spajzi, tak len davajte dalej navrhy, cim ich mam este nakrmit. Broskynovy kompot? Sardinky v oleji?

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 03 Aug 2014, 19:18
od JankaMich
Pridaj rozdrvene skrupinky z vajicok. Im by to chutit nemalo, neviem ako vam :-).

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 27 Aug 2014, 01:07
od artemis
Mamamima píše: Vo Francuzsku podavaju slimaky poliate maslom a posypane petrzlenovou vnatou. Tak ja mam na ciernom koreni plnene ovsenymi vlockami
S tym rozdielom ze ty mas slizniaky a tie by ani Francuz do zobaka si nevlozil. Oni su odporni, ze to ani ine zvierata nechcu zrat. Apropo ti slizki bezdomovci sa musia niekde kotit, takze to by chcelo najst miesto odkial sa beru a tam hned zakrocit. Najlepsia je pravidelna dokladna prehliadka miesta vyskytu a okamzita fyzicka likvidacia namieste - rucne ich presekavat nejakym ostrym nastrojom.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 03 Sep 2014, 15:56
od snežienka
Zienky, mame na zahrade krasne sipky, cisto bio kvalitka. Poradite ako ich spracovat?
Kedysi ako dieta, uff uz to bude vyse dobrych 25 rokov, som jedla sipkovy dzem z Juhoslavie. Volal sa Šipak a bol chutny...
Vopred vdaka za tipy :)

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 03 Sep 2014, 16:31
od JankaMich
vysusit, potom nadrvit - idealne maziar, z toho cajik.
MOzes si ich vsak na kriku kludne nechat a po mrazoch je to super pochutka rovno z krika. Dzemik vytlaceny priamo zo sipky je mnam mnam. Ja osobne dam cely sipku do ust, v ustach odbalim a vyplujem len kostky. Deckam to len vytlacam.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 08 Sep 2014, 20:53
od Mamamima
Janka, ja som si uz takto sipky susila a nakoniec som ich vyhodila ako nepouzitelne, zial. Je to potom plne takych malych jemnych neprijemnych chlpkov. Takze po zbere by ich bolo treba asi rozrezat, vybrat tie kostocky a az tak ususit. Len tie obaly na polovicku. Aspon tak vyzeraju susene sipky, ked si ich kupim ako produkt. Ale na to som nemala nervy.....
Snezienka, do toho.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 11 Okt 2014, 22:08
od petronelka
Už viac ako mesiac doma testujeme:) home made deodorant z kokosového oleja a sódy bikarbóny. Je úplne super, odporúčam:)
Stačí zmiešať 7 lyžíc kokosového oleja (ja mám z lekárne v bio kvalite,za cca 3 eurá) a pol šálky sódy bikarbóny a poriadne premiešať.
Konzistencia sa dá upravovať pridaním sódy alebo oleja podľa toho či chcete redšiu zmes alebo tuhšiu gélovú. Redšou sa dá naplniť napr. prázdny obal od guľočkového deodorantu. Tuhšou zase ten od tuhého. My to máme v prázdnej pixličke od krému a stačí:)

Pre úplne tuhý deodorant zmiešajte len 1/4 šálky sódy a 1/4 šálky kukuričného škrobu s kokosovým olejom

Prípadne ten bez škrobu skladujte v chladničke, bude tiež tuhý.

Vonia to príjemne kokosovo, ale len chvíločku, potom sa kokosová voňa stratí (pot samozrejme necítiť vôbec). Vydrží pôsobiť približne rovnako dlho ako bežný deodorant, cca 24 hodín, viac som sa testovať neodhodlala:))

a finančne sa to oplatí tiež, z jedného balenia oleja za 3 eurá by mi vyšlo aj na 5 - 7 bežných deodorantov...

Do deodorantu vraj môžno pridať aj vonné silice - ja som ale zatiaľ neskúšala.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 12 Okt 2014, 06:07
od luciole
Ja si donho davam silicu citronova trava a vonia naozaj krasne a sviezo ;) par kvapiek staci

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 12 Okt 2014, 20:26
od quaxi
Petronelka, to je zaujimavy napad :-) A to iba vonia, alebo aj brani poteniu? Lebo ja hladam nieco co by aj branilo poteniu, ale vsetko ucinne obsahuje hlinik, co mi je nesympaticke. Toto by bolo idealne :-)

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 12 Okt 2014, 21:41
od petronelka
Poteniu to nebráni, bráni rozkladu potu, vďaka čomu pot nezapácha.
Ten kokos cítiť ozaj len chvílu, ak chceš niečo co bude vonat dlhšie, treba pridať vonné silice (éterický olej).

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 12 Okt 2014, 22:13
od quaxi
Ja mam problem ze sa velmi potim a kazde tricko po 10min uz mokre... Zapach ma nastastie netrapi, ale hanbim sa za to, ze to vidno. S antiperspirantom je to len o trochu lepsie, naozaj mi ucinkoval len driclor, ale ten funguje tak, ze potenie presunie na ine miesto, kde som sa nenatrela. A stipe a celkovo mam z neho taky divny pocit, ze ho radsej nepouzivam.

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 14 Okt 2014, 14:16
od eriwap
[quote="petronelka"]Už viac ako mesiac doma testujeme:) home made deodorant z kokosového oleja a sódy bikarbóny. Je úplne super, odporúčam:)

Ďakujem za tip, idem vyskúšať. :goodjob:

Re: Eko-domácnosť

Neprečítaný príspevokNapísal: 14 Okt 2014, 19:09
od petronelka
Tak rozmyslam že s tým mojím deodorantom aj zuby vyčistím:)

http://www.kokosovyolej.net/kokosovy-ol ... rave-zuby/