quaxi píše:Artemis, tie zvyky som spominala preto, ze mamamima zije v DE a my mame znamych z nemecka, co na to strasne nadavaju, ake su tam zvyky a ze sa to berie dost prisne. Ak niektori rodicia spravia oslavu ktora tomu nezodpoveda, hrozi ze ich deti budu odstrcene. Rodicia im jednoducho zakazu sa s takym deckom hrat, lebo jeho rodicia nevedia, co sa patri. Napr. nepozves na oslavu dieta, s ktorym si to tvoje nerozumie, tak sa s tvojim dietatom nebude hrat nielen to dieta, ale aj dalsie, ktorych rodicia sa to len dopoculi, lebo sa patrilo pozvat vsetky. Ked mi hovorila, ake su zvyky v roznych kutoch DE, tak som len cumela. Napr. darcek v hodnote 10E, ktory vlastne kazdy riesi darcekovou kartou, takze po oslave vyzbieras karty a mas co davat dalsich niekolko oslav Alebo niekde treba na party nosit obcerstvenie v presne urcenych krabiciach - znacka, typ, velkost, farba. Ak prinesies inu, je to trapas na rovnakej urovni, akoby si u nas prisla do narodneho divadla v monterkach. Nemecko je velke, v kazdom kute su ine zvyky, tak je sanca ze tam kde zije mamamima nebudu az take uletene, aby sa nedali v pohode dodrzat.
Mamamima píše:DAkujem dievcata za skusenosti.
V tunajsich koncinach to prebieha nasledovne: Asi 1-2 tyzdne pred oslavou pozvanka, miesto, cas od-do, telefonne cislo a pripadne dole poznamka, ze ak chcete cosi darovat, mate to kupit v nasom dedinskom darcekovom obchode, kde je na meno dietata vystaveny darcekovy kosik (ako na americkych svadbach).
Ocakava sa od mamy pozvaneho dietata, ze zavolanim potvrdi/nepotvrdi ucast. A keby nebola na pozvanke info o darceku, tak je slusne sa i spytat, co by si dieta zelalo.
Mamamima píše:A to menu ma zaujmalo, lebo ja som napriklad (jun) podavala misu ceresni, misu jahod, babovku, misu slahacky a nanuky. Zaujem bol len o to posledne a zjavne tam skutocne mala este byt prave daka nezdrava vecera. Dieta minuly tyzden dostalo na veceru na oslave rezen s hranolkami. ( Zase skoro podla Artemis) Ja prave take doma nepodavam a asi by som sa prave v sucasne dobe s modernym zdravym zivotnym stylom to aj bala dat pozvanym detom na stol. Ale zjavne je to spolocensky predsa len najvhodnejsie....
Mamamima píše:Program prave z mojho pohladu byva velmi narocny. Tak napriklad minuly tyzden pozostavala oslava z nasledovnych atrakcii: tanecne hry, hladanie pokladu, malovanie na tricka specialnymi fixkami (tricko si ako suvenir potom dieta odnasa domov), obalovanie otecka oslavenkyne do zachodoveho papiera a hranie sa na mumiu, ohnostroj na dvore.
Inokedy lepili ligotave kamienky na papierove skatulky a vyrobili akoze krasnu sperkovnicu. Alebo lepili cosi na ram obrazku a do toho obrazlu dostali aktualnu fotku z oslavy. Alebo kreslili na platene nakupne tasky...
Mamamima píše:No a ja prave uz neviem, co mam ponuknut, aby to zaujalo a bolo s 5 - 6 dievcatami pedagogicky zvladnutelne. Akoze my doma tiez dost vyrabave, ale asi trosku obycajnejsie veci.
Ja som pripravila sportove hry: skaknie vo vreci, beh s vajkom na lyzicke, loptou triafanie do pyramidy zo zachodoveho papiera. No, moc sa na to nechytili. Asi je to skor program pre chlapcov a nie baby. Jedine zabodovalo 3 litre bublifukovej vody a kopec roznych fukadiel.
Kokso quaxi, to je normálne manufaktúraquaxi píše:... Vyroba sarkanov. Prevliekacie karticky na vysivanie. Zdobenie sviecok voskovymi platmi alebo farbami na sviecky. Odlievanie mydielok z mydlovej hmoty (asi trochu logisticky narocnejsie pri viacerych detoch). Vyroba nahrdelnikov. Vyroba ponozkovych hraciek.
quaxi píše: U nas je to tak, ze manzel a deti su velmi spolocenski a ja vobec. My sme doma mali 2 navstevy za cele moje detstvo, ziadne oslavy a pod., ani sme nikam na take akcie nechodili, takze mam v tomto smere aj velmi slabe socialne zrucnosti. A manzel naopak - u nich sa nestalo, ze by den presiel aspon bez navstevy susediek, kazdy prd sa oslavuje s celou 20clennou rodinou, ... Pre mna hroza, som strasne unavena aj z 2h navstevy pri zopar ludoch a v takom dave 8-10 ludi som uz uplne stratena.
quaxi píše:artemis, ja myslim ze nejde o ucenie, ale o zabavu. Dnes sa uz da kupit vsetko, no deti stale tuzia vyrabat. Tak preco im nedopriat, nech si skusia nieco vyrobit. ....Deti si takto aspon trenuju manualne zrucnosti, aby z nich nenarastli taki gramblosi ....
My to máme od 1.triedy - je v tom všetko štrikovanie, bastlenie, háčkovanie, vystrihovanie atď. Zahradky nie.quaxi píše:Off topic - od ktoreho rocnika je pracovne vyucovanie? A este stale je aj to varenie, sitie a zahradky? Vobec nemam prehlad.
Mamamima píše:... 4 z tych dievcat sme mali na navsteve 1 x. Z toho jedna je divocinka, tej nevadilo sa rovno vrhnut na hracky, tvarit sa ako doma a ma oslovovat. Ale ostatne deti sa okunali, velmi opatrne mi nieco hovorili, ak sa vobec dovolili ma oslovit. ...
Mamamima píše:Je to asi dane i tym, ze tie party zacinaju velmi skoro, od 4. resp 5. narodenin. To za nasich mladych cias nebolo. Pamatam si, ...
JankaMich píše:pracovne vyucovanie pre 2. stupen (1.stupen nic) uz nie je take ako za nasich cias...
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia