Mirkaska, avokado iba roztlacim, pridam par kvapiek citronu a posolim (niekedy este trochu olivoveho oleja, vacsinou nie), vznikne z toho pomazanka, do ktorej si namacame mrkvu a uhorku. Zvykla som to aj natierat na chleba, ale asi pred polrokom som ten chleba skusila odtial vytlacit tou mrkvou a zafungovalo. Mame radi. Inak, kludne si z toho mozes spravit natierku aku chces, pridat tam cesnak, cibulu, podla toho, co mate radi, lebo avokado je samo o sebe bez vyraznej chuti. Ale male deti ho zvyknu mat radi aj take bez nicoho, aj moja tak vzdy zo dva kusky poje, kym ho ocistim a roztlacim.
Taktiez ho pouzivame na sladko. Ked sa rozmixuje a prida sa kakaovy prasok, trochu vody a volajake osladzovadlo (co kto moze a preferuje) je z toho "cokoladovy" puding, pripadne krem do nepecenych tort (spodok su rozmixovane orechy a susene ovocie, pripadne kokos). Urcite je aj viac verzii, vraj aj zapekane dobre chuti, ale to som este neskusala.
Kokosovy olej je veru viac nez vhodny na vnutorne pouzitie
, ale teda kludne sa nim aj natierat moze, je to rovnako prospesne, asi
. Ja ho hlavne pouzivam na "cokoladovu" polevu na domace nanuky. Tuhne totiz krasne do chrumkava okamzite ako ho vylejes na vymrazeny nanuk. Chuti to bozsky. Tie nanuky robim rozmixovanim zmrazenych bananov v sekaci (nie mixer ale taka sirsia nadoba s nozmi). Ked sa tie mrazene banany mixuju par minut, tak sa z nich stane zmrzlina, konzistenciou su kremove a naberatelne ako zmrzlina. To je zakladna verzia, a podla toho, co tam pridas, tak moze byt kakaova (kakaovy prasok), jahodova (ked su jahody), broskynova, lesne ovocie.. . Ked to mixujes mrazene, musis tam dat vsetko to ovocie naraz a cakat az banany spravia kremovu hmotu. My potom cast zmrzliny zjeme z misticky (poliate chrunkavou kokosovou "cokoladou") a zvysok naplnim do nanukovych foriem a dam do mrazaku. Cokolada na poliatie vznikne zmiesanim kokosoveho oleja s kakaovym praskom (pripadne malinko niecoho sladkeho ako napriklad med). Ten kokosovy olej musi byt na to zmiesanie tekuty (na to staci nieco nad 25 stupnov). Samozrejme, hovorim cely cas o bio kokosovom oleji. Je urcite este vela dalsieho vyuzitia, je stabilny vo vysokych teplotach, takze aj do varenia sa da dat. Ja by som ho kludne jedla aj len tak lyzickou, a mala ho s oblubou ohryzkava z nanuku.
Co sa znaciek tyka, tak neporadim, nezijeme na Slovensku, tak neviem co je k zohnatiu. Pre mna je ten kokosovy olej dost draha zalezitost a vzdy som ho musela pbjednavat online, co sa este viac predrazilo, kebo tie bio su vzdy v sklenenych nadobach. Pred par mesiacmi ho zacali mat aj v DM-ke, je pod Alnaturou a cenou je velmi prijatelny (oproti bio shopom). Nemaju ho ale vzdy a neskutocne im trva kym doplnia zasoby.
Knihu v pdf verzii najdes na internete. Napriklad tu:
http://www.uloz.to/xWUQXLRj/syndrom-tra ... ologie-pdfNie je to mnou postaveny link a bolo by urcite fajn podporit autorku zakupen knihy, ak sa Ti jej obsah bude zdat uzitocny. Kniha je ale vraj tazsie zohnatelna, takze tak.